Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rzadko kiedy się zdarza by jakiś sklep wypychał OLED-a chyba, że z ekspozycji :E

Jak odwiedzisz Media Expert to będą rękami i nogami kombinować żebyś kupił Hisensa bo mają płacone za to :E

A większość ludzi to ze sklepu wychodzi z LCD markami typu Hisense, TCL, JVC, Toshiba czy Philips.

• Upvote 2
Opublikowano
40 minut temu, sideband napisał(a):

Pisałem o najtańszych;)

Najwięcej w PL to raczej Samsungów się sprzedaje dlatego tyle tego się psuje :lol2:

Samsung płacił ogromną kasę jeszcze kilka lat temu w sklepach do sprzedaży ;) A to że klejone na taśmę i kijowej jakości to już mniejsza :E 

W średniej półce Sony wygrywa, w wyższej pod filmy Panas/Sony, w średniej OLEDowej Philips/LG, a w niskiej Hisense/TCL/Philips. Nie mam pojęcia gdzie tam jeszcze miejsce jest dla Samsunga który niczym się nie wyróżnia kiedy soft w większości producentów jest już ogarnięty i nie zawiesza się aż tak bardzo. A Tizen to jedna wielka kupka. 

TV do 2k zł obecnie to chyba TCL zgarnia prawie cały rynek, mega dużo tego się sprzedaje bo to uczciwa cena za 65 cali pod kablówkę dla większości osób. 

Opublikowano
10 godzin temu, sideband napisał(a):

Rzadko kiedy się zdarza by jakiś sklep wypychał OLED-a chyba, że z ekspozycji :E

Jak odwiedzisz Media Expert to będą rękami i nogami kombinować żebyś kupił Hisensa bo mają płacone za to :E

A większość ludzi to ze sklepu wychodzi z LCD markami typu Hisense, TCL, JVC, Toshiba czy Philips.

Zgadzam się. Mój ojciec pytał o OLED, to od razu pan powiedział że się wypali i ma brać LCD :E 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Zgadzam się. Mój ojciec pytał o OLED, to od razu pan powiedział że się wypali i ma brać LCD :E 

Tak będzie jak trafisz na rzetelnego sprzedawcę. Są cwaniaczki co jak wyczują ofiarę to wciskają kit, że włos na głowie się jeży. Sam to przerabiałem przy próbie zakupu ekspresu do kawy ;D Po krótkiej wymianie zdań "pan" się obraził i uciekł gdzieś na zaplecze.:hahaha:

Edytowane przez bourne2008
  • Haha 1
Opublikowano

Pracowałem lata temu w prawie wszystkich dużych elektromarketach (Euro, MM, Neonet) i każda sieć ma system premiowy, bonusy albo targety na pÓłkowniki, promotorów Lg, Sony i Samsunga. Jest sporo sposobów żeby wymusić sprzedaż tego czego klient nie chce 🤣 nie wspominając o gwarancjach, usługach i akcesoriach...

Wracając do tematu: warto czekać na ten Tandem OLED? na dniach ma być premiera Gigabyte MO27Q28G, 280Hz, peak 1500nit, True Black 500. Cena na start 500USD. Tylko to jest wciąż WOLED jeśli dobrze rozumiem. Chciałem do końca miesiąca coś kupić ale może warto poczekać? Do 4070TiS nie chce 4k bo skończę jak @Kadajo 🤪

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, damyan123 napisał(a):

Pracowałem lata temu w prawie wszystkich dużych elektromarketach (Euro, MM, Neonet) i każda sieć ma system premiowy, bonusy albo targety na pÓłkowniki, promotorów Lg, Sony i Samsunga. Jest sporo sposobów żeby wymusić sprzedaż tego czego klient nie chce 🤣 nie wspominając o gwarancjach, usługach i akcesoriach...

Wracając do tematu: warto czekać na ten Tandem OLED? na dniach ma być premiera Gigabyte MO27Q28G, 280Hz, peak 1500nit, True Black 500. Cena na start 500USD. Tylko to jest wciąż WOLED jeśli dobrze rozumiem. Chciałem do końca miesiąca coś kupić ale może warto poczekać? Do 4070TiS nie chce 4k bo skończę jak @Kadajo 🤪

lg g5 jest na matrycy tandem oled

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/g5-oled

https://www.wybierz.tv/newsy/lg-g5-niczym-roza-z-kolcami-pierwsze-testy-flagowego-oled-a-od-koreanczykow_AMT

może te przejścia tonalne to problem oprogramowania a nie matrycy bo jak to będzie wada matrycy to kiepsko widzę spzredaż

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano

nie wiem czy ta nowa matryca lg to nie będzie gorszy qd oled tylko z wyższą jasnością

tak jak w qd są teraz dwa niebieskie subpixele więc moga powodować czerwoną czerń w jasnym pomieszczeniu

gdyby to pomogło znacząco wydłużyć żywotność panelu to byłby przełom

Opublikowano
1 minutę temu, Brolly napisał(a):

Jak duże artefakty powoduje FG ? czy to zależy od gry? @Kadajo

Ilość i widoczność FG bardziej zależy od rozdzielczości wyjścia jak i ilości klatek bazowych.

Mówić krotko im wyższa rozdzielczość bazowa i więcej FPS tym FG lepiej sobie radzi.

Przyjęło się ze FG zaczyna "wyglądać" dopiero od 60 FPS w górę. Ale pamiętać trzeba ze mówimy o 60 klatkach bazowych. Czyli po włączeniu FG dostaniemy 120FPS itd.

Ja osobiście na artefakty FG przestaje zwracać uwagę dopiero przy 80-100 FPS bazowych.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Dimazz napisał(a):

nie wiem czy ta nowa matryca lg to nie będzie gorszy qd oled tylko z wyższą jasnością

tak jak w qd są teraz dwa niebieskie subpixele więc moga powodować czerwoną czerń w jasnym pomieszczeniu

gdyby to pomogło znacząco wydłużyć żywotność panelu to byłby przełom

Fiolet na QD to wynik z braku polaryzatora, a nie budowy piksela.

6 minut temu, Brolly napisał(a):

Jak duże artefakty powoduje FG ? czy to zależy od gry? @Kadajo

Głównym problemem to jest input lag, a nie artefakty ;)

• Upvote 3
Opublikowano

Pamiętam jak miałem VA, potem kupiłem IPS i go szybko zwróciłem i znowu kupiłem VA właśnie z powodu czarnego koloru, który na IPS sam w sobie był kiepski, a niewielkie zmiany kata powodowały jeszcze te srebrzenie. Z kolei ta oledowa czerń, szczególnie wieczorem  to są  zupełnie nowe doznania z gier. Wszystko wygląda inaczej.

• Upvote 1