Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

HDMI2.0 jak chcesz max Hz z 10bit to się nie da? trzeba zejść na 120/144hz przy 10bit

chyba że coś źle zrozumiałem ;)

a tak dalej drążę temat że powoli zaczynam myśleć nad 27" oled 1440p 480Hz z nowym RGWB layoutem text już nie jest aż tak blurry 

tak przynajmniej do czasu jak tego nie poprawią za kilka lat.

Opublikowano
Godzinę temu, Tasslehoff napisał(a):

MSI MAG 341CQP / 341CQPX

Gigabyte MO34WQC2

Jak się okaże, że text fringing jest tak tragiczny trzeba będzie rozważyć jakiś IPS/VA na mini-Ledach, zawsze to lepsze jak zwykły IPS.

Te matryce plus LG maja mocno nieczytelna czcionke bo to 1 gen woleda i 1 gen qdoled, chcesz brak firingu lub znikomy to albo qdoled gen 3 albo nowy woled w 4k ;) 

2 minuty temu, Tasslehoff napisał(a):

oled 1440p 480Hz z nowym RGWB

Czekam az wejdzie do sklepow u nas ten LG bo w USA otu of stock. Ale zaczeli je wysylac podkoniec grudnia w USA dopiero.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Te matryce plus LG maja mocno nieczytelna czcionke bo to 1 gen woleda i 1 gen qdoled, chcesz brak firingu lub znikomy to albo qdoled gen 3 albo nowy woled w 4k ;) 

QD 3rd gen nadal ma fringing, nawet większy niż stary woled, bo to nadal niestandardowe trójkątne piksele. Woled wykłada się na pewnych kombinacjach kolorów, ale przynajmniej tekst czarno na białym nie sprawia mu problemów.

Zdjęcia z ręki komórką, w realu nie wygląda to aż tak źle, bo wszystko mniejsze i kamera chyba trochę wyolbrzymia ten efekt. 

C2 woled:

C2text.thumb.jpg.cbbb1f58ba76aff78dd9961ff92857a6.jpg

G6 qd-oled

qd-oledtext.thumb.jpg.79a67ab5b31ac5e0e288efd9a940df1f.jpg

A tu obrazek z rtings z recenzji Odyssey G6, widać skąd się bierze zielony kolor na dole liter i fioletowy na górze:

cleartype-on-large.jpg?format=auto

Edytowane przez some1
  • Like 2
Opublikowano
20 minut temu, Tasslehoff napisał(a):

HDMI2.0 jak chcesz max Hz z 10bit to się nie da? trzeba zejść na 120/144hz przy 10bit

chyba że coś źle zrozumiałem ;)

Akurat z wersją hdmi to nie ma nic wspólnego. I tak da się ustawić 165Hz + 10bit poprzez niestandardową rozdzielczość. 

Opublikowano

@some1

tak tylko pytanie czy matryce z TV to są te same co w monitorach. Sam mam LG oled 55CX model i tutaj nie widzę żadnego problemu z tekstem. Czy tak samo będzie na monitorze? nie wiem

jeszcze są QD-OLED 3gen w 27" 360Hz 

Dell Alienware AW2725DF

MSI MPG 271QRX

i te 34" 240Hz ultrawide wyżej wymienione

wszędzie gdzie się natknąłem to właśnie QD-OLED ma mniejszy text fringing także już sam nie wiem

wyjdzie na to że będzie trzeba wziąć po jednej sztuce z różnym panelem i samemu stwierdzić co pasuje

@kamilos69 no to spoko, tak czy inaczej celowałbym w coś nowszego 

Opublikowano
37 minut temu, some1 napisał(a):

QD 3rd gen nadal ma fringing,

Nie wiem od czego to zalezy ale pod lupa ogladac czcionek nie mam zamiaru ;) Tu wyglada to bardzo dobrze i jest przepasc miedzy gen 1 qd. Tak czy innaczej poki co lepiej nie bedzie ale nie sadze zeby w normalnej odleglosci komus to przeszkadzalo.

obraz.thumb.png.b896fa23777952517b40593b5008966a.png

obraz.thumb.png.e5f249d8763f0ca2b4951103784bcab8.png

obraz.thumb.png.be1a39f3336b5cdc02855bdadab3f409.png

35 minut temu, Tasslehoff napisał(a):

wszędzie gdzie się natknąłem to właśnie QD-OLED ma mniejszy text fringing

Jest on obecnie na tych matrycach najmniejszy i nic wiecej z tym nie zrobisz, mozesz ew nowego LG 4k stestowac z nowym rozkladem pixela, tam tez rozdzialka sporo pomaga. Tylko obecnie chyba kazdy 34 21:9 ma i tak qd gen 1 matryce. Ja mialem woleda i mi to nie przeszkadzalo ale nie ukrywam, ze teraz bede chcial stestowac qd gen 3 i czekam na nowego LG 480hz.

Opublikowano

QD gen3 wygląda dużo lepiej od woled ale ogólnie dopiero 4K daje prawdziwe wybawienie (obojętnie qd/woled).

Ale czym ktoś więcej gra to nie ma co skreślać od razu tylko samemu przetestować.

12 godzin temu, Marvf napisał(a):

Jednak w bardziej przyziemnym dla sprzętu rozgęszczeniu pixeli, bo 3440x1440. 

2 godziny temu, Tasslehoff napisał(a):

np ultrawide ale dalej w tej rozdziałce 3440x1440.

Bardzo fajna rozdziałka, polecam. Mały wzrost wymagań i świetnie to wygląda w grach single.

Szkoda tylko że w 3440x1440 jest tylko stary QD i woled więc gorzej z czcionkami w porównaniu do 27". Przydałoby się odświeżenie matryc w 3440x1440 albo nowe "5k2k" (8:E)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

czy na pewno QD-OLED 34" 240Hz to dalej gen1? bo wg tego filmu że jest to coś pomiędzy. Nowy RGB layout jak w gen3

powyżej 1440p wg mnie za wcześnie by iść, pewnie przy kolejnej zmianie za 3-5lat do tego dojdzie

EDIT:

dobra jest wyjaśnienie przy tym

nie ma żadnych zmian w tej kwestii, to dalej gen1 

pewnie zostanę dalej przy 16:9 łatwiej będzie w przyszłości zmienić na 32" 4K

Edytowane przez Tasslehoff
Opublikowano (edytowane)

WSZYSTKIE UWQHD aka 3440x1440 na matrycach qd-oled to dalej są matryce pierwszej generacji. 
Subpixele zostały zmienione dopiero w drugiej generacji paneli qd-oled. 

I wszystkie panele oled mają problem z czcionkami który to problem jest kretyńsko rozdmuchany. A jak się gra w gry w HDR to dopiero dramat . Nic nie idzie czytać :boink:

Ps. Najnowsze oledy 4K 27 cali nie mają już takiego problemu z czcionkami :rotfl:

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano (edytowane)

Tutaj dochodzi jeszcze kwestia takiego typu:

23 godziny temu, Tasslehoff napisał(a):

Jak się okaże, że text fringing jest tak tragiczny trzeba będzie rozważyć jakiś IPS/VA na mini-Ledach, zawsze to lepsze jak zwykły IPS.

I już w głowie obraz czcionki której nie da się czytać i wyobrażenia z tyłka wzięte. Nie wspominam nawet o aktywnych chłodzeniach bo też wyolbrzymiony problem.

A najlepsze jest to że migotaniem obrazu na czarnych ruchomych tłach w oledach mało kto się przejmuje. Gdzie właśnie tutaj jest największy problem.

Edytowane przez kamilos69
  • Upvote 2
Opublikowano

Po prostu czcionka jest mniej ostra, nie wiem jak QD ale na WOLED fringing występuje bardzo rzadko i tylko przy pewnych kombinacjach, przy większości treści tego nie ma, po prostu jest mniej ostra. 

Używam WOLED do pracy na co dzień i głównie gapię się w czcionkę także coś tam mogę powiedzieć :E 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Używam WOLED do pracy na co dzień i głównie gapię się w czcionkę także coś tam mogę powiedzieć :E 

Teraz to wyoślij ludziom którzy chcą kupić oleda ale panikują nt. czcionki. 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, galakty napisał(a):

Panie, a co z wypalaniem?! 

Najnowszy trend to czujnik "AI" który wygasza monitor jak nie widzi ruchomego pyska przed sobą 8:E

Zawsze to pretekst żeby dźwignąć cenę monitora o 100%. A wystarczy w windowsie ustawić czas wygaszania monitora który jest gratisem w systemie.

11 minut temu, galakty napisał(a):

Ja to nawet paska nie chowam

Ktoś tego używa? Pytam poważnie.

Opublikowano
10 minut temu, kamilos69 napisał(a):

A wystarczy w windowsie ustawić czas wygaszania monitora który jest gratisem w systemie.

Ja mam ustawione wyłączanie monitora po 5 minutach, wracam, klik w klawiaturę i włączony.

10 minut temu, kamilos69 napisał(a):

Ktoś tego używa? Pytam poważnie.

Pewnie że tak... ja wytrzymałem dwie godziny ;) 

Opublikowano

Kiedyś na służbowym laptopie ustawiłem sobie autoukrywanie pod skrótem klawiszowym, żeby mieć większą powierzchnię ekranu do pracy.

Teraz na 42" już nie mam takich problemów na szczęście :E

Opublikowano
1 godzinę temu, kamilos69 napisał(a):

A najlepsze jest to że migotaniem obrazu na czarnych ruchomych tłach w oledach mało kto się przejmuje. Gdzie właśnie tutaj jest największy problem.

Też uważam to migotanie za największą wadę OLED. Nie rozkład pikseli, nie wypalanie tylko to migotanie - w dużej części gier jest to dość widoczne i wtedy muszę zrezygnować z gsynch.

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, galakty napisał(a):

Ja mam ustawione wyłączanie monitora po 5 minutach, wracam, klik w klawiaturę i włączony.

10 minut z mojej strony.

5 minut temu, galakty napisał(a):

Pewnie że tak... ja wytrzymałem dwie godziny ;) 

Twardy jesteś. Ja nie wytrzymałem nawet minuty a to były czasy jeszcze monitorów crt. I nigdy więcej tej opcji nie tknąłem.

Opublikowano

Znaczy wytrzymałbym dłużej gdyby to działało poprawnie, ale wiele razy najeżdżasz kursorem i nic się nie dzieje kompletnie. Zabugowane dziadostwo. 

Zresztą ciemny motyw + jasność 30-40% to nie sądzę że prędko się wypali. 

Opublikowano

Migotanie zależy od silnika gry, miejscówki a nawet tego jak mamy naśmiecone w systemie, bo jest pochodną dropów w FPS.

Ja ostatnio włączyłem HAGS żeby potestować FG i nagle zacząłem widzieć migotanie pykając w Diablo 4. Okazuje się, że włączony w MSI afterburner pomiar "power percent" powoduje regularny drop w FPS z każdym odświeżeniem parametru, nawet jeśli nie mamy tego w OSD. Pomiar w watach nie robi problemu, ale % tak. 

Opublikowano
30 minut temu, galakty napisał(a):

Jak wyłączacie GSYNC, to wtedy używacie zwykłego w grze, sterowniku?

W panelu NV ustaw Gsync I Sync na ON. W grze Sync na OFF.

22 minuty temu, some1 napisał(a):

Migotanie zależy od silnika gry

Migotanie zależy od monitora. Silnik gry nie ma tutaj żadnego znaczenia.