galakty 3 306 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 Po 16h to wymusi czyszczenie, a nie wyświetli monit Tak, inni też to mają.
DyndaS 93 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 14 minut temu, Godlike napisał(a): Wyczytałem że w monitorach oled od msi jest jakieś oled care które wyskakuje po 4 czy tam 16h używania monitora, inni producenci też coś takiego mają? 8 minut temu, galakty napisał(a): Po 16h to wymusi czyszczenie, a nie wyświetli monit Tak, inni też to mają. Mega upierdliwe... wyobraźcie sobie robicie coś, że nie możecie tak nagle przerwać, a monitor pokazuje wam środkowy palec. Nawet jakaś rozgrywka online czy wyścig online rankingowy czy coś. Masakra... Jeśli to przerwiecie i włączycie monitor ponownie to i tak dupa z tego, bo znowu to samo. Ogólnie życie z oled pomimo zalet jest dosyć upierdliwe
galakty 3 306 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 (edytowane) Gdyby tylko istniała opcja wyłączenia monitu.... Oh wait, nawet nie sprawdziłeś a krytykujesz Jak zwykle najwięcej krytyki i wiedzy idzie od osób które OLED na biurku nie mają. Edytowane 15 Listopada 2024 przez galakty
Kadajo 7 398 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 Ale przecież oledy się nie wypalają
ODIN85 3 501 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 20 minut temu, galakty napisał(a): Gdyby tylko istniała opcja wyłączenia monitu.... Oh wait, nawet nie sprawdziłeś a krytykujesz Jak zwykle najwięcej krytyki i wiedzy idzie od osób które OLED na biurku nie mają. W tv jest lepiej bo to po wyłączeniu się robi Miał ale zwrócił chyba.
galakty 3 306 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 14 minut temu, Kadajo napisał(a): Ale przecież oledy się nie wypalają Chętnie dam informację po 12 msc pracy biurowej czy się wypalił. 2 minuty temu, ODIN85 napisał(a): W tv jest lepiej bo to po wyłączeniu się robi No przecież w monitorach też się robi....
DyndaS 93 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 24 minuty temu, galakty napisał(a): Gdyby tylko istniała opcja wyłączenia monitu.... Oh wait, nawet nie sprawdziłeś a krytykujesz Jak zwykle najwięcej krytyki i wiedzy idzie od osób które OLED na biurku nie mają. Fajnie... Tyle, że mam oleda msi, a więc coś nie trafiłeś. Po tych 16 godzinach tego powiadomienia nie da się wyłączyć, a monitor po pewnym niedługim czasie się wyłącza aby zrobić czyszczenie... Joystick nie reaguje w ogóle i nie da się wybrać opcji anuluj jak w przypadku tego po 4 godzinach. 1
ODIN85 3 501 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 No ale na niektórych monitorach masz monit co 4h a na tv nic.
galakty 3 306 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 3 minuty temu, DyndaS napisał(a): Po tych 16 godzinach tego powiadomienia nie da się wyłączyć, a monitor po pewnym niedługim czasie się wyłącza aby zrobić czyszczenie... Sorry ale ktoś kto kupuje OLED i trzyma go włączonego przez 16h narzekając na monit to coś grubo namieszał w swoich decyzjach życiowych To co Ty robisz że 16h monitor ciągle pracuje? Nie wyłączasz go nigdy? Czyszczenie się nie robi? 3 minuty temu, ODIN85 napisał(a): No ale na niektórych monitorach masz monit co 4h a na tv nic. Monit na niektórych modelach można WYŁĄCZYĆ. 2
DyndaS 93 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 1 minutę temu, galakty napisał(a): Sorry ale ktoś kto kupuje OLED i trzyma go włączonego przez 16h narzekając na monit to coś grubo namieszał w swoich decyzjach życiowych To co Ty robisz że 16h monitor ciągle pracuje? Nie wyłączasz go nigdy? Czyszczenie się nie robi? Monit na niektórych modelach można WYŁĄCZYĆ. Kupiłem na promocji z ciekawości Ta sztuka i tak leci na zwrot, bo ma spory banding. Zresztą i tak będę chciał fakturę wziąć. Coś czuję, że po nowym roku możemy zaczynać widzieć promocje za magiczne 1999 jeśli tendencja spadkowa cen monitorów, a w tym i oled się utrzyma. No właśnie w ogóle nie wyłączam Czyszczenie czasem zrobię, ale zdarzy się, że minie te 16h i nagle komunikat. Niby zdarzyło się chyba z 2x, ale jednak. Gorzej właśnie jak coś istotnego się będzie robiło wtedy czego nie będzie można przerwać... OLED kupię, bo fajny bajer, ale ta rysująca się matryca, wypalanie i ten środkowy palec od monitora po 16h irytują... Firmware mam chyba najnowsze, bo aktualizowałem. Mogę oczywiście zmienić z 4h na 16h, ale po 16h zmusi do wyłączenia i czyszczenia, a to lipa. Rozumiem jakby wtedy co 1h przypominał, ale nie to, że mnie zmusi...
galakty 3 306 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 7 minut temu, DyndaS napisał(a): No właśnie w ogóle nie wyłączam Czyli pierwsza zasada instrukcji złamana To tak jakbyś nie wymienił oleju w samochodzie i marudził, że się złom zaciera 1
DyndaS 93 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 (edytowane) 42 minuty temu, galakty napisał(a): Czyli pierwsza zasada instrukcji złamana Idę w kimono, to jeszcze jaki serial w tle i nara Upierdliwy ten oled w użytkowaniu. Monitor ma być dla mnie, a nie ja dla niego. Jak jest czas, to się czyszczenie robi, ale czasem się zapomni, a to się nie chce. Spokojnie... w samochodzie zmieniam co roku nie robiąc dużych przebiegów Edytowane 15 Listopada 2024 przez DyndaS
galakty 3 306 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 Dziwię się że musiałeś go kupić żeby się dowiedziec, że użytkowanie OLED przez 16h nie jest jego przeznaczeniem, ale okey, zawsze to jakiś humor w piątek
DyndaS 93 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 14 minut temu, galakty napisał(a): Dziwię się że musiałeś go kupić żeby się dowiedziec, że użytkowanie OLED przez 16h nie jest jego przeznaczeniem, ale okey, zawsze to jakiś humor w piątek To w takim razie jaką masz definicję używania oleda ?
galakty 3 306 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 Przeczytaj instrukcję, serio... Tam wszystko jest wyjaśnione, gdybyś poświęcił 15 minut to byś wiedział że OLEDa nie trzyma się włączonego po 16h z rzędu... Wysiadam z dyskusji. 1
some1 536 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 1 godzinę temu, DyndaS napisał(a): Coś czuję, że po nowym roku możemy zaczynać widzieć promocje za magiczne 1999 jeśli tendencja spadkowa cen monitorów, a w tym i oled się utrzyma. Tak, ceny idą w dół i fajnie. Widzę, że już takiego AG276QZD można kupić za mniej niż 2500. Kusi mnie, żeby drugi monitor na biurku też wymienić na jakiegoś budżetowego OLEDa. Obecny IPS 60hz strasznie biednie wygląda przy oledzie obok.
Godlike 880 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 Tak czytam te wasze posty odnośnie tego czyszczenia i nie do końca rozumiem jak to działa czy on sobie liczy 16h od czyszczenia do czyszczenia? Czy wystarczy, że nie wiem po używam go np 4h,potem wyłączę na powiedzmy 30 minut i po włączeniu znów ma 16h do czyszczenia czy 12h? A w MSI jak się wyłączy to czyszczenie to ponoć gwarancję się traci. I ile ten proces czyszczenie trwa tak +/-?
Gret 552 Opublikowano 15 Listopada 2024 Autor Opublikowano 15 Listopada 2024 Większość ma czyszczenie co 4h, 16h to już sam wymusza jeśli przez ten okres nie był wyłączony. Generalnie to używasz np 5h wyłączasz na 15 minut on wtedy włącza "czyszczenie" i po ponownym włączeniu liczy 4h do kolejnego czyszczenia. 1
DyndaS 93 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 (edytowane) 12 minut temu, some1 napisał(a): Tak, ceny idą w dół i fajnie. Widzę, że już takiego AG276QZD można kupić za mniej niż 2500. Kusi mnie, żeby drugi monitor na biurku też wymienić na jakiegoś budżetowego OLEDa. Obecny IPS 60hz strasznie biednie wygląda przy oledzie obok. Ja kupiłem Msi za 2400 PLN na promce, bo po tyle były w x-kom, a później ME. Jednak ta oficjalna bez promocji nagle też zaraz spadła znacznie i 2700 jest standardową ceną. Jeśli coś się dziwnego nie stanie, to niedługo będziemy widzieć oledy na promocjach poniżej 2k. 4 minuty temu, Godlike napisał(a): Tak czytam te wasze posty odnośnie tego czyszczenia i nie do końca rozumiem jak to działa czy on sobie liczy 16h od czyszczenia do czyszczenia? Czy wystarczy, że nie wiem po używam go np 4h,potem wyłączę na powiedzmy 30 minut i po włączeniu znów ma 16h do czyszczenia czy 12h? A w MSI jak się wyłączy to czyszczenie to ponoć gwarancję się traci. I ile ten proces czyszczenie trwa tak +/-? Jak wyłączasz, to się czyszczenie załącza automatycznie po jakimś tam czasie użytkowania. Nie da się wyłączyć czyszczenia w MSi, można zmienić z 4h na 16h, ale po 16h i tak zmusi aby wykonać czyszczenie. Na tym MSi ogólnie w moim przypadku trwa niecałe 4 minuty. Podobno na modelu 4k czyszczenie trwa aż 9 minut. Edytowane 15 Listopada 2024 przez DyndaS 1
galakty 3 306 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 23 minuty temu, Godlike napisał(a): Tak czytam te wasze posty odnośnie tego czyszczenia i nie do końca rozumiem jak to działa czy on sobie liczy 16h od czyszczenia do czyszczenia? Czy wystarczy, że nie wiem po używam go np 4h,potem wyłączę na powiedzmy 30 minut i po włączeniu znów ma 16h do czyszczenia czy 12h? A w MSI jak się wyłączy to czyszczenie to ponoć gwarancję się traci. I ile ten proces czyszczenie trwa tak +/-? To już zależy od producenta, u mnie na AOC domyślnie po 4h masz komunikat z prawej strony (małe okienko), jak anulujesz to co 1h. Można to wyłączyć. I teraz albo robisz ręcznie, albo po wyłączeniu monitora / w trybie standby robi się automatycznie zawsze po skumulowaniu 4h świecenia. Co do gwarancji, też zalezy od producenta. Jeden ma jasno napisane, inny gwiazdki i wielką niewiadomą. 1
Godlike 880 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 (edytowane) Dzięki za infoN. Będę testować jak się w końcu doczekam na promocję MSI 342c w Media Expert, albo innym sklepie ze stacjonarna filia. Edytowane 15 Listopada 2024 przez Godlike
ODIN85 3 501 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 W morelach była fajna cena 1
Godlike 880 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 (edytowane) Wiem, widziałem nawet miałem brać ale doszedłem do wniosku, że wole odebrać w stacjonarnym sklepie, spokojnie sobie sprawdzić i w razie czego zwrócić bez zbędnego babrania się w wysyłkę kurierem. Edytowane 15 Listopada 2024 przez Godlike
SylwesterI. 865 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 4 godziny temu, DyndaS napisał(a): To w takim razie jaką masz definicję używania oleda ? Może taką, że przed zakupem sprawdzić informacje, dowiedziałbyś się, że każdy OLED po takim czasie wymusi odświeżanie ? I cyk jeden problem życiowy mniej. Nie wiem, jak jest w MSI, w AOC po 15 h bez refreszu, wymusza takowy, ale robi to z 10 min uprzedzeniem, więc jest czas, żeby się przygotować. Dla mnie jest to osobiście chore, żeby siedzieć 16 h przy monitorze, a jeśli nie siedzisz, idziesz do toalety, kawę zrobić, obiad zjeść to w sam raz okazja pyknąć refresz 1 1
DyndaS 93 Opublikowano 15 Listopada 2024 Opublikowano 15 Listopada 2024 MSI nie ma żadnego ostrzeżenia, po prostu jest spory komunikat tak jakby OSD odpalił i może po minucie czy nawet wcześniej się wyłączy na czyszczenie. Nic z tym nie zrobisz. Mogłoby dawać chociaż godzinę wcześniej informację, że jak nie zrobię, to mnie zmusi, a nie tak nagle. Nie siedzę 16h przy monitorze Jednak kwestia wyrobienia sobie sobie nawyku aby to czyszczenie uruchamiać... nawet tym wyłączeniem monitora. No ale jest to jakaś dodatkowa upierdliwa czynność, którą ciągle trzeba robić.
Rekomendowane odpowiedzi