Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Kadajo napisał(a):

Możliwe, ale HDR powinien mieć lepsze nasycenie barw bo masz wreszcie "HDR"

A skąd :) 

Większość współczesnych monitorów w trybie kolorów "native" jest już gdzieś w okolicy AdobeRGB i DCI-P3, z włączonym HDR czy bez. HDR nie zwiększa przestrzeni barw monitora jeszcze bardziej, tylko zmienia sposób komunikacji z komputerem, tak, że barwy wykraczające poza paletę sRGB są wyświetlane tylko, jeśli faktycznie są zakodowane w materiale źródłowym.

Bez HDR ale z włączonym szerokim gamutem, to głupia czerwona kreska w Paincie (R:255, G:0, B:0) oznacza, że trzeba wyświetlić najbardziej nasyconą czerwień, jaką tylko monitor potrafi wyświetlić.

723px-CIE1931xy_gamut_comparison_of_sRGB

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Kaczkofan napisał(a):

Dobra, to teraz powiedzcie jak mam szanownej małżonce ten zakup wytłumaczyć? :D

Powiedz że ją kochasz i tyle. Moja mi jeszcze 500zł dołożyła do tego OLEDa, taki wczesny prezent na walentynki.

No HDR u mnie dupa totalna, wszystko jasne, wyprane z kolorów, wygląda jak jeden wielki badziew. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano

W mojej opinii mas przesyconą kalibrację w HDR. Nad mostem powinieneś widzieć chmury a masz białą plamę.

Właśnie aplikacja HDR w win 11 do kalibracji by tu pomogła. W niej ogólnie określasz maksymalną oraz minimalną jasność.

Opublikowano
18 minut temu, Kadajo napisał(a):

@some1 no i tutaj poruszasz kolejna ciekawostkę, te koloru muszą być faktycznie w sygnale HDR ;)

REC2020 a 709 to jest przepaść.

Tylko dla niektórych, którzy o tym nie wiedzą ;)

22 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

No HDR u mnie dupa totalna, wszystko jasne, wyprane z kolorów, wygląda jak jeden wielki badziew. 

Pewnie nie wchodzi w pełen gamut i dlatego tak. Błędy na poziomie softu w monitorze.

Przy 8bit pojawi się jedynie większy banding.

Opublikowano

Masz rozjechany zakres tonalny. W tym Agonie jest coś takiego jak HGiG? W LG u mnie jest to w menu "Dynamic Tone Mapping". Po włączeniu tej opcji trzeba na nowo skalibrować HDR przez apkę "Windows HDR Calibration". Jeśli nie masz HGiG to niestety niektóre sceny mogą być prześwietlone lub zbyt ciemne w grach przy włączonym HDR. 

Opublikowano
7 minut temu, Kabor napisał(a):

W mojej opinii mas przesyconą kalibrację w HDR. Nad mostem powinieneś widzieć chmury a masz białą plamę.

Przecież screenów w HDR się nie wrzuca bo zawsze będą skopane... 

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, KATOzord napisał(a):

"Windows HDR Calibration". Jeśli nie masz HGiG to niestety niektóre sceny mogą być prześwietlone lub zbyt ciemne w grach przy włączonym HDR. 

Napisze jeszcze raz kolega ma win 10 więc nie skalibruje.

Poniżej może będzie widać zdjęcie zrobione telefonem bo psts w obu obrazach robił to samo. Należy też wziąć pod uwagę, że robię to w pracy na tanim IPSie ale i tak widać różnicę. Przed kalibracją całe słońce jest przepalone po kalibracji widać szczegóły. W domu na OLEDzie różnica bardzo wyraźna.

Dlatego proponuje zainstalować na jakimś osobnym dysku WIN 11 i okaże się, że nie tylko zmiana na OLED będzie ale też na nowego windowsa ;-)

HDR_KALIBRACJA.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, Kabor napisał(a):

Napisze jeszcze raz kolega ma win 10 więc nie skalibruje.

No dobra to wszystko tłumaczy, przecież implementacja HDR w W10 jest kiepska. Myślałem, że Ci co kupują OLEDa o tym wiedzą, jednak jak widać nie wszyscy. Aby HDR działał zgodnie ze sztuką to tylko W11+odpowiednia kalibracja. 

Opublikowano
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ogolnie to przy HDR kalibrowac trzba praktycznie kazda gre z osobna.

Inna implementacja na poziomie gry i dlatego. Odgórnie powinien powinien zostać przyjęty standard jak implementować HDR do gier.

Poza tym kalibracja tak czy inaczej powinna być w grze by każdy dostosował pod siebie.

• Upvote 3
Opublikowano

W toalecie na płytkę popatrzysz chwilę przy monitorze siedzisz dłużej.Dla niej to żaden argument, element siłowy jak u Trumpa odpada zostaje ci tylko przekupstwo.Jak masz kota i ten kot to jej to może zrzuci ci stary monitor na podłogę.Wtedy jej mówisz albo nowy monitor albo żegnamy kota. W sumie masz przesrane.

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, KATOzord napisał(a):

No dobra to wszystko tłumaczy, przecież implementacja HDR w W10 jest kiepska. Myślałem, że Ci co kupują OLEDa o tym wiedzą, jednak jak widać nie wszyscy. Aby HDR działał zgodnie ze sztuką to tylko W11+odpowiednia kalibracja. 

Win 10 daje radę tylko trzeba szukać w necie konkretnych ustawień pod daną grę.

Opublikowano

Tylko dalej trzeba brać pod uwagę, że każda gra ma lepszy lub gorszy HDR. Konfigurowałem parę dni temu HDR w AC Origins i nie byłem w stanie uzyskać dobrego rezultatu w natywnym HDR. O wiele lepiej wygląda w nim RTX HDR i z tego co widziałem, jest sporo gier, które wyglądają lepiej z tym obejściem. Chyba się trzeba będzie przyzwyczaić do używania głównie rozwiązania Nvidii.

• Upvote 1
Opublikowano

@noahProblem w tym, że mam 3 koty ale tak wytresowane, że żaden futrzak nie wskoczy na moje biurko ;D Myślę, analizuję, zobaczymy. Mogę zwalić winę na dzieci, ale z racji wieku - 17/13/9 lat - będą w stanie się wybronić :D  Koniec OT, operacja o kryptonimie "Spełnij marzenie starej" w toku.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Na poprzednim monitorze HDR wyglądał kiepsko, tutaj też wygląda kiepsko. No nie przekonuje mnie ta technologia. A może jestem ślepy. 

Na poprzednim monitorze to miałeś "HDR". Nie mógł tam wyglądać dobrze. 

Rób upgrade na Win11 :P 

Edytowane przez Gret
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, sideband napisał(a):

Inna implementacja na poziomie gry i dlatego. Odgórnie powinien powinien zostać przyjęty standard jak implementować HDR do gier.

Poza tym kalibracja tak czy inaczej powinna być w grze by każdy dostosował pod siebie.

Przecież jest coś takiego i nazywa się właśnie HGiG o którym wspomniałem wcześniej.

2 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Win 10 daje radę tylko trzeba szukać w necie konkretnych ustawień pod daną grę.

Nie, W10 nie daje rady w HDR. Z gówna tortu nie ukręcisz. 

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Na poprzednim monitorze HDR wyglądał kiepsko, tutaj też wygląda kiepsko. No nie przekonuje mnie ta technologia. A może jestem ślepy. 

Z czego się przesiadłeś tak przy okazji? IPS/VA?