Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spokojnie, myślę że tu zadziała UE jak i poszczególne państwa członkowskie i przejmiemy to finansowanie na siebie.

Jest tu duża szansa dla UE właśnie, gdy USA się wycofują.

W skali Polski jestem przekonany że obecność Lewicy w koalicji rządzącej wystarczy by znalazły się środki. Do tego dojdzie dodatkowe wsparcie z dużych miast. Poza środkami publicznymi może też ruszą na poważnie zbiórki, zobaczymy.

Opublikowano
4 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Spokojnie, myślę że tu zadziała UE jak i poszczególne państwa członkowskie i przejmiemy to finansowanie na siebie.

Jest tu duża szansa dla UE właśnie, gdy USA się wycofują.

W skali Polski jestem przekonany że obecność Lewicy w koalicji rządzącej wystarczy by znalazły się środki. Do tego dojdzie dodatkowe wsparcie z dużych miast. Poza środkami publicznymi może też ruszą na poważnie zbiórki, zobaczymy.

Mało prawdopodobne. To były konkretne granty i cele. Nie będzie dosypywania nowych środków.

• Upvote 2
Opublikowano
Cytat

TV Republika wyprzedziła TVN24. TVP1 liderem
W najnowszym zestawieniu oglądalności stacji telewizyjnych w Polsce, opartym na styczniowych danych Nielsen Media, zauważalna jest znacząca zmiana na pozycji piątej najchętniej oglądanej telewizji. Telewizja Republika, z wynikiem 5,43 proc. udziału w rynku, przekroczyła oczekiwania i wyprzedziła TVN 24, które zanotowało spadek do 5,19 proc.

https://www.onet.pl/kultura/onetkultura/tv-republika-wyprzedzila-tvn24-tvp1-liderem/hx10ht9,681c1dfa

Cytat

Kandydat popierany przez PiS Karol Nawrocki zadeklarował, że jest przeciwnikiem Zielonego Ładu i jeśli zostanie prezydentem zarządzi referendum ws. jego odrzucenia. - Tak dla polskich surowców. Kierunek atom, ale ręce precz od polskiego górnictwa – oświadczył.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/politycy-grzmia-po-decyzji-w-sprawie-kuczmierowskiego-wiedza-ze-bedzie-chcial-uciec/hl917bz

Cytat

Burza wśród polityków PiS po otwarciu przedszkola. Dyrektorka ostro reaguje: rozważamy kroki prawne

Politycy PiS i ich sympatycy zaczęli udostępniać w mediach społecznościowych nagranie pokazujące uroczystość otwarcia przedszkola w Stroniu Śląskim, gdzie obecni byli Władysław Kosiniak-Kamysz i Marcin Kierwiński. Atakowali polityków koalicji rządzącej, pisząc m.in. o "żenadzie roku". Wizerunki dzieci pokazanych na tym nagraniu nie zostały zanonimizowane. — Rozważamy kroki prawne. To miał być nasz wielki dzień, a wyszło takie paskudztwo. Maleńkie dzieci wmieszano w politykę — mówi Onetowi dyrektorka przedszkola w Stroniu Śląskim Celina Chęś-Drańczuk.

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/burza-wsrod-politykow-pis-po-otwarciu-przedszkola-dyrektorka-reaguje-rozwazamy-kroki/5pds3vj

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Kris194 napisał(a):

Wybacz, że Ci zrujnuje dzień ale Politico istnieje od 2007 roku...

I co w związku z tym?

Opublikowano
15 minut temu, Kris194 napisał(a):

Nic nowego, to przecież zwykłe hieny cmentarne. Kosiniak tam był nie jako polityk a minister obrony narodowej

https://wroclaw.tvp.pl/84827890/otwarto-nowe-modulowe-przedszkole-i-zlobek-w-stroniu-slaskim

To, że suflowana narracja w tym tweecie nie trzyma się ani kupy ani dupy.

Dla ciebie na pewno nie. Gdybyś nie wiedział to trumpowski ruch MAGA istnieje od 10 lat i tutaj to jest punktem odniesienia.

Opublikowano
8 godzin temu, Fatality napisał(a):

Na świecie istnieją trzy płcie, można dokonywać ich „korekty”, a do osób, które mają problem ze zidentyfikowaniem swojej, należy się zwracać, używając form neutralnych, jak np. „osoba studencka

Rozpatrzenie społeczne sprawy.

8 godzin temu, Fatality napisał(a):

Ja jestem politykiem zdrowego rozsądku, a według polskiego prawa mamy dwie płci biologiczne, wszyscy o tym wiemy.

Rozpatrzenie biologiczne i prawne sprawy.

Nie wiem czego nie rozumiesz, wszystko masz napisane, wystarczy przeczytać ze zrozumieniem. 

7 godzin temu, Fatality napisał(a):

Czyli Tusk obecnie jest nieracjonalny, prawie cała Azja też, Ameryka Płd też, od teraz USA też, Afryka też. Tylko UE jest racjonalna, więc potrzebujemy więcej samochodów elektrycznych. OK

W linku znajduje się lista 195 krajów na świecie, które podpisały porozumienie paryskie. 

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_parties_to_the_Paris_Agreement

Pierwotnie było to 175 krajów, ale do 2023 roku dołączyły pozostałe mimo iż niektóre nie deklarują zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych, bo te emisje albo są znikome, albo niemierzalne ze względu na bardzo małą ilość. 

A do tego świetna ciekawostka :D Na świecie jest obecnie 195-197 krajów (w zależności od tego których dane państwa, zrzeszenia czy organizacje międzynarodowe nie uznają). Większa ilość może też wynikać na przykład z tego, że UE też widnieje na liście.  Do tego dochodzą też subregiony zależne jak np. Grenlandia, Wyspy Dziewicze itd.

Słucham zatem, gdzie ta prawie cała Azja, Ameryka Płd czy Afryka? Niech nawet dalej da to 175-180 krajów, to na tle świata te 15-20 to jest przytłaczająca mniejszość, a nie większość.

6 godzin temu, sabaru128 napisał(a):

Wychodzi na to że jak ktoś ma pralkę z możliwością podpięcia do WI-FI to już może na pralce słuchać radia czy oglądać TV bo ma wyświetlacz.  I musi płaci abonament czyli ten tak zwany haracz.

Czytaj to co wrzucasz:

Cytat

Wyrok NSA jest wynikiem sprawy, która rozpoczęła się w 2018 roku. Kontrolerzy Poczty Polskiej podczas wizyty w jednym z przedsiębiorstw zauważyli, że na monitorze LCD podłączonym do komputera wyświetlany jest program telewizyjny. 

Zatem muszą udowodnić, że danego urządzenia używasz w ten sposób. Nikt Ci nie da kary za używanie smartfona do przeglądania internetu czy oglądania VOD, bo oglądanie TV czy słuchanie radia nie będzie podstawową funkcjonalnością urządzenia.

Tu masz wyrok

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/F4B0B6EEE2

Cytat

W trakcie kontroli wykonania obowiązku rejestracji odbiorników radiofonicznych i telewizyjnych, przeprowadzonej 12 lutego 2018 r. w lokalu zajmowanym przez A spółkę z o.o. w G. (strona; spółka), ujawniono włączony odbiornik telewizyjny marki LG (do odbiornika doprowadzona była sieć Orange), który odbierał program TVN24. Stwierdzono, że jest to odbiornik telewizyjny, w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu i określono okres używania odbiornika w tym lokalu na jeden miesiąc - na podstawie ustnego oświadczenia pracownika spółki, który podpisał protokół kontroli bez zastrzeżeń.

Zatem teza postawiona przez Ciebie jest mocno błędna.

• Upvote 6
Opublikowano (edytowane)

Giełda nic dziwnego że płonie na przełomie nowych czasów + jeszcze akcja z DeepSeek, które wywróciło niektórym postrzeganie rynku AI :E 

Ale nie po to tu wpadłem. W tym podcaście będzie echo tematu Covid, jak i poziomu zepsucia oraz zakłamania całego systemu na wielu szczeblach. Nic dziwnego, że w kampanii nazywali to ostatnimi wyborami by uratować kraj. Możecie sobie googlować jej wikipedię i porównać z nagraniem, jeśli dalej ktoś nie zdaje sobie sprawy ze stopnia niszczenia reputacji w mediach oraz "oficjalnej" części internetru. 20 lat pracowała jako lekarz bez ani jednego pozwu mając bardzo dobrą reputację, a z wykształcenia jest lekarzem i prawnikiem. 
Dla niecierpliwych można zacząć od 51:38, gdzie wcześniej nakreślono jej przeszłość.
Będzie również o tym jak 
Lancet opublikował fałszywe badanie i musiał je wycofać po 3 tygodniach, ale nikt nie poprawił się w mediach i poszło w świat.
Historia o aresztowaniu przez FBI to już wisienka na torcie.

Reklamy zazwyczaj trwają 50-60 sekund, więc łatwo je przeskoczyć, irytuje mnie że tak dobra treść jest okupiona reklamami w bzdurnym, amerykańskim stylu, aby popchnąć ludzi do płacenia za Daily Wire, ale przynajmniej dzięki nim to jest możliwe :P 

Edytowane przez musichunter1x
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Mało prawdopodobne. To były konkretne granty i cele. Nie będzie dosypywania nowych środków.

Oczywiście, ale UE możę zrobić fundusz i udzielić wsparcia tym organizacjom na tego samego typu akcje.

W wielu wypadkach to nie są jakieś duże kwoty.

W każdym razie póki co bym nie panikował. Bedzie okres chaosu, ale myślę że uda się z niego wybrnąć. A samą prezydenturę Trumpa przeczekać, to bardziej czeka samych Amerykanów.

Opublikowano

Jeśli mówisz o gnomie to się zgadzam, błazen jakich wiele wśród pisiorów. Jak Świrski w końcu zasłużenie poleci to pewnie będzie "siłowe przejęcie państwowego organu" a wycofanie koncesji dla szczujni wieprza "zamachem na demokrację" odc. 2137 :lol2: 

• Upvote 3
Opublikowano

A czy ja gdzieś PiS broniłem? Głosowałem w tych wyborach na PO, bo liczyłem na zmianę. Drugi raz się rozczarowałem Tuskiem. Nigdy więcej.

Opublikowano
2 godziny temu, musichunter1x napisał(a):

Giełda nic dziwnego że płonie na przełomie nowych czasów + jeszcze akcja z DeepSeek, które wywróciło niektórym postrzeganie rynku AI :E 

Bo ja wiem czy płonie...

W tej chwili w skali tygodnia SP500 jest na czerwonym na poziomie -0.20%, w skali miesiąca jest na zielonym +1.49%.

NV się dostało lokalnie z powodu Deepseek, to fakt, ale przecież nie można oczekiwać że trend sprzed paru miesięcy będzie trwać wiecznie, oni się ustabilizowali i bez Deepseeka. Były lokalne tąpnięcia z powodu paniki taryfowej, ale to już się rozmyło. Google sporo straciło po publikacji wyników finansowych - gorszych niż oczekiwane.

Ogólnie co by nie mówić, jakaś katastrofa giełdowa to na razie głównie wyobraźnia niektórych tweetujących ;) 

Opublikowano

https://www.wirtualnemedia.pl/m/artykul/krzysztof-stanowski-weszlo-fuksiarz-sprzedaz-lotto-orlen-redakcja?fbclid=IwY2xjawIQoKtleHRuA2FlbQIxMQABHTntVKcIO7sDUeGRgTnCwLwSuKTpcxmdDtE9fzvSfmZDPGGuaAdLL0ya8w_aem_8w2QpM5PvWluUh3iW7dl1A

No co jest Ksysiu? Ostatnio się sporo osób zawinęło z KZ. Źródełko z państwowej kasy wyschło to trzeba się ratować sprzedażą Weszło. I te tłumaczenia, że ty czasu nie masz. Oprócz ciągłych wakacji w Dubaju i spamowaniu na X więcej zajęć nie masz.