Skocz do zawartości

Polityka w Polsce i na Świecie - wątek ogólny

Spl97

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, ghostdog napisał(a):

A to czasem nie było tak, że już nikt nie chciał jeździć do USA i dlatego znieśli. Wcześniej chyba ludzie jeździli aby tam na czarno robić i były z tym jakieś problemy. To nie Trump załatwił tylko spełniliśmy jakieś tam warunki i samo się stało.

Nie - nikt nie jeździł na czarno. Nie spełnialiśmy jakiś idiotycznych widełek więc Trump zmienił widełki :) , a do tego ambasada zrobiła jeszcze kreatywną księgowość żebyśmy się zmieścili w tych zaniżonych :) A wcześniej było tylko gadanie przez lata...

23 minuty temu, hubio napisał(a):

Nie - nikt nie jeździł na czarno. Nie spełnialiśmy jakiś idiotycznych widełek więc Trump zmienił widełki :) , a do tego ambasada zrobiła jeszcze kreatywną księgowość żebyśmy się zmieścili w tych zaniżonych :) A wcześniej było tylko gadanie przez lata...

Nie zmieniał widełek. Od lat tam obowiązuje dla państw wskaźnik odmów przyznania wiz na poziomie poniżej 3%, żeby się załapać do Visa Waiver Program.

24 minuty temu, hubio napisał(a):

O tym, że zostały przesunięte widełki nie wiedziałem. Czyli Trump faktycznie nam jednak brak wiz załatwił?

@Digger

I mówią to ludzie którzy usprawiedliwiają kapusi z KO i ludzi którzy robili wszystko aby blokować pieniądze z KPO tylko dlatego że to nie oni byli przy władzy. I jakież to zmiany i ustawy wprowadziło KO że nagle pieniążki odblokowano? Żadne? I to jest dopiero zakłamanie i hipokryzja. 

Edytowane przez Asag

46 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Chiny same się wezmą, bo mają kupę problemów wewnętrznych. Demografia poleciała łeb na szyję.

Owszem, mają problemy z demografią, z funduszem Evergrande i słabnącym PKB, ale nadal stanowią dla nas ogromną konkurencję. Pamiętajcie, że my mamy podobne problemy z demografią. Cały Zachód, Japonia i Korea Południowa.

17 godzin temu, Yahoo86 napisał(a):

Jeżeli Europa ma być niezależna to ja innej możliwości nie widzę ,

A jak ty chcesz osiągnąć tą niezależność? Fabryk żadna z poważnych firm nie przeniesie z Chin do Polski a co dopiero jeszcze bogatszych krajów. Będzie dobrze jak my chociaż naszą zbrojeniówkę odbudujemy bo ta jest potrzebna i to na wczoraj.

Edytowane przez Kris194

59 minut temu, skunRace napisał(a):

Chodziło mi o nasze położenie na mapie.

Ale jeżeli nasze położenie na mapie to bycie w czarnej dupie, to krajów będących w czarnej dupie przez wzgląd na sąsiedctwo Rosji jest od groma i jeszcze kilka, bez przesady, nie jestem zwolennikiem ignorowania zagrożenia, ale nie popadajmy w jakąś paranoje.

59 minut temu, skunRace napisał(a):

a minister spraw zagranicznych dzisiaj w TV tłumaczy się za żonę i porównania do Hitlera, Stalina, Mussoliniego

No i nie bardzo rozumiem po cholere się tłumaczy, przecież JD Vance za porównywanie go do Hitlera został v-ce prezydentem, może żona Sikorskiego też fuche dostanie :E

Cytat

Tusk wściekł się na niewygodne pytanie. Dziennikarka więcej nie będzie zapraszana.

Zostałam poinformowana przez panią Rucińską, że więcej nie będę zapraszana na konferencję - napisała na platformie X Monika Rutke, dziennikarka Tygodnika Solidarność, która zadała premierowi Donaldowi Tuskowi podczas konferencji prasowej pytanie o jego wypowiedź na temat Donalda Trumpa.

https://wpolityce.pl/media/712288-zadala-pytanie-tuskowinie-bedzie-zapraszana-na-konferencje

Zaczyna się xD

Cytat

Ostro krytykował Donalda Trumpa. Teraz usuwa nieprzychylne wpisy

Premier Australii Anthony Albanese poinformował, że rozmawiał z Donaldem Trumpem i pogratulował mu zwycięstwa w wyborach

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/ostro-krytykowal-donalda-trumpa-teraz-usuwa-nieprzychylne-wpisy/h2w5mcv

Słychać wycie? :lol2:

Edytowane przez kubikolos

2 minuty temu, kubikolos napisał(a):

Eeeeee ale powielać takie ordynarne ściemy, i to zdementowane kilka godizn temu to tak nie ładnie :niegrzeczny:

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/niewygodne-pytanie-do-donalda-tuska-i-koniec-wspolpracy-kprm-zaprzecza/mde3v6j,79cfc278

Cytat

Zaznacza, że sytuacja wyglądała zupełnie inaczej niż przedstawiają to prawicowe media i politycy. — Historia była prosta. Pani Rutke z "Tygodnika Solidarność" mówiła, że miała być pierwsza do zadawania pytań. Odpowiedziałam jej, że jak starczy czasu, to może pytać, byle tylko jej pytanie było możliwie krótkie — opowiada przedstawicielka KPRM.

— Ostrzegałam, że o godz. 8.50 mamy wylot samolotu i jesteśmy mocno ograniczeni czasowo. Tyle że już po tym, jak premier odpowiedział na jej pytanie, zaczęło się dokrzykiwanie przez nią pytań dodatkowych. W tej sytuacji ja zakończyłam konferencję, zabrałam mikrofon a pani Rutke powiedziałam, że nie będę się z nią więcej umawiać na zadawanie pytań, skoro nie potrafi uszanować naszej umowy. Nie padło ani jedno słowo na temat tego, że miałaby rzekomo mieć zakaz wstępu na konferencje, powtarzam to po raz kolejny — podsumowuje Rucińska.

Sama przedstawicielka "Tygodnika Solidarność" w oświadczeniu opublikowanym na stronie gazety zaczęła wycofywać się ze swojego wcześniejszego stwierdzenia.

"Pani Agnieszka Rucińska poinformowała mnie, że »złamałam zasadę« (nie mam pojęcia jaką, ale prawdopodobnie tym, że doprecyzowałam pytanie), i jak oznajmiła »kończymy współpracę«. — tak dokładnie brzmiały słowa Agnieszki Rucińskiej. W mediach społecznościowych napisałam, interpretując te słowa, że dotyczyły one niezapraszania mnie na konferencje PDT. W rzeczywistości były to słowa o »końcu współpracy« – czymkolwiek ona jest. Być może ta interpretacja była zbyt pochopna, jednak mam w pamięci sytuacje, gdy dziennikarze TV Republika nie byli wpuszczani na konferencje Bartłomieja Sienkiewicza, czy na sztab kryzysowy w związku z powodzią na konferencje Donalda Tuska" — czytamy w najnowszym oświadczeniu Moniki Rutke na stronach "Tygodnika Solidarność".

23 minuty temu, Maciek. napisał(a):

No i nie bardzo rozumiem po cholere się tłumaczy, przecież JD Vance za porównywanie go do Hitlera został v-ce prezydentem, może żona Sikorskiego też fuche dostanie :E

Niektórym się naprawdę wydaje, że dziwkarz i facet, który molestował kobiety przejmie się tym co o nim mówi jakiś polityk. Wystarczy, że wejdzie na Twittera i zobaczy o wiele lepsze "pochlebstwa" :E

8 godzin temu, Spl97 napisał(a):

Z wysokim prawdopodobieństwem za 4 lata Demokraci wrócą do gry, skoro Trump będzie pełnił drugą i ostatnią

Pisałem już, GOP dostał wszystko, nawet jak republikanie wygrają prezydenckie to i tak już nie będą mieli władzy ustawodawczej. 

SN zabetonowany przez GOP na jakieś 15-20 lat. 

W tych wyborach demokraci dostali mega wpi***ol jakiego nie było w USA od dziesięcioleci. 

7 godzin temu, hubio napisał(a):

To co się zadziało w USA obrazuje materiał z TVP INFO z wczoraj.

Kurde miałeś włamanie na konto?, od kilku ostatnich postów zgadzam się z tobą :E

5 godzin temu, _forfun_ napisał(a):

Znaczy o co Ci chodzi, bo nie bardzo rozumiem? Napisalem Ci dlaczego zaden Polak i patriota nie moze popierac Trumpa, i wymienilem szereg powodow. Nie bardzo rozumiem w jakim celu Ty mi piszesz o obywatelach amerykanskich, skoro ja pisze o polityce zagranicznej USA i tego co jest dobre dla nas, a nie sa to prorosyjscy Republikanie, ktorzy chetnie by te czesc Europy oddali Rosji. Oczywiscie nie wszyscy, bo wiadomo ze jest spora grupa powaznych Republikanow, ktorzy miazdza Trumpa w roznych mediach.

Amerykanie będa głosować w interesie swojego kraju a nie europy wschodniej.

5 minut temu, Camis napisał(a):

W tych wyborach demokraci dostali mega wpi***ol jakiego nie było w USA od dziesięcioleci. 

Przy takich środkach, przy wsparciu tylu mediów, celebrytów, światowych polityków atakujących Trumpa nawet w takich bambustanach jak Polska xD

To jest niesamowite jak bardzo ludzie mieli dość polityki demokratów że pomimo tego wszystkiego doszło do takiego nokautu. Szok.