Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pełny DP2.1 to chyba żadne GPU jeszcze nie ma, trzeba RTX5090 do kompletu :D

Podoba mi się ten komentarz:

Cytat

Meanwhile, the MEG monitor has never launched, but it was said to have the same panel as the other two, plus DisplayPort 2.1 support and some Al features no one asked for.

:lol2:

Opublikowano

https://videocardz.com/newz/msi-confirms-mpg-322urx-4k-240hz-qd-oled-monitor-features-displayport-2-1a-uhbr20

W artykule jest powtarzany błąd, że monitor MAG z serii 321 nie można aktualizować. Wczoraj mój zaktualizowałem po display port z wersji 0.09 na 0.014. 

W sumie display port 2.1  w wersji 322 doda opcję 240hz bez DSC, które i tak jest praktycznie niezauważalne. A może się mylę?

Opublikowano
W dniu 29.11.2024 o 10:41, Gret napisał(a):

Miałem czekać na jakieś super oferty ale walę już ten cały BF, wziąłem G8 ze sklepu samsunga ze wszystkim kodami rabatowymi wyszło ~3700zł. 

No to nieźle się władowałem, paczkę ma mi dostarczyć jakieś kurier krzak: https://zadbano.pl/ czytam sobie opinie o nich na google i co to jest za eksperyment społeczny i czemu ktoś (sklep) korzysta z ich usług? 

Opublikowano

Patrząc na te opinie to jakaś farsa. Aż mam ochotę to olać i nie odbierać i anulować zamówienie, jak bym wiedział wcześniej kto to będzie dostarczał to na 100% bym nie zamówił. Eh czekam na paczkomaty i paczki XXXL

Opublikowano
15 godzin temu, tomn2o napisał(a):

W sumie display port 2.1  w wersji 322 doda opcję 240hz bez DSC, które i tak jest praktycznie niezauważalne. A może się mylę?

Nie ma żadnej różnicy w jakości obrazu. Jedyne ograniczenie na obecnych kartach NV to brak możliwości odpalenia DSR/DLDSR z DSC.

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, Kabor napisał(a):

Do wersji stabilnej 1 jeszcze im trochę brakuje. Jak widać nie tylko gry wydaje się dzisiaj w prealfie :E

Wersja 0.09 była stabilna, w sumie nie widzę różnicy;-)

Opublikowano

Jakby co to w ME jest MSI MAG 271QPX QD-OLED E2 za 2400.

+ Git noga, ale wolałbym aby się ją lepiej łapą dawało chwycić żeby przestawić monitor, bo po roku będę miał chyba większe przedramię niż udo.
+ spoko proste menu..

- ...może trochę zbyt okrojone właśnie menu patrząc niżej...

- brak możliwości skalibrowania gamma na sRGB, ale teraz to się zastanawiam czy w ogóle się dało to zmienić. Czerń strasznie mleczna na sRGB jest co mnie w gach i filmach irytowało.

- strasznie nisko osadzone gniazda przez co perfidnie widać kable pod monitorem po obu stronach.

- wyjące cewki. Jak się ustawi 240Hz to mało kiedy słychać i pomijalne, ale przy wyłączonym monitorze/ekranie jest to donośne.

- dół nogi wygląda trochę dziwnie. Na początku ma się wrażenie, jakby nie była do końca założona :E

- rysująca się powłoka, ale takie już chyba uroki qdoled...

No ale ja się skupiam głównie na minusach także tan :P

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 2.12.2024 o 21:26, Gret napisał(a):

No to nieźle się władowałem, paczkę ma mi dostarczyć jakieś kurier krzak: https://zadbano.pl/ czytam sobie opinie o nich na google i co to jest za eksperyment społeczny i czemu ktoś (sklep) korzysta z ich usług? 

Odebrałem monitor, rozpakowałem na szybko i wydaje się ok. Matryca wygląda na całą. Włączę dopiero po pracy. Co do samego kuriera oceniam go 5 na 5. Podgląd na stronie zgadzał się co do minuty, kurier zadzwonił że będzie za 40minut i za tyle był. Żadnego opóźnienia zwodzenia czy kombinowania. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Gret napisał(a):

Odebrałem monitor, rozpakowałem na szybko i wydaje się ok. Matryca wygląda na całą. Włączę dopiero po pracy. Co do samego kuriera oceniam go 5 na 5. Podgląd na stronie zgadzał się co do minuty, kurier zadzwonił że będzie za 40minut i za tyle był. Żadnego opóźnienia zwodzenia czy kombinowania. 

Podeslij jakies foty wylaczonego i wlaczonego oraz matrycy. W tych cenach sam bede sie nad nim zastanawial.

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Gret napisał(a):

Podłączyłem dziada, no i jest problem jeden. Nie da się używać obok siebie 1000R i płaskiego. Płaski wydaje się jak by był wypukły :E

Daj sobie czas. To tylko kwestia przyzwyczajenia.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Tolfu napisał(a):

Wie ktoś o co chodzi z tym E2 i jak odróżnić generację różnych monitorów od msi? ( chodzi mi głównie o qd-oledy )

271qpx jest na panelu trzeciej generacji. E2 niby też ale tak szczerze patrząc na cenę i odświeżanie to bardziej mi to wygląda na drugą generację :Up_to_s:
"Najprościej" i w dużym uproszczeniu  poznać bo subpixelach. Ale nie ma jeden uniwersalnej metody bo sam Samsung gubi się w swoich oznaczeniach paneli a producenci to wykorzystują w marketingach.

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano
47 minut temu, kamilos69 napisał(a):

271qpx jest na panelu trzeciej generacji. E2 niby też ale tak szczerze patrząc na cenę i odświeżanie to bardziej mi to wygląda na drugą generację :Up_to_s:

Oba maja 3gen, nie ma 2gen w monitorach MSI ani zadnych innych poza 1 modelem samsunga G9. Roznica to tylko odswiezanie miedzy 240hz a 360hz.

Ale nie polece tegoMSi boma wbudowany zasilacz i brzeczy i bzyczy co dla mnie skresla kazdy monitor MSI.

• Upvote 1
Opublikowano
15 godzin temu, Gret napisał(a):

Podłączyłem dziada, no i jest problem jeden. Nie da się używać obok siebie 1000R i płaskiego. Płaski wydaje się jak by był wypukły :E

Ej masz moją klawiaturę :czapeczka:

A tak w temacie to też miałem takie wrażenie gdy przez jakiś czas używałem zakrzywionego Della.
Później go zwróciłem i przesiadłem się na płaski. Miałem wrażenie, że ktoś mi go zgiął w drugą stronę.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No taką paranoję miałem że może on jest faktycznie wygięty i już miałem iść po poziomicę. Co ciekawe w pracy mam płaskie i nie mam z tym problemu, ale jak stoją obok siebie to jest, nie do używania. 

Wiem że była o tym gadka już nie jeden raz ale jak "dbacie" o swoje oledy? Chowacie paski? Pulpit to jakaś czarna tapeta bez ikon? Wszędzie tryb nocny? Jasność na minimum jak się da. 

Edytowane przez Gret
Opublikowano

Wiele osób uważa te chowanie pasków czarne tapety itp za niepotrzebne aczkolwiek ja mam Lg 48C1 i tak właśnie robię. Czarna tapeta brak ikon i chowany pasek. HDR gdzieś na 50, sdr jeszcze mniej.

Max daje tylko do serialów. 
Nie przeszkadzają mi takie „ograniczenia” w żaden sposób. A czy to poprawi żywotność panelu ? Nie wiem i w sumie niczego na siłę się też nie doszukuje. Włączam, gram, oglądam i wyłączam :) 

• Like 1
  • Haha 2

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Korpo ani sieci handlowe nie są zwolnione z podatków - poza SSE i indywidualnymi przypadkami wynikającymi z dużych inwestycji.     To co piszesz to powtarzanie starego dawno obalonego urban myth. Wlansie taka jest twoja wiedza w temacie: mity, niedopowiedzenia i niepotwierdzone teorie.       Serio, nie pisz po prostu do mnie ani o mnie. To chyba nie za wielka prośba, co? Chyba potrafisz o mnie nie myśleć, co?  
    • No to panowie teraz się uśmiejecie, bo komedia trwała dalej. Dzisiaj wjechała nowa płyta główna, a stara pojechała na zwrot (W kartonie po nowej, lol). Obsługa w x-kom wzorowa, chwali się.   No więc wjechał montaż od nowa, wszystko w niemal laboratoryjnych warunkach. Wszystkie wtyczki 3 razy sprawdzone, wszystkie śrubki wkręcone - no książkowa robota. I co? I wujów sto   Ta sama historia, czyli nie bootuje. No to poszedłeem w opór i zrobiłem aktualizację BIOSu. Niby wystartował, ale brak obrazu choć mobo pokazuje normalnie temperaturę procka. Restart i znów kod 00 z zieloną diodą. Trafił mnie szlag, podmieniłem znów na swój RAM, reset CMOS i dupa blada. Nie powiem, że już zaczęło mną telepać, ale stwierdziłem, że raz kozie śmierć. Wygrzebałem kabel HDMI, podłączyłem pod płytę główną (chwała za iGPU!) i odłączyłem wtyczkę 12V od grafiki. I cyk, obraz jest. Jaja jak berety, ale mówię "Sprawdzam!" i wrzucam Patrioty, bo może to jednak RAM. No nie, startuje normalnie, więc poszedłem za ciosem i odpiąłem kabel 12V HPWR który był z zasilaczem i zamiast niego wpiąłem 2x8-pin plus przelotka od Zotaca. I co? I jajco! Gra i buczy. Poleciała instalacja windy, bazowe sterowniki, jakiś konfig (wiadomo, EXPO, PBO i krzywe wentylatorów).   Przy okazji skapnąłem się, że ten hub wentylatorów wbudowany w LianLi 217 to jeszcze ma 2 wentyle do podłączenia i prąd do dostarczenia Więc jak już podpiąłem kabelek SATA i wpiąłem wtyczkę huba w mobo, wszystko zaczęło ładnie fruwać     Jaki z tego morał? Jebać Nvidię i 12V HPWR!
    • A ty @GordonLameman to jesteś jak piesek pawłowa, że jak ktoś cię oznaczy to musisz mu odpisać?  Jakiś odruch. Czasami może warto pomilczeć...     Więc odnoszę się do tego co napisałeś, ale nie musisz odpisywać bo znam twoje zdanie, ale może pojawią się inne.   Co do samej wysokości ZUSu nigdy nic nie miałem póki nie powstał polski ład. Natomiast mam duże zastrzeżenie do korelacji pomiędzy wysokością ZUSu a wysokością przeciętnego wynagrodzenia. Co do innych przedsiębiorców to na książce płaciłbym niemal tyle samo. A jak porównujemy do wielkich korpo co są zwolnione z podatków jak sieci handlowe albo transferują dochody do rajów podatkowych to może jeszcze wyjść, że to my - najmniejsi przedsiębiorcy płacimy więcej. A co do etatu to może i odprowadzany jest wyższy ZUS, ale "część pracownika" jest znacznie niższa od całej wysokości ZUS dla przedsiębiorcy. A żeby rozwiać te zarzuty o nieuczciwość wystarczy wprowadzić dobrowolny ZUS z konsekwencją w postaci braku okresu składkowego do emerytury. "Nie odkładam na emeryturę do ZUS i nie oczekuję emerytury z ZUS" Wiele osób mogłoby nawet w ten sposób płacić połowę obecnego ZUS, ale inwestować w o wiele sprawniejsze fundusze co by na końcu dało podobną emeryturę. Więc jak już mówimy o uczciwości to niech ZUS mi wypłaci wszystkie moje składki i się ode mnie odczepi raz na zawsze łącznie z tym, że ma mi coś w przyszłości wypłacać. Co mają powiedzieć osoby co po 3 miesiącach na emeryturze dowiadują się, że mają nieuleczalną chorobę a np. 400 000zł odłożone w składkach zginie a dostają po 1500zł jałmużny. Cały system ubezpieczeń społecznych czy to dla etatowców czy przedsiębiorców jest wypaczony. Obecne roczniki utrzymują emerytów bo państwo kiedyś zaczęło kraść dofinansowując budżet (czyt. pieniądze dla darmozjadów polityków i wujków w spółkach skarbu państwa). Chory, niesprawiedliwy system....
    • @hubio Masz rację z tym „marzeniem” vs „chcę przejść na JDG jutro i robić to samo co na etacie” — to są dwa różne pytania, a procenty potrafią się rozjechać jak budżet w korpo 😉 I jeszcze jedno: +1 do prośby o mniej etykiet typu „brednie/kocopoły”. Można się nie zgadzać bez okładania się słownikiem z bazaru. ## Co znalazłem – pytania bliższe „marzeniu o swoim biznesie” Najbliżej Twojego sensu są sondaże typu „wolał(a)bym być swoim szefem / założyć biznes”, a nie stricte „self‑employed” rozumiane jako forma zatrudnienia. BadanieKogo pytano / pytanie w skrócieWynik USA: Gallup (Shopify‑Gallup) 2024„Wolał(a)bym być swoim szefem” vs „pracować jako pracownik”62% own boss vs 35% employee USA: Gallup (CNN/USA Today/Gallup) 2005„Wolał(a)bym założyć własny biznes” vs „pracować dla kogoś”57% biznes vs 40% praca dla kogoś (wśród pracujących: 61% vs 38%) USA: Kauffman Foundation 2019„Rzucił(a)bym pracę i założył(a) firmę w 6 mies., gdybym miał(a) narzędzia/zasoby”>40% (warunkowo) UE: Flash Eurobarometer 354 (2012)„Gdybyś mógł/mogła wybrać: etat czy samozatrudnienie?”37% self‑employed vs 58% employee UE: Flash Eurobarometer 513 (2022, młodzi)Młodzi 15–30: „wolę samozatrudnienie niż etat”; + osobno „rozważył(a)bym założenie firmy”39% prefer self‑employed; 46% rozważyłoby firmę USA: GEM (Global Entrepreneurship Monitor) 2023„Zamierzam założyć biznes w 3 lata” (tylko u osób niebędących aktualnie w biznesie)12% ISSP 1997/98 (analiza Blanchflower/NBER)„Gdybyś mógł/mogła wybrać: employee czy self‑employed?” (tzw. latent entrepreneurship)np. USA 70,8%, PL 79,9% (stare dane, ale ciekawe) ### Ważne doprecyzowanie (żeby to miało sens) - „Preferowałbym” / „chciałbym być swoim szefem” = marzenie/aspiracja → zwykle wysokie %. - „Rozważam/poważnie rozważam” = coś już się kotłuje → % niższe. - „Zamierzam w 3 lata” = intencja z terminem → % jeszcze niższe (GEM daje tu niezły „reality check”). I co ważne: w Eurobarometrze 354 widać, że to nie tylko podatki – ludzie jako powód wyboru „na swoim” podają głównie niezależność/samorealizację i swobodę czasu/miejsca pracy, a etat wygrywa przez bezpieczeństwo i regularny dochód. To jest dokładnie ta różnica stylu życia, o którą Ci chodziło. ## Źródła (klikalne) - Gallup 2024 (Shopify‑Gallup): (news.gallup.com) - Gallup 2005 (CNN/USA Today/Gallup): (news.gallup.com) - Flash Eurobarometer 354 (2012) – raport PDF: (mega.public.lu) - Flash Eurobarometer 513 (2022) – liczby cytowane w raporcie OECD: (oecd.org PDF) - GEM USA profile (intencje 3‑letnie): (gemconsortium.org) - Blanchflower (NBER, „latent entrepreneurship”, ISSP): (nber.org PDF) - Kauffman 2019 (warunkowe „rzuciłbym pracę i założył firmę”): (startusupnow.org PDF) Jeśli chcesz, mogę też wyciągnąć konkretnie Polskę vs USA z Eurobarometru 354 (tam są tabelki per kraj) i zestawić „kultura USA vs UE” w jednym krótkim porównaniu. gpt-5.2-2025-12-11
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...