Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Albo jedno albo drugie widocznie. Słynny 850GP miał super szybką matrycę jak na IPS, do tego idealne kąty widzenia na wprost, ale kontrast 800:1 :E 

No bardzo bo mam starszy ips 60Hz i ma dobrą czerń jak na IPS.  Będzie około 1200-1300

i super kąty widzenia.

I miałem nowsze ipsy który nie mały problemów z kątami tylko srebrzyły.

Te dziwne ipsowe matryce są chyba od 2-3 lat produkowane. 
Trzeba przebierać albo szukać testów który nie ma tego syfu. Albo zwracać ale to czasochłonna zabawa.

Tak czy inaczej czeka mnie szukanie jakiegoś 27 cali 1440p. 
32 trochę za dużo obok mam 42 cale. 

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano

Przy obecnych cenach to monitor bardzo dobry. Za 700-800zł masz monitor 160-280Hz z dobrym czasem reakcji, kolorami nadający się do pracy i do zabawy tylko trzeba poszukać. 
Oled mam jako drugi wystarczy. 

Opublikowano
30 minut temu, Dimazz napisał(a):

Przy obecnych cenach to monitor bardzo dobry. Za 700-800zł masz monitor 160-280Hz z dobrym czasem reakcji, kolorami nadający się do pracy i do zabawy tylko trzeba poszukać. 

No chyba nie bardzo. Pytałem bo nie znam się na LCDikach innych niż te dobre w ruchu i doradzili coś w tej cenie pół roku temu. Szczere? Obraz jest do dupy. Nie wiem czy w ogóle w czymkolwiek lepszy od TNki. Kolory bez siły, jasność jak na TNce z 2010r. no i ogólny feeling taniego badziewia. Jak na tą cenę to OK, nie ma co marudzić za bardzo, ale z tym "nadającym się do zabawy" to się chyba za bardzo rozpędziłeś. Taki kiepski obraz statyczny można wybaczyć tylko jeśli obraz ruchomy jest super. Albo odwrotnie. Ale tu jest słabo w obu przypadkach. 

36 minut temu, Dimazz napisał(a):

No bardzo bo mam starszy ips 60Hz i

Jezus Marian. 

Matko bosko częstochosko.

Opublikowano (edytowane)

Mam kilka monitorów i porównywałem. 
Na razie znalazłem jeszcze AW2724DM. Kosztuje 800zł. Słaby kontrast i dell lubi zmieniać matryce więc jak zwykle wszystko sprowadza sie do kupienia i sprawdzania. 

Nie lubie tego odsyłać.

Ale to nie temat i LCD

https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/alienware-aw2724dm

miałem Dell G2724D i miał problem z kątami widzenia opisywanymi przez Stilgara. Nawet jak patrzyłeś na wprost to boki były ciemniejsze a terstach rtings wypadł dobrze więc zależne od rewizji

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano (edytowane)
Spoiler

image.png.4ef2e3d7736340f0b57b8a2b237f1eb3.png

Kolega miał budżet ok 700zł na monitor i nie to, żeby miał prawo marudzić na 1440p 120+Hz w tej cenie jakikolwiek by nie był, ale te tanizny to jednak szrot jest. Model o którym piszesz chyba wyleciał z oferty, skoro jest od 1050, chyba że ten z numerkiem wyżej to to samo? 

Znowu - nawet jeśli. To te podmianki matryc. Zaczął Samsung kilkanaście lat temu z modelem 226BW. Pamiętacie jaka była afera o to w necie? A dziś to norma :(

Ale dobra, bo to nie OLED, a robimy offtop.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Jako monitor uniwersalny cena/jakość nadal IPS najlepszy. Nie wiem @VRman na co patrzyłeś ale masz beznadziejne rozeznanie w temacie jak ty ips rownasz z tn:P

@Dimazzo widze, ze mamy z tej samej polki lcd. Wybralem lenovo ze wzgledu na nieco lepszy kontrast u stilgara. Jakiego masz oleda?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Brolly napisał(a):

Czym w końcu czyścicie QD oledy?

Gość w sklepie wyjaśnił mi, w przypadku oled, aby nigdy nie robić tego na włączonym lub chwilę po wyłączeniu bo panel jest rozgrzany i "miękki", więc bardzo narażony na jakiekolwiek środki.

Poza tym w X-kom jest jakiś bardzo chwalony środek.

https://www.x-kom.pl/p/721158-chemia-do-elektroniki-silver-monkey-lcd-ultra-clean-set-250-ml-zestaw-czyszczacy.html

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jankooo napisał(a):

na co patrzyłeś ale masz beznadziejne rozeznanie w temacie jak ty ips rownasz z tn:P

Spoiler

Oceniam co widzę. Czy obraz jest wyblakły i bez siły kolorów, kontrast jest niski? JAK NA TNce? Czy może jest wyraźnie lepiej w stronę choćby VA?

Do tego monitor ma - co jest normą niestety - nieudaną implementację funkcji low persistence czyli stroboskopu. (żaden inny model w tej cenie nie wypada w tym lepiej, a nawet i za 2x tyle ciężko znaleźć coś lepszego w ruchu)

Już samo to w moich oczach releguje taki monitor do kategorii "szrot" ;) ale jeśli nie powala mnie różnica pomiędzy tym IPSem a starą TNką, to znaczy chyba dość jasno, że to IPS z tych badziewnych a nie z tych dobrych. 

W ogóle monitory LCD z jasnością 300 czy 350cd w roku 2025 to jakiś ponury żart jest :(

Edytowane przez VRman
Opublikowano
2 minuty temu, Dimazz napisał(a):

LG oled 42

Miałem też tego co ty Lenovo R27q-30 i to samo co u stilgara i G2724D.  Ciemniejsze boki. Masz coś takiego czy trafiłeś na lepszą matrycę?

Być może ale ja tego nie widzę a na siłę nie szukam problemów bo grafikiem nie jestem:P Jedyne co sie rzuca w oczy to wylewające sie podswietlenie po bokach na ciemnym tle ale to plaga już wszystkich IPS a tak złego jak ten co mam to pod tym kątem patrząc nie miałem.

Nie widze też ziarna na oledzie a moja żona w okularach widzi je jak niektórzy na szarym... Powinienem nosić okulary ale dopóki swobodnie czytam to nie utrudniam sobie życia;)

Opublikowano

@PaVLo

Ściereczki bezpyłowe np. HK5090 i jak masz coś drobnego na ekranie to lecisz na sucho lub min ilością wody destylowanej. Ale do typowych plam alko jest zbędny.

Jak ścierasz to zawsze to robisz w jedna stronę góra - dół lub lewo - prawo żadnego ścierania na okrągło ;)

Powodzenia :hihot:

• Thanks 1
Opublikowano
10 minut temu, Gret napisał(a):

kolejny "dziennikarz" jak ten ze spiderweba co go stilgar wyjaśniał :P 

Też na niego trafiłem w polecanych. Zapewne wykupiona akcja promocyjna ale to poziom właśnie spiderweb czy telepolis- ciekawe tytuły "bez treści" w środku:/

14 minut temu, sideband napisał(a):

@PaVLo

Ściereczki bezpyłowe np. HK5090 i jak masz coś drobnego na ekranie to lecisz na sucho lub min ilością wody destylowanej. Ale do typowych plam alko jest zbędny.

Jak ścierasz to zawsze to robisz w jedna stronę góra - dół lub lewo - prawo żadnego ścierania na okrągło ;)

Powodzenia :hihot:

Systemy czyszczenia ekranu... Technologia do uslug :uklony: aby żyło nam się łatwiej

Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Nawet nazwa wskazuje żeby nie używać tego płynu :E :E :E 

Ze strony MSI:

image.png.59a4091eb4493fbb485982ae688ef250.png

Czyli MSI daje 5 gwiazdek dla:
liwowica.thumb.jpg.476766152a080dd73a41149cf5c2b2bb.jpg

22 minuty temu, sideband napisał(a):

Gówno folia na ekranie to zrobisz :hihot:

Jakby ktoś sprzedawał QD z popsutą powłoką to wystarczy zdjąć folię i ma się w pełni sprawny monitor :hihot:

A powłoka pod folią jak jest trwała?
No i co powoduje jej brak?

Dla mnie jedną z głównych przyczyn wzięcia WOLEDa nad QD-OLEDem była właśnie trwałość i bezproblemowość czyszczenia.

Opublikowano

Z testów na TFTCentral wynika, że w Asusie PG27AQWP-W jeszcze bardziej podkręcili matrycę i wyciągnęli z niej 1800 nitów na 1% i ponad 400 na pełnym ekranie! Niezłe możliwości ma czwarta generacja WOLED. EOTF typowy dla tych paneli.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli dobrze rozumiem to wybór W-oled a qd-oled to głównie przy jakich warunkach oświetleniowych gram?

Ten tandem 4 gen mnie zaciekawił ale to na razie jeden monitor  i 16:9 a tandem 4 gen na UW to chyba na oczy nie zobaczę :E jakoś nie mam ochoty przesiadać się z 16:9 na 16:9 biorąc oled tym bardziej że głównie single gram. No i filmy na UW to musi być sztos.

Idealny by był 3440x1440 na 4 gen Qd-oled  albo coś z ciut większym PPI na UW no ale

Edytowane przez Brolly
  • Haha 1