Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.09.2026 o 18:14, jankooo napisał(a):

Kolego ale to ty zacząłeś, ja jedynie odpowiedziałem w twoim stylu. Skoro się śmiejesz z moich g... IPS to ja z twojego sprzętu z minionej epoki;)

Ps. Nie dość, że mocniejszy to ma mniej do roboty:P

Ale taka jest prawda, gry na IPS w porównaniu do OLEDa wyglądają jak :kupa: i to, że Ty się pogodziłeś z wadami IPS tego nie zmieni. Jeszcze rozumiem, gdyby takie głupoty pisał (gry wyglądają na IPS rewelacyjnie) ktoś kto nie miał do czynienia z OLEDami, tylko co najwyżej o nich czytał. Ty podobno miałeś i masz w co zaczynam wątpić. Miałem kilka IPSów, pierwszy w 2007 roku, miałem kilka zwykłych VA, miałem chwile topowego minileda ze sporą ilością stref wygaszania, zarówno monitor jak i TV.  Gry na IPS wyglądają tragicznie, dużo lepiej na VA i wiadomo najlepiej na OLED. Sam fakt, że wchodzisz to tematu o OLEDach, pisząc naprawdę głupoty, że gry wyglądają na nim rewelacyjne jest chory. Kogo Ty próbujesz przekonać ? Jak chyba większość w tym wątku doświadczyła IPSa na własnej skórze. To dosłownie tak jak ten gość, który wchodził do wątku BIG DISPLAY FORMAT i przekonywał nas jak to granie na 27" jest fajne :E To tak jakbym poszedł do działu GPU i mówił po co wam karty graficzne, gry na konsoli też wyglądają rewelacyjnie, a z graniem w 30 klatkach się pogodziłem.

Pierwszy lepszy tani QD-OLED Samunga za 1300zł (Odyssey G5 LS27FG500SUXEN) robi miazgę z Twojego IPSa i nie ma żadnego bandingu kolorów o którym piszesz. A Vertical Banding, trzeba mieć wyjątkowego pecha żeby tam trafić na nieakceptowalną sztukę, której nawet czyszczenie nie pomaga. Tekst też wygląda na nim ok. W najgorszym wypadku  kupujesz drugą najlepiej w ME, czy innym tego typu sklepie i nawet nie musisz go odsyłać, tylko zawozisz do sklepu. Skoro Tobie się nie chce nawet takiej pierdoły zrobić jak zawieźć monitor do sklepu, bo cenisz swój czas to przestań nas przekonywać, że jesteś skazany na IPS :boink: Że niby OLED do Twoich potrzeb się nie nadaje, bo to po prostu guzik prawda. Gdybyś chciał to być miał OLEDa, ale z Twoim podejściem, że OLED to tylko do salonu, daj sobie spokój i przestań opowiadać głupoty, bo mało kogo na tym forum przekonasz do swoich teorii ;)

Edytowane przez skunRace
  • Haha 1
  • Upvote 5
Opublikowano

To ja was pogodzę. OLED to OLED. Jak raz kupisz to nie wrócisz do jakiegokolwiek LCD. To jest przepaść w każdej kwestii i potwierdzam, że ekran glossy dodaje plastyczności kolorom. Uwielbiam to. Uwielbiam oglądać na OLED ogień w HDR. Kto tego nie akceptuje to albo się nie zna, albo mu szkoda, bo nie stać go na OLEDa :)

• Like 3
  • Upvote 5
Opublikowano

Kupiłem OLEDa 34" i oddałem go dobre dwa miesiące temu tylko z tego powodu że nie mogłem patrzeć na czcionki i wiecie co ? Nie jestem w stanie odpalić żadnej gry na moim VA od tamtego czasu, po prostu jak wróciłem do grania na VA to autentycznie odechciało mi się grać, czekam tylko jak się pojawi nowy OLED Dell 34" w xkomie i w ten sam dzień go zamawiam i wracam do grania xD Bo naprawdę nie wiem jak ktoś może pisać takie głupoty że na IPS gry wyglądaja rewelacyjnie. 

Miałem AOC na matrycy IPS i dla mnie to była porażka jak były sceny nocne w grze, od 6 lat siędzę na VA gdzie kolory są znacznie lepsze ale znowu jest duże smumżenie ale jak odpaliłem gry na monitorze OLED to mnie wywaliło z kapci jak płynna, responsywna może być gra a kolory i czerń przy użyciu trybu HDR oszałamiają. 

Dodam że od 5 lat mam 65" OLEDa w salonie ale jakoś nie lubię na nim grać w gry. 

• Upvote 6
Opublikowano
Godzinę temu, skunRace napisał(a):

Ale taka jest prawda, gry na IPS w porównaniu do OLEDa wyglądają jak :kupa: i to, że Ty się pogodziłeś z wadami IPS tego nie zmieni. Jeszcze rozumiem, gdyby takie głupoty pisał (gry wyglądają na IPS rewelacyjnie) ktoś kto nie miał do czynienia z OLEDami, tylko co najwyżej o nich czytał. Ty podobno miałeś i masz w co zaczynam wątpić. Miałem kilka IPSów, pierwszy w 2007 roku, miałem kilka zwykłych VA, miałem chwile topowego minileda ze sporą ilością stref wygaszania, zarówno monitor jak i TV.  Gry na IPS wyglądają tragicznie, dużo lepiej na VA i wiadomo najlepiej na OLED. Sam fakt, że wchodzisz to tematu o OLEDach, pisząc naprawdę głupoty, że gry wyglądają na nim rewelacyjne jest chory

Ale to jest twoja prawda, którą stworzyłeś i bronisz, bo ja o niczym takim nie napisałem.

W dniu 5.09.2026 o 22:55, jankooo napisał(a):

ja NIE TYLKO gram na komputerze a też pracuje z tekstem/programami cad- nic poniżej tandema mnie nie interesuje

W dniu 5.09.2026 o 00:20, jankooo napisał(a):

do wad IPS przywykłem i dla mnie jest ok. Może ty jesteś zadowolony z oleda za 1,3k ale dla mnie to byłaby strata kasy. Natomiast do wad mojego tandema nie mogłem się przekonać a żonglować sztukami mi się nie chce

W dniu 6.09.2026 o 08:49, jankooo napisał(a):

Do tego dochodzi reszta problemów oledów ale przecież je znasz a jak nie to znów poczytaj... i za to płacisz 3x więcej... Tak trudno zrozumieć, że dla mnie nie jest to warte?

W dniu 7.09.2026 o 14:18, jankooo napisał(a):

Ja przedstawiłem prostą argumentację czemu mam to co mam i dlaczego to jest dla mnie lepsze według moich potrzeb. To, że ktoś ma inną perspektywę- jego sprawa, ja mam swoją i nadal dla mnie jest najlepsza

Jak widzisz nigdzie nie napisałem, że IPS ma LEPSZY obraz natomiast nazwanie go g... to gruba przesada i dlatego napisałem:

W dniu 6.09.2026 o 08:49, jankooo napisał(a):

Co do moich IPS- obraz jest bardzo dobrej jakości- zero ziarna, piękne kolorki (w tym szary), nie smużą, obraz jest stabilny, gry wyglądają i działają świetnie oraz sprawdzają się w pracy. Przy czym są relatywnie tanie.

Nie wiem co tam miałeś ale co było kiedyś a teraz to jest progres np. kiedyś standardem był kontrast 800:1 a teraz jest 50% więcej. To nadal daleko nie poziom oleda ale jednak trudno nie zauważyć, ze ten sprzęt też trochę progresował na przestrzeni lat. Testy moich monitorów możesz znaleźć w necie i w swojej klasie są bardzo ok. Piszesz gry to, gry tamto (nie neguje) a zapominasz, ze od samego początku napisałem, że nie tylko gram a wykorzystuje monitory zawodowo (pracuje zdalnie). 

Wybór tandema jako pierwszy oled to nie był przypadek bo MAM SWOJE WYMAGANIA. Ot całe streszczenie w pigułce a reszta "dyskutantów" potraktowała to jako wojnę IPS vs OLED nie rozumiejąc nawet skąd dyskusja%-)

Ekran bez ikonek, chowanie paska, każda gra z oddzielnym profilem żeby tam gdzie g-sync działał prawidłowo, to żeby to działało a w reszcie pogodziłem się z możliwym tearing'iem. Wszystkie gry odpalane na nowo. Mam to co chciałem... jest on piękny... obraz jak żyleta... skalibrowałem na tyle ile potrafiłem i było to możliwe... nie jest idealnie ale oprócz najciemniejszych odcieni jest dobrze... z czasem zacząłem trochę widzieć na forum, discordzie te pasy ale nie rzuca się w to w oczy... po czym...

Wklejałem tu już ze 2-3 razy swojego tandema

Na naszym forum i w sieci pełno podobnych zgłoszeń od rozczarowanych ludzi. Jaki to % nie wiem ale, że nikt nie pokazał idealnego to tylko mnie utwierdziło, że nie chce mi się nawet żonglować sztukami w nadziei, że kolejny będzie lepszy. To start nowej technologii poczekam aż ogarną lepiej produkcję.

Jak napisałem wcześniej- od ekscytacji i zadowolenia z zakupu do rozczarowania i zwrotu. Życzę wszystkim zakupów, z których będziecie zadowoleni:P

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Piszesz w pierwszym poście że "Ale to jest twoja prawda, którą stworzyłeś i bronisz, bo ja o niczym takim nie napisałem."

Przeglądnij dwie strony i posty bo przecież nie będę tutaj wszystkiego wrzucał. 

Tutaj pisałeś, że nie chce Ci się żonglować sztukami:

CZB0AuB.png

Tutaj pisałeś, że szanujesz swój czas i  "Co do moich IPS- obraz jest bardzo dobrej jakości- zero ziarna, piękne kolorki (w tym szary), nie smużą, obraz jest stabilny, gry wyglądają i działają świetnie oraz sprawdzają się w pracy."

4iHCRdE.png

Nie musisz mi tego cytować drugi raz. Ja przecież nie twierdziłem, że pisałeś, że obraz na Twoim IPS jest lepszy niż na OLED. Twierdziłem, że w wątku o OLEDach wychwalasz swojego IPSa, że gry wyglądają na nim świetnie co jest nie poważne. Żadne gry na żadnym IPS nie wyglądają świetnie w stosunku do OLEDa i tylko tyle. Wie to każdy w tym wątku, bo pewnie każdy miał po kilka IPSów w życiu. nawet dzisiejsze IPSy są żałosne pod względem kontrastu, a co za tym idzie, gry też wyglądają żałośnie, a nie jak twierdzisz świetnie.

Trafiłeś po prostu fatalna sztukę, niestety zdarza się. OLEDy kupuje teraz masa osób i takich opini i filmików też będzie sporo. Tak jak dawniej screenów z wypaleniami, które do dzisiaj niektórych zniechęcaja do kupna. Gdybyś chciał to byś kupił normalnego Tandema, dzisiaj to żaden problem i przeważnie w najgorszym wypadku wystarczą dwa zakupy. Chyba, że masz wyjątkowego pecha. Rozumiem jeszcze gdyby je trzeba było odsyłać to może zniechęcać. Ale jak pisałem jak kupisz w tych sieciowych sklepach przez Internet, możesz go po prostu zawieźć do najbliższego sklepu w mieście, jaki to problem ?

Dlatego nie rozumiem, że skazujesz się na IPSa, wiem jak wyglądają współczesne IPSy, ale to i tak jest tragedia. Mówiłeś o sprzęcie z poprzedniej epoki, a Ty się skazujesz na obraz dosłownie z poprzedniej epoki, mimo, że IPS zrobił postępy to jakość obrazu w stosunku do OLEDa to jest poprzedni wiek.

Tyle z mojej strony, bo przecież Cie nie przekonam skoro jakość IPSa Ci wystarcza. Szczerze to współczuje i nie pisze tego prześmiewczo. Z tego co piszesz, to chyba bardziej się boisz wypaleń, skoro chcesz ukrywać ikony i paski. A nie, że nie chce Ci się żonglować sztukami. To, że wykorzystujesz monitory zawodowo też niczego nie zmienia, bo przecież masa ludzi tak wykorzystuje OLEDy. Po prostu szkoda by mi było w dzisiejszych czasach składać  PCta, żeby wykorzystywać go też do gier i grać na IPSie. A jakbym koniecznie chciał IPSa do pracy to był miał dwa ekrany. Takie jest moje zdanie. Ty masz swoje i jak pisałem stronę wcześniej ja Ciebie nie przekonam, Ty nie przekonasz mnie, więc nie ma co ciągnąć tematu. Ale wychwalając IPSa w wątku o OLEDach, chyba bardziej trolujesz, bo wiesz, że temat pewnie będzie wałkowany :E

Edytowane przez skunRace
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, skunRace napisał(a):

Żadne gry na żadnym IPS nie wyglądają świetnie w stosunku do OLEDa i tylko tyle.

Przede wszystkim w ciemniejszych scenach. Przy zabawie w Alien Isolation choćby.

Inna sprawa, że nie graliśmy na Eizo Prominence ;) (to jest LCD IPS, z czernią taką jak na OLED, bo NIE ma on wygaszania lokalnego, ale ma piętrową matrycę, jedna nad drugą, więc pierwsza na czarnym łapie przy kontraście 1000:1 te 99,9% światła i to co zostaje, to jest tłumione przez koleją matrycę ... i tym sposobem kontrast statyczny, bez bloomingu jest 1 mln:1 ;)

Opublikowano

Ktoś już ma AW3426DW z dell24? Długo był preorder dostępny ale jakoś sie wahałem z tym sklepem i nie wziąłem a widzę już ze dwa tygodnie niedostępny jest

Mam nadzieję, że pojawi się w tym miesiącu od ręki w jakimś Media Expert czy morelach

Niezbyt wielki upgrade z AW3423DWF a i tak ciężko mi się doczekać :D 

Opublikowano
1 godzinę temu, Wu70 napisał(a):

Jak nie ciemniejszych to szybszych i zawsze kończy się tak samo, OLED król.

Z czasem reakcji tego Eizo żaden czarny by mu nie pomógł żeby to się nadawało do grania :D

Poza tym cena... :hihot: OLEDy są tanie i robią praktycznie wszystko dobrze, tu prędko lepszej konkurencji nie będzie. 

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, skunRace napisał(a):

Tyle z mojej strony, bo przecież Cie nie przekonam skoro jakość IPSa Ci wystarcza. Szczerze to współczuje i nie pisze tego prześmiewczo. Z tego co piszesz, to chyba bardziej się boisz wypaleń, skoro chcesz ukrywać ikony i paski.

Masz rację. Ukrywanie ikon i pasków wynikało z obawy przed wypaleniami bo jednak nie są to optymalne warunki pracy dla oleda. Być może z czasem wygrałby po prostu komfort (bo gwarancja na wypalenia przecież była więc po co się męczyć) ale jednak na początek chciałem to zrobić dobrze- już tak mam, że dbam o swoje zabawki.

Masz też rację, że mnie nie przekonasz bo jestem w tym świecie od wielu lat i wiem czego chcę.

Zapomniałem o tv. Mam LG B5 55" i jaki on ma wybrakowany obraz to każdy kto się zna zauważy (niska jasność, banding kolorów) a jestem przekonany, że do wyścigów byś był wniebowzięty (i nie piszę tego ironicznie), tak jak i ja jestem z niego dość zadowolony w zastosowaniu jakie ma- czasem grając na konsoli a przeważnie oglądając coś na nim ale z poziomu kanapy gdzie nie mam dużych wymagań. Wad bardziej przeszkadzających ma wiecej ale to bardziej jako tv niż ekran OLED.

Kupując taki tani monitor OLED dostałbym ekran z kiepskimi czcionkami oraz widocznymi wadami obrazu. Zaje.... upgrade:Crash: 

No ale kto nie widział lub nie widzi to nagania, pewnie nawet w dobrej wierze.

9 godzin temu, skunRace napisał(a):

Dlatego nie rozumiem, że skazujesz się na IPSa, wiem jak wyglądają współczesne IPSy, ale to i tak jest tragedia

Nie skazuje się ale prezentuje czysto pragmatyczne podejście. Mamy inną skalę wielkości :P

Opublikowano

Ale dobra, czy możecie sobie założyć temat "IPS królem" i tam pisać głupoty? Bo od kilku dni ciągle to samo, OLED jest lepszy i koniec, to jest temat od OLED, chcecie dyskutować nad wyżsością IPS to zróbcie temat... 

Bo to jest naprawdę zabawne, jak zwolennik gorszej technologii poucza posiadaczy OLEDa. Albo chociaż mod niech da tag "Choroszcz". 

• Upvote 4
Opublikowano

@jankooo dzisiaj technologie ochrony panelu są już tak rozwinięte że można bez obaw korzystać z oleda jako głównego wyświetlacza pc praktycznie w każdym zastosowaniu. Do tego stosunek ceny do jakości obrazu. Mam  27" i 32" jeszcze których używam z bliższej odległości i kompletnie nie kumam o co ludziom chodzi z tą czcionką czy tekstem. Na glossy oled wszystko, łącznie z tekstem jest ostre i mega wyraźne. A jak masz za dużo ikon i zasrany cały pulpit to za 20$ masz pełną licencję Fences i jednym kliknięciem chowasz wszystkie ikony pulpitu. 

Ips czy VA to jest po prostu żart i nie ma nawet co tego porównywać z oled. Kilka lat temu w czasie JEDNEGO roku potrafiłem przerzucić kilkanaście monitorów bo praktycznie wszystkie modele kulawe i z bolaczkami. Jak nie srebrzenie, szarość zamiast czerni to backlight bleeding, smużenie, gamma shift, black smraring, HDR... i dalej można by wymieniać lol. 

OLED to potęga i choćby ten Ips czy VA kosztował miliony to nadal przy glossy woled będzie zwykłym gównem jeśli chodzi o jakość i płynność wyświetlanych treści, glębie kolorów, realizm sceny i hdr. 

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

poucza posiadaczy OLEDa

Ale ja mam oleda. Nazywasz to „pouczeniem”, bo prawda o wadach Twojego wyboru psuje Ci idealny obraz rzeczywistości. Zamiast dorabiać ideologię do kawałka plastiku i wysyłać ludzi do Choroszczy, naucz się przyjmować techniczną krytykę, bo na razie brakuje Ci jakichkolwiek merytorycznych argumentów.

Godzinę temu, galakty napisał(a):

możecie sobie założyć temat "IPS królem

możesz nie trollować

3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

nie kumam o co ludziom chodzi z tą czcionką czy tekstem

Chodzi o to, że tylko najnowsze panele OLED oferują jakość podobna do zwykłych IPS. W starszych ekrany 4k skutecznie to maskowały ale dla mnie to nie rozwiązanie bo wtedy maszyna do gier będzie za słaba%-)

6 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Kilka lat temu w czasie JEDNEGO roku potrafiłem przerzucić kilkanaście monitorów bo praktycznie wszystkie modele kulawe i z bolaczkami. Jak nie srebrzenie, szarość zamiast czerni to backlight bleeding, smużenie, gamma shift, black smraring, HDR

Moje niczym się nie wyróżniają z tej listy- wszystkiego po trochuxD

10 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Na glossy oled wszystko, łącznie z tekstem jest ostre i mega wyraźne

No właśnie po doświadczeniach z matem chce spróbować błyszczącej. Albo jakiś nowy tandem (drugi raz do tej samej rzeki nie chce wchodzić) albo qd. HDR dla mnie nie istotny bo filmów nie oglądam na komputerze a w grach wydaje mi się, że to z czasem negatywnie wpływa na wzrok.

Opublikowano
1 minutę temu, jankooo napisał(a):

Ale ja mam oleda. Nazywasz to „pouczeniem”, bo prawda o wadach Twojego wyboru psuje Ci idealny obraz rzeczywistości. Zamiast dorabiać ideologię do kawałka plastiku i wysyłać ludzi do Choroszczy, naucz się przyjmować techniczną krytykę, bo na razie brakuje Ci jakichkolwiek merytorycznych argumentów.

Co? xD

Ja dopiero raz Ci odpisałem, a argumenty dawałem tu rok i dwa temu, nie będę się powtarzał bo masz problem ze wszystkimi na forum :E 

Jedyny trolling to uprawiasz Ty, ale szkoda mi życia na to. Jest fajna opcja na forum która mi pomoże :E 

• Upvote 2
Opublikowano
10 minut temu, jankooo napisał(a):

HDR dla mnie nie istotny bo filmów nie oglądam na komputerze a w grach wydaje mi się, że to z czasem negatywnie wpływa na wzrok.

Chyba nie chcesz przez to powiedzieć, że będziesz grać bez HDR?

Nie wiem jak w monitorach, które mają 1000+ nit, ale na moim tv, który ma 800 nit, dobrze ustawiony HDR robi bardzo dużą różnicę i nie razi mnie, a jestem na to wyczulony. 

• Upvote 3
Opublikowano

HDR na pewno wypali oleda nieporównywalnie szybciej niż SDR.

Zwróćcie uwagę ze wszelkie testy "trwałości" oledow były zawsze robione w trybach SDR a nie HDR.

Jeśli o monitor OLED będzie się dbało to powinien wytrzymać 5 lat albo więcej katowania po 12H w SDR, szczególnie jeśli to WOLED.

Natomiast jeśli będziemy zlewać temat i często korzystać z HDR to pewnie po 3 latach będzie już panel załatwiony.

Opublikowano

W HDR najgorsze są wlasnie punktowe wysokie jasności bo zużywają nierównomiernie panel w znacznie szybszym tempie niż SDR.

Wreszcie nie wypali ci się cały ekran tylko HUD, logo albo inny statyczny element często występujący w tym samym miejscu.

Podejrzewam ze osoby które szybko załatwiły swoje monitory OLED używały trybu HDR cały czas, nawet na pulpicie.

Opublikowano
19 minut temu, j4z napisał(a):

Chyba nie chcesz przez to powiedzieć, że będziesz grać bez HDR?

Nie wiem jak w monitorach, które mają 1000+ nit, ale na moim tv, który ma 800 nit, dobrze ustawiony HDR robi bardzo dużą różnicę i nie razi mnie, a jestem na to wyczulony. 

Monitory z reguły mają 400-500 nitów, ale są tryby np. 1500 nitów i testowałem. Nic nie męczy wzroku, chyba że gra o północy bez żadnego oświetlenia w pokoju to sorry ale źle używa wtedy monitora :E Wystarczy światło za monitorem i nic nie męczy. 

12 minut temu, Kadajo napisał(a):

HDR na pewno wypali oleda nieporównywalnie szybciej niż SDR.

To wypali, gwarancja i nara. 

2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

W HDR najgorsze są wlasnie punktowe wysokie jasności bo zużywają nierównomiernie panel w znacznie szybszym tempie niż SDR.

Wreszcie nie wypali ci się cały ekran tylko HUD, logo albo inny statyczny element często występujący w tym samym miejscu.

Podejrzewam ze osoby które szybko załatwiły swoje monitory OLED używały trybu HDR cały czas, nawet na pulpicie.

Ale te punkty są przecież losowe, a interfejs w HDR można ściemnić. Tu nie ma problemu :E 

Opublikowano

I zawsze będą bo tak działa technologia. 

Wolę wypalający OLED niż guwniany IPS, zresztą miałem VA i uwieczniony pasek Windowsa który nie zniknął. Lepiej iść do pracy i sobie pozwolić na monitor co 3 lata niż płakać o wypalenia. 

• Like 1
  • Upvote 2