Wu70 795 Opublikowano 21 Maja 2025 Opublikowano 21 Maja 2025 The Future is Now! 8 godzin temu, sideband napisał(a): Sprawdź na tym filmie jasność Odpaliłem i na 27" jest gigantyczna różnica na korzyść 1000 w większości tych scen, dopiero te jaśniejsze sceny (pierwsza z człowiekiem albo ostatnie światełka) zacierają różnice. Tylko nie wiem czy ten film za bardzo nie sprzyja trybowi 1000 bo często duża część ekranu jest całkowicie czarna. To samo zauważyłem w KCD2, w nocy (w grze) pochodnia potrafi porządnie zaświecić dopiero w trybie 1000 ale i tak grałem w TB400 bo na dłuższe sesje męcząca jest ta jasność
kamilos69 333 Opublikowano 21 Maja 2025 Opublikowano 21 Maja 2025 10 godzin temu, Wu70 napisał(a): Późnym wieczorem czarna tapeta i przesuwanie małego okienka robi robotę Wtedy czuć prawdziwą magie HDRu. @Kakarotto Ustaw jeszcze custom resolution żebyś miał więcej jak 100hz przy 10bit kolorze.
Mistrz zakonu Paladynów 833 Opublikowano 21 Maja 2025 Opublikowano 21 Maja 2025 (edytowane) Ciekawa jaka cena w PL będzie odświeżona wersja UW od aliena w końcu normalna podstawka która by weszła na moje biurko Edytowane 21 Maja 2025 przez Brolly
sideband 2 061 Opublikowano 21 Maja 2025 Opublikowano 21 Maja 2025 4 godziny temu, Wu70 napisał(a): The Future is Now! Odpaliłem i na 27" jest gigantyczna różnica na korzyść 1000 w większości tych scen, dopiero te jaśniejsze sceny (pierwsza z człowiekiem albo ostatnie światełka) zacierają różnice. Tylko nie wiem czy ten film za bardzo nie sprzyja trybowi 1000 bo często duża część ekranu jest całkowicie czarna. To samo zauważyłem w KCD2, w nocy (w grze) pochodnia potrafi porządnie zaświecić dopiero w trybie 1000 ale i tak grałem w TB400 bo na dłuższe sesje męcząca jest ta jasność To jest test Low APL i jeżeli soft nie jest zwalony potrafi prawidłowo podążać za krzywą EOTF. https://tftcentral.co.uk/articles/updated-exploring-msis-firmware-update-for-the-peak-1000-hdr-mode-for-many-of-their-qd-oled-monitors
Karister 181 Opublikowano 22 Maja 2025 Opublikowano 22 Maja 2025 (edytowane) Tak jeszcze co do wypalania - gimby pewnie nie znajo, ale trzydzieści lat temu były monitory kineskopowe. Właśnie mi się przypomniało, że one też się wypalały i modne były wygaszacze ekranu. Zarówno w Windows, jak i MacOS ten relikt przeszłości przetrwał i znowu jest użyteczny. Także ja zapominam o problemie OLEDa. Edytowane 22 Maja 2025 przez Karister
TheMr. 2 875 Opublikowano 22 Maja 2025 Opublikowano 22 Maja 2025 MAG 272QP X50, będziesz działał na DP 1.4 co całkowicie go dyskwalifikuje jak dla mnie. MPG wyjdzie dopiero we wrześniu… To sobie poczekam
Mizu 103 Opublikowano 22 Maja 2025 Opublikowano 22 Maja 2025 W dniu 20.05.2025 o 16:42, Kakarotto napisał(a): Dell Alienware AW3423DWF OLED już podłączony i odpalony. Tak prosto z kartonu i na pulpicie, wygląda znaczenie lepiej niż poprzedni, co nie jest zaskoczeniem. Czerń robi robotę i kolory wydają się z bardziej wyraziste. Do opadu szczeki daleko, efekt wow średni, ale najlepsze z oledów wychodzi w grach, a nie na pulpicie, więc wrażenia na pewno się zmienią. W gb3466wqsu-b1 kolory były jakieś wyblakłe, choć, z drugiej, sporo w nim ostatnio przestawiałem, więc może dlatego. Teraz tylko pobrać soft i konfiguracja. Potem Indiana i Doom. Soft? Oprócz update firmware na M3B107 nic w sumie nie potrzebujesz wgrywać. Pamiętaj, że ten Alienware przy zmianie sterowników gpu itd pobiera sobie sam gówniany profil ICC z Windows Update i na SDR kolory są wyblakłe wtedy. Tutaj na dole będzie, usuń go i zobaczysz jaka będzie różnica. Jak nie lubisz używać "poprawnej" ciepłej bieli z HDRu na SDR to polecam ustawić sobie custom color preset w monitorze: Wziąłem go z reddita i przy tym presecie + usuniętym domyślnym ICC biel jest dość chłodna a kolory bardziej soczyste niż kiedykolwiek. Oczywiście to wszystko kwestia preferencji ale mimo wszystko chciałem zostawić info Pewnie już tu przeleciałeś temat ale dla przypomnienia: broń boże przy tej powłoce używać czegoś innego niż woda/woda destylowana i mikrofibra Używam monitora od końca 2023 i jestem zadowolony do tego stopnia, że nie wiem czy 32" 4K 16:9 to następny krok dla mnie bo tak mi się podoba 21:9 w grach 1
Kakarotto 749 Opublikowano 22 Maja 2025 Opublikowano 22 Maja 2025 2 godziny temu, Mizu napisał(a): Soft? Oprócz update firmware na M3B107 nic w sumie nie potrzebujesz wgrywać. Miałem na myśli firmware do monitora i DDM, by ustawienia monitora mieć pod myszką, a nie dżojstikiem. 2 godziny temu, Mizu napisał(a): Pamiętaj, że ten Alienware przy zmianie sterowników gpu itd pobiera sobie sam gówniany profil ICC z Windows Update i na SDR kolory są wyblakłe wtedy. Tutaj na dole będzie, usuń go i zobaczysz jaka będzie różnica. Jak nie lubisz używać "poprawnej" ciepłej bieli z HDRu na SDR to polecam ustawić sobie custom color preset w monitorze: Wziąłem go z reddita i przy tym presecie + usuniętym domyślnym ICC biel jest dość chłodna a kolory bardziej soczyste niż kiedykolwiek. Oczywiście to wszystko kwestia preferencji ale mimo wszystko chciałem zostawić info Dzięki za info, ale już sobie poustawiałem wszystko pod siebie i jest perfekto. 2 godziny temu, Mizu napisał(a): Pewnie już tu przeleciałeś temat ale dla przypomnienia: broń boże przy tej powłoce używać czegoś innego niż woda/woda destylowana i mikrofibra Używam monitora od końca 2023 i jestem zadowolony do tego stopnia, że nie wiem czy 32" 4K 16:9 to następny krok dla mnie bo tak mi się podoba 21:9 w grach Nie no, jak czyścić, to była jedna z pierwszych, przyswojonych przeze mnie informacji, gdyby zacząłem się monitorami oledowymi interesować. Generalnie kupując tego Della miałem gdzieś tam z tyłu głowy, że jakby co, to będę go tylko testować dwa tygodnie, ale już go nigdzie nie oddaje. No chyba, że na gwarancję jak się coś wypali. 2 godziny temu, Mizu napisał(a): Używam monitora od końca 2023 i jestem zadowolony do tego stopnia, że nie wiem czy 32" 4K 16:9 to następny krok dla mnie bo tak mi się podoba 21:9 w grach Jedyna wada ultrawide: jak już w to wejdziesz, to nie da się już wyjść. Coś na zasadzie odejścia z mafii. Zostałeś ostrzeżony.
sideband 2 061 Opublikowano 22 Maja 2025 Opublikowano 22 Maja 2025 5 godzin temu, Karister napisał(a): Tak jeszcze co do wypalania - gimby pewnie nie znajo, ale trzydzieści lat temu były monitory kineskopowe. Właśnie mi się przypomniało, że one też się wypalały i modne były wygaszacze ekranu. Zarówno w Windows, jak i MacOS ten relikt przeszłości przetrwał i znowu jest użyteczny. Także ja zapominam o problemie OLEDa. Porównywanie degradacji kineskopów z degradacją paneli OLED to grube nieporozumienie Nie licząc starych CRT jak świat to w życiu żadnej retencji na CRT nie uświadczysz nawet jadąc na pulpicie 24h 3 godziny temu, Mizu napisał(a): Pewnie już tu przeleciałeś temat ale dla przypomnienia: broń boże przy tej powłoce używać czegoś innego niż woda/woda destylowana i mikrofibra Życzę powodzenia w usuwania większych/tłustych zabrudzeń wodą destylowaną. A to co zejdzie wodą to zejdzie i bez wody
Karister 181 Opublikowano 22 Maja 2025 Opublikowano 22 Maja 2025 Tak jak pisałem - gimby nie znajo, ale to właśnie dla technologii CRT powstały wygaszacze ekranu.
Tasslehoff 67 Opublikowano 22 Maja 2025 Opublikowano 22 Maja 2025 nie trzeba sięgać aż do CRT, plazmy też się degradowały a to już raptem 10 lat wstecz.
Karister 181 Opublikowano 22 Maja 2025 Opublikowano 22 Maja 2025 Nie trzeba, ale plazma to był krótki epizod w dziejach TV, kiedy podłączanie tychże pod PC nie było jeszcze popularne, a monitory plazmowe to była nisza. Ludzie siedzieli na LCDkach, a wygaszacze ekranu odeszły do lamusa pomimo istnienia plazmy.
Dimazz 661 Opublikowano 22 Maja 2025 Opublikowano 22 Maja 2025 nowe monitory woled na matrycy rgb MO27Q28G premiera na wakacje i cena 500$ na start. Zaraz oledy będą sprzedawać poniżej 2k zł.
Domel 5 Opublikowano 23 Maja 2025 Opublikowano 23 Maja 2025 (edytowane) W dniu 19.05.2025 o 21:24, ElectronLamp napisał(a): Anulowalem zamówienie na aourusa fo32u2p bo już jedna matryce uszkodziłem wycieraniem i obawiałem się o drugą więc zamówiłem Samsunga g81sf z matową powłoką. Dzisiaj doszedł i jakie to ma ziarno na jasnych kolorach to za głowę się złapałem, okropnie to wygląda jakby ktoś olej wziął i cały ekran wysmarował. Nie wiem szczerze czy go zostawić i może moje oczy się przyzwyczają czy zamówić jeszcze coś innego. Są jakieś oledy z powłokami które nie porysują się od samego spojrzenia na ekran? Co zrobiłeś z tym monitorem z wytartą powłoką? Ja też uszkodziłem przy czyszczeniu ale już się trochę przyzwyczaiłem do tej plamy, coś jak ips glow tyle że na oledzie Edytowane 23 Maja 2025 przez Domel
Spychcio 817 Opublikowano 23 Maja 2025 Opublikowano 23 Maja 2025 Widzielieście może gdzieś jakieś nowe info o tych dwóch monitorach (34" i 39") LG OLED 21:9 (5120x2160)? Miały wyjść podobno pod koniec tego roku i jest cisza.
damyan123 39 Opublikowano 23 Maja 2025 Opublikowano 23 Maja 2025 Nie wiem jak 34" ale 39" i 45" już są, 45" nawet ktoś tutaj kupił. Seria GX90SA. Sprawdź sobie w sklepie online LG. 1
ElectronLamp 9 Opublikowano 23 Maja 2025 Opublikowano 23 Maja 2025 (edytowane) 6 godzin temu, Domel napisał(a): Co zrobiłeś z tym monitorem z wytartą powłoką? Ja też uszkodziłem przy czyszczeniu ale już się trochę przyzwyczaiłem do tej plamy, coś jak ips glow tyle że na oledzie Zwróciłem Wziąłem samsunga g81sf z matową matrycą ale przez ten mat obraz tragedia, zamglony i ziarnisty na jasnych kolorach i też go zwróciłem po 2 dniach. Kupiłem znowu aourusa fo32u2p i teraz dbam lepiej niż jak o dziecko. Nawet jak się wytrze tą powłokę to w żaden sposób nie zniekształca to kolorów, jedynie na czarnych tłach widać niebieską poświatę. Edytowane 23 Maja 2025 przez ElectronLamp
Tasslehoff 67 Opublikowano 23 Maja 2025 Opublikowano 23 Maja 2025 co za wybory, albo kaszka na białym, albo niebiesko/fioletowy czarny 😭
Spychcio 817 Opublikowano 23 Maja 2025 Opublikowano 23 Maja 2025 10 godzin temu, damyan123 napisał(a): Nie wiem jak 34" ale 39" i 45" już są, 45" nawet ktoś tutaj kupił. Seria GX90SA. Sprawdź sobie w sklepie online LG. Sprawdziłem i dokopałem się głębiej na redicie... 39" dopiero pod koniec roku lub nawet pierwszy kwartał 2026r. Czekam bo jednak 5K2K miażdży ilością pikseli: 3440x1440 = 4,9mln pikseli 5K2K (5120x2160) = 11mln pikseli Na 39" to będzie robiło robotę
Domel 5 Opublikowano 24 Maja 2025 Opublikowano 24 Maja 2025 23 godziny temu, ElectronLamp napisał(a): Zwróciłem Wziąłem samsunga g81sf z matową matrycą ale przez ten mat obraz tragedia, zamglony i ziarnisty na jasnych kolorach i też go zwróciłem po 2 dniach. Kupiłem znowu aourusa fo32u2p i teraz dbam lepiej niż jak o dziecko. Nawet jak się wytrze tą powłokę to w żaden sposób nie zniekształca to kolorów, jedynie na czarnych tłach widać niebieską poświatę. No dokładnie. Widać to tylko na czarnym tle w szczególnosci gdy pada naturalne światlo. Wieczorem to tego prawie wogle nie widać nawet na czarnym.
Kadajo 7 961 Opublikowano 24 Maja 2025 Opublikowano 24 Maja 2025 W dniu 22.05.2025 o 19:01, Karister napisał(a): Nie trzeba, ale plazma to był krótki epizod w dziejach TV, kiedy podłączanie tychże pod PC nie było jeszcze popularne, a monitory plazmowe to była nisza. Ludzie siedzieli na LCDkach, a wygaszacze ekranu odeszły do lamusa pomimo istnienia plazmy. 17 lat to wcale nie tak krótko.
Karister 181 Opublikowano 24 Maja 2025 Opublikowano 24 Maja 2025 Czas produkcji, to jedno, ale IMO szał na nie w sklepach trwał krócej. Aczkolwiek nie upieram się, nieco czasu już minęło.
Kadajo 7 961 Opublikowano 24 Maja 2025 Opublikowano 24 Maja 2025 No fakt, plazmy były dość drogie i "duże" przez większość swojego żywota. LCD swoją jasnością a potem wielkością do ceny zaczęły przykrywać tv plazmowe, a wejście oleda na rynek ostatecznie przypieczętowało żywot tej technologii. Chociaż w swoim peaku miały zdecydowanie lepszą jakość obrazu od LCD, przegrały ze względu na niską jasność nawet w jak na tryby SD, większy pobór prądu jak i brak nowych technologi jak np. rozdzielczość 4K. Z tego co pamiętam Panasonic miał już prototypy Plazm 4K ale ostatecznie z nich zrezygnowano na tle OLED'a.
Rekomendowane odpowiedzi