Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tu jest właśnie clue problemu. Przez lata mieliśmy urzędników państwowych. Może i miernych, może i dawali sporo powodów do narzekań, ale reprezentowali państwo polskie. PiS - jak zresztą każdy taki typ władzy - stworzył (często nawet równolegle) nowy typ urzędników partyjnych. Nie reprezentują państwa, tylko partię i Jarosława Kaczyńskiego. To jest dramat jak nisko upadliśmy. W każdym państwie są stanowiska polityczne, Duda ma prawo być zacietrzewionym PiSowcem, który nie kieruje się interesem państwa, a partii-matki, problem pojawia się gdy prokurator, sędzia, prezes Orlenu, a nawet członek Rady Polityki Pieniężnej kombinuje tylko jak przysporzyć popularności Kaczyńskiemu i jak zwalczać jego przeciwników. Obstawiam, że my się z tego już nie podniesiemy, te 30 lat budowy III RP poszło w pizdu.

A tak nawiasem mówiąc, to ten obecny prezes tak zwanego TK został powołany przy pomocy "opozycyjnej" Konfederacji. To prawa ręka Zbigniewa Ziobry :D.

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
10 minut temu, nemar napisał(a):

problem pojawia się gdy prokurator, sędzia, prezes Orlenu, a nawet członek Rady Polityki Pieniężnej kombinuje tylko jak przysporzyć popularności Kaczyńskiemu i jak zwalczać jego przeciwników. Obstawiam, że my się z tego już nie podniesiemy, te 30 lat budowy III RP poszło w pizdu.

Twierdzisz, że stopy procentowe spadną dopiero podczas kadencji PiS? :E

• Like 1
Opublikowano

Tego bym jednak nie obstawiał. Za rządów PiS zwlekali z podniesieniem tak długo jak możliwe, ale w końcu już nie mieli wyboru i podnieśli. Sądzę, że sytuacja się powtórzy, a właściwie to się już dzieje.

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, nemar napisał(a):

Tu jest właśnie clue problemu. Przez lata mieliśmy urzędników państwowych. Może i miernych, może i dawali sporo powodów do narzekań, ale reprezentowali państwo polskie. PiS - jak zresztą każdy taki typ władzy - stworzył (często nawet równolegle) nowy typ urzędników partyjnych.

Serio ludzie dopiero odkrywają że administracja to przede wszystkim miejsce dla swoich, a nie narzędzie to rozwiązywania problemów? 
Przecież każdy rząd od 89r to robi, a przed nie było zbytnio wyboru :E
Dlaczego niby nie redukuje się administracji oraz przepisów? Aby znieść przepis trzeba uchwalić ustawę, a ile razy o tym słyszano? ;) 

Śmieszą mnie te wojenki POPISowkie. Gdyby ktoś obejrzał zalinkowany podcast to przekonałby się również jak działa administracja, bo w Polsce raczej nie jest lepiej niż w USA ;) 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, trepek napisał(a):

No istotne z tym TV bo antena nie podłączona więc raz w tygodniu odpalam na nim Netflixa/Prime, teleranka nie mogłem oglądać :)

Nieistotne :) 

Cytat

7. Odbiornikiem radiofonicznym albo telewizyjnym, w rozumieniu przepisów niniejszej ustawy, jest urządzenie techniczne dostosowane do odbioru programu.

Cytat

Art. 2. 1. Za używanie odbiorników radiofonicznych oraz telewizyjnych pobiera się opłaty abonamentowe.

2. Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego odbiornika.

Ale to od zawsze budzi kontrowersje, bo to w zasadzie domniemanie winy a nie niewinności :P 

Opublikowano
5 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Serio ludzie dopiero odkrywają że administracja to przede wszystkim miejsce dla swoich, a nie narzędzie to rozwiązywania problemów? 
Przecież każdy rząd od 89r to robi, a przed nie było zbytnio wyboru :E
Dlaczego niby nie redukuje się administracji oraz przepisów? Aby znieść przepis trzeba uchwalić ustawę, a ile razy o tym słyszano? ;) 

Śmieszą mnie te wojenki POPISowkie. Gdyby ktoś obejrzał zalinkowany podcast to przekonałby się również jak działa administracja, bo w Polsce raczej nie jest lepiej niż w USA ;) 

No właśnie tak nie było.

Bardzo często aparat państwa sprzeciwiał się rządzącym. Dopiero PiS bardzo mocno to zmienił. 

Opublikowano
34 minuty temu, michasm napisał(a):

Twierdzisz, że stopy procentowe spadną dopiero podczas kadencji PiS? :E

Niedługo spadną, bo Deweloperzy już wyczekują tego momentu, żeby po obniżce o 25pp mogli podnieść ceny mieszkań o 10%.

Flipperzy też czekają :) Ale Oni z kolei mówią, że po obniżce o 25pp podniosą 30%.

Opublikowano
Cytat

Prokurator Ostrowski chce przesłuchać prezydenta i premiera. "Liczę, że się stawią"

— Potwierdzam, że to zawiadomienie wpłynęło. Wczoraj przesłuchałem w charakterze świadka zawiadamiającego, który przekonał mnie, że należy wyjaśnić tę bardzo poważną sprawę — chodzi o ustrojowy zamach stanu — powiedział na antenie Radia Wnet prokurator Michał Ostrowski. Prokurator prowadzi śledztwo w sprawie zamachu stanu. To efekt zawiadomienia prezesa TK Bogdana Święczkowskiego.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/prokurator-ostrowski-chce-przesluchac-prezydenta-i-premiera/rx8cg0x

• Haha 2
Opublikowano
41 minut temu, LeBomB napisał(a):

Nieistotne :) 

Ale to od zawsze budzi kontrowersje, bo to w zasadzie domniemanie winy a nie niewinności :P 

Ale jakie kontrowersje? Mam kabel antenowy zamurowany jakieś 2 metry od odbiornika, bo to była pierwsza rzecz jaką zrobiłem w mieszkaniu. Bezprzewodowo przesyłają mi sygnał? :E

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Szambo napisał(a):

Niedługo spadną, bo Deweloperzy już wyczekują tego momentu, żeby po obniżce o 25pp mogli podnieść ceny mieszkań o 10%.

Flipperzy też czekają :) Ale Oni z kolei mówią, że po obniżce o 25pp podniosą 30%.

Ludzie sami są temu winni. Kupią wszystko na co pozwala im zdolność. Niezależnie od ceny. A przecież nikt z potencjalnych kupujących nie mieszka aktualnie pod mostem.

Jak wynajmują aktualnie mieszkania i wolą płacić mniej za ratę niż płacą właścicielowi aktualnie to rozumiem, ale kiedy ten rynek się nasyci to mieszkania na wynajem będą stać puste.

IMO popyt powinno się zdusić wysokimi stopami (co jest mi nie na rękę). Wtedy deweloperzy będą budować mniej, spadną ceny materiałów budowlanych i będzie to idealny moment na rozpoczęcie budowy TBSów.

Edytowane przez michasm
Opublikowano
2 minuty temu, michasm napisał(a):

Ludzie sami są temu winni.

Ale jacy ludzie są winni?

Przecież większość tych mieszkań kupują ludzie, którzy nie kupują ich do mieszkania, tylko jako betonowe złoto.

A nawet nie wiem jak pierwsza próba zrobienia coś na plus z tym rynkiem się powiodła.

Deweloperzy już muszą podawać ceny zamiast "priv"?

Opublikowano

Jest imba z Mazurkiem i Wiplerem bo chlali razem alkohol :rotfl2:

Cytat

Śledztwo w sprawie zamachu stanu. Prokurator Ostrowski wykonuje kolejny ruch

— Śledztwo prowadzę sam, to śledztwo własne. Wydałem zarządzenie o powierzeniu pewnych czynności śledczych Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Mam nadzieję, że zostanie to zarządzenie wykonane. Bo pewne czynności muszą być wykonywane przez organy, które mają odpowiednie do tego siły i dyspozycje procesowe, których nie ma prokuratura. Ja nie oczekuję żadnego nadzoru nad tym śledztwem. A poza tym pan prokurator generalny, który jest moim bezpośrednim przełożonym, nie może mi tego śledztwa zabrać. Gdyż to śledztwo dotyczy również jego działań — powiedział w czasie czwartkowej konferencji prasowej prokurator Michał Ostrowski, który wszczął śledztwo w sprawie zamachu stanu. To efekt zawiadomienia prezesa TK Bogdana Święczkowskiego.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/sledztwo-w-sprawie-zamachu-stanu-prokurator-ostrowski-wykonuje-kolejny-ruch/d3fc2df

3 godziny temu, trepek napisał(a):

Wstaje człowiek rano i czyta, że był zamach stanu...

Kiedyś to były zamachy teraz to już nie to %-)

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Szambo napisał(a):

Ale jacy ludzie są winni?

Przecież większość tych mieszkań kupują ludzie, którzy nie kupują ich do mieszkania, tylko jako betonowe złoto.

A nawet nie wiem jak pierwsza próba zrobienia coś na plus z tym rynkiem się powiodła.

Deweloperzy już muszą podawać ceny zamiast "priv"?

No to jak ktoś chce ente mieszkanie to nie ma co obniżać stóp procentowych czy wprowadzać programów mieszkaniowych.

Jeśli chodzi o ceny mieszkań to od lat Związek Deweloperów Polskich to zaleca członkom, ale nikt tego nie robi.

W planach jest unormowanie tego prawnie, ale jeszcze w powijakach.

Tłumaczenia deweloperów są świetne :D to w ogóle jakaś masakra :D

Oni twierdzą, że jak będą podawali ceny to klienci... nie będą mieli możliwości zapoznania się z pełną ofertą... Bo np. mogą być darmowe miejsca w hali garażowej lub cashback za zakup mieszkania.... 
Ogólnie wszystko w myśl, aby zachować jak najwyższą cenę transakcyjną, aby podbić średnie ceny za metr :D

I jeszcze deweloperzy naciskają na program mieszkaniowy...

Olać ich i jak jest kasa na mieszkania to budować TBSy. Z pominięciem deweloperów, bo oni zajmują się jedynie kwestiami finansowymi. Nie są nawet generalnym wykonawcą.

Opublikowano
16 minut temu, michasm napisał(a):

Ludzie sami są temu winni. Kupią wszystko na co pozwala im zdolność. Niezależnie od ceny. A przecież nikt z potencjalnych kupujących nie mieszka aktualnie pod mostem.

Jak wynajmują aktualnie mieszkania i wolą płacić mniej za ratę niż płacą właścicielowi aktualnie to rozumiem, ale kiedy ten rynek się nasyci to mieszkania na wynajem będą stać puste.

IMO popyt powinno się zdusić wysokimi stopami (co jest mi nie na rękę). Wtedy deweloperzy będą budować mniej, spadną ceny materiałów budowlanych i będzie to idealny moment na rozpoczęcie budowy TBSów.

Nope. 

Trzeba zaoferować tańsze budownictwo społeczne + wdrożyć kataster przewidujący płatność wyższych podatków za 3 i kolejną nieruchomość + zmienić opodatkowanie najmu, tj. cao najmniej wyrównać z podatkiem Belki. 

• Upvote 4
Opublikowano

Gdybyśmy mieli suwerenne państwo Polskie, ta kobieta już dawno została by zatrzymana , popełniła szereg przestępstw na terenie państwa Polskiego a teraz jeszcze nawołuje do nienawiści jak to lewica lubi mówić 

Niestety dziadka z demencja który ogląda 24/7 republikę i napisał komentarz w internecie że cytuję "zabije Owsiaka" złapali w 24h ale tutaj to co innego xD

Rzeczpospolita przyjaciół Polin państwo teoretyczne 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Powinni tez pomyśleć o jakimś podatku kastralnym...

Aczkolwiek może to u nas wyglądać po prostu tak, że jak wprowadzą coś takiego to wynajmujący podniosą czynsze najmu po prostu. Oni nic nie stracą a zapłacą wynajmujący coraz wyższą biedą.

Nie ma chyba innego rozwiązania niż Budownictwo Społeczne, bo zawsze będziemy w impasie. Zawsze Deweloper/Flipper/Landlor dopasuje tak opłaty, że On nie straci.

@GordonLameman Masz rację z tym opodatkowaniem... 19% za pożyczenie Państwu kasy (Obligacje)... a za skubanie obywateli 8,5%. Ale znowu... podniosą ryczałt za najem to przerzucą opłate Landlordzi na najemców.

Edytowane przez Szambo
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Nope. 

Trzeba zaoferować tańsze budownictwo społeczne + wdrożyć kataster przewidujący płatność wyższych podatków za 3 i kolejną nieruchomość + zmienić opodatkowanie najmu, tj. cao najmniej wyrównać z podatkiem Belki. 

Tego nigdy nie zrobią, bo politycy (i ich najbliższe rodziny, które nie są ujęte w sprawozdaniach, bo wszystkie żony polityków mają rozdzielczość majątkową) mają zbyt wiele nieruchomości.
Ktoś tam gadał nawet, że Polacy zainwestowali w nieruchomości i nie możemy pozwolić, aby one potaniały :E

Edytowane przez michasm
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Szambo napisał(a):

Powinni tez pomyśleć o jakimś podatku kastralnym...

Aczkolwiek może to u nas wyglądać po prostu tak, że jak wprowadzą coś takiego to wynajmujący podniosą czynsze najmu po prostu. Oni nic nie stracą a zapłacą wynajmujący coraz wyższą biedą.

Nie ma chyba innego rozwiązania niż Budownictwo Społeczne, bo zawsze będziemy w impasie. Zawsze Deweloper/Flipper/Landlor dopasuje tak opłaty, że On nie straci.

@GordonLameman Masz rację z tym opodatkowaniem... 19% za pożyczenie Państwu kasy (Obligacje)... a za skubanie obywateli 8,5%. Ale znowu... podniosą ryczałt za najem to przerzucą opłate Landlordzi na najemców.

Na chu.. jakieś budownictwo mieszkaniowe jak kraj się wyludnia ? A tym bardziej społeczne i socjalne 

Wystarczy żeby każdy normalny człowiek miał możliwość dostania w banku kredytu na mieszkanie nawet zarabiając minimalną krajową 

Trzeba tępić te słowa jak społeczny i socjalny i likwidować jak najwięcej socjalu 

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, voltq napisał(a):

Na chu.. jakieś budownictwo mieszkaniowe jak kraj się wyludnia ? A tym bardziej społeczne i socjalne 

Wystarczy żeby każdy normalny człowiek miał możliwość dostania w banku kredytu na mieszkanie nawet zarabiając minimalną krajową

No tak...

Wystarczy, że każdy mając minimalną będzie mógł wziąć kredyt na mieszkanie.

Ty w ogóle to przemyślałeś?

Jak niby chciałbyś do tego doprowadzić?

Bo gadamy tutaj o jakiś w miarę "realnych" rozwiązaniach, a nie jakimś sci-fi.

Edytowane przez Szambo
  • Upvote 3