Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Przecież ma lepsze kolory, SDR ok 350nitow.

SDR nie wychodzę poza 50-60% więc mi nie robi max jasność.

Kolory zauważę? W SDR i tak sRGB się używa, a HDR dobrych gier to jak kot napłakał. 

Opublikowano

Jasne ale ja pisze o roznicach w monitorze, a nie o tym co ty wolisz, napsiales ze jest tylko roznica w 2% oknie co nie jest prawda i twoje preferencje na jakich jasnosciach uzywasz. Kolory ?? oczywiscie, no chyba , ze nie uzywasz HDR. 

Czcionka?? Roznica jest widoczna golym okiem na filmie.

Opublikowano
Godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

Ale czy tresci ktore on bedzie ogladal, lub gral lub cokolwiek są przystosowane pod inny tryb kolorów niz srgb?

Jak będzie oglądał zdjęcia z telefonów, które przechwytują do innej przestrzeni niż sRGB to tak.

Godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

tak offtopem wgl to sie po prostu przelacza suwak czy w windwosie trzeba jeszcze konfigutrowac zarzadzanie kolorami?

Właściwie, to wystarczy załadować profil ekranu do systemu/aplikacji wyświetlającej i ona przeskaluje przestrzenie kolorystyczne (Firefox, IrfanView obsługują zarządzanie kolorem/CMS dla zdjęć) .

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

O to mi ten nowy WOLED potrzebny, robię to codziennie! xD 

Nie WOLED potrzebny, tylko poprawna konfiguracja (profil monitora wgrany do systemu i włączony CMS w aplikacji która wyświetla).

Opublikowano
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Nie WOLED potrzebny, tylko poprawna konfiguracja (profil monitora wgrany do systemu i włączony CMS w aplikacji która wyświetla).

No przecie piszą wyżej że ten nowy WOLED ma DUŻO LEPSZE KOLORY. 

Opublikowano
32 minuty temu, galakty napisał(a):

No przecie piszą wyżej że ten nowy WOLED ma DUŻO LEPSZE KOLORY. 

Oceniają na oko, na podstawie gustu, ukształtowanego przez lata, przez patrzenie na rozkalibrowane ekrany. Nie mniej jednak na WOLED da się z pewnością uzyskać świetne kolory (= wierną reprodukcję) ... po kalibracji, oprofilowaniu toru wyświetlania itp.

• Upvote 1
Opublikowano

O to mi chodzi, tak samo było z Samsungami jak Super AMOLED weszły, podnieta straszna a potem żadne kolory nie były rzeczywiste :E W SDR i tak się używa sRGB, a dobrego HDRu to dzisiaj ze świecą szukać więc mi to różnicy wielkiej nie robi... Tysiące herców też nie do osiągnięcia przy dzisiejszych grach, także powód do wymiany jest praktycznie żaden. I mówię to z bólem, bo chętnie bym zmienił monitor prędzej niż 4070Ti. 

Opublikowano
W dniu 27.09.2025 o 13:50, galakty napisał(a):

SDR nie wychodzę poza 50-60% więc mi nie robi max jasność.

Kolory zauważę? W SDR i tak sRGB się używa, a HDR dobrych gier to jak kot napłakał. 

Apropo kolorow, na pulpicie uzywam SRGB, ktory w moim monitorze jest skalibrowany ksiazkowo i co mnie zaskkauje jak patrze na telefonie na tresci, a pozniej na monitor to kolory w srgb sa doslownie wyprane :hihot: Az czasem mam ochote wlaczyc inny nasycony profil :D 

Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Apropo kolorow, na pulpicie uzywam SRGB, ktory w moim monitorze jest skalibrowany ksiazkowo i co mnie zaskkauje jak patrze na telefonie na tresci, a pozniej na monitor to kolory w srgb sa doslownie wyprane :hihot: Az czasem mam ochote wlaczyc inny nasycony profil :D 

Na AOC używałem normalnego trybu i myślałem że jest OK, jak włączyłem sRGB to miałem wrażenie że się monitor zepsuł... Po kilku godzinach już było normalnie :D 

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ciekawe kiedy wprowadza do 21:9 qd oled gen3

Wiejska plotka głosi że początkiem roku 2026.

A jeszcze większa wiejska plotka głosi że to ma być od razu gen4.

Edytowane przez kamilos69
  • Upvote 1