Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

To wypali, gwarancja i nara.

3 lata gwary to na styk, myślę ze dlatego tyle dają.

Żeby być bezpiecznym na oledzie trzeba by mieć z 5 lat gwarancji na wypalenia.

Tyle chyba nikt nie daje.

Oczywiście z perspektywy jakości obrazu niczego to nie zmienia bo nawet jak wytrzyma 3 lata to super to będą 3 lata.

Jednak bym był trochę zachowawczy w traktowaniu monitora OLED jak monitora LCD.

2 minuty temu, j4z napisał(a):

Sądząc po tym, jak wygląda kalibracja i ustawienia w grze, obstawiam, że 80% nie ma dobrze tego ustawionego. 

Co tylko pokazuje ze problem nadal istnieje i zlewając wszytko tylko prosimy się o problemy mając oleda.

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

3 lata gwary to na styk, myślę ze dlatego tyle dają.

Żeby być bezpiecznym na oledzie trzeba by mieć z 5 lat gwarancji na wypalenia.

Tyle chyba nikt nie daje.

Oczywiście z perspektywy jakości obrazu niczego to nie zmienia bo nawet jak wytrzyma 3 lata to super to będą 3 lata.

Jednak bym był trochę zachowawczy w traktowaniu monitora OLED jak monitora LCD.

Nigdy nie miałem jednego monitora przez 5 lat ;) 

A co za problem specjalnie wypalić w 2,5 roku i oddać na gwarancję i dostać nowy panel? Sam piszesz że OLEDy w HDR się wypalą, więc jechać z HDRem, wypalić i wymienić. Czy jednak jest problem specjalnie wypalić w 3 lata? Hm? Jak myślisz? ;) 

Opublikowano
8 minut temu, Kadajo napisał(a):

W HDR najgorsze są wlasnie punktowe wysokie jasności bo zużywają nierównomiernie panel w znacznie szybszym tempie niż SDR.

Wreszcie nie wypali ci się cały ekran tylko HUD, logo albo inny statyczny element często występujący w tym samym miejscu.

Podejrzewam ze osoby które szybko załatwiły swoje monitory OLED używały trybu HDR cały czas, nawet na pulpicie.

Non stop używam HDR w grach i QD powinien się wypalić. Nic z tych rzeczy bo max pobór mocy w HDR to 65W, a SDR 120W z czym do ludzi :hihot:

Dopiero na podbitej krzywej potrafi dobić do 80W. Tak jak mówię skręcone są odpowiednie żeby się nie wypaliły zaraz.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Co tylko pokazuje ze problem nadal istnieje i zlewając wszytko tylko prosimy się o problemy mając oleda.

Nie no, to co powiedziałem, pokazuję tylko, jacy są ludzie. Podejrzewam, że sporo nawet nie rusza ustawień HDR. 

Opublikowano

To już kombinowanie które wykracza po za obszar "normalnego użytkowania".

Co do "wymieniam monitor co 5 lat", trzeba zadać sobie pytanie dlaczego wymieniasz.

Żeby tylko wymienić to zgoda.

Ja np. wątpię ze wymienia swojego bo nie ma mam do czego już się w nim przyczepić tak na dobra sprawę.

Chyba ze zachce mi się większego :E

TV tez odkąd mam oleda nie zmieniałem już prawie 10 lat i to zdecydowanie najdłuższy TV jaki ze mną jest bo po prostu jakość obrazu robi robotę :D

Opublikowano
14 minut temu, sideband napisał(a):

Non stop używam HDR w grach i QD powinien się wypalić. Nic z tych rzeczy bo max pobór mocy w HDR to 65W, a SDR 120W z czym do ludzi :hihot:

Dopiero na podbitej krzywej potrafi dobić do 80W. Tak jak mówię skręcone są odpowiednie żeby się nie wypaliły zaraz.

On nie rozumie że SDR świeci jednakowo na całej tafli, a w HDR często mniej bo są ciemne sceny :E 

Opublikowano

Rozumiem ze sa same ciemne sceny w HDR :hihot:

19 minut temu, sideband napisał(a):

To ja nie wiem jak ty masz ustawionego OLED'a ze ci więcej pobiera prądu w SDR, chyba na maksymalnej jasności :hihot: 

Opublikowano

HDR na białym wchodzi ABL agresywniej czego Ty nie rozumiesz, a na SDR nie. 

48 C1 jestem w stanie w SDR i HDR uzyskać ten sam pobór mocy tak samo wali po gałach i na tym TV na odwrót na czysto białym ma agresywne ABL w SDR i mocno ścina jasność na pełnym ekranie.

Dlatego mówię HDR jest grubo ścięty, na TV potrafi trzymać na C1 znacznie wyższą jasność w HDR, a na SDR na białym jest mega agresywne ABL na pełnym ekranie.

• Upvote 1
Opublikowano

Pomijając nawet ten poboru prądu to nic to nie zmienia bo jaśniej świecący panel będzie się zużywał szybciej, wiec jeśli nie masz zamiaru wiecznie grac w ciemne horrory to niewiele to zmienia w tym ze HDR szybciej będzie panel zużywał vs SDR, zakładając oczywiście ze obydwa tryby są poprawnie ustawione.

9 minut temu, sideband napisał(a):

HDR na białym wchodzi ABL agresywniej czego Ty nie rozumiesz, a na SDR nie. 

48 C1 jestem w stanie w SDR i HDR uzyskać ten sam pobór mocy tak samo wali po gałach i na tym TV na odwrót na czysto białym ma agresywne ABL w SDR i mocno ścina jasność na pełnym ekranie.

Dlatego mówię HDR jest grubo ścięty, na TV potrafi trzymać na C1 znacznie wyższą jasność w HDR, a na SDR na białym jest mega agresywne ABL na pełnym ekranie.

A czego ty nie rozumiesz ze w SDR nie przekroczysz nawet 300 nitow lokalnie i na całym ekranie.

Wiec jakim cudem HDR mniej ci panel zużywa jak lokalnie wali nawet ponad 1000 nitow.

Opublikowano

Dobrze, dobrze - cisnąć sroledowców. Zapyziała technologia, która generuje więcej ewentualnych problemów niż pożytku, ciągle niedopracowana - siedzieć i drżeć czy sroled wytrzyma okres gwarancyjny, czy nic się nie wypali, czy będzie flickering, pasy na szarym tle itp. brednie i to wszystko za 1500-2200zł za klasycznego 27".

Tyle mam do powiedzenia w tej sprawie...

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

A czego ty nie rozumiesz ze w SDR nie przekoczysz nawet 300 nitow lokalnie i na calym ekranie. Wiec jakim cudem HDR mniej ci panel zuzywa.

No jak nie przekroczysz jak przekroczysz :E 

I co znaczy lokalnie w SDR? SDR to SDR, a nie lokalnie, okno 100%. 

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Pomijając nawet ten poboru prądu to nic to nie zmienia bo jaśniej świecący panel będzie się zużywał szybciej, wiec jeśli nie masz zamiaru wiecznie grac w ciemne horrory to niewiele to zmienia w tym ze HDR szybciej będzie panel zużywał vs SDR, zakładając oczywiście ze obydwa tryby są poprawnie ustawione.

A czego ty nie rozumiesz ze w SDR nie przekoczysz nawet 300 nitow lokalnie i na calym ekranie. Wiec jakim cudem HDR mniej ci panel zuzywa.

Jakby się żużywał tak szybko to by nie było trybu 1000 :hihot:

Za to temperatura ma zasadniczy wpływ na żywotność ;) 

Gwarantuje Ci, że te 120W w SDR szybciej by zabiło panel niż w HDR bo tak jest ustawiony ten panel czego nie rozumiesz odwrotnie jak w C1 gdzie jest max 130nitów na białym :hihot:

Opublikowano

To Ty mnie nie osłabiaj bo rzucasz przykłady, a potem się wkurzasz że jednak źle XD

Standardowy monitor w trybie SDR (Standard Dynamic Range) powinien mieć jasność na poziomie około 100 nitów (cd/m²) w kontrolowanych warunkach studyjnych, jednak w codziennym użytkowaniu biurowym i domowym optymalna wartość to 250–350 nitów.