Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz tryby 25 calowe w OLEDach :) 

I tak na turniejach ich nie używają tylko właśnie Zowie albo ostatnio Asusa 610 Hz TN. 

Tylko OLED jest do wszystkiego, a monitor stricte do FPS potrafi kosztować odrobinę mniej niż OLED, chociaż zapewnia porównywalny poziom. No i TNka na pewno się nie wypali ;) 

Opublikowano
57 minut temu, sideband napisał(a):

WOLED nie trzeba czyścić alkoholem ;)

Chyba, że masz mega syf wystarczą chusteczki do okularów nasączone alko ;)

niestety trzeba, mam dwóch warchlaków nastolatków - kichają, kaszlą i słabo to wygląda. 

Nie dbam  jak o jajko, bo to rzecz nabyta, ale z drugiej strony nie chciałbym go uszkodzić z własnej niewiedzy czy głupoty. 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, voltq napisał(a):

uwazacie ze monitor oled bedzie lepszy do gier fps od tn zowie benq ? , nie gram w cs i valorant tylko w inne fpsy

Jaki ten Benq? Zależy pod jakim względem i w jakiej ilości FPS. W 120fps z zamkniętym v-sync najlepsze modele TNek Benq ze stroboskopem, w jakości obrazu w ruchu zostawią OLEDa 144Hz daleko w tyle, a nawet OLEDa 240. 

Pod kątem display lagu, OLED wygra, jeśli masz 144Hz a OLED 240. 

Pod kątem jakości obrazu statycznego, TNka do OLEDa ma się jak Trabant do bolidu Formuły 1.

Jeśli  jesteś osobą, która naprawdę bardzo sobie ceni jakość obrazu w ruchu, a do tego posiadany Benek to jeden z tych z naprawdę dobrze zrobionym trybem BBQ (Benq Blur Reduction, czyli stroboskop) i nie przeszkadza Ci migotanie w 120Hz, to może weź OLEDa na próbę i rozważ zostawienie starego i dostawienie obok drugiego. W każdym innym przypadku nie ma się co zastanawiać.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, voltq napisał(a):

OLED 360hz G6 lub BenQ ZOWIE XL2566X+ 400 Hz tn

Szukam czegoś w budżecie pomiędzy 2000 zł do 3000 zł 

Spoiler

Nie dałbym tyle kasy za 1080p TN. Blisko topowej jakości obrazu w ruchu są Benqi 1080p 144Hz sprzed dekady a na olx kupisz je za 400zł. No ale to nie 400Hz. 

Pytanie w co będziesz na tym grał i ile klatek uzyskasz.  Mnie przejście z XL2411Z na jakikolwiek inny TN 1080p nie interesuje, a na monitors unboxed testu tego modelu nie ma, więc nie wiem jak wyglądają zakresy stroboskopu dla tego modelu, czy jest to zaimplementowane bardzo dobrze, blisko Asusa TN 540Hz (tego za chore 3800zł :E )

Ogólnie to jak gry w które grasz będą się trzymać powyżej 300fps, do tego nie wszystkie w które grasz będą miały support dla myszki 8kHz (parametr USB polling rate, nie sensora myszy)  to ten OLED zaoferuje jakość obrazu w ruchu na poziomie "ujdzie w tłoku" ale za to pod każdym innym względem rozwalcuje TNkę. 

Czy na myszce 1000Hz w ogóle zobaczysz różnicę między OLEDem w 300fps a TNką w 300Hz ze strobo to też nie takie pewne.

Sobie bym wybrał... poczekanie aż 540Hz TNka asusa się pojawi gdzieś na aukcji za 1500zł za np. rok, a teraz kupił OLEDa + do tego drugi, tam gdzie OLEDowi zabraknie w jakości obrazu w ruchu.

Albo bym poczekał rok-półtora na wysyp OLEDów 480Hz (w natywnej). To nadal nie dorówna najlepszym TNkom ze strobo, ale to już różnice dla najbardziej wymagających. 

Tobie

Przy tak wielkiej przewadze w czarniach i kolorach, kup może tego OLEDa 360 i potem się zastanawiaj czy naprawdę nie spełnia wymagań i potrzebujesz iść na bolesny kompromis przy kupnie TNki.

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, VRman napisał(a):
  Ukryj zawartość

Nie dałbym tyle kasy za 1080p TN. Blisko topowej jakości obrazu w ruchu są Benqi 1080p 144Hz sprzed dekady a na olx kupisz je za 400zł. No ale to nie 400Hz. 

Pytanie w co będziesz na tym grał i ile klatek uzyskasz.  Mnie przejście z XL2411Z na jakikolwiek inny TN 1080p nie interesuje, a na monitors unboxed testu tego modelu nie ma, więc nie wiem jak wyglądają zakresy stroboskopu dla tego modelu, czy jest to zaimplementowane bardzo dobrze, blisko Asusa TN 540Hz (tego za chore 3800zł :E )

Ogólnie to jak gry w które grasz będą się trzymać powyżej 300fps, do tego nie wszystkie w które grasz będą miały support dla myszki 8kHz (parametr USB polling rate, nie sensora myszy)  to ten OLED zaoferuje jakość obrazu w ruchu na poziomie "ujdzie w tłoku" ale za to pod każdym innym względem rozwalcuje TNkę. 

Czy na myszce 1000Hz w ogóle zobaczysz różnicę między OLEDem w 300fps a TNką w 300Hz ze strobo to też nie takie pewne.

Sobie bym wybrał... poczekanie aż 540Hz TNka asusa się pojawi gdzieś na aukcji za 1500zł za np. rok, a teraz kupił OLEDa + do tego drugi, tam gdzie OLEDowi zabraknie w jakości obrazu w ruchu.

Albo bym poczekał rok-półtora na wysyp OLEDów 480Hz (w natywnej). To nadal nie dorówna najlepszym TNkom ze strobo, ale to już różnice dla najbardziej wymagających. 

Tobie

Przy tak wielkiej przewadze w czarniach i kolorach, kup może tego OLEDa 360 i potem się zastanawiaj czy naprawdę nie spełnia wymagań i potrzebujesz iść na bolesny kompromis przy kupnie TNki.

A jaki model OLED polecasz ? bo ja coś chyba źle szukam bo 3 modele monitora w tej cenie tylko znalazłem 

Opublikowano

Mam takie pytanie. Jak najlepiej używać monitora OLED? Chodzi mi o ustawienia jasności. Czy lepiej jest ustawić np. 70% na stałe, czy np 1% jasności +HDR w windows i w grach?

Opublikowano
23 minuty temu, NDqq1 napisał(a):

Mam takie pytanie. Jak najlepiej używać monitora OLED? Chodzi mi o ustawienia jasności. Czy lepiej jest ustawić np. 70% na stałe, czy np 1% jasności +HDR w windows i w grach?

Tyle razy już było pisane na forum więc kolejny raz nie zaszkodzi ;-)

W Windows ustawiasz SDR natomiast w grach włączasz HDR.

Masz skrót klawiaturowy Win + Alt + B który wł/wył HDR. Przed grą raz i po grze raz ;-)

Są niektóre gry które same potrafią włączyć HDR jak się gra uruchomi. Jednak jest ich dość mało. Pod tym względem win jest upośledzony.

Oczywiście jak chcesz sobie obejrzeć jakiś film w HDR czy to na VOD czy w przeglądarce też trzeba włączyć HDR.

• Like 1
Opublikowano

Jasność w trybach HDR i SDR ustawia się niezależnie. Ustawiasz tak jak Ci wygodnie. Do HDR punktem wyjściowym jest 100% jasności dla pełnego efektu, ale jeśli to za dużo, można obniżyć. 

Opublikowano (edytowane)

Ale im chodziło o uproszczenie, aby laikom wytłumaczyć. Tu chodzi o dwie nakładające się na siebie kwestie: czas reakcji piksela i czas wyświetlania klatki (tzw. frame persistence)

Ciężko to wytłumaczyć szybko, łatwo i prosto, więc tak wymyślili sobie mówić - mają na myśli że np. OLED 240Hz zawsze będzie lepszy od LCD 240Hz jeśli oba pracują w trybie sample and hold.

Wejdź na Monitors Unboxed i zobacz reckę asusa 540Hz:

Spoiler

Jak widać OLED 500Hz odsdtaje od TNki jeśli TNka jest bardzo szybka, a migotanie podświetleniem/stroboskop/ULMB jest zaimplementowane poprawnie i ustawione na maksymalną jakość obrazu ruchomego.

Bez migotania aby uzyskać ten efekt potrzeba będzie ze 700-1000Hz OLEDa, ale jakby OLEDom zaimplementować coś poważniejszego niż prostackie BFI, np. rolling scan i tym podobne implementacje ala TV OLED od LG sprzed kilku lat (serie X i 1) to do takiej samej żylety w ruchu mogłoby wystarczyć nawet zaledwie 100Hz (nie licząc różnicy w płynności, oczywiście, bo 100Hz się będzie różniło od 500Hz także pod tym względem, oczywiście) 

Żeby nie było nieporozumień co do tego, co piszę:

Różnice między 500Hz a LCD Asusa 540Hz w trybie ULMB2, to są już różnice między obrazem wyraźniejszym lub mniej wyraźnym.  Różnica między 120Hz OLEDem a 500Hz oledem to różnica między plamą a obrazem, jeśli śledzisz okiem szybko poruszający się obiekt. 

Daleki jestem od pisania, że każdy ma brać LCD, bo OLED 500Hz jest do dupy bo rozmywa. Jak na wejściu będzie stałe 500fps to OLED  500Hz spokojnie da się nazwać dobrym ekranem do gier. Sam gram czasem na 1ms wyświetlania klatki a czasem ponad 2.5ms, a jestem z tych najbardziej wymagających odnośnie obrazu w ruchu. Większość ludzi nie widziała na oczy nigdy nic poniżej 5ms więc OLED 500Hz określą jako "ideał", więc nie zamierzam nikomu odradzać OLEDów i kupować TNki 1080p za 4000zł w 2025r. 

Po lewej G50SF - OLED 500Hz. Po prawej PG248QP - LCD TN z ULMB

image.thumb.png.c1ba272e9ed366fdd747d4c521e6fdcb.png

8 godzin temu, voltq napisał(a):

A jaki model OLED polecasz ? bo ja coś chyba źle szukam bo 3 modele monitora w tej cenie tylko znalazłem 

Ja bym wybrał jakiegoś WOLEDa i nie kupował zanim nie uzbierałbym na coś z natywnym 480Hz lub więcej, ale to kwestia preferencji. Jestem dobry w temacie obrazu w ruchu, ale żaden ze mnie ekspert w kwestii naturalności kolorów, pokrycia zakresów RGB, wsparcia dla różnych standardów HDR itp. itd. więc tutaj niestety nie pomogę.

Nie doradzę, bo jeśli chodzi o obraz w ruchu to zakładając X klatek na wejściu i Y Hz ekranu, to każdy OLED wypadnie dokładnie tak samo w tej kwestii

Zacznij od zobaczenia czy monitory, które masz w zasięgu budżetu, nie były czasem testowane na Monitors Unboxed. Kilka tańszych modeli było kupowanych przez ludzi z tego wątka, więc możesz poszukać po modelu i może ktoś akurat go ma i coś pisał. A potem to standardowo - googluj. ;)

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, NDqq1 napisał(a):

Hdr tylko do gier i filmów. A na pulpicie tak jak lubisz.