Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam drugie pytanko. Gra ktoś z Was w bf1 albo bf5? Pytam o te gry ponieważ tutaj zauważyłem problem.

Chodzi mi o to, że podczas ruchu myszką zazwyczaj na ciemniejszych tłach typu trawa, góra etc widać linie monitora. Mnóstwo linii pionowych i poziomych które się przecinają i tworzą kwadraciki. Jak piszę jest to tylko podczas ruchu myszką. Wczoraj to zauważyłem i się zastanawiam czy to kolejna rzecz którą ma OLED? Jakby ktoś mógł zerknąć będę wdzięczny.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, NDqq1 napisał(a):

Mam drugie pytanko. Gra ktoś z Was w bf1 albo bf5? Pytam o te gry ponieważ tutaj zauważyłem problem.

Chodzi mi o to, że podczas ruchu myszką zazwyczaj na ciemniejszych tłach typu trawa, góra etc widać linie monitora. Mnóstwo linii pionowych i poziomych które się przecinają i tworzą kwadraciki. Jak piszę jest to tylko podczas ruchu myszką. Wczoraj to zauważyłem i się zastanawiam czy to kolejna rzecz którą ma OLED? Jakby ktoś mógł zerknąć będę wdzięczny.

U mnie niczego takiego nie ma więc to nie kwestia oleda. 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, NDqq1 napisał(a):

Masz na myśli coś takiego? https://www.reddit.com/r/OLED_Gaming/s/EYqlNKQbkb

Jeśli tak to u mnie też są pionowe linie na ciemnych tłach ale widzę je tylko wtedy jak specjalnie chce zobaczyć, normalnie niezauważalne, co do poziomych to nie mam.

Edytowane przez ElectronLamp
Opublikowano
2 minuty temu, ElectronLamp napisał(a):

Masz na myśli coś takiego? https://www.reddit.com/r/OLED_Gaming/s/EYqlNKQbkb

Jeśli tak to u mnie też są pionowe linie na ciemnych tłach ale widzę je tylko wtedy jak specjalnie chce zobaczyć, normalnie niezauważalne, co do poziomych to nie mam.

Coś podobnego tylko u mnie to jest podczas ruchu myszką, jak nie ruszam to się nie pojawia i widoczne najbardziej na ciemnym tle

Opublikowano
3 minuty temu, ElectronLamp napisał(a):

To u mnie też tylko podczas ruchu, z tego co czytałem to norma na qd-oled tylko większość osób tego nie widzi

Niestety, ja przed 30-tką mam wadę + gdzie 99.9% w moim wieku jeżeli ma okulary to - i przez to że muszę mieć okulary do kompa bo nic nie widzę to mi się objawiają jakieś linie haha. Zamówiłem drugi egzemplarz dla porównania bo i tak ten miałem odesłać z uwagi na linię przez cały ekran więc zobaczymy

Opublikowano (edytowane)

Spróbuj wyłączyć DSC i Gsync. Jeżeli korzystasz powiedzmy z DP to zmień źródło na HDMI i zobacz czy coś się zmieniło.

Szczerze u mnie nic takiego nie ma, ale o dziwo miałem to na LCD miałem coś podobnego tylko nie zawsze było widoczne i generalnie nie przeszkadzało. Ale wydaje mi się, że pojawiło się dopiero po długim czasie użytkowania.

Edytowane przez sideband
Opublikowano
2 godziny temu, sideband napisał(a):

Spróbuj wyłączyć DSC i Gsync. Jeżeli korzystasz powiedzmy z DP to zmień źródło na HDMI i zobacz czy coś się zmieniło.

Szczerze u mnie nic takiego nie ma, ale o dziwo miałem to na LCD miałem coś podobnego tylko nie zawsze było widoczne i generalnie nie przeszkadzało. Ale wydaje mi się, że pojawiło się dopiero po długim czasie użytkowania.

Mam lg 27gx790a-b z tego co widzę to nie mam możliwości włączyć czy wyłączyć DSC. 

Jaki masz monitor? Bo gdzie wyczytałem że na 3 serii qd-oled są takie rzeczy jak u mnie czy kolegi wyżej

Opublikowano
W dniu 15.07.2025 o 22:58, Brolly napisał(a):

Czerń czernią ale smużenie jest nie do zniesienia jak już widziałem OLED to na IPS nie da się paczeć :E

Chwalmy Wielkiego Kineskopa, albowiem człowiek ten ujrzał  światłość i uwierzył, amen.

2 godziny temu, ElectronLamp napisał(a):

O matko, ale kaszana :weed:

Opublikowano
40 minut temu, NDqq1 napisał(a):

Mam lg 27gx790a-b z tego co widzę to nie mam możliwości włączyć czy wyłączyć DSC. 

Jaki masz monitor? Bo gdzie wyczytałem że na 3 serii qd-oled są takie rzeczy jak u mnie czy kolegi wyżej

3Gen QD i nic takiego nie mam. Jedynie jak odblokuje klatki migocze od Gsync sprawdzane telefonem gdzie i tak telefon wyłapuje migotanie z Gsync, a i tak tego nie widzę ;)

Na locku zero migotania nawet na telefonie. Niezależnie czy statycznie czy przy ruchu myszki jest czysto to co pokazali na reddit to jest tragedia ;)

Oczywiście sprawdzane na ciemnym by było lepiej widoczne ;) 

Opublikowano

Mam aorus fo32u2p i nie mam możliwości wyłączenia DSC, teraz sprawdziłem na ps5 i czegoś takiego nie ma zarówno na 30 fps i 60fps, mam to tylko na komputerze po DP i HDMI również.  No i przez was teraz mam kolejny problem :D 

Myślałem, że to wina matrycy i każdy qd-oled tak ma a tu sie okazuje, że tylko z komputera coś takiego mam. Próbowałem wyłączyć gsync oraz zablokować fps i nawet obniżyć częstotliwość do 60hz ale dalej mam te pionowe paski na ciemnych tłach, nie mam teraz pojęcia dlaczego tylko z pc problem występuje

Opublikowano

Ja mam rx7900xtx. Ale jak pisałem wcześniej mam to tylko w bf1 i bf5 zazwyczaj na teksturach typu trawa lub jakiś budynek. W BF2042 czy LoL nie mam tego, więc nie wiem od czego to zależy tak naprawdę.

Opublikowano

U mnie najgorzej to widać w expedition 33 i elden ring. Z kolei włączyłem mało wymagające gry jakieś platformówki 2D to nie ma nic kompletnie. Co najciekawsze odpaliłem eldena na rog ally i podłączyłem hdmi do monitora i dokładnie w tej samej lokacji pasków nie ma, więc raczej nie jest to wina matrycy tylko komputera bądź samej karty graficznej ale co dokładnie to nie mam pojęcia.

Opublikowano (edytowane)

Ja bym zrobił DDU i zainstalował sterowniki od zera żeby wykluczyć soft, a nawet się cofnął o kilka wersji skoro raz jest problem, a raz nie ma. 

Ja takie "pasy" mam na pewnym odcieniu szarości (np. tu na forum), ale w grach nie widziałem ani razu.

Edytowane przez galakty
Opublikowano

Już tak kombinowalem ze sterownikami i nadal są paski, tylko to nie jest typowy banding tylko bardziej jak jakieś artefakty i widać je tylko podczas ruchu, na statycznych obrazach tego nie ma, wygląda to dokładnie tak samo jak podlinkowałem post wyżej.

Ja to dopiero przypadkiem zobaczyłem miesiąc po kupnie monitora jak chciałem jakiegoś paprocha zdmuchnąć z ekranu i widać to tylko z bliska, z normalnej odległości nie. No ale jak się raz zobaczy to potem już się nie odzobaczy.

Dziwne jest tylko to, że w tym samym scenariuszu z ps5 i rog ally problemu nie ma.

Opublikowano (edytowane)

Ale Ty masz monitor z DP2.1 i 5090 ;)

To DSC nie jest aktywne ;) Na HDMI 2.1 i DP1.4 na GB DSC działa cały czas i nie da się wyłączyć.

Także jeżeli korzystasz z DP 2.1 to DSC nie działa.

Jeszcze do testów sprawdzałem u siebie z DSC przy różnych poziomach klatek czy coś się zmienia, ale nic bez zmian. Brak jakikolwiek artefaktów.

Edytowane przez sideband