Lameismyname 2 764 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) 70% alko do czyszczenia QD-ków, jeszcze rekomendowane przez samego Samsunga? Ciekawe ile z was podpija - "Rysiek, ale od Ciebie wódą jedzie..." - "Grażynka, ja tylko monitor czyściłem" Edytowane 14 godzin temu przez Lameismyname 2
j4z 1 110 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) Ej, ... Dla niektórych może banał, dla mnie gamechanger, a jeszcze inni może preferują całkowitą ciemność... Ale dobre neutralne światło za ekranem robi mega robotę. Raz: lepiej widzę co jest na ekranie, dwa: wzrok mi się mniej meczy, trzy: prawie nic się nie odbija od ekranu. Chyba kupię sobię taśmę LED na USB. Edytowane 10 godzin temu przez j4z 1
ODIN85 3 738 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu Ale wtedy oled nie zlewa się ze ścianą 1
oldfashioned 637 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Backlight to podstawa, zdecydowanie pozytywnie wpływa na komfort oczu, ja od dawna nie korzystam z kompa bez światełek. 1 1
Kadajo 8 036 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Jak was oczy bolą w całkowitych ciemnościach to znaczy że ekran zbyt jasno ustawiony. Natomiast zdecydowanie lekkie światło za ekranem wypływa pozytywnie na oczy. Niestety nie wplywa pozytywnie na obraz i nie uświadczymy głębi kontrastu oleda z takim światłem. 2
Send1N 5 117 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu W dniu 17.01.2026 o 13:52, j4z napisał(a): To już jest totalne przegięcie... walka z cheater'ami trwa od lat i szukają coraz to nowszych sposobów aby przynajmniej ograniczyć ich ilość jak np w przypadku BF6 gdzie włączony secure boot w biosie jest wymagany, nie ma lekko to trzeba wypuścić monitor z "czitami" 2
galakty 3 952 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 20 minut temu, Kadajo napisał(a): Niestety nie wplywa pozytywnie na obraz i nie uświadczymy głębi kontrastu oleda z takim światłem. Dla mnie zabija cały sens OLED niestety, to wieczorem pokazuje pazur (zwłaszcza w HDR) i każde podświetlenie psuje ten efekt. Chyyyyba że ambilight i odwzorowuje to co na ekranie, to ok
MJRegul 497 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Nadszedł ten dzień, odłożyłem 3k (i ani złotówki więcej) na 1440p 27" OLED. W co iść? Gram i w totalnie zaciemnionym pokoju jak i niestety w dość "jaśnie oświeconym" więc miło by było by dawał radę w jaśniejszych momentach życia. MO27Q28G za około 2300zł czy uderzać w coś innego? Dodam, że często ustawiam cap na 100fps + G-SYNC o ile komp na to pozwala w danym tytule by to utrzymać, bo powyżej już nie widzę i nie czuję różnicy a gram od RPGów typu Baldur 3 do FPP typu BF6.
some1 599 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Zawsze gram z podświetleniem za monitorem, szkoda oczu. Błyszcząca powłoka robi swoje, ta odrobina odbitego światła jej nie przeszkadza. 2
j4z 1 110 Opublikowano 51 minut temu Opublikowano 51 minut temu (edytowane) Godzinę temu, Kadajo napisał(a): Jak was oczy bolą w całkowitych ciemnościach to znaczy że ekran zbyt jasno ustawiony. Natomiast zdecydowanie lekkie światło za ekranem wypływa pozytywnie na oczy. Niestety nie wplywa pozytywnie na obraz i nie uświadczymy głębi kontrastu oleda z takim światłem. Wpływa pozytywnie na obraz, bo lepiej widzimy barwy. Ja w ogóle lepiej i ostrzej widzę. A co do kontrastu, chyba tutaj też o tym mówi: A co do jasności, i tak już mam bardzo niską ustawioną. 3 godziny temu, oldfashioned napisał(a): Backlight to podstawa, zdecydowanie pozytywnie wpływa na komfort oczu, ja od dawna nie korzystam z kompa bez światełek. Ja od zawsze znam i jako tako staram się stosować do zasady "grać w dobrze oświetlonym pomieszczeniu", ale żeby dać za ekran, nie pomyślałem. Edytowane 49 minut temu przez j4z 1
oldfashioned 637 Opublikowano 34 minuty temu Opublikowano 34 minuty temu Godzinę temu, Kadajo napisał(a): Jak was oczy bolą w całkowitych ciemnościach to znaczy że ekran zbyt jasno ustawiony. Natomiast zdecydowanie lekkie światło za ekranem wypływa pozytywnie na oczy. Niestety nie wplywa pozytywnie na obraz i nie uświadczymy głębi kontrastu oleda z takim światłem. Fizjologia mowi, ze swiatlo za monitorem/tv podnosi ogolny komfort i stabilizuje percepcje kontrastu. No chyba ze wszyscy okulisci sie myla 1
Wu70 807 Opublikowano 25 minut temu Opublikowano 25 minut temu Całkowita ciemność to nieporozumienie Godzinę temu, MJRegul napisał(a): Nadszedł ten dzień, odłożyłem 3k (i ani złotówki więcej) na 1440p 27" OLED. W co iść? Gram i w totalnie zaciemnionym pokoju jak i niestety w dość "jaśnie oświeconym" więc miło by było by dawał radę w jaśniejszych momentach życia. MO27Q28G za około 2300zł czy uderzać w coś innego? Dodam, że często ustawiam cap na 100fps + G-SYNC o ile komp na to pozwala w danym tytule by to utrzymać, bo powyżej już nie widzę i nie czuję różnicy a gram od RPGów typu Baldur 3 do FPP typu BF6. Jak na dzisiaj i taniej niż 3k to ten MO27Q28G będzie świetny. A jak cały budżet to można myśleć nad 27" 4K.
HenioElektryk 15 Opublikowano 24 minuty temu Opublikowano 24 minuty temu Godzinę temu, Send1N napisał(a): To już jest totalne przegięcie... walka z cheater'ami trwa od lat i szukają coraz to nowszych sposobów aby przynajmniej ograniczyć ich ilość jak np w przypadku BF6 gdzie włączony secure boot w biosie jest wymagany, nie ma lekko to trzeba wypuścić monitor z "czitami" Kiedyś myszki które "redukowały" odrzut w FPSach a teraz monitory z AI. Technologia spoko ale nie idźmy w tą stronę Czyli teraz na te różne turnieje w CSa i inne zawodnicy będą przyjeżdzali ze swoimi monitorami? 1 1
oldfashioned 637 Opublikowano 16 minut temu Opublikowano 16 minut temu Jak w sporcie, niedlugo beda wytyczne jaki sprzet jest niedozwolony. To uderzy tylko w 4fun gamerow, ktorzy beda musieli na publicu sie strzelac z takimi agentami.
Dimazz 686 Opublikowano 6 minut temu Opublikowano 6 minut temu ja do grania w single player nie używam oświetlenia za monitorem oled. Mam 42 cale. Ale przy przeglądaniu czegoś czy graniu w jakieś online to z reguły lampa za monitorem jest zaświecona
galakty 3 952 Opublikowano 1 minutę temu Opublikowano 1 minutę temu W sumie na OLED nie da się używać bez światła o ile nie gramy/oglądamy bo jasna strona wypali oczy
Rekomendowane odpowiedzi