Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ale to tylko wpis na stonie x-kom ze taki produkt istnieje

nijak sie ma to do dostepnosci,

nie ma tez nawet przyblizonej informacji, kiedy monitory sie u nich pojawi

tak wpisac sobie produkt moze kazdy sklep.

to jak eu bylo pod koniec czerwca,

a tu placeholder nadal pod koniec wrzesnia

to idac tym tokiem - skoro 3926 w eu poczatek wrzesnia

to u nas +3 miesiace trzeba w xkom dodac, czyli gdzies tak koniec grudnia - moze...

@x-kom

czy macie moze informacje kiedy u Was pojawi sie monitor:

Dell Alienware AW3926QD ?

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

Żeby z tym dellem nie było tak jak z MSI 341CQR.

Z ciekawości czasem zaglądam do sklepów i od czasu jak go kupiłem w lutym, jeszcze ani razu nie widziałem aby był dostępny.

"Lepiej poczekać aż cena spadnie do normalnej". To tak spadła, że praktycznie nie da się go kupić.

Co to za niepoważna generacja sprzętu :heu:

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)

No wlasnie z dellami tez jest tak ze bylo pare sztuk na premiere.

a teraz ludzie maja do grudnia czekac na dostawy

i dodatkowo problemy z jakas zielenia na szarym tle i inne kwiatki

co nowe gen to nowe problemy

a ja podlaczylem swojego 39" asusa spwrotem,

bo lg 45" odeslalem

jakie 39" jest male LOL 

jakby LG dawalo 3 lata gwarancji na wypalenia zostawilbym sobie tego 45"

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
6 godzin temu, Zachy napisał(a):

ale to tylko wpis na stonie x-kom ze taki produkt istnieje

to u nas +3 miesiace trzeba w xkom dodac, czyli gdzies tak koniec grudnia - moze...

@x-kom

czy macie moze informacje kiedy u Was pojawi sie monitor:

Dell Alienware AW3926QD ?

Ta strona produktu jest od września jakoś, gdzieś coś mi mignęło że koniec miesiąca dostępność bliżej października.

Opublikowano (edytowane)

No to jak EU premiera byla pod koniec czerwca,

a na stronie x-kom produkt pojawia sie we wrzesniu

to mamy ladny poslizg z dostepnoscia ich nowego sprzetu w PL

i o to mi chodzilo.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

Tak wygląda po dwóch czyszczeniach- jedno manualne i drugie przed chwilą z komunikatem po 4h, jest tragicznie? zdjęcie może lekko wyolbrzymiać, na forum jakoś da się "funkcjonować". 
5% i 95% Gray. 

IMG_20260923_225723112.thumb.jpg.ab21f4ac802fc613e79a62fca9683fa6.jpg

IMG_20260923_225641219.thumb.jpg.4434b57b2ce45557dacaae3436a11043.jpg

Edytowane przez Reddzik
  • Confused 1
  • Sad 2
Opublikowano
8 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Tak wygląda po dwóch czyszczeniach- jedno manualne i drugie przed chwilą z komunikatem po 4h, jest tragicznie? zdjęcie może lekko wyolbrzymiać, na forum jakoś da się "funkcjonować". 
5% i 95% Gray. 

Czytałem najnowsze opinie i ludzie twierdzą, że trafiają się im prawie idealne. Ten nie wydaje się tak wyglądać... Kwestia czy będziesz to widzieć w codziennym użytkowaniu bo to jednak zakup na lata...

Opublikowano

Mówili bierz Tandema bo nic innego nie ma sensu, a tu raz ciach i oled sroled:E

A jak z tym HDR i kalibracja na tych matrycach? Chodzi mi o to że okno w kalibracji znika przy np 550 nitach- ALB, ale oledy mają peaki dla 1-3% np 1000, czy wtedy muszę wymusić mimo wszystko na wyższy parametr? Bo inaczej nie będzie większych nitów dla małych 1-3%? Zgłupiałem, bo na mini ledzie który wali na całym ekranie 1000+ to kwadrat dopiero wtedy znikał. Dlatego nie wiem jak to rozgryźć. 

Opublikowano (edytowane)

Twój monitor nie ma hgig i ma agresywne mapowanie. W teorii peak jak ustawiasz, powinno zniknąć w okolicach 1500, a całe okno pewnie około 400. 

A minimalna ustawiasz na 0. 

Masz w monitorze tryby HDR peak i true black czy tylko jeden hdr? 

Edytowane przez j4z
Opublikowano

Tutaj jest jeden tryb true black 500, bo tak jest podawane ale w testach pokazują, że ma peaki ok 1400. Dam np 1300 to wtedy może być przepalony obraz? Tak samo w grach? Wtedy gra nadpisuje windowsowski kalibrator. 
Minimalnym zawsze daje 0 nawet na mini ledzie tak robiłem. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Bo się słuchasz lolków zamiast ekspertów :E

Tandem oled to najgorsze ekrany od 10 lat jesli chodzi o banding.

Cofnęliśmy się w tej kwestii do 2016 roku.

Mój nie ma prawie wcale :E 

PS. Zdjęcie telefon WYOLBRZYMIA problem. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
3 godziny temu, Reddzik napisał(a):

@jankooo

Najlepsze że tak wyglądało przed 1 czyszczeniem dla 5%, dużo jaśniejsze. 

Kilka gier na szybko to ciężko to znaleźć, póki co tylko forum ukazuje ten "bród " o ile tak można nazwać. 

Najgorzej wygląda to przebarwienie na środku ekranu. Z czasem tu nic się w sposób znaczący nie poprawi bo te matryce tak mają. Zapłaciłeś premium to wymagaj premium i jak nie czujesz pełnego zadowolenia to wymieniaj

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Reddzik napisał(a):

5% i 95% Gray. 

bob-budowniczy-kto-panu-tak-spierdolil.j    

Tylko QD oled :wariat:

Edytowane przez Mistrz zakonu Paladynów
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Mówili bierz Tandema bo nic innego nie ma sensu, a tu raz ciach i oled sroled:E

A jak z tym HDR i kalibracja na tych matrycach? Chodzi mi o to że okno w kalibracji znika przy np 550 nitach- ALB, ale oledy mają peaki dla 1-3% np 1000, czy wtedy muszę wymusić mimo wszystko na wyższy parametr? Bo inaczej nie będzie większych nitów dla małych 1-3%? Zgłupiałem, bo na mini ledzie który wali na całym ekranie 1000+ to kwadrat dopiero wtedy znikał. Dlatego nie wiem jak to rozgryźć. 

Te monitory to:kupa: Mówiłem bierz C5 42.

Opublikowano (edytowane)

@Reddzik

Czy przy teście Grey musisz się wpatrywać w ekran aby zobaczyć banding? Czy po prostu patrzysz i od razu go widzisz? 

Jeśli to pierwsze, olej sprawę całkiem. W normalnym użytkowaniu nigdy tego nie zobaczysz.

2 godziny temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Tylko QD oled :wariat:

Potwierdzam. U siebie z lupą muszę szukać bandingu 8:E

Edytowane przez MaxaM
  • Haha 1
Opublikowano

U mnie na WOLED (ASUS PG32UCDP) też "nierównomierności" na ciemnych szarościach są marginalne, wymieszane jakby z szumem/ditheringiem (trzeba się nieco przyglądać na dużych połaciach ciemnych jednolitych odcieni, by to zobaczyć ... ale coś tam jest, bo na LCD IPS stojącym obok jest gładko). Czekam na OLED z lepszym sterowaniem ... ale bez wentylatora (ten wentylator mnie powstrzymuje przed spróbowaniem OLED ProArt).

Opublikowano (edytowane)

@Reddzik
Zachciało się IIyamy za 1200-1250zł, a tak szczerze jeżeli kupione za 1500zł to bym bawił się dalej w loterię. Nie jest tragicznie, ale może być lepiej. :E Pasy są widoczne, ale nadal nie tak jak ludzie mieli na początku partii gigabyte/lg, ale znów nieoficjalnie nowe partie z wakacji już lepiej wyglądają, pytanie z jakiego okresu ma iiyama. Jak kupiłeś za te 1200zł to pobaw się 13 dni i zdecydujesz. 
Ziarno i efekt brudu to już wina powłoki matowej, jedynie zostaje ratunek gigabyte lub asus z glossy.
Sam bym z chęcią wziął glossy, ale wiem że kurwicy bym dostał z moją mordą na ekranie i z rzeczami w tle, a na dodatek dbać o matrycę żeby jej nie zarysować przy każdym czyszczeniu to nie dla mnie. Wolę przyzwyczaić się już do ziarna, chociaż tyle że w grach nie widać, a jedynie na przeglądarce z ciemnym motywem.

Edytowane przez Garru
Opublikowano
18 minut temu, Garru napisał(a):

Ziarno i efekt brudu to już wina powłoki matowej,

Nie, to nie jest wina powłoki matowej. Wiem jak wygląda efekt agresywnej powłoki matowej (bo nie każdy mat, robi problematyczny syf na ekranie). Z resztą obok tego OLED z łagodną powłoką matową miałem IPS z identyczną powłoką i na obu obraz jest czysty np. na białym.

Opublikowano (edytowane)

@Garru Niby jedni podają matowa, a oficjalnie pisze co innego "W odróżnieniu od paneli QD-OLED matryce WOLED nie nabierają fioletowego zabarwienia w świetle dziennym, a błyszcząca powłoka z warstwą antyrefleksyjną tłumi odbicia bez ziarnistości typowej dla powłok matowych."
Teraz jak siedzę na forum czy na pustej stronie firefoxa, mam wszędzie ciemny motyw, to nie ma tragizmu. Na forum, discord tego tak nie widać jak na tym filmiku z YT, gdzie jest pusta ujednolicona strona. Podpiąłem mini leda, i tam widać, że nie ma tego bandingu, niż to co widać na OLEDzie. Teraz odpaliłem kompa i patrzę raz jeszcze na 95% gray i najbardziej widać lekki pasek z prawej strony, tak kilka cm od prawego boku, na forum to nie jest tak widoczne jak na czystej stronie z YT. Ogólnie nie ma tragizmu, nie wiem czy on się sam tez czyści jak jest wyłączony, to nie wiem, bo czasem wydaje mi się, że włączając kompa ten efekt bywa inny, np teraz pisząc i jak spr YT to jest to trochu inne, chyba lepsze niż powyżej. 

@MaxaM Tak jak piszę będąc na forum, discordzie nie rzuca to się w oczy, może dlatego, że mam jakiś tekst, panel itp, na czystym aktualnie jeszcze raz popatrzyłem to użytkując tyle lat LCD widać nierównomierność- w znaczeniu brud- o ile tak to można nazwać- nie wiem jak to dobrze opisać, na pewno nie jest idealnie ale jeśli taki jest minus większy lub mniejszy użytkując takiego OLEDa, to muszę albo to zaakceptować albo zrezygnować. 

Tak mam po włączeniu kompa kilka minut temu(byłem afk):

Zdjęcie wyolbrzymia problem, ja tego tak nie widzę, tego efektu na środku tak nie widać. 25% jasność i 50% kontrast
Widzę jednolity ciemny kolor, bardziej czarnawy, a nie taki szary jak tutaj. 
IMG_20260924_160150725.thumb.jpg.0ab797bc378c8465e34b278ede044e4e.jpg

Ja widzę coś takiego:
zrzut ekranu ^^

Spoiler

obraz.thumb.png.94edd03c169dce42f7d028e69ea8b229.png

Edytowane przez Reddzik