Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Ghost589 napisał(a):

Jestem w stanie rozważyć wszystko. Możesz powiedzieć, który to dokładnie Dell? I czy jak zmniejszę rozdzielczość to to będzie w miarę dobrze wyglądać?

Słyszałeś o DLSS?

Opublikowano
8 godzin temu, Reverse17 napisał(a):

Szybko poszło, kosmiczny jamniczek i asymetryczny EJ OŁ SI wyparowały, przyznać się! Kto się skusił :P

Edycja: ok, pobawię się najwyżej w odsyłkę ale zaryzykowałem z AW2725D, ciekaw jestem tej mitycznej czcionki, jakby było ok plus matryca nie będzie miała jakichś ordynarnych rys to za 1300 zł będzie spoko "apgrejd" z klasycznego 27" IPS QHD :)

Ja chciałem kupić tego 34" ale już do pracy wychodziłem, wchodzę teraz patrzę wyprzedane xD

No nic następnym razem, wracam do mojego 6 letniego 34" iiyamy va. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ale względem monitora 1440p i tak będzie lepiej ;) 

21 minut temu, Ghost589 napisał(a):

Jestem w stanie rozważyć wszystko. Możesz powiedzieć, który to dokładnie Dell? I czy jak zmniejszę rozdzielczość to to będzie w miarę dobrze wyglądać?

Najlepiej po prostu DLSS 1440p do 4K i zyskasz wzgledem monitora 1440p. 

W najgorszym razie po prostu zmniejszasz rozdzielczość do 1440p czy 1600p i to będzie nieźle wyglądać dzięki temu że to 27" a nie 32".

https://www.morele.net/monitor-dell-alienware-aw2725q-qd-oled-210-bqwv-15082665/

(W tym kupon -230 na inne zakupy)

Edytowane przez Wu70
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Wu70 napisał(a):

Jeśli ktoś już zdecyduje się na zakup AW2725Q to warto sprawdzić po zakupie jak wypada w nim HDR, na 95% wciąż nie naprawili w nim krzywej śledzenia EOTF, ot, prześwietla ciemne sceny, trafiałem na reddit komentarze sprzed miesiąca/dwóch że pomimo najnowszego oprogramowania dalej jest z tym problem, TUTAJ pokazane jak to działa, wspomniało również o tym samo RTings.

Ponadto wczesne modele z rewizji A00 & A01 były mocno narażone na problem z "nagłą śmiercią", monitor nie dawał znaku życia z dnia na dzień, DELL przeprowadzało akcję serwisową i wymieniali ten model u osób które kupiły go przez Amazon, po zakupie warto zerknąć czy nasz egzemplarz jest wyprodukowany w pierwszym kwartale 2025 roku czy może jednak mamy szczęście i trafiliśmy na maj albo późniejsze wypusty, im świeższy tym większa szansa że dłużej podziała, tyle udało mi się ustalić o tym niesławnym AW2725Q, nie bez powodu jest to najtańszy monitor z panelem Samsunga czwartej generacji, mleko się rozlało i nie ma zbyt dobrej opinii, ale dzięki temu cena jest super :P

PS: outletowy AW2725D od morelowych powinienem otrzymać w poniedziałek/wtorek to chętnie podzielę się swoimi obserwacjami odnośnie działania HDR lub kultury pracy niesławnego wentylatora, co prawda bieda wersja D to nie wypas Q, no ale jak zawsze 3xC - Cena Czyni Cuda, jak przypadnie mi do gustu a sam ekran nie będzie wyglądał jak po spotkaniu ze wściekłym kotem to chętnie go zatrzymam, 1300 cebulionów za OLED'a to całkiem uczciwa cena muszę przyznać :) 

Spoiler

Chyba że słynna czcionka mnie pokona :E..

Spoiler

być może z tego powodu wylądował w outlecie :banana:

Edytowane przez Reverse17
Opublikowano

Chyba większość OLEDów ma problem z EOTF w HDR, zwłaszcza QD. 

Własnie tandem od LG na ustawieniu średnim praktycznie idealnie podąża za nim, ale oczywiście to tryb TB500, jakiekolwiek kombinowanie żeby uzyskać 1500 nitów powoduje ostry rozjazd. 

Opublikowano (edytowane)

Wygląda na to, że OLEDy mają same problemy :hihot:. Kup monitor na 3,4 lata, bo i tak prędzej czy później się wypali, ale chwila! To matryca błyszcząca, co kropelka potu jej nie może tknąć, bo strach to czymkolwiek przecierać, to matryca matowa niby bezpieczniejsza, ale nie te kolory i rozmydlenie obrazu względem glossy. Albo najnowszy tandem z pionowymi pasami od nowości na ekranie za 2400 zł, może się wypali ;D. Wygląda to jak sponsorowanie rozwoju technologii, która gotowa jeszcze nie jest.

Z resztą wiele firm, np. MSI idzie w rozwój mini-LED.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)

Może i można, tylko są to stare generacje max 3, które znowu mają lipne podświetlenie.

Sklepy i producenci promują sprzedaż tej szybko przemijającej technologii, bo już nadchodzi nowa, a szrot ze zwrotów trzeba przecież wyprzedać.:D

Za 3 lata monitor nie jest do odsprzedaży, tylko do wyrzucenia.:hihot:

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Jedi88 napisał(a):

tylko są to stare generacje max 3

Z qd-oledow nie ma jeszcze 4.generacji, a 3.gen świeci bardzo ładnie i równo. Lepsze VA czy IPS nie są dużo tańsze, a są dużo gorsze. QD-oledy mają lepsze kolory niż nawet tandem OLED.

IMG_4857~2.jpg

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

@Jedi88 nikt normalny nie wymienia monitora co 3 lata.

Wiem, mój posiadam od 2017 roku. Ten LCD całkiem nieźle jeszcze działa oprócz kilku wypalonych kropek. Czy OLED bez wypalenia wytrzyma choćby połowę tego czasu? Bo z tego co widzę to absolutna loteria.

Opublikowano

Myślę ze dzisiejszy oled jest w stanie znieść sporo, ale niestety trzeba się pilnować.

Jak się nie będziesz pilnował to po prostu go zajedziesz szybciej.

Ostatecznie dużo zależy od tego jak użytkujesz monitor i ile H dziennie pracuje.

Opublikowano
15 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Z qd-oledow nie ma jeszcze 4.generacji, a 3.gen świeci bardzo ładnie i równo. Lepsze VA czy IPS nie są dużo tańsze, a są dużo gorsze. QD-oledy mają lepsze kolory niż nawet tandem OLED.

IMG_4857~2.jpg

Dobry IPS dzisiaj ok. 1000 zł. Tu nie chodzi o nic, tylko o sponsorowanie rozwoju technologii, która ewidentnie nie jest gotowa

Szykowałem się do zakupu Gigabyte MO27Q28G i po zobaczeniu ogromnej liczby narzekań na banding stwierdziłem, że nie jest to warte tych pieniędzy.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

Myślę ze dzisiejszy oled jest w stanie znieść sporo, ale niestety trzeba się pilnować.

Jak się nie będziesz pilnował to po prostu go zajedziesz szybciej.

Ostatecznie dużo zależy od tego jak użytkujesz monitor i ile H dziennie pracuje.

Co najlepsze jestem człowiekiem, który zawsze wyłącza monitor z przycisku, kiedy z niego nie korzysta. Raczej używam do grania, czy oglądania niż do statycznych obrazów. Po prostu nie wyobrażam sobie kupić nowy monitor za ponad 2000 tylko po to, żeby oglądać pionowe pasy.

4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Wiadomo, lepiej kupic va czy ipsa z jeszcze wiekszymi problemami i udawac, ze ich nie ma :hihot: 

Z gorszą jakością obrazu, to fakt. Ale jak mam kupić OLED-a i bać się go przetrzeć szmatką, bo zrobię dziurę to przecież brzmi jak jakiś chory żart.:hahaha:

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano

tak tak to pierdololo to ja slysze juz od dawna, drugi oled i jakos nic od patrzenia sie nie rysuje i przecieram normalnie. Fakty sa takie, ze oled dzis to top do multimediow czy ci sie to podoba czy nie, kazda inna matryca ma tez wady i jakos kazdy nabiera wody w usta jakby ich nie bylo a przy oledzie najwiecej do powiedzenia maja ci co go nie maja i powtarzaja te farmazony jak Ty ;) 

Opublikowano

31 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Za 3 lata monitor nie jest do odsprzedaży, tylko do wyrzucenia.:hihot:

Dziwne, ludzie normalnie sprzedają pierwszy monitor oled jaki pojawił się na rynku w segmencie użytkowym 4 lata temu a jak sprawdzisz ceny na allegro to się złapiesz za głowę  ;) i to pierwsza gen QD więc chyba jakoś diabelsko najgorsza skoro na najnowszą za 1500 kręcisz nosem i wolisz IPSa za 1000 :hihot:

Opublikowano
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

tak tak to pierdololo to ja slysze juz od dawna, drugi oled i jakos nic od patrzenia sie nie rysuje i przecieram normalnie. Fakty sa takie, ze oled dzis to top do multimediow czy ci sie to podoba czy nie, kazda inna matryca ma tez wady i jakos kazdy nabiera wody w usta jakby ich nie bylo a przy oledzie najwiecej do powiedzenia maja ci co go nie maja i powtarzaja te farmazony jak Ty ;) 

Dlaczego się tak buzujesz z powodu moich twierdzeń? Ja bardzo się cieszę, że sponsorujesz rozwój technologii, żebym mógł w przyszłości kupić w pełni działający produkt. Po prostu jeszcze ten czas nie nadszedł. W każdym razie jestem wdzięczny.:D