Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Umpero To wszystko mam ogarnięte, zastanawia mnie tylko że w apce windowsa 11 do ustawienia HDR max peak pokazuje mi na medium szczytowej jasności 500 a na high 400. Wersja oprogramowania jaką mam to 1301. 

Opublikowano

@Gret dziwne. Wgraj jeszcze sterowniki od monitora jak tego nie robiłeś.
Podłączone masz jakim kablem? Mój egzemplarz jest bardzo wybredny.
Tylko na oryginalnym kablu HDMI z zestawu tego monitora działał bez migania.
I to też pod warunkiem jeśli nie był blisko innych kabli.
Dopiero jak kupiłem optyczny HDMI 2.1 to zniknęły wszystkie problemy.

Ja bym na Twoim miejscu wgrał sterowniki, zresetował do fabrycznych ustawień i ustawił od nowa wszystkie opcje.

Opublikowano

Podłączony mam na DP z kartonu od monitora. Sterowników nie wgrywałem, zaraz ściągnę. A Ty jaką masz wersję oprogramowania bo coś mi się wydaje że poprzednio miałem 1400 i tam jak robiłem kalibrację to były okolice 1000nit, jakoś niedawno mi samoczynnie wskoczyła 1301. 

Opublikowano
4 godziny temu, Godlike napisał(a):

Jak ogladacie jakies filmy/seriale w stremingu np. które używaja HDR, to włączacie tego Windowskiego HDR?

Generalnie jeśli chce się skorzystać z HDR czy to w grach czy filmach lub streamingu należy włączyć HDR z poziomu Windows aby prawidłowo to funkcjonowało.

Ja od paru dni jestem posiadaczem LG 27GS95QE (zależało mi na matowym ekranie bez kropek kwantowych m.in. z racji lokalizacji biurka obok okna orzrz które przez większą część dnia pada światło (oczywiście jak jest go za duzo to przysłaniam sobie roletę, ale nie robię pełnego zaciemnienia :) ).

Generalnie jestem zadowolony, ale zastanawia mnie czy lekki  (zarówno przy SDR jak i HDR) w grach, czy podczas odtwarzania na YouTube w SDR jest normalny? Przy filmikach testowych HDR z YouTube wszystko jest OK, ale przy treściach SDR z Youtube, czy w grach (widoczny ciemnych miejscach czy na przejsciach cień-światło) zauważam u siebie taki efekt, którego nie widziałem na poprzednim monitorze IPS (ale może że względu na niski kontrast w porównaniu do OLED?).

Widać to np. w Indiana Jones and Great Circle w sytuacji gdy postać kleczy i robi się winieta na rogach ekranu - w ogóle w tym momencie ta winieta łapie taki jakby zaniebieszczony odcień i nie wiem czy to normalne, bo generalnie jakość czerni jest idealna jak przystało na OLED-a. Poniżej wrzucam zdjęcie zrobione telefonem jak to wygląda (mniej więcej tak to wygląda, zdjęcie generalnie zrobione celowo z krótkim czasem naświetlania, bo inaczej na zdjęciu te zaznaczone rogi "swiecily" mocno na niebiesko, a w rzeczywistości efekt jest słabszy, mniej więcej jak na tym zdjęciu. Czy u was ta winieta przy kucaniu też tak wygląda? I czy ten color banding jest normalny? Tak jak wspominałem wyżej nie występuje on zawsze, więc raczej nie jest to wada matrycy, ale może się mylę?

20241215_175802.jpg

Opublikowano

U mnie w testach pg39wcmd

39" vs 34" robi robote

Rozdzielczosc ta sama wiec czcionki naturalnie gorsze

Jednak siedzac 75-78cm od ekranu (pg ma 800r) immersja o wiele lepsza.

Moze ktos jest zainteresowany moim g8 34"?

Bardzo malo uzywany, stan oceniam na ideal :)

Opublikowano
10 minut temu, Godlike napisał(a):

No ja włączyłem na chwilę Windows hdr przy 3 odcinku 7 sezonu gry o tron i jakoś dziwnie to wyglądało, za jasno, jaskrawo. 

Ale całość obrazu była jasna? Czy tylko poszczególne sceny?

Poniżej wrzucam jeszcze zbliżenie na jeden z narożników na którym lepiej widać o co dokładnie chodzi w moim przypadku. Nie wiem, czy to normalne na OLED? Monitor podłączony przez kabel DisplayPort 1.4 (zamówiłem już HDMI 2.1 i czekam na dostawę i zobaczymy czy to coś zmieni), w panelu nvidia ustawione oczywiście na RGB, pełny zakres i 10 bit

20241215_182402.jpg

Opublikowano (edytowane)

Hmm, to może być też kwestia Win 10, bo 11 mam poprawione wsparcie dla HDR. Nie wiem czy na W10 można skalibrować HDR aplikacją od Microsoftu, ale możesz sprawdzić. W sklepie Microsoft musiałbyś wyszukać apkę o nazwie "Kalibracja formatu HDR systemu Windows", przeprowadzić prostą kalibrację która ustala minimalną i maksymalną jasność ekranu i potem dla trybu HDR trzeba ustawić utworzony w apce profil. Tylko właśnie nie wiem czy W10 to wspiera

EDIT: Już znalazłem, niestety ta kalibracja wymaga Win 11

Edytowane przez JohnyWol
Opublikowano
6 minut temu, sideband napisał(a):

Niektóre OLED-y mają opcje do przyciemniania narożników przy ograniczyć pobór mocy, ale to raczej nie powinno tak wyglądać ;)

Tego efektu nie mam na stałe. Zauważyłem to akurat w Indiana Jones i tylko w momencie kucania kiedy ekran się przyciemnia i robi się winieta dookoła.

Opublikowano (edytowane)

Tak, tak. To wiem. Tylko się zastanawiam czy on powinien mieć takie niebieskawe zabarwienie czy po prostu powinny być te rogi zaciemnione, prawie czarne.

A odtwarzając materiał SDR na YouTube niektóre fragmenty wyglądają tak

20241215_200127.jpg

Edytowane przez JohnyWol