Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 17.12.2025 o 12:35, sideband napisał(a):

Większość monitorów ma HDMI 2.1 2160p 240Hz :hihot:

A poprawki do biosów dotyczyły DP panie specjalisto :hihot:

Cześć, czyli rozumiem, że RTX4080 lepiej podpiąć do XG32UCWMG kablem HDMI? I czy w takim przypadku kabel ma znaczenie?

Opublikowano

@Jkobson

Bez różnicy, zarówno po HDMI jak i po DP będzie używany DSC, HDMI 2.1 ma za niską przepustowość aby przepchnąć 4K 240Hz bez DSC, to potrafi dopiero DP 2.1.

Ale nie bój nic, wizualne bez różnicy i nie ma żadnych widocznych strat w obrazie przy korzystaniu z DSC.

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, Jkobson napisał(a):

Cześć, czyli rozumiem, że RTX4080 lepiej podpiąć do XG32UCWMG kablem HDMI? I czy w takim przypadku kabel ma znaczenie?

Tak lepiej HDMI 2.1 DSC będzie w mniejszym kompresować sygnał poza tym HDMI 2.1 ma wsparcie dla dynamicznego HDR - HDR10+ oraz DV jeżeli ma to znaczenie dla kogoś ;)

Monitory są bardziej kapryśne jeżeli chodzi o kable jak fabryczny będzie robił problem to trzeba kupić coś lepszego. A przy kablach 3m i dłuższych to lepiej optyka w przypadków monitorów.

7 godzin temu, HenioElektryk napisał(a):

Do wersji Super też coś takiego wypuszczali? Bo na internetach róźnie ludzie piszą :boink:

Oficjalnie od NV nic nie ma, ale trzeba spojrzeć czy nie ma nowszych biosów od konkretnych partnerów ;)

• Like 2
Opublikowano

W komentarz gość pisze o LG B16 z 2016 roku, ale LG w 2016 roku wydało telewizory B6. B16 jest sprzed 4 lat. 

Nawet nie chce sprawdzać swojej plazmy, ale burn in jest, nie tak tragiczny jak tutaj ale ma grubo ponad 15k godzin :E 

Opublikowano (edytowane)

Protip dla użytkowników MO27Q27G.

Aby zmniejszyć vertical banding na ciemnych szarościach należy używać monitora w 240 Hz nie w 280 Hz, dodatkowo Black Equalizer ustawić na 10 nie mniej nie więcej, inaczej nie ma prawdziwej czerni, i uwydatnia się banding. Zdjęcia poniżej.

Zostaje na 240 Hz, moim zdaniem różnica jest spora :P

Moje ustawienia to:

W trybie SDR

8 Bit, 2560 x 1440, Full

VRR -> Disable
Low input lag -> Disable (skoro nie widzę różnicy wole wyłączyć prewencyjnie)

Brightness -> 60

Contrast -> 50

Color Vibrance -> 9

Sharpness -> 5

Gamma -> OFF

RGB color-> 100, 99, 98

Color Space -> Native

OLED CARE

Corner Dim -> OFF

APL -> Medium

Reszta ON

280 Hz

Spoiler

20251219_230938.jpg

240 Hz

Spoiler

20251219_230846.jpg

Czysta czerń, test backlight bleeding.

Spoiler

20251219_231856.jpg

Ta sama czerń, Black Equalizer 11, 240 Hz

Spoiler

20251219_231927.jpg

Ta sama czerń, Black Equalizer 12, 240 Hz

Spoiler

20251219_231947.jpg

Ta sama czerń, Black Equalizer 11, 280 Hz

Spoiler

20251219_232021.jpg

Ta sama czerń, Black Equalizer 12, 280 Hz

Spoiler

20251219_232030.jpg

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano (edytowane)

Dodatkowo, jeśli ktoś zakupił ostatnio MO27Q28G proszę o podzielenie się zdjęciem bandingu :P

Może najnowsza fala co wjechała kontenerami do Polszy będzie lepsza pod tym wzgledem.

Ja mam wersje z samego początku pojawienia się u nas

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, sideband napisał(a):

Grzebanie przy gammie by było ciemniej = black crush.

Jedynie realnie możesz zredukować banding podnosząc jasność monitora ;) 

Zwiekszenie gammy na tym monitorze, w panelu nvdia itd nie powoduje problemu z wylaczeniem prawdziwej calkowitej czerni :), za to black eqalizer juz tak. Polecam potestowac na tym monitorze :P

8 minut temu, Ghost589 napisał(a):

A tak ogólnie to jesteście zadowolenie z tych GIGABYTE MO27Q28G, czy byście kupili co innego po dłuższym czasie z nim? Muszę też coś kupić do gier i właśnie nie wiem co :(.

Miałem dla porównania FO27Q5P staly obok siebie, i mam to w dupie MO27Q28G jest znacznie lepszy w odbiorze, i bardziej przyjazny oczom :P Zwlaszcza w jasnych pomieszczeniach. Moim zdaniem powloka jest top. Ludzie probowali tej blyszczacej od Asusa, ale slyszalem opinie ze znacznie bardziej im mat od Gigusia przypadl do gustu.  Gdyby poprawić banding, moim zdaniem topka.  

Ja serdecznie polecam :P Zostaje na MO27Q28G

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano

Black Equalizer zmienia gamme tylko w inny sposób.

Skoro masz ciemniej to masz black crush i przestaniesz widzieć detale na ciemnym ;)

To samo tyczy się color bandingu możesz gammą kombinować by był mniej widoczny tylko tak naprawdę niczego nie zmieniasz ;)

Opublikowano (edytowane)

Tylko ze black equalizer calkowicie niszczy prawdziwa czern na tym monitorze, a zmiana jakiejkolwiek opcji gamy czy to w monitorze czy w panelu nvdia nawet na max tego nie powoduje. Lepiej black crush naprawic wszystim tylko nie black eq :P

Na tym monitorze najlepiej ustawic po prostu Gamma -> OFF, na ten moment to najlepiej sie sprawdza aby usunac black crush

240 Hz tu mam ustawione jak by co.

max gamma w panelu nvdia

Spoiler

20251220_000456.jpg

black equalizer na 20

Spoiler

20251220_000520.jpg

black eq 10, stock

Spoiler

20251220_000852.jpg

black eq 10, panel nvdia gamma max

Spoiler

20251220_000906.jpg

black eq 20, panel nvdia gamma stock

Spoiler

20251220_000931.jpg

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano

Black equalizer działa nieco inaczej niż zmiany gammy w sterowniku ;) 

BQ koryguje tylko gamme dla ciemnych odcieni ;) 

Przykładowo w LG TV możesz manipulować gamme dla ciemnych i jasnych odcieni osobno ;) 

Czytując klasyka w kwestii rzeźbienia gammą w odniesieniu do bandingu.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Chodzi o to ze w momencie wlaczenia Black Eq powyzej standardowego 10, widzisz banding nawet przy logowaniu sie windowsa :P Wlasnie przez rozbicie prawdziwej czerni.

Na ten moment nie wiem jak i dlaczego ale na 240 Hz banding jest znacznie mniejszy w porownaniu do 280 Hz co widac na zdjeciach ktore wyslalem. Jestem w stanie zrezygnowac z tych 40 Hz bo i tak zazwyczaj tyle fps w grach nie mam i mam lock na 200 fps.

U mnie dziala i podczas normalnego uzytkowania nie rzuca sie juz tak w oczy :P

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano

To tylko kwestia gammy :E

Zrobisz zdjęcia telefonem z odpowiednim iso banding będzie taki sam jaki był ;) 

Puść sobie plansze testowe do bandingu daj jasność na 10%, a później na 100% to zobaczysz realne wyrównanie na matrycy ;) 

To działa na każdym OLED;)

Opublikowano
37 minut temu, Nex1M napisał(a):

Ja serdecznie polecam :P Zostaje na MO27Q28G

No właśnie myślę nad tym. Jednak zastanawiają mnie te pasy, o których dyskusja bo nie wiem na ile by mi to przeszkadzało.

Opublikowano (edytowane)

Zamów sobie, zawsze masz 2 tygodnie na zwrot jak nie siadzie :P Jeżeli o mnie chodzi wole ten babol. Niestety nie ma idealnych OLED w innych tez jest banding (co prawda nie az taki ale jest), masz gorsze czcionki, fioletowa czerń w jasnych pomieszczeniach, często gorszą jasność zwłaszcza w tym budżecie. Mi najbardziej siedzi Tandem z wszystkich obecnych OLED. Testowałem WOLED Gen 3, QDOLED Gen 3 i teraz QDOLED Gen 3.5.

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Ghost589 napisał(a):

A to wiadomo czy wszystkie będą miały tą "wadę" jednakową czy może się trafić lepszy/gorszy?

Jest duża loteria panelowa, wiec mozna trafic z mniejszym lub wiekszym. Ale z tego co czytam to wszystkie obecne monitory z panelem Tandem mają ten problem. Nie ważne czy to LG, ASUS czy GIGABYTE.

Mnie zastanawia czy ten pan nie widzi tego bandingu, dostał lepszy egzemplarz czy po prostu była jakaś wada produkcyjna pierwszych partii tych monitorów a on dostał z kolejnego rzutu czy cos :P

7C18AE0A-F1F2-4A0A-B536-09B33125606B.thumb.png.fe0510dbbf883d9f281db644ad2280c3.png

Reddit

C38A3F90-B0C4-49B1-A834-E76FB7DB55DB.png.4f12dc1b8873b6d5e8d56a22aa6ac6c3.png

Dlatego tak mnie ciekawi opinia ludzi co świeżo zakupią monitor :P

Edytowane przez Nex1M