Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Phoenix. napisał(a):

400 bo kazdy inny tryb ma przestrzelona krzywa EOTF ;)

Ja jestem wrecz zachwycony tym qd oled i powloka blysczaca.  Ten monitor to taka wisienka na torcie w stosunku do bylego woleda LG, a tryb srgb to cos po prostu pieknego :D  

Dzisiaj włączyłem sobie ten tryb sRGB do przeglądania neta, you tube i miałem nawet trochę pracy z wordem na studia i naprawdę fajnie się z tego trybu korzysta. Jedyne co to kolory są mniej kolorowe, ale to chyba tak ma być.

Opublikowano
27 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ja jestem wrecz zachwycony tym qd oled i powloka blysczaca.  Ten monitor to taka wisienka na torcie w stosunku do bylego woleda LG, a tryb srgb to cos po prostu pieknego :D

Weź przestań :(:E :E

• Haha 2
Opublikowano
30 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Jestem przyzwyczajony do powłok błyszczących;) Nie licząc pachruści to wszystkie QD mają dobrze ogarnięty tryb sRGB z pudełka. Jak ktoś nie wie jak prawidłowo wygląda obraz w sRGB to i tak będzie narzekał.

• Upvote 1
Opublikowano

Tryb sRGB wygląda naprawdę spoko na FO27Q2, używam go głównie do przeglądania neta i treści SDR. Do gier przełączam się na custom lub standard, choć wiem, że dużo osób nie trawi mocno nasyconych kolorów. Sprawa czysto subiektywna, ale tak z ciekawości - jak to u Was wygląda, z jakich presetów najczęściej korzystacie?

Opublikowano (edytowane)

Szybki test i generalnie tryb 1000 na aw3423DW jest lepszy 1066nit vs 933 niby mało ale widać w star citizenie jakby większe piki jest to wręcz sygestywne ale i tak tryb 1000 najlepszy w tej grze do 400, ten dolby vison to taki bajer mozna podbić jasność ale jest za jasno wtedy w kątach a piki świateł nie zauważalne wtedy do 1000hdr.

Generalnie jasniejszy i kolorowszy pulpit win w trybie hdr jest co ustawiać nie to co na DW tam dwie opcje natywne i po sprawie.O dziwo po kablu DP 10 bit 240hz i nvidia gsync zero migania jak na razie nie wiem miałem cały czas grubo powyżej 100fpsa w 4K, muszę jeszcze sprawdzić kabel hdmi podobno większa przepustowość 

Edytowane przez Czarny_PLone
Opublikowano
23 minuty temu, Vulc napisał(a):

Tryb sRGB wygląda naprawdę spoko na FO27Q2, używam go głównie do przeglądania neta i treści SDR. Do gier przełączam się na custom lub standard, choć wiem, że dużo osób nie trawi mocno nasyconych kolorów. Sprawa czysto subiektywna, ale tak z ciekawości - jak to u Was wygląda, z jakich presetów najczęściej korzystacie?

Do neta srgb. Filmy movie. Gry custom. Sam sobie poustawiałem tak co by mi się podobało. W grach akurat lubię mocne żywe kolory :) 

Opublikowano

Panowie co maja Gigusia monitor, po jakim czasie wlacza sie wam czyszczenie matrycy po wylaczeniu komputera?? Nie moge tego rozszyfrowac i po wylaczeniu kompa drugie czyszczenie sie nie wlaczylo w ciagu 15min wiec wlaczylem je recznie. Podczas czyszczenia dioda miga na zielono. Nie pamietam pierwszego czyszczenia kiedy sie wlaczylo wiec bede musial i tak poczekac do kolejnego bo opcja po czyszczeniu robi sie szara i uaktywnia dopiero chyba po tych 4h. W LG po 4h usypialem kompa na chwile i czyszczenie wlaczalo sie natychmiast przy usypianiu wiec bylo to bardziej planowe i przewidywalne.

Opublikowano (edytowane)

@Phoenix. Nie jestem tego do końca pewien. Ale chyba w sobotę wyświetliło mi się info, że czyszczenie będzie wykonane godzinę po tym jak monitor przejdzie w tryb stand by. I chyba faktycznie tak się stało :)

Edytowane przez sil3nthunt3r
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, sideband napisał(a):

Używam tylko sRGB i HDR ;)

Dokladnie ja tak samo! :D 

29 minut temu, sil3nthunt3r napisał(a):

@Phoenix. Nie jestem tego do końca pewien. Ale chyba w sobotę wyświetliło mi się info, że czyszczenie będzie wykonane godzinę po tym jak monitor przejdzie w tryb stand by. I chyba faktycznie tak się stało :)

Ja pewnie bede recznie wlaczal ze 2x w ciagu dnia jak zaczne sesje po 10-12h przy monitorze. W LG wlaczalem usypianie i szedlem do toalety czy w kuchni cos zrobic i po chwili siadalem do grania/korzystania dalej po czyszczeniu. Tutaj na szczescie to czyszczenie trwa 3-4min i wybudza po nim monitor, a nie usypia wiec na plus.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Hej,

Przeczytałem  wszystkie strony wątku i proszę o poradę. Czeka mnie w najbliższym czasie spory przeskok technologiczny z gtx 970 i moniotora 1680x1050 (Dell 2209wa). Nowy pc planowany z 5070ti i 9800x3d. Cały czas w planach był ips https://www.x-kom.pl/p/1160236-monitor-led-27-265-284-dell-alienware-aw2723df.html. Już przy tym będę miał OGROMNY przeskok ale po tym co piszecie zastanawiam się czy by niedołożyć 1000 i pójść w OLEDA https://www.x-kom.pl/p/1267536-monitor-led-27-265-284-dell-alienware-aw2725df-oled.html.

Co mi radzicie? Pierwsza opcja a oled za kilka lat już z lepszą grafą i bardziej dopracowną technologią oled w 4k czy już teraz wybrać Oleda?

Edytowane przez Nightdew
Opublikowano

Szkoda dawać 2.1 kafla za IPSa jak za 2 stówy więcej można kupić OLEDa, sam miałem się wczoraj okazję przekonać jaka jest przepaść w obrazie między tymi dwiema technologiami 😉

Opublikowano
15 minut temu, Nightdew napisał(a):

Cały czas w planach był ips https://www.x-kom.pl/p/1160236-monitor-led-27-265-284-dell-alienware-aw2723df.html. Już przy tym będę miał OGROMNY przeskok ale po tym co piszecie zastanawiam się czy by niedołożyć 1000 i pójść w OLEDA https://www.x-kom.pl/p/1267536-monitor-led-27-265-284-dell-alienware-aw2725df-oled.html.

Co mi radzicie?

Nie ma sensu już iść w drogiego IPSa, jak chcesz tanio to za 2.2-2.3k kupisz oleda 27".

Zdecydowanie zrob sobie przyjemność jak tak rzadko zmieniasz sprzęt.

Jak ktoś chce IPSa to będę miał do oddania jednego aw2721d 240Hz za grosze

Opublikowano
39 minut temu, Nightdew napisał(a):

Co mi radzicie? Pierwsza opcja a oled za kilka lat już z lepszą grafą i bardziej dopracowną technologią oled w 4k czy już teraz wybrać Oleda?

Bierz OLEDa teraz. 

Opublikowano
Godzinę temu, sil3nthunt3r napisał(a):

Do neta srgb. Filmy movie. Gry custom. Sam sobie poustawiałem tak co by mi się podobało. W grach akurat lubię mocne żywe kolory :) 

Też preferuję żywsze kolory, dlatego bawię się jeszcze ustawieniami, żeby się nie wpaść w oversaturation, ale wyjść ponad sRGB.

45 minut temu, sideband napisał(a):

Używam tylko sRGB i HDR ;)

Czyli sRGB for all, a HDR tylko dla treści HDR? Czytałem, że niektórzy w W11 HDR mają cały czas włączony, nie tylko w grach. Zakładam więc, że preferujesz obraz najbliższy rzeczywistemu, a presestów innych nie używasz? Swoją drogą, jaki masz monitor?

Opublikowano
38 minut temu, Vulc napisał(a):

Czytałem, że niektórzy w W11 HDR mają cały czas włączony, nie tylko w grach

Jeśli masz HDR na stałe włączony w Windows, to konwersja kolorów do palety sRGB jest po robiona po stronie systemu a nie monitora, ale z grubsza efekt jest podobny do używania trybu sRGB w monitorze (z wyłączonym HDR). 

Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Panowie co maja Gigusia monitor, po jakim czasie wlacza sie wam czyszczenie matrycy po wylaczeniu komputera?? Nie moge tego rozszyfrowac i po wylaczeniu kompa drugie czyszczenie sie nie wlaczylo w ciagu 15min wiec wlaczylem je recznie. Podczas czyszczenia dioda miga na zielono. Nie pamietam pierwszego czyszczenia kiedy sie wlaczylo wiec bede musial i tak poczekac do kolejnego bo opcja po czyszczeniu robi sie szara i uaktywnia dopiero chyba po tych 4h. W LG po 4h usypialem kompa na chwile i czyszczenie wlaczalo sie natychmiast przy usypianiu wiec bylo to bardziej planowe i przewidywalne.

Dzisiaj to testowałem, czyszczenie miałem już aktywne ale musiałem gdzieś jechać i wyłączyłem monitor z przycisku. Jak przyjechałem po jakiejś niecałej godzinie i włączyłem monitor już czyszczenie było wykonane. Z tego co czytałem to w trybie stan by załączy się po godzinie, a jak wyłączysz monitor z przycisku to załączy się po 15 minutach.

Opublikowano

Teraz zauwazylem, ze mam 13h na liczniku i 2 czyszczenia, czyli tutaj czyszczenie nie wlacza sie po 4h, a dluzej bo reczne czyszczenie mam zablokowane jeszcze. Zobacze po ilu godz dzis pojawi sie mozliwosc trzeciego czyszczenia. Lubie wiedziec jak co dziala wiec musze to obadac do konca :D 

Opublikowano
4 godziny temu, Vulc napisał(a):

Też preferuję żywsze kolory, dlatego bawię się jeszcze ustawieniami, żeby się nie wpaść w oversaturation, ale wyjść ponad sRGB.

Czyli sRGB for all, a HDR tylko dla treści HDR? Czytałem, że niektórzy w W11 HDR mają cały czas włączony, nie tylko w grach. Zakładam więc, że preferujesz obraz najbliższy rzeczywistemu, a presestów innych nie używasz? Swoją drogą, jaki masz monitor?

321UPX

Wymuszając HDR masz spartolone kolory i możesz z jasnością zjechać tyle ile oferuje windowsowy pasek dla SDR chyba, że masz regulacje dla HDR z poziomu monitora.

Od zawsze preferuje prawidłowo skalibrowany obraz w okolicach 6500k bez przesycenia kolorów. QD ma bardzo szeroki gamut, więc obraz jest okrutnie przesycony na pełnym gamucie. 

Opublikowano
10 godzin temu, galakty napisał(a):

Nie mam, tylko DisplayHDR, GameHDR itp, ale tylko ten domyślny daje radę i powinien odpowiadać HDR400. Nie wiem czy to kwestia AOC czy WOLED.

U AOC Display to TB400 a Peak to 1000.

Opublikowano
13 godzin temu, Vulc napisał(a):

Czytałem, że niektórzy w W11 HDR mają cały czas włączony,

To chyba największa głupota jaką czytałem. Do HDR trzeba mieć 100 jasności a niektóre monitory w trybie HDR nie mają jej regulacji bo obraz świeci tak jak wskażą dane więc mając pulpit nieprzystosowany do HDR bez sensu są takie kombinacje. 

Odpalasz grę, włączasz HDR, wracasz do pulpitu i przełączasz na SDR. Nie wiem po co kombinować pod górkę :D 

7 godzin temu, wkamil73 napisał(a):

U AOC Display to TB400 a Peak to 1000.

Mogliby ujednolicić te nazwy przynajmniej z TB400 :D  W gigusiu to jest APL Middle.

Opublikowano

Dlatego pytałem, bo przerobiłem trochę wątków o tych monitorach i stosowanych ustawieniach. Nie wiem jaki to miałoby mieć sens. 

Ja na razie pozostaję na sRGB do treści nie będących grami i customa w grach. Chyba, że gra ma HDR. Nie testowałem jeszcze trybów HDR non-native.