sideband 1 780 Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia Czego nie ma? Możesz w grze skalibrować na niższą jasność w HDR jeżeli masz regulacji w monitorze.
galakty 3 332 Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia W grach tak, ale filmy już nie (przynajmniej na YT)
Kadajo 7 414 Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia Chmura nachodzi, kalibrujesz, chmura odchodzi, kalibrujesz :E 1
@MUZ 109 Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia 34 minuty temu, galakty napisał(a): Wieczorem bez żadnego oświetlenia (dobra ustalmy że w nocy) to granie z HDRem jest wręcz męczące, za dnia OK może być za ciemno. Mnie trochę denerwuje że nie ma sterowania jasnością w HDR. Przecież 500 nitów za dnia, a 500 nitów o 23:00 to zupełnie inna skala, a zapalać światło żeby nie raziło w oczy tuż przed snem, ekhm Ok to tu się zgodzę, bo już myślałem że 500 nitów na oknie 100% Na całym oknie w ciągu dnia to mi 140 nitów wystarcza w zupełności. Jeszcze raz podkreślę, że mowa o hdr w grach i filmach, nie o siedzeniu w sdr w dzień do pracy czy surfowania netu przy 500 nitach w oknie 10%, bo kto by to wytrzymał : )
VRman 2 641 Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia Dobre i to, ale przydałoby się z 900 a nie 330, jeśli ktoś chciałby np. 1 obraz, 2 bfi, 3 bfi 4 bfi 1 obraz (itd.) i do grania z oboma filtrami CRT (jeden dla udawania maski CRT, a drugi zamiast BFI)
galakty 3 332 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Już chciałem pisać że fajny monitor bo jasność na 100% lepsza, HDR też wygląda lepiej niż u mnie, a potem zobaczyłem okno 10% i mówię WTF ciemniejszy od mojego (1gen?)?
Dimazz 569 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 330 nitów na 100% jasności i 36W pobór przy 100% bieli to duży krok na przód w oledach. To jest jasność jak na lcd i można korzystać w zwykłym pomieszczeniu a pobór jest niższy o połowę co pewnie przekłada się także na mniejsze grzanie matrycy. Nie jest to może powód do zmiany starego monitora oled na nowy ale jak ktoś chce zmieniać to dostanie zauważalnie coś więcej. Bo nawet paleta kolorów jest większa więc barwy będą na tandem woledzie bardziej nasycone. Jedynie niepokoją kąty widzenia ale to zobaczymy po innych testach
@MUZ 109 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) To nie jest duży skok..zaraz pod nim masz qd oleda który ma 29 nitów mniej czy woleda, ktory ma 66 nitów mniej duży skok to byłby gdyby tam było 450-500 Edytowane 21 Sierpnia przez @MUZ 1
galakty 3 332 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia A czy ten true black glossy na WOLED też się rysuje od patrzenia? To jest to samo co na QD czy jednak lepsze?
Dimazz 569 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 46 minut temu, @MUZ napisał(a): To nie jest duży skok..zaraz pod nim masz qd oleda który ma 29 nitów mniej czy woleda, ktory ma 66 nitów mniej duży skok to byłby gdyby tam było 450-500 duży. Jest jeszcze abl, Podobno agresywny na qd 10 minut temu, galakty napisał(a): A czy ten true black glossy na WOLED też się rysuje od patrzenia? To jest to samo co na QD czy jednak lepsze? w telewizorach nie rysuje się tak mocno jak qd tylko w takim ekranie można się przejrzeć i ogolić nie każdemu to pasuje
galakty 3 332 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Dawno nie miałem błyszczącej matrycy więc sam nie wiem, ale jednak obraz jest dużo lepszy. Gdyby nie rysowanie się to miałbym QD, a tak może WOLED glossy będzie idealnym półśrodkiem.
@MUZ 109 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) 39 minut temu, Dimazz napisał(a): duży. Jest jeszcze abl, Podobno agresywny na qd w telewizorach nie rysuje się tak mocno jak qd tylko w takim ekranie można się przejrzeć i ogolić nie każdemu to pasuje abl ma każdy ekran to nie jest duży skok tym bardziej, ze na rynku już są oledy, które do 300 nitów się zbliżają, więc nie można nazwać tego dużym skokiem jak już na rynku masz ekrany jasne na około 300 nitów - spoko, uważasz inaczej sądząc, że 30-60 nitów to duży skok i się nie zgodzimy..jest postęp owszem, ale malutki duży skok dla mnie to jakby chcociaż te 450-500 nitów było 36 minut temu, galakty napisał(a): Dawno nie miałem błyszczącej matrycy więc sam nie wiem, ale jednak obraz jest dużo lepszy. Gdyby nie rysowanie się to miałbym QD, a tak może WOLED glossy będzie idealnym półśrodkiem. hmm qd oledy nie rysują się od patrzenia, ani od przecierania delikatnie z kurzu miękką szmatką, nie dajmy się zwariować Edytowane 21 Sierpnia przez @MUZ
galakty 3 332 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia A kto mówi o kurzu? Spróbuj pić/jeść przy PC i wtedy pogadamy o czyszczeniu QD 1
j4z 942 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) To czego żrecie przy monitorze? Dimazz mówi, że TV to co innego (choć dla mnie to dziwne trochę) i polecę trochę OT, bo temat o monitorach, ale ja tam nie mam rys. Mocniejsze zabrudzenia wycieram mokrą mikrofibrą i poleruje suchą, żeby nie było smug. W sumie to jeszcze lukne dzisiaj, czy na pewno nie ma rys. Z ponad dwóch metrów mogę nie widzieć. Edytowane 21 Sierpnia przez j4z
galakty 3 332 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 10 minut temu, j4z napisał(a): To czego żrecie przy monitorze? Bo mogę i lubię? Sprzęt ma służyć mi, a nie ja mam być niewolnikiem. Jak otwarcie napoju gazowanego i przetarcie szmatką ma go popsuć to sorry ale postoję 1
some1 536 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) Nie trzeba żreć, wystarczy katar złapać i już się ekran syfi od prychania. Edytowane 21 Sierpnia przez some1 1 1
Tasslehoff 65 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia kiedyś do CRT stosowało się nakładane filtry na ekran, to może takie coś zakładać podczas posiłków ?:D 1
galakty 3 332 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 25 minut temu, some1 napisał(a): Nie trzeba żreć, wystarczy katar złapać i już się ekran syfi od prychania. Jako alergik potwierdzam
j4z 942 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 41 minut temu, some1 napisał(a): Nie trzeba żreć, wystarczy katar złapać i już się ekran syfi od prychania. Fakt, ja czasem z ponad dwóch metrów dam radę.
musichunter1x 1 319 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 4 godziny temu, Dimazz napisał(a): 330 nitów na 100% jasności i 36W pobór przy 100% bieli to duży krok na przód w oledach. Pewnie niedługo dadzą wersję premium z dobrym radiatorem to będzie miał wyższy limit mocy i cenę, bo w końcu będzie najlepszy to i najdroższy. Panasonic lata temu właśnie tak robił swojego topowe Oledy, dzięki czemu wyduszali z tych samy matryc trochę więcej jasności. Ale na PC pewnie dalej będą ograniczać, aby nie było wypaleń.
sideband 1 780 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Żadnym radiatorem nic nie wskórasz. Wyższa jasność niższa żywotność matrycy i szybsze wypalenia.
noah 45 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Mogli by też dać zamiast jednej folii ochronnej sto i tak po każdym miesiącu zamiast czyść to by się zdejmowało aż do głównego ekranu 😀😀 1 2
VRman 2 641 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) 3 godziny temu, j4z napisał(a): To czego żrecie przy monitorze? A gdzie mamy żreć? U mnie nawet porządnej biblioteki nie ma, e-booka jeszcze nie naprawiłem, to co mam, się nudzić przy obiedzie? Poza tym +1. Jestem kichający. Wychowałem się na ekranach, do których się podchodziło ze szmatą od podłogi i denaturatem. edit Noah dobrze gada Edytowane 21 Sierpnia przez VRman
Rekomendowane odpowiedzi