Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Eeee te ramki to widać tylko jak się poświeci bezpośrednio z bliska, a zdjęcie powoduje że wyglądają na kilka razy większe. Podczas normalnego użytkowania tego nigdy nie widziałem :E 

Przestańcie z lupą oglądać te monitory tylko grajcie... xD 

Opublikowano

Panowie od QD-OLEDów 3gen nigdzie nie widziałem info o rozrywanych pixelach/vertical bandingu a tu się okazuje że to norma w tych panelach ale nikt o tym nie wspomina? 

Opublikowano

Dziś przyjęli mojego LG 27GS95QE na zwrot z wymiana i prawdopodobnie jutro powinienem otrzymać nowy egzemplarz. Zobaczymy czy obraz bedzie wyglądać normalnie czy będzie widoczny color banding czy po prostu faktycznie te monitory tak mają. Mam nadzieję że będzie OK, inaczej nie pozostanie nic innego niż ponowny zwrot i zmiana na QD-OLED.

Dam znać jak już sprawdze.

PS. Na czas zwrotu podłączałem swojego poprzedniego NanoIPS i bandingu nie widziałem, ale może to kwestia niskiego kontrastu. Boże, ledwie parę dni z OLED i jak ten IPS jest teraz wyblakły to szkoda gadać :lol2: 

Opublikowano
4 godziny temu, Umpero napisał(a):

Uff. Czyli to nie jakaś wada tylko margines na pixel shift.

Tak, to marginesy na pixel shift, możesz spać spokojnie.

W telewizorach pixel shift powoduje przeważnie "wyjeżdżanie" obrazu poza ekran, w monitorach za to masz widoczne marginesy.

Opublikowano (edytowane)

Zdaję sobie sprawę że banding nie zniknie całkowicie ale jak dla mnie był on jednak zbyt duży i niezależnie od ustawien nie dawało się go zmniejszyć.

Ponizej jeszcze jedna fotka z trailera Wiedzmina 4. Jak dla mnie to wygląda na jakąś wadę monitora, albo jakies rozkalibrowanie w samym monitorze. Jak dla mnie. Zdaje sobie sprawę że kompresja Youtube wpływa na jakosc, ale kurcze, nie byłem w stanie na to patrzeć :( I na żywo w ruchu nie wygladalo to jakoś lepiej

20241215_200009.jpg

Edytowane przez JohnyWol