Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlatego daj sobie 14 dni, niech monitor też popracuje wygrzeje się i zdecydujesz z spokojną głową. Jak masz kasę to zamów jakiegoś qd-oleda i zostawisz to co bardziej siedzi w ostateczności wrócisz do tego co masz i tyle. 

Opublikowano

Tia ... chciałbym zobaczyć jak trzyma wszystkie odcienie (bez bandingu*) od samego dołu (od najciemniejszych odcieni) i do tego równo z krzywą gamma 2.2.

* - chodzi o color banding, a nie nierównomierności świecenia na ciemno-szarym

Opublikowano

Qd oledy nie mają startowo takiego bandingu jak woledy? Bo dotarł do mnie dziś dell aw2725d i panel wygląda jak po 1 czyszczeniu. Woled startowo miał pełno pasków. Godziny chyba są ukryte w menu serwisowym. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie na qdoled Dell S3225QC nie ma brudów od pierwszego dnia...
Jeśli komuś brakuje żywych kolorów w SRGB to tryb Display P3 wydaje się znośny, bo mniej przekłamuje barwy na moje oko. Przynajmniej zachowuje charakter sceny, ale sprawdziłem na szybko w jednym filmie.

Edit. Właśnie załapałem że Display P3 to tylko 25% więcej od SRGB i jest formatem ekranów Appla... Nic dziwnego że ludzie uważali monitory jabłuszka za jakieś super cos, skoro mieli szerszy, bazowy standard podbijający kolory. :E 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Edit. Jednak jeszcze firmware muszę zaktualizować, ponoć poprawiał parę rzeczy, więc część wrażeń jest nieważna.

Nieco porównałem Somy Xe9305 z Dell S3225QC...

OLED nie robi na mnie ogromnego wrażenia, ale lepsze kolory robią swoje, ale kontrast i  detale w czerniach nadal są zauważalnie lepsze.

Natomiast teraz wiem że OLED nieco brudzą pewnym odcieniem, na qdoled jest to oliwkowy i w Matrix 1 HDR wygląda prawie jak dodatkowy filtr zielonego i ciężko coś zdziałać np. po przez HUE. Na szczęście nue jest to uciążliwe, choć bywa upierdliwe na czarnym płaszczu lub ciemnych scenach.

Profile Dell są dobrze skalibrowane na moje oko. Sony momentami wygląda nieco wyblakło i kąty widzenia irytują mnie bardziej niż kontrast, który jest bardzo dobry.

Jeśli uda się ogarnąć tą oliwę na ekranie to byłby genialny. Pomyśleć że w USA bywał za 300$, ale 1800 zł za też jest dobrą ceną.

Piszczenie to ponoć sprawka głównie zasilania USB z, nie używam do zasilania i nie słyszę.

Naprawdę jestem zaskoczony kalibracją ekranu w HDR i gdyby nie cecha panelu to byłby perfekcyjne, przynajmniej na oko. Hdr400 true black spokojnie wystarcza.

W SDR problem jest łagodniejszy lub niezauważalny, a bandingu i brudnych nierówności nie zauważyłem.

Nie wiem czemu ludzie narzekają na wysokość ekranu we wyniku dodanie belki głośników, przecież można obniżyć ekran...

Ale właśnie gdy kończyłem to pisać to przewinęły się kolejne sceny i ta oliwa na cieplnych scenach mnie irytuje. Od razu ją widać, gdy ma się drugi ekran do porównania.

Edytowane przez musichunter1x
literówki z tel