Phoenix. 5 678 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Tylko uwazaj bo ci moze zycia nie starczyc na to czekanie Zycie jest tu i teraz, nie wczoraj, ani nie jutro. Tylko dzis, kazdego dnia. Czekanie na cos i odkladanie na pozniej to zycie w iluzji 2
Jedi88 220 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 (edytowane) 11 minut temu, Wu70 napisał(a): Dziwne, ludzie normalnie sprzedają pierwszy monitor oled jaki pojawił się na rynku w segmencie użytkowym 4 lata temu a jak sprawdzisz ceny na allegro to się złapiesz za głowę i to pierwsza gen QD więc chyba jakoś diabelsko najgorsza skoro na najnowszą za 1500 kręcisz nosem i wolisz IPSa za 1000 Nie taką najnowszą skoro jest już 4 generacja. Można się spierać co do tego, że to Qled a QLED nie ma jeszcze 4 generacji. Dla mnie QLED odpada bo podróżuje, a te monitory potrafią się porysować od dotknięcia. Chciałbym poznać gościa, który kupił 4 letni OLED 1 generacji i zapytać co o tym wiedział. Myślę, że w większości stoją, bo kto rozsądny to weźmie, no i za ile. 9 minut temu, Phoenix. napisał(a): Tylko uwazaj bo ci moze zycia nie starczyc na to czekanie Zycie jest tu i teraz, nie wczoraj, ani nie jutro. Tylko dzis, kazdego dnia. Czekanie na cos i odkladanie na pozniej to zycie w iluzji Moim życiem nie jest komputer i kupowanie do niego najnowszych zabawek, żeby sponsorować R&D korporacjom . Ale jak wspomniałem dzięki, że to robisz. Proponuję tylko wyluzować i nie pienić się, z powodu innej opinii, bo to skraca to i tak już krótkie życie. Wspomniałem już kilka razy, że moje kryteria spełnia wyłącznie tandem WOLED i może nawet spróbuje zamówić i odeśle, jeśli zobaczę banding. Ale szczerze mówiąc wolałbym dobrze skonstruowanego mini-LED IPS-a, jak na moje potrzeby. Edytowane 24 Grudnia 2025 przez Jedi88
Element Wojny 4 837 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 44 minuty temu, Jedi88 napisał(a): Za 3 lata monitor nie jest do odsprzedaży, tylko do wyrzucenia. Nic nie jest wieczne, a co 3 lata będziesz miał na ekranie magię, to Twoje. Nie odsprzedam mojego? Życie, ale to nic nie zmienia w temacie, że jak już raz wszedłem w OLED'a, to wejdę i w kolejnego. 1
Jedi88 220 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 (edytowane) 2 minuty temu, Element Wojny napisał(a): Nic nie jest wieczne, a co 3 lata będziesz miał na ekranie magię, to Twoje. Nie odsprzedam mojego? Życie, ale to nic nie zmienia w temacie, że jak już raz wszedłem w OLED'a, to wejdę i w kolejnego. No i spoko, niech się darzy szczególnie przy świętach . Czy ktoś Ci broni? Może jakbym miał wielki salon w pobliżu to z ciekawości bym się przeszedł, by ktoś udowodnił mi, że warto. Ale nie ma Edytowane 24 Grudnia 2025 przez Jedi88
Element Wojny 4 837 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 2 minuty temu, Jedi88 napisał(a): Czy ktoś Ci broni? Może jakbym miał wielki salon w pobliżu to z ciekawości bym się przeszedł, by ktoś udowodnił mi, że warto. Ale nie ma Ha, ja się broniłem przed tym OLED'em, miałem kupić 5080 i to miał być mój game-changer, to mnie chłopaki namawiali kup OLED'a. Ostatecznie kupiłem na testy z opcją zwrotu i co mogę powiedzieć? Najlepsza decyzja zakupowa w całym roku. 3
Kadajo 8 556 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Szczerze ? Za bardzo niektórzy liczą każdy grosz. Ludzie rozmawiajmy o rozrywce a tu jakieś rozkminy warto nie warto, sprzedam nie sprzedam... ze wam w ogóle się chce energie na to marnować. 4
Phoenix. 5 678 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 9 minut temu, Jedi88 napisał(a): z powodu innej opinii, Mnie twoja opinie nie obchodzi tylko hipokryzja jaka wykazujesz, nie kupie oleda "bo" ale uzywac gorszych matryc to juz nie problem, ktore maja wiecej wad i daja mniej satysfakcji z obrazu?? Do tego to powielanie bzdur jako argument.. Mi nie chodzi o to czy ty sobie kupisz oleda czy nie ale jak sie podaje jakies argumenty dlaczego nie to racjonalne, a nie wyciagniete z 4 liter.
TheMr. 3 012 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 33 minuty temu, Kadajo napisał(a): @Jedi88 nikt normalny nie wymienia monitora co 3 lata. Kurde to chyba jestem nienormalny Żywotność OLEDow to i tak 4-5 lat, więc wymiana jest wręcz wymuszona.
Element Wojny 4 837 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Teraz, Kadajo napisał(a): Szczerze ? Za bardzo niektórzy liczą każdy grosz. Ludzie rozmawiajmy o rozrywce a tu jakieś rozkminy warto nie warto, sprzedam nie sprzedam... ze wam w ogóle się chce energie na to marnować. +100. Jak ktoś kupuje sprzęt z góry myśląc o odsprzedaży a nie o funie które będzie miał, to niech idzie zbierać truskawki. 1 3
Kadajo 8 556 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 1 minutę temu, TheMr. napisał(a): Kurde to chyba jestem nienormalny Żywotność OLEDow to i tak 4-5 lat, więc wymiana jest wręcz wymuszona. Nie jest, mam jednego już prawie 8 lat i nadal działa
TheMr. 3 012 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Ja też mam swojego first gena na strychu, też działa. Ale to ze jest już wypalony to inna kwestia Normalny użytkownik który ma wywalone na wygaszacze ekranu, czyszczenie matrycy, chowanie paska zadań, i ma odpalony monitor 12h dziennie - skończy mu się po 5 latach max. To że na forum wiemy jak się obsługiwać z OLEDem nie znaczy że każdy wie. 1
Jedi88 220 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 (edytowane) 24 minuty temu, Phoenix. napisał(a): Mnie twoja opinie nie obchodzi tylko hipokryzja jaka wykazujesz, nie kupie oleda "bo" ale uzywac gorszych matryc to juz nie problem, ktore maja wiecej wad i daja mniej satysfakcji z obrazu?? Do tego to powielanie bzdur jako argument.. Mi nie chodzi o to czy ty sobie kupisz oleda czy nie ale jak sie podaje jakies argumenty dlaczego nie to racjonalne, a nie wyciagniete z 4 liter. Ale jaka hipokryzja, skoro planuje zakupić, robię rozeznanie i dzielę się spostrzeżeniami na forum. Szukasz jakieś formy walidacji, dla swojego zakupu, że zabraniasz wygłosić komuś innej opinii? Jakie są wady IPS-ów oprócz gorszego obrazu? Jak dużo jest tych wad? Jakie to konkretnie wady. Według mnie są po prostu dosyć dobre, trwałe i po prostu tanie, ale mają glow i ogólnie jakby prześwietlony obraz. Zastąpią je mini-LED, które dopiero można porównać do OLED. Argumenty z dupy? Czy chcesz zaprzeczyć faktom o tym, że Q-OLED bez matowej powłoki łatwo uszkodzić i po paru latach się wypala i jest do kosza, a nowy tandem WOLED ma pionowe pasy na szarym/ciemnym ekranie i ludzie zwracają to na potęgę.? 25 minut temu, Kadajo napisał(a): Szczerze ? Za bardzo niektórzy liczą każdy grosz. Ludzie rozmawiajmy o rozrywce a tu jakieś rozkminy warto nie warto, sprzedam nie sprzedam... ze wam w ogóle się chce energie na to marnować. Niektórzy żyją na zero wydając kasę na rozrywkę, niektórzy przesadnie oszczędzają, a niektórzy tak po środku. Każdy podejmuje samodzielne, odpowiedzialne decyzje. Edytowane 24 Grudnia 2025 przez Jedi88
Wu70 856 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 23 minuty temu, TheMr. napisał(a): To że na forum wiemy jak się obsługiwać z OLEDem nie znaczy że każdy wie. Ja wiem ale i tak nic nie chowam Jak mam po 4-5 latach kupić nowy za 1500zł to łapie mnie śmiech na te całe chowanie i odprawianie modłów przed monitorem 1
jankooo 323 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 6 minut temu, Element Wojny napisał(a): Ha, ja się broniłem przed tym OLED'em, miałem kupić 5080 i to miał być mój game-changer, to mnie chłopaki namawiali kup OLED'a. Ostatecznie kupiłem na testy z opcją zwrotu i co mogę powiedzieć? Najlepsza decyzja zakupowa w całym roku. No to zazdro bo ja qd nie mogę a więc czekam na tandema v2, który jak mniemam będzie miał poprawioną jego główną bolączkę. Zwykłego tandema zwróciłem z ulgą i wróciłem do świecącej czerni ale równym ładnym obrazem w każdych warunkach czyli IPS. Może gdyby to była ta sama cena to bym machnął ręką ale płacąc 2x więcej miałem inne oczekiwania. I żeby nie było jak kupowałem OLEDA to byłem zachwycony wszystkim (nawet sposobem pakowania w kartonie z czego relacje zdawałem tu na forum). Także ja czekam na zapowiadaną nową wersję tandema i raczej nie mat od Gigabyte a coś błyszczącego aby wyeliminować też ziarnistość. Niech to kosztuje 3x ale żeby było lepsze na każdym polu od tego co mam. Póki co zamówiłem i czekam na dostawę tv OLED 1
ODIN85 3 999 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Godzinę temu, Kadajo napisał(a): @Jedi88 nikt normalny nie wymienia monitora co 3 lata. Tak jak grafy co dwa 2
Element Wojny 4 837 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 2 minuty temu, jankooo napisał(a): No to zazdro bo ja qd nie mogę a więc czekam na tandema v2, który jak mniemam będzie miał poprawioną jego główną bolączkę. Zwykłego tandema zwróciłem z ulgą i wróciłem do świecącej czerni ale równym ładnym obrazem w każdych warunkach czyli IPS. Może gdyby to była ta sama cena to bym machnął ręką ale płacąc 2x więcej miałem inne oczekiwania. I żeby nie było jak kupowałem OLEDA to byłem zachwycony wszystkim (nawet sposobem pakowania w kartonie z czego relacje zdawałem tu na forum). Także ja czekam na zapowiadaną nową wersję tandema i raczej nie mat od Gigabyte a coś błyszczącego aby wyeliminować też ziarnistość. Niech to kosztuje 3x ale żeby było lepsze na każdym polu od tego co mam. Póki co zamówiłem i czekam na dostawę tv OLED Musisz kupić pod siebie. Ja przez dobry tydzień-dwa walczyłem z migotaniem powodowanym przez G-Sync, ale w końcu udało mi się ustawić pod siebie. Nie będę też ukrywał - kupiłem model tani, żeby wręcz nie powiedzieć budżetowy, ale i tak przeskok jakościowy jest totalny. W przyszłości zaś zainwestuję w coś poważniejszego, bo ta technologia jest tego warta. 1
maxmaster027 1 165 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 41 minut temu, Element Wojny napisał(a): Ha, ja się broniłem przed tym OLED'em, miałem kupić 5080 i to miał być mój game-changer, to mnie chłopaki namawiali kup OLED'a. Ostatecznie kupiłem na testy z opcją zwrotu i co mogę powiedzieć? Najlepsza decyzja zakupowa w całym roku. No OLED w szczegolnosci QD OLED, do gier, nawet bez HDR tak jak u mnie uzywam z niższą jasnościa(mniej W>wiatraki nigdy sie nie załączaja, nizsze ryzyko wypalenia itp),, nic sie z nim nie dzieje, , monitor na prawde dobry. Ale 5080 to trzeba było kupić, szczegolnie jak tu byla promka za 5080 Experta wychodzilo 4499 + 60euro na portfel steam. Bys mial game changer. Jezeli chodzi o reszte monitorow szczegolnie tych nowych, to jednak jak wejda na 500/700Hz to znowu zaoferuja cos sporo lepszego i wymiana co prawda na pulpicie nie da nic, ale w grach z dobrym GPU juz bedzie to czuć.
TheMr. 3 012 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 17 minut temu, Wu70 napisał(a): Ja wiem ale i tak nic nie chowam Jak mam po 4-5 latach kupić nowy za 1500zł to łapie mnie śmiech na te całe chowanie i odprawianie modłów przed monitorem No tak, ale jak ktoś się przymierza na topowe wersji po 4-5k zł no to inaczej na to trzeba patrzeć. 1
Element Wojny 4 837 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 (edytowane) 3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a): Ale 5080 to trzeba było kupić, szczegolnie jak tu byla promka za 5080 Experta wychodzilo 4499 + 60euro na portfel steam. Bys mial game changer. Mój 4070 TS sprawuje się bardzo dobrze, nie narzekam, fps'ów nigdzie mi nie brakuje. Nigdzie nawet nie muszę włączać żadnych pierd typu FG, jedynie DLSS 4 sobie od czasu do czasu załączę. Do 2027 nie będę wymieniał bo nie ma po co, nie kojarzę by w najbliższym czasie miało wyjść coś co będzie wymagało jakiegoś potwora GPU żeby sobie komfortowo pograć. Jedynie szybsze wydanie W4/Cybera 2 mogłoby przyśpieszyć temat wymiany GPU. Edytowane 24 Grudnia 2025 przez Element Wojny
Phoenix. 5 678 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 34 minuty temu, Jedi88 napisał(a): Argumenty z dupy? Czy chcesz zaprzeczyć faktom o tym Nie odwaracaj kota ogonem teraz bo jasno i wyraznie argumenty z dupy podklersilem i pozostaje ta rozmowe zakonczyc bo to jak rozmowa z butem Juz kazdy cie olal i nawet nie odp na twoje peirdololo..
maxmaster027 1 165 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 4 minuty temu, Element Wojny napisał(a): Mój 4070 TS sprawuje się bardzo dobrze, nie narzekam, fps'ów nigdzie mi nie brakuje. Nigdzie nawet nie muszę włączać żadnych pierd typu FG, jedynie DLSS 4 sobie od czasu do czasu załączę. Do 2027 nie będę wymieniał bo nie ma po co, nie kojarzę by w najbliższym czasie miało wyjść coś co będzie wymagało jakiegoś potwora GPU żeby sobie komfortowo pograć. Jedynie szybsze wydanie W4/Cybera 2 mogłoby przyśpieszyć temat wymiany GPU. FG to nie żadna pierdoła, obecnie bez tego z path tracingiem nie da sie grać, nawet na 5090, jeżeli chcesz grac na 3440x1440 lub 4k. Natomiast 4070TiS ma 16GB, wiec tutaj jest dosc dobrze, karta jeszcze da rade. Chodzi bardziej o to, ze stara sprzedajesz a za nowa nie placisz wygórowanej ceny. Wtedy w promce, teraz ta karta to okolice 6k...
ODIN85 3 999 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 (edytowane) Bez Pt też da się grać. Wolę dobry hdr na oledzie niż te całe Rt. Edytowane 24 Grudnia 2025 przez ODIN85
Kadajo 8 556 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 9 minut temu, maxmaster027 napisał(a): FG to nie żadna pierdoła, obecnie bez tego z path tracingiem nie da sie grać, nawet na 5090, jeżeli chcesz grac na 3440x1440 lub 4k. Natomiast 4070TiS ma 16GB, wiec tutaj jest dosc dobrze, karta jeszcze da rade. Chodzi bardziej o to, ze stara sprzedajesz a za nowa nie placisz wygórowanej ceny. Wtedy w promce, teraz ta karta to okolice 6k... Już dziś mamy coraz więcej gier gdzie jak włączysz wszystkie wodotryski plus MFG to te 16GB zdycha a ty chcesz żeby 4070 Ti dała radę... no na pewno Zobaczysz w przyszłym roku gdzie możesz sobie włożyć te 16GB. Chyba że zaczniesz ciąć detale wtedy luz.
Jedi88 220 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 (edytowane) 15 minut temu, Phoenix. napisał(a): Nie odwaracaj kota ogonem teraz bo jasno i wyraznie argumenty z dupy podklersilem i pozostaje ta rozmowe zakonczyc bo to jak rozmowa z butem Juz kazdy cie olal i nawet nie odp na twoje peirdololo.. Powiem szczerze, że jesteś jedynym tak prymitywnym człowiekiem tutaj, który atakuje bo ktoś napisał coś złego na temat technologii, którą postanowiłeś bronić na śmierć i życie. Nie umiesz rozmawiać, z czym masz problem? Dostajesz szczękościsku i nie umiesz zaprzeczyć temu, że QOLedy glossy łatwo zadrapać, a matryca we wszystkich OLED-ach wypala się po bliżej nieokreślonym czasie. Widziałem już tutaj nie raz, jak zostałeś obśmiany za obronę rysujących się QOLEdów także odpuść, dzięki za sponsorowanie nowych technologii i wesołych, spokojnych świąt. Edytowane 24 Grudnia 2025 przez Jedi88 1
Phoenix. 5 678 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Opublikowano 24 Grudnia 2025 4 minuty temu, Jedi88 napisał(a): którą postanowiłeś bronić na śmierć i życie Niczego nie bronie, wskaz mi chociaz jeden post gdzie czegos bronie, ja w przeciwinstwie do ciebie mialem juz 2 oledy i znam ich wady i zalety, a tylko wytykam twoje bzdury, a nie ralne argumenty, ale ty widze jak beton dalej odbijasz pileczke udaja madrego 6 minut temu, Jedi88 napisał(a): Widziałem już tutaj nie raz, jak zostałeś obśmiany za obronę rysujących się QOLEdów także odpuść Nie kłam bo nic takiego miejsca nie mialo i fakty sa takie ze samo sie nic nie brudzi oraz samo nie rysuje i to sa fakty. 7 minut temu, Jedi88 napisał(a): nie umiesz zaprzeczyć temu ja znam wady i zalety kazdej z matryc wierc ani niczego nie musze chwalic ani zaprzeczac, za o ty zero reflaksji nt tego do czego sie odnosilem czyli twoich bzdur.
Rekomendowane odpowiedzi