Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Kaczkofan napisał(a):

I kurcze mam teraz zagwozdkę, czy warto pchać się w OLED.

W srode bede mial tego AOC Agona QD-OLED'a na testach, dam Ci znac czy warto sie w to pchac czy nie. Szczescie kupilem na Amazonie, wiec moge odeslac wedle uznania. Uwierz ze przejade ten monitor rowno, pod katem gier jak i codziennego uzytku. 

• Thanks 1
Opublikowano
21 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Jak mozna tego nie widziec?

Normalnie bo jak grasz z dropami do 10fps to migotanie jest twoim najmniejszym problemem ;)

W normalnym przypadku, w normalnej grze, przy przyzwoitym fps problem jest minimalny albo go w ogole nie ma - dlatego ludzie używają, to proste ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tasslehoff napisał(a):

to się głównie dzieje jak FPS spada poniżej zakresu VRR jak masz wysoki FPS to generalnie problemu nie ma. 

Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Jak wyjdzie poza zakres VRR to właśnie nie miga. Przecież aby pozbyć się migotania to właśnie wyłącza się VRR. Jak wspomniałem obraz miga mi zarówno jak mam zmienny FPS jak i stały FPS. To samo nie mruga analogicznie. Z moich obserwacji zależy to od gry/silnika.

EL Stały niski FPS 60Hz - obraz nie mruga.

Hades 2 Stały wysoki FPS 240 (przy blokadzie na 60 Hz to samo) obraz mruga.

Dużo też zależy od monitora/TV - dlatego jedni widzą inni nie.

Edytowane przez Kabor
Opublikowano
Teraz, Element Wojny napisał(a):

Ok, po wylaczeniu nie mruga, ale czy wtedy nie pojawia sie tearing? 

Tearing się pojawić może jak nie masz włączonej synchronizacji. Jak wyłączysz VRR to nie oznacza wyłączenie synchronizacji. Możesz zostawić standardową synchronizację, czy jakiegoś fastsynh (tego nie testowałem). Jak masz monitor 240Hz to czas generowania ramki to 4ms - i w najgorszym przypadku tyle później pojawi się opóźnienie w wyświetleniu obrazu. Przy 60Hz masz 16ms - należy pamiętać, że jak masz monitor 240 Hz i ustawisz blokowanie FPS na 60Hz to dalej monitor działa z prędkością 4ms. Dlatego należy dawać maks Hz i blokować FPS.

Na necie podają takie triki aby zablokować FPS np. na 120 klatek a zakres VRR zmniejszyć do np. 115. Jak masz powyżej 115 to obraz jest płynny i nic nie mruga. Jak spadnie poniżej 115 to aktywuje się GS i jego zalety i wady - postrzeganie płynności i migotanie.

Należy mieć pod uwagę też, że mając monitor z DSC (tak jak umie) i nvidie nie mamy możliwości zmniejszenia zakresu VRR.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

To jaka bylaby Twoja rekomendacja do testu monitora QD-OLED, ktory odznacza sie dosc powaznym problemem z flickeringiem?

VRR off i probowac Vsync'a z poziomu panelu Nvidii, czy VRR off i ustawienie limitu fps za pomoca np. RivaTuner? 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano (edytowane)

Włączasz VRR w sterowniku, Vsync w sterowniku, w grze OFF. Możesz sobie locka FPS zrobić. I tyle. 

W ten sposób testujesz, jak Cię mruganie denerwuje to VRR OFF. 

Edytowane przez galakty
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

VRR off i probowac Vsync'a z poziomu panelu Nvidii, czy VRR off i ustawienie limitu fps za pomoca np. RivaTuner? 

VRR off - ale jak napisałem to zależy od gry. W panelu NVIDI możesz zrobić profile i tam osobno ustawić dla każdej gry - więc nie jest to większym problemem jak grasz w kilka gier równocześnie.

Jeszcze 2 uwagi co do OLED i windowsa.

1. Lepszy jest win 11 niż 10. W 11 w sklepie ściągasz aplikacje HDR calibration i tam kalibrujesz monitor pod HDR - pod 10 nie dostępna.

2. HDR uruchamiasz tylko dla treści HDR (czyli gry oraz filmy) w pozostałych sytuacjach jedziesz na SDR. Dlatego twoim przyjacielem powinien zostać skrót Win+ALT+B. Skrót działa tylko jak jest zainstalowana aplikacja game bar. 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Tu masz gwiazdkę, jak się wczytasz w kartę produktu to będziesz miał wyjaśnione wszystko

Gdzie to jest, choćby na stronie, bo np. instrukcja obsługi milczy na ten temat zupełnie. Chyba, że jeszcze jakiś odrębny dokument jest dołączony, gdzie czynią takie zastrzeżenia.

Opublikowano

W oparciu o charakterystykę produktów OLED, nie zaleca się ciągłego używania produktu dłużej niż przez cztery
godziny. Ten produkt wykorzystuje wiele technologii do eliminowania możliwego zatrzymywania obrazu. W celu uzyskania
szczegółowych informacji, sprawdź instrukcje w części “Konserwacja ekranu”. I teraz pokaż mi tak nazwane miejsce w instrukcji :)

Opublikowano

Widzę że sobie nie radzisz, więc pomogę.... Wyszukaj ten tekst:

W oparciu o charakterystykę produktu OLED, należy wykonać konserwację ekranu zgodnie z następującymi wymaganiami, aby zmniejszyć zagrożenie zatrzymywania obrazu. Gwarancja nie pokrywa żadnych szkód spowodowanych nie zastosowaniem się do następujących instrukcji.

A poniżej niego będziesz miał wszystkie technologie ochrony obrazu i które są włączone domyślne. Ich wyłączenie może skutkować utratą gwarancji. W teorii, bo w praktyce nie wiem jak to sprawdzają.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Hahahah przecież od samego początku rozmowa się tyczyła mojego monitora bo @Element Wojny zaczął temat gwarancji na jego model :E 

O ile dobrze kojarzę, Ty masz pierwszą wersję opartą na WOLEDzie, a ten który ja zamówiłem oparty jest na QD-OLEDzie. I co ciekawsze, Twój zbiera lepsze opinie i ma mniej problemów z flickeringiem. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
4 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

Jest masa tresci w internecie na ten temat. Ja genereralnie nie mam problemow z migotaniem. Trzeba wziac pod uwage, ze sa osobniki, ktore male problemy wyolbrzymiaja do kosmicznej skali.

Na poziomie tej samej matrycy jeden model mocno migocze, a drugi znacznie mniej co nawet w testach ludki potwierdzają ;) A niektórzy błędnie przypisują to danego typu matrycy ;) Stricte migotanie od gammy WOLED to wygląda nieco inaczej i jest widoczne tylko na ciemnym.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, sideband napisał(a):

Na poziomie tej samej matrycy jeden model mocno migocze, a drugi znacznie mniej.

Byc moze. Ja z tych w czepku rodzonych, bo mam ten drugi przypadek co migocze znacznie mniej.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
42 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

O ile dobrze kojarzę, Ty masz pierwszą wersję opartą na WOLEDzie, a ten który ja zamówiłem oparty jest na QD-OLEDzie. I co ciekawsze, Twój zbiera lepsze opinie i ma mniej problemów z flickeringiem. 

Ja specjalnie wziąłem WOLED, nie chciałem QD.