Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Co, znacznie lepszy deal mówisz?

Nie ma sensu pchać się w starsze złącze, bo wszystkie karty dostały już DP 2.1. 

Na premierę wyszło ich kilka z tą samą matrycą a tylko Gigabyte do tej droższej wersji to wrzucił. Rok minął, więc teraz tym bardziej nie ma co kupować "przestarzałego" monitora. W Aorusie masz jeszcze głośniki, wprawdzie gówniane, ale są ;D

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

I teraz widze, ze on dalej ma dp 1.4, dziwne :O

Bez znaczenia, ten monitor nigdy nie wykorzysta odczuwalnie DP 2.1

Co innego powłoka - Samsung ma matową powłokę, inną niż pozostałe QD-OLEDy, na tej podstawie wybierz Samsung vs pozostałe

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Wu70 napisał(a):

Bez znaczenia, ten monitor nigdy nie wykorzysta odczuwalnie DP 2.1

Co innego powłoka - Samsung ma matową powłokę, inną niż pozostałe QD-OLEDy, na tej podstawie wybierz Samsung vs pozostałe

W czym taka powloka jest lepsza? Te matowe powloki nie wyszarzaja czerni czasami?

Opublikowano (edytowane)

Trochę offtop się robi, ale mogę tylko napisać, że ja mam matowy oled i mogę polecić.
Zanim kupiłem czytałem, że mat może mieć problem z ostrością tekstu / szczegółów. Może to zależy od modelu nie wiem.
U mnie to nie występuje. Na plus w macie na pewno brak odbić. Mam gloss TV i czasem się nie da oglądać w słoneczny dzień w południe.

Jak dostaniesz to pobaw się od razu wszystkimi ustawieniami w monitorze, bo obraz się drastycznie różni w zależności od ustawień, więc musisz dobrać coś pod siebie.
Dodatkowo sprawdź g-sync / freesync, bo u mnie powodowało to migotanie obrazu przy ruchu myszką w niektórych grach.
Ja mam ten monitor za 2999 był to kupiłem: https://www.amazon.pl/dp/B0CX2653FR

Edytowane przez sovas
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

lepsza

Jest inna, w zależności od warunków w pokoju bardziej przypasuje jedna albo druga. ;)

@Pitt_34 też mam taką powłokę u siebie na matrycy samsunga, póki co tylko samsung zmienia powłokę w swoich modelach, reszta używa domyślnej(?) :D

Edytowane przez Wu70
Opublikowano

@PiPoLiNiO i @Kanzu Ten GB f032u2p jak wypada w pracy biurowej, pod względem czcionek i ich ostrości?

Czytałem, że w oledach to tak średnio, ze wzgledu na uklad pikseli, a w sklepach, w których byłem, nie mają ich na wystawce, abym mógł to organoleptycznie sprawdzić.

Macie jakieś wyrobione zdanie? Dziękuję za góry 

Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

4k, 32 cale, jak myślisz? :D Problem z czcionkami był na 27 cali 1440p (miałem i potwierdzam). Tu jest wszystko git :)

Mam obecnie 4k, 32 i jest super, ale IPS. W oledach przy pracy z tekstem już tak fajnie nie jest. Podobno...

Przynajmniej sugerują to opinie pod kilkoma oledami

Opublikowano
40 minut temu, darekz napisał(a):

Ten GB f032u2p jak wypada w pracy biurowej, pod względem czcionek i ich ostrości?

Czytałem, że w oledach to tak średnio, ze wzgledu na uklad pikseli, a w sklepach, w których byłem, nie mają ich na wystawce, abym mógł to organoleptycznie sprawdzić.

Macie jakieś wyrobione zdanie? Dziękuję za góry 

Nie miałem starszych oledów, więc nie wiem jak wyglądała ta czcionka, ale w tych miało się to poprawić. 

Idealnie nie jest, bo jasne napisy na ciemnym tle wyglądają jakby się rozmywały, ale nigdy nie było problemu z odczytaniem czegoś. 

Ja tylko na nim gram, więc się nie skupiałem na tym, ale jak chcesz do pracy biurowej to lepiej samemu ocenić :D

• Thanks 1
Opublikowano

Ja mam w planach przeskok z powrotem na 48", z tym, że na G5. Już jest praktycznie potwierdzone, że najmniejszy wariant, też będzie miał 4 warstwowy panel, jedynie tylko deko niższą jasność (pewnie przez większe zagęszczenie pikseli) oraz 144hz zamiast 165hz odświeżania :). Ale to się zobaczy, póki co jestem mega zadowolony z C3 42", próbowałem 32" ale jednak jak człowiek się przyzwyczai do większego, to ciężko wrócić do mniejszego rozmiaru :D.

Opublikowano
5 minut temu, samsung70 napisał(a):

myślałem, ze nowy rtx cos pomoże ale lipa, ja juz chyba gamerem nie jestem :D 

Problem w tym, że jednak nie masz tego topowego OLEDa za 15-20K. 
W takim wypadku jak wracasz z pracy to świat już inaczej wygląda. 😅

Opublikowano
15 minut temu, Kadajo napisał(a):

Pewnie myślisz ze jak wydasz na oleda 15 tys. to masz lepszy obraz :hihot:

Oj co ten marketing robi z ludźmi.

Ty pewnie myślisz, że jak na pudelku za 3K masz wielki napis OLED/HDR + pewnie z 300 nitów to masz lepszy obraz. XD

Oj co marketing robi z ludźmi. 

Opublikowano (edytowane)

Różnice względem jakiś szrotów z napisem na pudełku za parę „zlotych” względem topowych modeli za grube tysiące są i to znaczne. Od samej jakości obrazu po plynnosc przejść tonalnych i na jakości HDR kończąc.  Jak ktoś uważa, że taką samą jakość uzyska to ładna odkleja. 😅

Edytowane przez userKAMIL
  • Haha 1
Opublikowano

Lol... przeciez na tym twoim wideo c4 wypada wlasnie najlepiej. 

I wlasnie jego 55" da sie ponizej 4k zlapac. 

A to ze G5 jest lepszy to kazdy wie, ale juz wzrost jakosci wzgledem ceny jest slabiutki w porownaniu do np c4.

Opublikowano (edytowane)

Ale dalej będzie to słabiej od topowych modeli za 3 razy tyle. Film wyzej tylko poglądowy a już tam są różnice w tym segmencie. 
Jeżeli uważasz, że OLED 65’ za 3K da Ci taką samą jakosc obrazu jak 65’ za 15K to ok. 🤷😅

Edytowane przez userKAMIL