Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Mizu napisał(a):

MSI MPG 341CQR QD-OLED X36 już dostępny w x-scum

W końcu prawdziwy następca dla mojego AW3423DWF na tym nowym panelu QD-OLED z RGB Stripe dostępny no ale za 5300? Nie no, tyle to nie

Jak wejdzie do media expert za 4800 to wezme moze w ratki zero.

W sumie nie pali sie az tak zobaczymy jak cena do końca lutego.

Opublikowano

@Raiven Ustawienia to już lepiej dopasować pod siebie, niż sugerować się innymi. Każdy ma inny próg docelowej jasności :) Przede wszystkim w SDR ustaw gammę na off, co eliminuje black crusha. Wybierz też, czy w SDR chcesz używać przyciętego gamutu sRGB, czy wolisz przesycone kolory w natywnym gamucie. No i ja powyłączałem u siebie prawie wszystkie funkcje ochrony. Zostawiłem tylko pixel shift. W HDR najważniejsze ustawienie to APL Stabilize. Jeśli chcesz mieć najbardziej poprawny obraz, to ustaw middle, a jeśli chcesz największą szczytową jasność, to high. Ja osobiście używam HDR Peak 1500, co może przepalać obraz, ale jest całkowicie do okiełznania w takim RenoDX.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

A kolegę @Phoenix. to Ty szanuj. Ma spory wkład w to forum i wiedzę, która na wielu segmentach mogłaby Cię wręcz zaskoczyć.

Poważnie piszesz takie głupoty bez "ORANIA" :boink:

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano
8 godzin temu, CajraX napisał(a):

Nawet nie otwieraj kartonu, tylko odsyłaj od razuxD

A tak serio, to życzę Ci, aby równomierność była przynajmniej tak samo dobra jak u mnie ;)

Monitor odpalony, firmware najnowszy wgrany (nawet nie sprawdziłem czy czasem już z takim nie przyjechał xD). Greyscale na 95% marnie wygląda, do tego w jednym punkcie widać jakby ciemniejszy paproch (nie rzuca się w oczy przy innych jasnych kolorach). Zobaczymy za jakiś czas. Zastanawiam się czy zrywać folię ochronną czy póki co trzymać :P. Nie wiem czy to ma znaczenie przy ewentualnych zwrotach.