Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, Reverse17 napisał(a):

Okej, czyli 3xC, Cena Czyni Cuda :D W tej cenie dobry deal, a jak pierwsze wrażenia? Słynne czcionki do zaakceptowania? 

Mnie się nic problematycznego nie rzuca w oczy.

Inna kwestia, że ja do neta przeważnie używam lapka a nie peceta.

Opublikowano (edytowane)

Wzialem na testy FO27Q5P i jezeli chodzi o vertical banding to tu go praktycznie nie ma pod tym wzgledem petarda w porownaniu do MO27Q28G.

Spoiler

20251210_002627.thumb.jpg.7f8033fd837370acca680f7b9fd730dc.jpg

Czcionki znacznie gorsze niz tandem, musialem wylaczyc Clear Type i pobrac MacType aby bylo znosnie a i tak mnie mecza, ale to ma byc monitor do grania a gra sie na tym super, czuc ze jest plynniejszy niz MO27Q28G, wreszcie super Black Equalizer 2.0 ktorego mi brakowalo i nie musze stosowac filtrow nvdia ktore zjadaja fps zeby kogos zobaczyc w ciemnych miejscach w fps.

Nie testowalem w dzien niestety jeszcze, ale MO27Q28G jezeli chodzi o jasny pokoj byl rewelacyjny, lepszy niz moj stary IPS matowy FI27Q-P. Wszystko w dzien widac elegancko.

Niestety banding i brak black eq 2.0 mnie denerwuje. Posiedze na tym FO27Q5P potestuje, czy oczy nie beda sie bardzo meczyc jak wyglada w dzien itd bo na tandemie byla petarda pod tym wzgledem.

Jezeli sie polubimy, a narazie jezeli chodzi o gry jest petarda to MO27Q28G bede mial na sprzedaz raczej gdyby ktoa byl zainteresowany.

Spoiler

20251210_002147.jpg

Ciekawe kiedy wreszcie będzie Tandem bez bandingu ze stajni Gigabyte z black equalizer 2.0 <3 

Asus XG27AQWMG źródło Pepper https://www.pepper.pl/promocje/monitor-asus-rog-strix-xg27aqwmg-280hz-qhd-tandem-woled-27-1174253

Spoiler

57A652E8-170D-4493-A369-3C34E47942B0.thumb.png.7cfa37c253e5d90d214cf5f9dea7f464.png

Edytowane przez Nex1M
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Nex1M napisał(a):

Ostro :o

W dniu 8.12.2025 o 23:08, Reverse17 napisał(a):

AW2725Q (4K) za 2299 zł.

QHD 280Hz

4K 240Hz

wow, 27" 4K w cenie większości 27" 1440p?

Chyba najlepszy deal jaki tu widziałem na 27" oled a nikt nie bierze? 4K na 27" przy takim PPI wygląda fenomenalnie a grać wcale w 4K nie trzeba.

@Kyle FYI, jak jeszcze nie kupiłeś (ale nie sprawdzałem czy ma jakieś no-go związane z kalibracją :D)

Edytowane przez Wu70
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Yep, AW2725Q (4K QD-OLED 240Hz) w cenie ~2400 cebulionów to zacny deal, tym bardziej że dostałem potwierdzenie od @x-kom że mają już na stanie (dostawa listopad) nową rewizję pozbawioną słynnej wady fabrycznej i bolączek pierwszych rewizji (A00 & A01), od zakupu LG C4 kusi mnie aby przejść na OLED a może nawet i na OLED 4K również przy biurku z pecetem, tym bardziej po tym jak się okazało że 4080S całkiem nieźle daje sobie radę w tej rozdziałce (NO OK, nierzadko dzięki DLSS:P).

Szkoda tylko że DELL tak namiętnie pcha do chyba wszystkich swoich monitorów QD-OLED wentylatory rodem z laptopów, ale podobno pracują one bardzo cicho i nie wyróżniają się z tła, na stronie mają fajne uproszczone instrukcje serwisowe więc można sobie podejrzeć jak to wygląda, na szybko zerknąłem AW2725Q & AW3425DW i oba zdają się mieć tę samą turbinkę.

Edytowane przez Reverse17
  • Upvote 1
Opublikowano
14 godzin temu, Wu70 napisał(a):

@Kyle FYI, jak jeszcze nie kupiłeś (ale nie sprawdzałem czy ma jakieś no-go związane z kalibracją :D)

Nadal czekam™ na LG sprzętowo-kalibrowalny ale bez wiotraka. Nie ukrywam, że mi się niespecjalnie śpieszy z tą przesiadką ;) 

Opublikowano (edytowane)

@Krzysiak

Po przesiadce z LCD to faktycznie będzie zrywać papę z dachu, jeśli łaska daj znać z jakiej odległości najlepiej używa Ci się takiego jamnika i jak ogólne wrażenia:)

Podobno każdy PCMR musi chociaż raz spróbować ultra wide w swoim pecetowym żywocie, w innym wypadku grozi mu wykluczenie z grona PCMR i wieczna pogarda w konsolowych lochach.. Ale nie wiem ile w tym prawdy, to chyba legenda, albo półprawda, a może pół nieprawda? Mniejsza o większość.

Edytowane przez Reverse17
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Pytanie czym czyścić matryce qd oled zeby nic jej sie nie stalo?

Jesli mozma to poprosze o jakies linki to zakupie ;p

https://promotion.aorus.com/pl/land-landing?country_promotion=31

Cashback na MO27Q28G o ile bedzie dostepny w sklepach bioracych udzial ;p Z tego co widze to i tak tendencja cenowa na poziomie 2.7-2.8 kafla.

Jak ktoś jest zainteresowany tym monitorem, mozliwe ze bede mial swoj ma sprzedaz. Ale najpierw musze dluzej potestowac FO27Q5P zeby sprawdzic czy nie meczy mi wzroku.

Screenshot_20251210_162527_Chrome.jpg

Edytowane przez Nex1M
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Reverse17 napisał(a):

@Krzysiak

Po przesiadce z LCD to faktycznie będzie zrywać papę z dachu, jeśli łaska daj znać z jakiej odległości najlepiej używa Ci się takiego jamnika i jak ogólne wrażenia:)

Podobno każdy PCMR musi chociaż raz spróbować ultra wide w swoim pecetowym żywocie, w innym wypadku grozi mu wykluczenie z grona PCMR i wieczna pogarda w konsolowych lochach.. Ale nie wiem ile w tym prawdy, to chyba legenda, albo półprawda, a może pół nieprawda? Mniejsza o większość.

Ja na UltrawWide siedzę od kiedy pierwsze modele się pojawiły i były to  29" 2560x1080.

Opublikowano (edytowane)

W dniu 7.12.2025 o 21:02, Pan Mateoo napisał(a):

kup usb a to usb b cable ale taki odpowiedni

sprobuj jeszcze tego:

powylaczaj aplikacje do sterowania i wtedy sprobuj jak nie z DP to za pomoca HDMI - jesli robiles w trybie bezpiecznym to powinno dzialac wiec hmm ale sprawdz

Dzięki za dodatkowe informacje. Próbowałem na trzech różnych kablach USB A/B i nic. Na weekend będę dalej próbował z wyłączonymi aplikacjami i zmienię HDMI na DP. W ogóle dopiero na weekend będę go ustawiał.

Dziwna sprawa, bo w pierwszy dzień testów miałem ustawione trzy monitory - stary Gigabyte IPS, nowy Gigabyte MO34 Oled i ten Dell 3225 co został. Wiadomo Oledy pozamiatały IPS-a, ale na drugi dzień obraz na Dell-u jakby sam się zmienił (tzn. parametry jakby takie same, a obraz inny i ja nic nie zmieniałem) czerń na pustej stronie jest tak samo głęboka, natomiast wszystkie treści są jakby jaśniejsze (na Gigabyte MO34 treści dalej były czarniejsze, bardziej głębokie, wyraziste). Nie wiem co to się stało, bo żadnych parametrów nie zmieniałem. Jasność kontrast ustawienia fabryczne. 

Może gamma coś zmieni, ale na razie nie mogę się do niej dokopać (z braku czasu), ale dziwny jest sam fakt że pierwszego dnia było super, a od następnego dnia coś się schrzaniło...

Do tego musiałem wyłączyć VRR, bo w grach w ciemnych miejscach te migotanie jest strasznie wkurzające.

Ostatecznie jestem bardzo zadowolony, ale jest pewien niedosyt...

Mam nadzieję, że uda się to ogarnąć na weekend.

20251210_184212.jpg

20251210_184157.jpg

Edytowane przez jagsulek
Dodanie zdjęć
Opublikowano

pamietaj ze z kabla musisz przesylac dane wiec to musi ybc [??????] aktywny kabe; chyba

wait 

wait

wait

czy ty to robiles majac podlaczy hdmi????

to trzeba dp i po problemie.

naucz sie:

nowszy monitor = dp only

telewizr czy jakis boczny = dowolnosc/hdmi lepsze

Opublikowano
55 minut temu, CajraX napisał(a):

Świetnie, ale co to ma do tego tematu?

Tytuł :D

ale poza tym zapowiada się świetny monitor w cenie do 1000zł i nie piszę sarkastycznie.

w innym teście też chwalą kąty widzenia. Wysoki kontrast aż 1:1700 i szybką matrycę. 
Chyba sam się skuszę oby tylko nie było cyrków i żebym nie trafił na tą dziwną ściemniającą się pod kątami matrycę ips.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.11.2025 o 13:38, DżonyBi napisał(a):

Zauważyłem jedną rzecz - monitor ma 240Hz, a ja mogę ustawić 280Hz. Co może być nie tak?

image.png.247b46df48468c8ce8af1af380384c66.png

Tak z ciekawości obejrzałem karton i na nim widnieje 280Hz. Wygląda na to, że AOC po cichu wprowadził nową rewizję modelu AG276QZD2 - mój produkcja 07.2025. Tak ciekawostka.

PXL_20251210_193816089.jpg

A tu z internetu stare pudełko

Screenshot_20251210-214455.png

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

pamietaj ze z kabla musisz przesylac dane wiec to musi ybc [??????] aktywny kabe; chyba

wait 

wait

wait

czy ty to robiles majac podlaczy hdmi????

to trzeba dp i po problemie.

naucz sie:

nowszy monitor = dp only

telewizr czy jakis boczny = dowolnosc/hdmi lepsze

Nom na HDMI robione... Myślałem, że HDMI 2.1 jest lepsze/szybsze od DP 1.4.

😂

Kable USB B to A na pewno były odpowiednie. Próbowałem na trzech.

Jeszcze tylko dopytać, tylko się nie śmiać, tryb bezpieczny = uruchomienie Windows w trybie awaryjnym?

Opublikowano
3 minuty temu, jagsulek napisał(a):

Jeszcze tylko dopytać, tylko się nie śmiać, tryb bezpieczny = uruchomienie Windows w trybie awaryjnym?

tak, zaznacz sobie opcje uruchomienia z sterownika graficznymi czy cos takiego nie pamietam

ale sprobuj z normalnym windowsie ale z DP pokji co bo to od poczatku powinienes przz dp i by ci zadziallalo tak mysle

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Dimazz napisał(a):

Tytuł :D

ale poza tym zapowiada się świetny monitor w cenie do 1000zł i nie piszę sarkastycznie.

w innym teście też chwalą kąty widzenia. Wysoki kontrast aż 1:1700 i szybką matrycę. 
Chyba sam się skuszę oby tylko nie było cyrków i żebym nie trafił na tą dziwną ściemniającą się pod kątami matrycę ips.

Wziąłem na testy outlet za 700. Jak będzie lepszy od tego co mam to będę zadowolony a na oledzika sobie jeszcze poczekam.

Opublikowano
5 godzin temu, Nex1M napisał(a):

Pytanie czym czyścić matryce qd oled zeby nic jej sie nie stalo?

Jesli mozma to poprosze o jakies linki to zakupie ;p

https://promotion.aorus.com/pl/land-landing?country_promotion=31

Cashback na MO27Q28G o ile bedzie dostepny w sklepach bioracych udzial ;p Z tego co widze to i tak tendencja cenowa na poziomie 2.7-2.8 kafla.

Jak ktoś jest zainteresowany tym monitorem, mozliwe ze bede mial swoj ma sprzedaz. Ale najpierw musze dluzej potestowac FO27Q5P zeby sprawdzic czy nie meczy mi wzroku.

Screenshot_20251210_162527_Chrome.jpg

wielkie dzienki za info xkom ma mi wysłać na dniach ten monitor w stare cenie 2299 do tego zwrot kasy i bedzie ok 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

Tak z ciekawości obejrzałem karton i na nim widnieje 280Hz. Wygląda na to, że AOC po cichu wprowadził nową rewizję modelu AG276QZD2 - mój produkcja 07.2025. Tak ciekawostka.

PXL_20251210_193816089.jpg

Z ciekawości podłączyłem prosiaka i nie tylko zmienili odświeżanie, ale zamiast 2xHDMI 2.0 jest 2xHDMI 2.1. 

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano

@Reverse17 ja już 3 lata siedzę na 34" 21:9 więc przyzwyczajony jestem :D Ogólnie używa się dobrze, odległość w jakiej najczęściej od niego siedzę,  80-120cm w zależności co robię.

Do 16:9 już bym nie wrócił, ale w 32:9 też nie poszedł jeśli już o prawdziwe jamniki chodzi :E 

• Like 1