Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Jedi88 napisał(a):

i jakoś nikt ich nie chce.

To nie jest zaden hit, a rynek sie nasycil wiec jest po prostu dostepnosc dobra jak kazdego innego monitora po czasie ;) Rozumiem, ze masz szklana kule wiedzac ze tego nikt nie chce :hihot:

Opublikowano
9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

To nie jest zaden hit, a rynek sie nasycil wiec jest po prostu dostepnosc dobra jak kazdego innego monitora po czasie ;) Rozumiem, ze masz szklana kule wiedzac ze tego nikt nie chce :hihot:

Czekaj, miałeś mnie dodać do ignorowanych po ostatniej owocnej dyskusji, czyżbyś zmienił zdanie.

Jak to żaden hit, skoro jest przedstawiany przez sporą część recenzji jako najlepszy monitor 2025? Rozumiem, że lepiej kupić poprzednią generację z ultra delikatnym panelem do używania w absolutnej ciemności, co zalega na półkach od lat?;D

Opublikowano

Bo to nadal dobry i solidny kawal monitora w dobrej cenie i ma swoje wady jak kady inny ale pisanie ze nikt go nie kupuje czy robienie z tego monitora jakis mityczny produkt no nie ma sensu ;) 

7 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Czekaj, miałeś mnie dodać do ignorowanych po ostatniej owocnej dyskusji, czyżbyś zmienił zdanie.

Czysta karta od nowego roku ;) 

8 minut temu, Jedi88 napisał(a):

skoro jest przedstawiany przez sporą część recenzji jako najlepszy monitor 2025?

No i co z tego?? to oznacza ze sie nie sprzedaje bo jest dostpenosc ?? Dostepnosc to zaden wyznacznik po takim czasie i to normalne ze dostepny bedzie. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Bo to nadal dobry i solidny kawal monitora w dobrej cenie i ma swoje wady jak kady inny ale pisanie ze nikt go nie kupuje czy robienie z tego monitora jakis mityczny produkt no nie ma sensu ;) 

Czysta karta od nowego roku ;) 

No i co z tego?? to oznacza ze sie nie sprzedaje bo jest dostpenosc ?? Dostepnosc to zaden wyznacznik po takim czasie i to normalne ze dostepny bedzie. 

Oczywiście stwierdzenie "nikt go nie kupuje" oznacza, że słabo się sprzedaje, a nie że ani jedna osoba go nie weźmie.. Fakty są takie, że opinie w Internecie są druzgocące jak na tak zapowiadający się monitor i jest dużo zwrotów.

Nikt nie pisze, że jest to mityczny produkt, tylko WOLED 4 generacji, który posiada sporo wad, przez które ludzie zwracają to na potęgę i więcej nie podchodzą :D.

Oczywiście, że dostępność i dosyć niska cena świadczą o słabej sprzedaży. W przeciwnym wypadku szczególnie w cebulandzie cisnęli by po 2600, 2800 bez szansy na szeroką dostępność egzemplarzy w niskich cenach bliskich pre-orderom.

Takto leżą na półkach tak jak te starsze OLEDy, co się ich sklepy pozbyć nie mogą.:hihot:

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Jedi88 napisał(a):

oznacza, że słabo się sprzedaje

To tylko twoja proijekcja i nic wiecej, bez konkretnych danych.

5 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Oczywiście, że dostępność i dosyć niska cena świadczą o słabej sprzedaży.

Cena premierowa nie swiadczy o slabej sprzedazy tylko jest po prostu normalna cena premierowa, ktora wraca do normy wraz z pojawieniem sie dobrej dostepnosci ;) Reszta to twoja kolejna wymyslona projekcja. 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

Patrząc po Morelach, ten monitor sprzedaje się bardzo dobrze. Najlepiej wśród wszystkich 27" 1440p oled.

Normalna cena wynika z efektu skali. Nie ma problemu z dostawami, to zarabia się na wolumenie sprzedaży, a nie na wywindowanej marży.

https://www.morele.net/monitor-gigabyte-mo27q28g-oled-15521439/

https://www.morele.net/kategoria/monitory-523/,,,,,,,sd,1,,,,28246O893761,28249O991076,28248O!1821/1/?noi

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Oczywiście, że dostępność i dosyć niska cena świadczą o słabej sprzedaży. 

Coca cola na promkach to sie dopiero zle musi sprzedawac. Nie dosc ze wszedzie dostepna, to jeszcez daja jakies promki 5+1 czy inne cuda.
Koncern upada... ;)

• Upvote 2
Opublikowano
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

To tylko twoja proijekcja i nic wiecej, bez konkretnych danych.

Cena premierowa nie swiadczy o slabej sprzedazy tylko jest po prostu normalna cena premierowa, ktora wraca do normy wraz z pojawieniem sie dobrej dostepnosci ;) Reszta to twoja kolejna wymyslona projekcja. 

Zwykła obserwacja rynku i opinii w internecie. Rozumiem, że bez przedstawienia danych sprzedażowych, do których oczywiście nie ma dostępu nie mam prawa wypowiadać się na forum? Otóż mam i to robię. :D

Hit 2025 roku, WOLED nowej generacji w super cenie stoi po 1.5 za ok. tyle, ile kosztował w pre-orderze.

Sprzedawcy jak widać wciąż dostają szału, że jakoś te cudowne OLEDy nie idą. :hihot:

Opublikowano

@Jedi88

To wytłumacz czemu na Morelach schodzi jak ciepłe bułeczki, a inne monitory schodzą wyraźnie gorzej.

To chyba dobrze i normalne, że sprzedaje się po cenie MRSP? Po to jet ta cena. To jest cena zalecana przed producenta i taka powinna być w sklepach.

iPhone zawsze jest hitem sprzedażowym, jak to tak, że się sprzedaje cały rok po MRSP...

Opublikowano

Mowa o liczniku "kupiły 243 osoby"? :D Nawet jeśli byłaby to prawda, to rzeczywiście zbyt niewyobrażalny :hihot:.

Obok powinien być licznik "zwrócony przez XXX osoby".

Od lat w sprzęcie elektronicznym obserwujemy tą samą tendencje. Jak coś jest bardzo pożądane, to są niedobory, a ceny wyższe.

Tak producenci zabezpieczają się przed stratami.

Teraz, Phoenix. napisał(a):

Obserwacja owszem ale wnioski to ty nie za bardzo konstruktywne wyciagasz ;) 

Jednym slowem Ty nie ogarniasz wgl podstw rynku sprzedazy. 

Jakbyś chociaż raz sam napisał coś konstruktywnego i chociaż spróbował przekonać mnie, że się mylę zamiast próbować podważać moje słowa za każdym razem kiedy krytykuje coś w czym masz jakiś interes, to może bym uwierzył.

Rozumiem, że ty rynek sprzedaży ogarniasz, no bo przecież tak piszesz.:D

Opublikowano (edytowane)

Producenci dążą aby nie było niedoborów nawet jak sprzęt jest pożądany.

To jest czysta ekonomia. Zysk dla typowych produktów maksymalizuje się poprzez efekt skali.

Jeśli są niedobory, to się podnosi ceny, ale one nie dają takiego zysku właśnie jak masowa sprzedaż.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Producenci dążą aby nie było niedoborów nawet jak sprzęt jest pożądany.

To jest czysta ekonomia. Zysk dla typowych produktów maksymalizuje się poprzez efekt skali.

Jeśli są niedobory, to się podnosi ceny, ale one nie dają takiego zysku właśnie jak masowa sprzedaż.

I to jest oczywiste chyba, że się ma monopol (patrz NVIDIA).

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
9 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Mowa o liczniku "kupiły 243 osoby"? :D Nawet jeśli byłaby to prawda, to rzeczywiście zbyt niewyobrażalny :hihot:.

Obok powinien być licznik "zwrócony przez XXX osoby".

Od lat w sprzęcie elektronicznym obserwujemy tą samą tendencje. Jak coś jest bardzo pożądane, to są niedobory, a ceny wyższe.

Tak producenci zabezpieczają się przed stratami.

Jakbyś chociaż raz sam napisał coś konstruktywnego i chociaż spróbował przekonać mnie, że się mylę zamiast próbować podważać moje słowa za każdym razem kiedy krytykuje coś w czym masz jakiś interes, to może bym uwierzył.

Rozumiem, że ty rynek sprzedaży ogarniasz, no bo przecież tak piszesz.:D

Koledzy juz dobrze wtylumaczyli i zgadzam sie z ich spostrzezeniami, to ty masz problem z ogarnianiem podsatw rynku, nie my ;) 

Opublikowano
8 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Jak Ci sie przyklad coca-coli nie spodobal, to spojrz na sluchawki czy ramy (sprzed roku, of course).
Tam wcale brak dostepnosci nie oznaczal tego ze sprzet sie nie sprzedaje, ba, tak jak Ci koledzy napisali - dostep do produktu 'od reki' zapewnial jego lepsza sprzedaz dlugoterminowo.

Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Koledzy juz dobrze wtylumaczyli i zgadzam sie z ich spostrzezeniami, to ty masz problem z ogarnianiem podsatw rynku, nie my ;) 

Jak do tej pory nie napisałeś nic ciekawego, żadnej polemiki oprócz ataków w obronie OLED-ów :hihot:. Nie jestem w stanie traktować cię poważnie, a ty wciąż dostajesz szczękościsku, bo OLEDy się nie sprzedają za dobrze.

Opublikowano (edytowane)

Dla kolegi to chyba tęskno za Covidem, gdzie zakup czegokolwiek można było traktować jako luksus, bo wszystkiego brakowało :E

Właśnie jak jest słaba dostępność czegoś, to jest nienormalne, a nie że jak jest dostępne :E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Jedi88 napisał(a):

a ty wciąż dostajesz szczękościsku, bo OLEDy się nie sprzedają za dobrze.

No i mamy twoja kolejna wymyslona projekcje :hihot:Az zabawne jakie bzdury ci sie tamw glowie pojawiaja, jakbym mial jakis w tym interes bo sie jakis monitor nie sprzedaje haha :hihot:

Jak do tej pory nie napisałeś nic ciekawego, żadnej polemiki oprócz ataków w obronie OLED-ów

Naucz sie czytac ze zrozumieniem  ;) 

58 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Cena premierowa nie swiadczy o slabej sprzedazy tylko jest po prostu normalna cena premierowa, ktora wraca do normy wraz z pojawieniem sie dobrej dostepnosci

Ja napisalem konstruktywnie co mysle i takie sa zasady rynku, koledzy napisali to samo, tylko ty nadal tego nie ogarniasz zalsaniajac sie tym ze nic ciekawego nie napisalem bo do twojej glowy nie dociaraja fakty niezgodne z twoimi wymyslami.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze bardziej skomplikuję :E

A nie pomyślałem nad tym, że słaba dostępność może też wynikać z faktu, że ludzie nie kupują dany produkt, więc sklepy niechętnie zamawiają dostawy? I tak samo dla produktów dostępnych - są one dostępne, bo ludzie je masowo kupują więc sklepy masowo zamawiają? :E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
12 minut temu, MaxaM napisał(a):

Dla kolegi to chyba tęskno za Covidem, gdzie zakup czegokolwiek można było traktować jako luksus, bo wszystkiego brakowało :E

Właśnie jak jest słaba dostępność czegoś, to jest nienormalne, a nie że jak jest dostępne :E

Ale wtedy to wynikało z przerwanych, zablokowanych łańcuchów dostaw, a teraz jest dostępny, bo widocznie nie sprzedaje się za bardzo.:hihot:

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Jedi88 napisał(a):

a teraz jest dostępny, bo widocznie nie sprzedaje się za bardzo.:hihot:

Już mi brak słów ;)

To dopiero jest dziwne, wchodzisz do takiej Biedry, a tam wszystko jest. Wniosek jest prosty - ludzie pewnie głodują, bo nie stać ich na jedzenie :E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

No i mamy twoja kolejna wymyslona projekcje :hihot:Az zabawne jakie bzdury ci sie tamw glowie pojawiaja, jakbym mial jakis w tym interes bo sie jakis monitor nie sprzedaje haha :hihot:

Naucz sie czytac ze zrozumieniem  ;) 

Ja napisalem konstruktywnie co mysle i takie sa zasady rynku, koledzy napisali to samo, tylko ty nadal tego nie ogarniasz zalsaniajac sie tym ze nic ciekawego nie napisalem bo do twojej glowy nie dociaraja fakty nie zgodne z twoimi wymyslami.

Dalej nic konkretnego, tylko ataki w imię obrony OLED-a:D. Jakieś argumenty? Jakieś dowody?

Nigdy nie przyszło by mi na myśl, by przyjść i atakować kogoś, bo napisał, że coś jest lipne i dostawać z tego powodu szczękościsku, jak jakiś nieszczęśliwy i sfrustrowany sprzedawca.:hahaha:

4 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Jeszcze bardziej skomplikuję :E

A nie pomyślałem nad tym, że słaba dostępność może też wynikać z faktu, że ludzie nie kupują dany produkt, więc sklepy niechętnie zamawiają dostawy? I tak samo dla produktów dostępnych - są one dostępne, bo ludzie je masowo kupują więc sklepy masowo zamawiają? :E

Też tak może być. No i co to udowadnia?

Obserwujemy konkretny przypadek, którego życie jest w miarę znane od pre-orderu.

Wam się na prawdę wydaje, że posiadacie jakąś tajemna wiedzę?;D

Opublikowano

Dalej nic konkretnego, tylko ataki w imię obrony OLED-a:D. Jakieś argumenty? Jakieś dowody?

Nie mam zamiaru komentować twoich odklejonych teorii… 

JA CI PODALEM PODSTAWOWE PRAWA RYNKU I TO JEST FAKT, RESZTA TO TWOJA ODKLEJKA BEZ ZADNEJ ARGUMENTACJI.

• Upvote 1