sideband 1 785 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca Rzadko kiedy się zdarza by jakiś sklep wypychał OLED-a chyba, że z ekspozycji Jak odwiedzisz Media Expert to będą rękami i nogami kombinować żebyś kupił Hisensa bo mają płacone za to A większość ludzi to ze sklepu wychodzi z LCD markami typu Hisense, TCL, JVC, Toshiba czy Philips. 2
bourne2008 1 207 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca (edytowane) Nie znam nikogo kto by miał powyższe "marki". Co innego LG/Samsung/Sony. Tego już sporo. Edytowane 13 Lipca przez bourne2008
sideband 1 785 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca Pisałem o najtańszych Najwięcej w PL to raczej Samsungów się sprzedaje dlatego tyle tego się psuje
TheMr. 2 611 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca 40 minut temu, sideband napisał(a): Pisałem o najtańszych Najwięcej w PL to raczej Samsungów się sprzedaje dlatego tyle tego się psuje Samsung płacił ogromną kasę jeszcze kilka lat temu w sklepach do sprzedaży A to że klejone na taśmę i kijowej jakości to już mniejsza W średniej półce Sony wygrywa, w wyższej pod filmy Panas/Sony, w średniej OLEDowej Philips/LG, a w niskiej Hisense/TCL/Philips. Nie mam pojęcia gdzie tam jeszcze miejsce jest dla Samsunga który niczym się nie wyróżnia kiedy soft w większości producentów jest już ogarnięty i nie zawiesza się aż tak bardzo. A Tizen to jedna wielka kupka. TV do 2k zł obecnie to chyba TCL zgarnia prawie cały rynek, mega dużo tego się sprzedaje bo to uczciwa cena za 65 cali pod kablówkę dla większości osób.
ODIN85 3 512 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca 7 godzin temu, sideband napisał(a): Trzeba mieć fantazje by kupować OLED do oglądania TVN24 Jednak zdecydowana większość do tego właśnie kupuje-w znaczeniu do oglądania tv i filmów.
galakty 3 359 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca 10 godzin temu, sideband napisał(a): Rzadko kiedy się zdarza by jakiś sklep wypychał OLED-a chyba, że z ekspozycji Jak odwiedzisz Media Expert to będą rękami i nogami kombinować żebyś kupił Hisensa bo mają płacone za to A większość ludzi to ze sklepu wychodzi z LCD markami typu Hisense, TCL, JVC, Toshiba czy Philips. Zgadzam się. Mój ojciec pytał o OLED, to od razu pan powiedział że się wypali i ma brać LCD
Cappucino 222 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca W dniu 12.07.2025 o 08:19, galakty napisał(a): większość rzeczy robię na PC (w tym YT, przynajmniej reklam nie ma...). Na tv z androidem też się da yt bez reklam.
bourne2008 1 207 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca (edytowane) 1 godzinę temu, galakty napisał(a): Zgadzam się. Mój ojciec pytał o OLED, to od razu pan powiedział że się wypali i ma brać LCD Tak będzie jak trafisz na rzetelnego sprzedawcę. Są cwaniaczki co jak wyczują ofiarę to wciskają kit, że włos na głowie się jeży. Sam to przerabiałem przy próbie zakupu ekspresu do kawy Po krótkiej wymianie zdań "pan" się obraził i uciekł gdzieś na zaplecze. Edytowane 14 Lipca przez bourne2008 1
ODIN85 3 512 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca Mała premia za wciśnięcie Oleda widocznie. 1
damyan123 30 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca Pracowałem lata temu w prawie wszystkich dużych elektromarketach (Euro, MM, Neonet) i każda sieć ma system premiowy, bonusy albo targety na pÓłkowniki, promotorów Lg, Sony i Samsunga. Jest sporo sposobów żeby wymusić sprzedaż tego czego klient nie chce 🤣 nie wspominając o gwarancjach, usługach i akcesoriach... Wracając do tematu: warto czekać na ten Tandem OLED? na dniach ma być premiera Gigabyte MO27Q28G, 280Hz, peak 1500nit, True Black 500. Cena na start 500USD. Tylko to jest wciąż WOLED jeśli dobrze rozumiem. Chciałem do końca miesiąca coś kupić ale może warto poczekać? Do 4070TiS nie chce 4k bo skończę jak @Kadajo 🤪
Dimazz 570 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca (edytowane) 29 minut temu, damyan123 napisał(a): Pracowałem lata temu w prawie wszystkich dużych elektromarketach (Euro, MM, Neonet) i każda sieć ma system premiowy, bonusy albo targety na pÓłkowniki, promotorów Lg, Sony i Samsunga. Jest sporo sposobów żeby wymusić sprzedaż tego czego klient nie chce 🤣 nie wspominając o gwarancjach, usługach i akcesoriach... Wracając do tematu: warto czekać na ten Tandem OLED? na dniach ma być premiera Gigabyte MO27Q28G, 280Hz, peak 1500nit, True Black 500. Cena na start 500USD. Tylko to jest wciąż WOLED jeśli dobrze rozumiem. Chciałem do końca miesiąca coś kupić ale może warto poczekać? Do 4070TiS nie chce 4k bo skończę jak @Kadajo 🤪 lg g5 jest na matrycy tandem oled https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/g5-oled https://www.wybierz.tv/newsy/lg-g5-niczym-roza-z-kolcami-pierwsze-testy-flagowego-oled-a-od-koreanczykow_AMT może te przejścia tonalne to problem oprogramowania a nie matrycy bo jak to będzie wada matrycy to kiepsko widzę spzredaż Edytowane 14 Lipca przez Dimazz
Kadajo 7 429 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca To na bank problem oprogramowania, inaczej ujawniał by się wszędzie a nie tylko na HDR10.
Brolly 766 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca Jak duże artefakty powoduje FG ? czy to zależy od gry? @Kadajo
Dimazz 570 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca nie wiem czy ta nowa matryca lg to nie będzie gorszy qd oled tylko z wyższą jasnością tak jak w qd są teraz dwa niebieskie subpixele więc moga powodować czerwoną czerń w jasnym pomieszczeniu gdyby to pomogło znacząco wydłużyć żywotność panelu to byłby przełom
Kadajo 7 429 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca 1 minutę temu, Brolly napisał(a): Jak duże artefakty powoduje FG ? czy to zależy od gry? @Kadajo Ilość i widoczność FG bardziej zależy od rozdzielczości wyjścia jak i ilości klatek bazowych. Mówić krotko im wyższa rozdzielczość bazowa i więcej FPS tym FG lepiej sobie radzi. Przyjęło się ze FG zaczyna "wyglądać" dopiero od 60 FPS w górę. Ale pamiętać trzeba ze mówimy o 60 klatkach bazowych. Czyli po włączeniu FG dostaniemy 120FPS itd. Ja osobiście na artefakty FG przestaje zwracać uwagę dopiero przy 80-100 FPS bazowych. 1
sideband 1 785 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca 5 minut temu, Dimazz napisał(a): nie wiem czy ta nowa matryca lg to nie będzie gorszy qd oled tylko z wyższą jasnością tak jak w qd są teraz dwa niebieskie subpixele więc moga powodować czerwoną czerń w jasnym pomieszczeniu gdyby to pomogło znacząco wydłużyć żywotność panelu to byłby przełom Fiolet na QD to wynik z braku polaryzatora, a nie budowy piksela. 6 minut temu, Brolly napisał(a): Jak duże artefakty powoduje FG ? czy to zależy od gry? @Kadajo Głównym problemem to jest input lag, a nie artefakty 3
damyan123 30 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca Czy Gigabyte MO27Q2 = FO27Q2? FO jest nigdzie niedostępny albo w absurdalnej cenie. Pomijam różnice w wyglądzie tj. inna stopę. MO ma też wbudowany zasilacz. Reszta chyba bez zmian?
Phoenix. 4 734 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca https://videocardz.com/newz/msi-releases-eotf-boost-mode-for-qd-oled-monitors-fixing-panel-dimming-issue
galakty 3 359 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca Może w końcu będzie uniwersalny tryb który osiągnie wysoki boost i nie będzie ciemniejszy od ciemnego 400
sideband 1 785 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca (edytowane) W praktyce to niczego nie rozwiązuje to jest rzeźbienie w ..... Póki nie zostanie odkręcony kurek z poborem mocy to w praktyce trybu 1000 nie poprawią. Edytowane 15 Lipca przez sideband
Brolly 766 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca Ja normalnie nie wytrzymam tego już na tym ips nie mam ochoty w nic grać (dosłownie) a rat mi nie dadzą na monitor 1 1
sideband 1 785 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca Zamknij oczy zobaczysz jaka piękna czerń będzie na IPS 4
Sidr 124 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca Pamiętam jak miałem VA, potem kupiłem IPS i go szybko zwróciłem i znowu kupiłem VA właśnie z powodu czarnego koloru, który na IPS sam w sobie był kiepski, a niewielkie zmiany kata powodowały jeszcze te srebrzenie. Z kolei ta oledowa czerń, szczególnie wieczorem to są zupełnie nowe doznania z gier. Wszystko wygląda inaczej. 1
Rekomendowane odpowiedzi