Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To pewnie ma związek z tym, że jest dual display engine, a w 50xx już taką przepustowość ogarnia pojedynczy. Jeśli to ma ze sobą związek,  i to jest przyczyną, to nie ma co liczyć na poprawę softem. 

edit bo napisałem ogrania zamiast ogarnia

Edytowane przez VRman
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Wu70 napisał(a):

OLEDy pięknie lecą w dół

Zmowa cenowa xD Obniżają ceny OLEDów, a na RAMach odbiją 3x tyle ;) 

2 godziny temu, VRman napisał(a):

To niech se go w dupę wsadzą i polecam czekać na 2026 i albo coś większego w fajnej cenie i 240Hz albo 480 zamiast 240 w natywnej. 

2200 to była zajebista cena. 2400 to była dobra cena.

Za 2800 to :fuck:

No ja wziąłem za 2199zł. Teraz w Supertech jest poniżej 2400zł to jeszcze rozumiem.
Największe przegięcie to LG Tandem na tej samej matrycy za 3400zł. 
Kogoś chyba cycki szczypią :stukniety:

Edytowane przez Lameismyname
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Mam nadzieję, że jeśli teraz bywają 31.5"-32" 165Hz za ok 2800-3000, to za pół roku lub rok, w tej cenie da się kupić takiej wielkości ekran ale już z sensownymi 240Hz, albo fajnymi 360Hz lub więcej (ale to już mocny optymizm)

Z drugiej strony:

Skoro RAM superdrogi i karty zamiast refreshu "Super" dostaną superwysoką cenę, to producenci monitorów uznają, że OLEDy są  dla segmentu premium - dla bogaczy -  więc podbiją ceny "bo czemu nie" ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
8 godzin temu, Reverse17 napisał(a):

PS: Pytanie do osób korzystających z monitorów 4K o wysokim odświeżaniu podpiętych po DP 1.4 z DSC na kartach RTX 3000/4000, wciąż występuje słynny ~2-4 sekundowy lag przy minimalizowaniu gry w pełnym oknie (alt+tab) wynikający z używania protokołu DSC? Na RTX 5000 czy Radkach RX 9000 z tego co czytam już nie ma tego zjawiska, ale na RTX 3000/4000 jeszcze widzę takie głosy na reddit sprzed kilku miesięcy.. :hmm: >>reddit<<

Mam 4k 240Hz + RTX 4080 Super podpięte pod DP 1.4 i czasem się przytnie przy alt+tabowaniu. Ale nie ma reguły co do gry, i nie jest to jakieś częste. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, jagsulek napisał(a):

Nie wiem czy to przez winde 10, czy przez moją konkretnie (może coś mam spaprane/poblokowane)

Na Win 10 nie działa ten program wymagany jest win 11.

Edytowane przez Kabor
  • Thanks 1
Opublikowano
13 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Gigabyte MO27Q28G znowu się pojawił w sklepach ale w cenie 2799zł.
Nie zapominajmy, że sam producent określił pierwszą cenę "specjalną ceną premierową", więc tanio to już raczej było...

Za to jest jeszcze trochę sztuk w sklepie supertech za 2372zł
(https://www.pepper.pl/promocje/monitor-komputerowy-gigabyte-mo27q28g-280hz-qhd-4gen-tandem-woled-27-1185107)

Niezły deal zrobiłem za te 2200 zł. Gdyby nie banding to monitor idealny dla mnie. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Niezły deal zrobiłem za te 2200 zł. Gdyby nie banding to monitor idealny dla mnie. 

Firma kurierska ma mi go dziś dostarczyć, kupiłem za niecałe 2300 ale Gigabyte daje caschback 250zl także wyjdzie mnie 2k z drobnymi, ciekawe tylko jak matryca się trafi, bo jak oglądałem fotki na na różnych grupach to istn loteria 

Opublikowano
13 godzin temu, Reverse17 napisał(a):

PS: Pytanie do osób korzystających z monitorów 4K o wysokim odświeżaniu podpiętych po DP 1.4 z DSC na kartach RTX 3000/4000, wciąż występuje słynny ~2-4 sekundowy lag przy minimalizowaniu gry w pełnym oknie (alt+tab) wynikający z używania protokołu DSC? Na RTX 5000 czy Radkach RX 9000 z tego co czytam już nie ma tego zjawiska, ale na RTX 3000/4000 jeszcze widzę takie głosy na reddit sprzed kilku miesięcy.. :hmm: >>reddit<<

Tam reddicie to mają problemy, ale ze sobą :hihot: 4090 żadnego zanika obrazu przy minimalizowaniu tylko wykorzystywałem HDMI 2.1.

Poza tym większość nie wie, że wyszły poprawione biosy oraz patcher, które dotyczą 4xxx ;) Sam wrzucałem do 4090 ;)

• Upvote 1
Opublikowano

Pisalem Ci o tych poprawkach juz ostatnio, jak rozmawialismy o monitorze ktory teoretycznie nie obsluzy 40x0 z powodu wlasnie max. przepustowosci DP1.4. Mniejsza. Ktos pisze o jednym, Ty wysmiewasz i argumentujesz czym innym. Nie ujmuje Ci wiedzy w temacie, ale dyskusja z Toba nie ma wiekszego sensu. Peace.

Opublikowano (edytowane)

Przy przepustowości HDMI 2.1 to do 4K 240HZ 10Bit również będzie używane DSC, więc RZEKOMY problem "alt+taba" MOŻE występować również po HDMI z DSC, proszę o poprawienie jeśli się mylę.

O nowych BIOS'ach pierwsze słyszę, sprawdzę, dzięki za info.

Edytowane przez Reverse17
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Reverse17 napisał(a):

@sideband

Ale ten problem nie występuje z powodu niedostatecznej przepustowości z DSC ale charakterystyki kart RTX 3000/4000, wspomniał o tym wyżej VRman:

Uwierz mi jak tylko miałem monitor z DSC to sprawdzałem czy występuje u mnie ten problem ;) Co ma Ci powiedzieć już na labie o tym pisałem, że u mnie takowego problemu nie ma przynajmniej na ADA. Czy to problem połączenia danego monitora i karty lub softu tego nie wiem nigdy tego nie doświadczyłem, a więc nie mogę replikować tego problemu ;)

Z doświadczenia wiem, że reddicie i na forum NV jest masa niepełnosprytnych gdzie problem go problem ;)

Za to losowe BS to nawet na 5090 mam niezależnie z DSC czy nie, ale to już problem sterowników.

Edytowane przez sideband