Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, ptys napisał(a):

też mam zamówionego MO27Q28Gw xkom ale zaczynam powątpiewać czy go dostanę, niby 05.12 wysłka ma ale teraz widzę że niedostepny i coś mi się zdaje że w tym roku w Polsce chyba już tak zostanie 

Ja u nich preorder miałem ale odpuściłem jak przesuwali termin.
Może gdzieś ASUSY/LG tandemy się pojawią w normalnych cenach ale chyba nie ma co liczyć.
Na MO27Q28G w komputroniku już "na zamówienie" 2799zł. Powariowali z tymi cenami.

Opublikowano

Wziąłem w promocji XG27AQDMG na testy, muszę przyznać, że jakościowo na pewno wypada lepiej niż LG GS95, czy GR95 które testowałem rok temu. Jednak klarowność czcionek w pewnych sytuacjach pozostawia ciągle sporo wątpliwości. 

Jasność tego ASUS-a jest dla mnie satysfakcjonująca, podczas gdy LG były za ciemne. Czy czcionki na nowych tandemach, są zauważalnie lepsze? Chciałbym kupić XG27AQWMG, ale na dzień dzisiejszy to monitor widmo. Nie wiem co robić. Mam mojego starego LG 27GN950, który ogólnie jest doskonałym monitorem, ale czerń i głębia kolorów na OLED jest porywająca i chciałbym go zmienić, celuję też jednak w 2K, z uwagi na fakt, że 70% czasu przed stacjonarnym PC to u mnie gry, ale jednak ten czas który poświęcam na pracę martwi mnie pod kątem czcionek

Opublikowano (edytowane)

TANDEM ma najlepsze czcionki ze wszystkich OLEDów, ale to nadal nie jest IPS :P

Miałem FO27Q3 i czcionki mnie irytowały, na MO27Q28G jest znacznie lepiej, wiadomo dalej nie ma rewelacji ale jest na tyle ok ze przestalem zwracac na to uwage za to na FO27Q3 pobieralem specjalne programy aby to redukowac

Niestety wszystkiego miec nie mozna, i na TANDEM oled a przynajmniej na tych ktore sa obecnie jest duzy problem z vertical bandingiem

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano
3 godziny temu, Dimazz napisał(a):

Czyli QD-OLED w cenie jak rok temu za MINILEDA. 
Mówcie co chcecie ale ten trend spadkowy tylko jest na plus dla nas konsumentów.
Oby nie okazało się, że OLEDy są w jakiś sposób potrzebne do AI bo nagle zrobią się wzrosty cenowe jak przy RAMie xD 

• Haha 2
Opublikowano
W dniu 30.11.2025 o 00:14, jagsulek napisał(a):

Także dobrze zrobiłem. Jak mi podpasuje ten Gigabyte, to wyniesie mnie niecałe 2100 zł.

Chyba ze Dell aw3225 4k zrobi wrażenie to dopłacę do niego - też niezła cena bo 2780 zł za 4k 240 Hz

Finalnie został Dell AW3225QF. Jednak 4k 32" bardziej mi pasują niż 34" w UWQHD.

Nie mogło obyć się bez pierwszego problemu. Zawsze mam problem z aktualizacją firmware i tutaj jest tak samo. Próbowałem na trzech różnych kablach USB A-B i na wszystkich portach w komputerze. Wykrywa kabel na 5 sekund i później "znika połączenie".

Jakieś porady jak to ogarnąć, czy zostawić na tym firmware co jest?

dellll.jpg

Opublikowano

kup usb a to usb b cable ale taki odpowiedni

sprobuj jeszcze tego:

Cytat

If you haven't fixed the issue, I just ran into it myself. I'm not sure which one was causing it but I disabled Nvidia app, msi afterburner, wallpaper engine, and signalRGB. After exiting all of those apps, the firmware update succeeded. I used the usb b to a cable that came with the monitor and I am plugged into my GPU with the provided HDMI cable. Hope this helps.

powylaczaj aplikacje do sterowania i wtedy sprobuj jak nie z DP to za pomoca HDMI - jesli robiles w trybie bezpiecznym to powinno dzialac wiec hmm ale sprawdz

Opublikowano (edytowane)

@Krzysiak na wuja Ci felgi? Jak jedziesz autem to wyglądasz przez okno aby je podziwiać?:krejzol:

A tak miałbyś moniek legancki. Więcej radości z OLED niż z felg, które widzisz tylko jak wsiadasz do auta, ewentualnie idąc po bułki i przechodząc obok auta 8:E 

Edytowane przez MarcoSimone
  • Haha 1
Opublikowano
45 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Mnie ostatnio coraz częściej korci 34" oled (jakoś się przyzwyczaiłem do 21:9)...no i mam dylemat, czy kupować felgi do auta, bo na wiosnę się przydadzą czy monitor :E  

Na zimę moniek na lato felgi :P 

Opublikowano
4 godziny temu, MarcoSimone napisał(a):

@Krzysiak na wuja Ci felgi? Jak jedziesz autem to wyglądasz przez okno aby je podziwiać?:krejzol:

A tak miałbyś moniek legancki. Więcej radości z OLED niż z felg, które widzisz tylko jak wsiadasz do auta, ewentualnie idąc po bułki i przechodząc obok auta 8:E 

Oleda nie zobaczy sąsiad a felgi już tak:red:

• Haha 1