Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, crush napisał(a):

Problem tkwi w tym, że jak się już to otworzy, to można tam wiele nawrzucać.

Tworzysz precedens po którym przychodzi ktoś nowy i mówi "tamci grzebali przy konstytucji, to i my mamy prawo".

Ufasz na tyle naszej "klasie" politycznej?

Ale w jaki sposób ktoś miałby sobie grzebać przy konstytucji jeśli wymaga to 2/3 głosów w Sejmie (307), czyli ogolnopartyjnego konsensusu dla każdej, ewentualnej nowelizacji USTAWY ZASADNICZNEJ?

Edytowane przez Lock11
Opublikowano
2 godziny temu, sabaru128 napisał(a):

Kto wrobił królika Rogera. Ciągle odnoszę wrażenie że ktoś wrobił gościa w stan wojenny i teraz go ścigają. Strasznie szybko to idzie i wcale się nie zdziwię że mu specjalnie podpowiedzieli żeby to zrobił. Przecież chyba umieją tam myśleć i wiedzieli jakie mogą być tego konsekwencje. Sam chyba tego nie wymyślił. I nie wiem czemu ale kojarzy mi się to z bajką "Kto wrobił królika Rogera".

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-pierwszy-taki-przypadek-w-historii-echa-wprowadzenia-stanu-w,nId,7883741

Niekoniecznie, Korea ma "szczęście" do szemranych prezydentów, wielu skończyło impeachmentem i z zarzutami, temu odbiło tylko trochę mocniej w obronie siebie i swojej żony (nawet przed stanem wojennym obu groził proces i odsiadka)..

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kalderon napisał(a):

Niekoniecznie, Korea ma "szczęście" do szemranych prezydentów, wielu skończyło impeachmentem i z zarzutami, temu odbiło tylko trochę mocniej w obronie siebie i swojej żony (nawet przed stanem wojennym obu groził proces i odsiadka)..

Ale też fajną mają tą demokrację gdzie prezydent samodzielnie może wprowadzić stan wojenny, który co prawda może potem zostać zniesiony przez parlament, ale jeśli dobrze pamiętam - przy obecności conajmniej połowy posłów (kworum). 

Więc prezydent od razu wysyła wojsko do parlamentu żeby zablokować głosowanie lub nie wpuścić na nie dostatecznej ilości posłów, tak aby nie było kworum. 

Tym razem co prawda się się nie udało, ale może kolejny prezydent będzie szybszy i zdoła tą dyktaturę wprowadzić?

Edytowane przez Lock11
Opublikowano (edytowane)

55 minut temu, hwdp43 napisał(a):

Na szczescie ostatnie oredzie noworoczne tego ****** :E

A naród na to - potrzymaj mi piwo i cyk obywatelski kolejnym strażnikiem żyrandola.

Zatęsknilibyśmy za śmiechowym dudadełem, oj zatęsknilibyśmy ;)

Edytowane przez Lock11
  • Upvote 1
Opublikowano
26 minut temu, Spl97 napisał(a):

PiS wróci pewnego dnia na białym koniu i zrobi rozpierdziel do końca oraz z tego kraju nie będzie co zbierać.

Zrobi zrobi, ja już zwątpiłem w rozliczenie grubszych ryb PISiorów. Nawet jak prokuratura wyśle akt oskarżenia to sądy będą się z tym bujać wiele lat bo też będą się bali że po powrocie PIS zrobią z nimi porządek. A jak już przyjdzie skazanie za te minimum 6-9 lat to już po koalicji IMHO nie będzie śladu a w pałacu może już być pisior który te wyroki im wszystkim daruje.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Camis napisał(a):

Ehhh przecież Niemcy są prymusami zielonego ładu, nawet jeżeli  USA rozwaliło ten gazociąg powinni im za to wysłać podziękowania. Co prawda musieli się wycofać z narracji, że gaz jest cool i ECO ale już wymyślili nowe paliwo przyszłości - PELET więc pieniążki powinny im się zgadzać :]

Edytowane przez Klakier1984
  • Like 1
Opublikowano

W tej wypowiedzi praktycznie pokazał, że Konfa w niczym się nie różni od PiS-u i grają kartą prawdopodobnie jedynego potencjalnego koalicjanta dla PiS-u.

Szkoda tego, że wyborcy Konfy nadal się nie opamiętują.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.12.2024 o 00:31, SM_M4E5TRO napisał(a):

elektorat PISowski (...) bo tam nie są (...) tylko realny, ciężko pracujący lud

W dniu 31.12.2024 o 12:08, GordonLameman napisał(a):

image.png.c45b294af4a541170118e41e6c4a31e2.png

61% elektoratu PiS jest niepracująca - najwięcej % ze wszystkich partii --> 41% emeryci, 10% renciści, 8% zajmujący się domem, 2% bezrobotni.  W KO jest to 39%, w Konfie 23%, w Trzeciej Drodze: 34%.

Źródło: https://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2023/K_098_23.PDF

^^ 61% elektoratu PiS jest niepracująca - najwięcej % ze wszystkich partii.

419270551_1691822061340412_167850202541354559_n.jpg.9e64d559cdc5b4662aa6489e1bcbc417.jpg

Tak, tak, pracujący.... tak "pracujący" jak politycy PIS'u....

Edytowane przez kanon7
  • Like 2
  • Haha 3
Opublikowano
2 godziny temu, Camis napisał(a):

Zrobi zrobi, ja już zwątpiłem w rozliczenie grubszych ryb PISiorów. Nawet jak prokuratura wyśle akt oskarżenia to sądy będą się z tym bujać wiele lat bo też będą się bali że po powrocie PIS zrobią z nimi porządek. A jak już przyjdzie skazanie za te minimum 6-9 lat to już po koalicji IMHO nie będzie śladu a w pałacu może już być pisior który te wyroki im wszystkim daruje.

Osobiście pomimo tego, że jest kiepsko, to mam jeszcze taką nadzieję, że jak Polki i Polacy wykażą się mądrością, wybierając na Prezydenta Trzaskowskiego zamiast skreślić krzyżyk przy nazwisku Nawrockiego czy innego gościa, który będzie kontynuował sabotowanie działań rządu (np. Mentzen itd.) sprawiając, że koalicja będzie miała w końcu swojego Prezydenta, to w końcu zacznie się dziać i będziemy widzieli efekty, że było warto. Ten porządek z SN, TK, prokuraturą, służbami specjalnymi z CBA na czele i pozostałymi miejscami, gdzie do dnia dzisiejszego PiS-owcy stawiają opór potrzebny jest wręcz na wczoraj.

• Upvote 1
Opublikowano

@areczek1987

Było wiadomo że pójdą i będą szły w górę co roku , co do "walki z inflacją" to przypuszczam że tam siedzą :cenzura: którzy nie mają pojęcia o ekonomii.

Jak będą podnosić ceny to klientela się tylko zmniejszy i zacznie szukać alternatyw (np. pędzenie czy z przemytu) lub po prostu rzuci , wtedy :cenzura: zarobią trafi do budżetu.

Zresztą alkohol musi być tani i dostępny dla "ludu" , inaczej ich stamtąd "wywiozą na taczkach".

• Like 1
  • Upvote 1