Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, DyndaS napisał(a):

Lubi się przy kompie zjeść co też nie pomaga :E

Głównie jak coś strzeli z żarcia, ale wystarczy kichnąć czy coś, to też jakieś plamy mogą się od tego pojawić, które trzeba wyczyścić. Zresztą nawet przejechanie palcem po matrycy zostawia rysy pomimo, że palucha nie mam żadnego przeoranego. Wiem, bo sprawdzałem celowo w jednym miejscu.

No ale nawet bez tego ta powłoka QD-OLED jest ultra podatna na zarysowania... Normalnie tego nie zobaczysz, a w każdym razie nie od razu. Jednak weź sobie latarkę czy lampkę dobrą i poświeć na monitor, to nagle wszystko wychodzi. Ten MSI co mam nawet pomimo ten folii już na start miał pewne rysy także ten... 

Ciekawe więc w jakim stanie te matryce musiały przychodzić do ludzi jak jeszcze tej folii nie było. Podobno wyglądało to słabo.

WOLED Mat, ale też jest jakiś model z gorilla glass.

QD-OLED w połysku, który się rysuje od patrzenia. On już się rysuje jak klikasz kupuj.

O jakiej foli piszesz? Ja na swoim MSI żadnej nie zauwazylem. 

Opublikowano
42 minuty temu, PrzemeeK napisał(a):

z ręką na sercu, taki banding miałem w nowym oledzie. Tak jak napisałem, przecież jak ja go włączyłem to pierwsza myśl, no kur&&& z wystawy mi dali jakiegoś. 

oO 

U mnie jest lekki banding, ale porównując do Twojego to można powiedzieć że nie mam bandingu. Co to wgl jest? Jakiś odpad dostałeś, albo uszkodzony.

Opublikowano

@galakty  No ja właśnie byłem w szoku, nie ogarniam co tam się odwaliło, w każdym razie mega mnie to zraziło. 

Na kartonie było widać zerwane etykiety adresowe, bo jedna nie zerwała się do końca, a po drugiej został na kleju kurz, więc praktycznie mogłem być trzecim właścicielem :D z tego co udało się wywnioskować wstępnie po kartonie. 

Natomiast licznik czyszczeń matrycy wskazywał 0 - tylko, że zauważyłem, że w AOC jak pominiesz czyszczenie (a bardzo łatwo to zrobić, bo masz z 5-10sekund, aż zniknie z OSD propozycja czyszczenia) to nie wiem czy później on sam jeszcze coś próbuje po wyłączeniu działać. 

Więc odpad, albo monitor uczył się latać w czasie transportu i z takim czymś dotarł do mnie. W każdym razie krzyż mu na drogę, mam drugi z którego jestem bardziej zadowolony.