DżonyBi 1 969 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia (edytowane) Dyrektor naczelny firmy stwierdził: „(nasze) nowe chipy zapewnią podobną ogólną wydajność w grach jak Ryzen 7 9800X3D. Niektóre gry będą działać nieco lepiej — jeśli silnik gry wykorzysta więcej rdzeni i wątków — a niektóre będą działać nieco gorzej (jeśli silnik gry będzie preferował konfigurację pojedynczego CCD), ale ogólnie rzecz biorąc, wrażenia są porównywalne” https://www.techpowerup.com/331445/amd-ryzen-9-9950x3d-9900x3d-gaming-performance-akin-to-ryzen-7-9800x3d Edytowane 29 Stycznia przez DżonyBi
Joloxx9 941 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia Godzinę temu, panicz patryk napisał(a): Jak masz prime to jeszcze taniej. Nie mam pojecia czy doplacenie do 28 jest tego warte. Sam sie ucze nowego procka. Widzisz, w funtach podaje ;p Wezme ten ram, skopiuje z niego profil na swoje kosci, jak bedzie smigac to te odesle.
maxmaster027 882 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia 2 godziny temu, Dziarson napisał(a): minimum pojecia OK timingi tak perfekcyjne że testu nie robią Trzeba bylo sie napieciami pobawic tak jak mowilem. Timingi nie maja tutaj nic do rzeczy....
JanuszekCebulion XVllsty 14 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia Na cenę msrp warto czekać? Widziałem wersję OEM w cenie msrp ale jakoś tak nie jestem do tego oema przekonany, ktoś czeka na obniżki jeszcze czy już wszyscy tutaj kupili tego procka?
Adikon 139 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia Napięcia widzę konkretne. Moja płyta nie pozwala na więcej niż 1.42V, ale to może przez beta bios. Już mi się nie chce cofać na testy. Tak w ogóle testmem5 1usmus i extreme@ anta777 styknie na testy CPU i RAMu? Bo chyba anta lepiej dociska pamięci? Gdzieś było wcześniej, ale nie mogę znaleźć.
ju-rek 446 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia 44 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Dopisz do pliku Cruncher: stress -M:53G -D:300 -TL:3600 FFT N64 VST i odpal test. Trwa 60 min. Tylko jak masz 32GB RAM to zmień 53G na 27G Jaką ty masz wersję YC? W nowych nie ma FFT jest FFTv4 , nie ma też VST jest VT3
galakty 3 310 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia usmus tylko do wstępnych testów, potem anta extreme i możemy rozmawiać o stabilności. Do tego poproszę powtórzyć latem jak przyjdzie +30 stopni za oknem, zimą to każdy stabilny a potem BSOD. 2
miro 702 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia Godzinę temu, JanuszekCebulion XVllsty napisał(a): Na cenę msrp warto czekać? a jak jest polska cena msrp ? nie patrz na cenę w dolarach, jesteśmy w Europie + VAT Godzinę temu, JanuszekCebulion XVllsty napisał(a): ale jakoś tak nie jestem do tego oema przekonany, w wersji BOX też nie ma wentylatora w komplecie, ale niby amd nie daje na taki procesor swojej gwarancji, tylko sklep. Z doświadczenia n pclab, ludzie odsyłali oemy, normalnie amd respektowało gwarancję jest też różnica czy oem, czy tray, bo jeden to golec ale mozna go sprzedawac, drugi tylko dla producentów komputerów zważywszy że dziś kosztuje już poniże 2.400 to pewnie jeszcze spadnie.. rozumim że nick zobowiązuje, ale czy 100zł cie uratuje, nie lepiej mieć już , uzywać i się cieszyć ? co innego 500 >>
Adikon 139 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia 5 minut temu, galakty napisał(a): poproszę powtórzyć latem jak przyjdzie +30 stopni za oknem, zimą to każdy stabilny a potem BSOD. Ja kompa używam tylko zimą w sumie, a w pokoju obecnie jakieś 26 stopni 😅
panicz patryk 44 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia 2 godziny temu, Joloxx9 napisał(a): Widzisz, w funtach podaje ;p Wezme ten ram, skopiuje z niego profil na swoje kosci, jak bedzie smigac to te odesle. Nie wiem czy warto doplacac do cas28.
DR3GGO 73 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia 27 minut temu, galakty napisał(a): usmus tylko do wstępnych testów, potem anta extreme i możemy rozmawiać o stabilności. Prawda. Usumus do wstępnych testów ma ten plus, że jest ściąga online odnośnie błędów w konkretnych testach i czego dotyczą - z tego, co ludzie piszą to nie jest hipotetyczna, tylko praktyczna.
DR3GGO 73 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia No to mamy różne doświadczenia. W tabeli dostępnej online jest wskazanych po kilka przyczyn, które mogą powodować konkretny nr błędu. Z większym lub mniejszym sukcesem - w moim przypadku - korekta jednego ze wskazanych czynników dawała poprawę.
ju-rek 446 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia (edytowane) Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a): Chyba nową względnie Version: 0.8.5 Build 9539 , ale spkojnie. Odpali co ma odpalić W sensie ma VST ale odpali VT3 Na moich "per core", te twoje ustawienia, przechodzi godzinkę bez problemu. Edytowane 29 Stycznia przez ju-rek
maxmaster027 882 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia 2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a): Puść ten test na 3h i wtedy wrzuć screen No i zmień na 1usmus. Te 1.5h to sobie można w rzyć schować. Potem będziesz się zastanawiać czemu gra Ci wywala co 2h. Ja już lecę tylko i wyłącznie 5h na noc. Często błędy są między 2-3 h, wiec testowanie 1.5h i pisanie że jest okej nie ma dla mnie sensu żadnego. Bo Twoje -35 nie ma nic wspólnego z byciem stabilnym. Dam Ci to co @Zachy mi dał. Polecają to inżynierowie MSI do testów. Dopisz do pliku Cruncher: stress -M:53G -D:300 -TL:3600 FFT N64 VST i odpal test. Trwa 60 min. Tylko jak masz 32GB RAM to zmień 53G na 27G Działa normalnie. niebede tym tyrał kompa nie wiadomo ile. Wszystko przechodzi sprawdzialem -34 CO
JanuszekCebulion XVllsty 14 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia 1 godzinę temu, miro napisał(a): zważywszy że dziś kosztuje już poniże 2.400 to pewnie jeszcze spadnie.. rozumim że nick zobowiązuje, ale czy 100zł cie uratuje, nie lepiej mieć już , uzywać i się cieszyć ? co innego 500 >> nick jak najbardziej zobowiązuje, tylko tyle już czekałem że jak w przeciągu tygodnia stanieje, to te 100 zł mogę dołożyć do ramu 6400cl32, myszka też zaczyna pierdolca dostawać dwuklik się zrobił, to nowe nieplanowane wydatki dochodzą, jakby tak te cebulenie w skali roku podliczyć to ciekawa suma się nagromadzi i do np tv mogę wtedy dołożyć, jak też oczywiście stanieje puki co poluje na LG g4 ale zamiast tanieć to z 7500 podrożał do 8999 ale wychodzi LG g5 więc kamperstwo prawdopodobnie przyniesienie oczekiwany rezultat, cebula do cebuli akceptowalne cenę lubi po co przepłacać jak cebula wydana na elektronikę nigdy nie będzie się zwracać, elektronika ciągle tanieje po co cebulę wyrzucać w knieje
maxmaster027 882 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia 12 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): @maxmaster027 To co właściwie Ci wywala? Nic nie wywala, po prostu nie ma sensu tyrac tym kompa VT3 to nei jest zabawka
NoviAMG 432 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia Msxmaster ma chyba sp120 swojego 9800x3d , więc my tam z sp poniżej 115 nie mamy podjazdu
Joloxx9 941 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia Ma ktoś te pamięci i mógłby mi odczytać bazowe timingi z expo? CMK32GX5M2B6000Z30 chodzi o te wartości
maxmaster027 882 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia 2 godziny temu, NoviAMG napisał(a): Msxmaster ma chyba sp120 swojego 9800x3d , więc my tam z sp poniżej 115 nie mamy podjazdu Raczej niezła sztuka, puscilem raz jeszcze 45min i przeszlo bez problemu. Dalej nie bede probowal tyle wystarczy.
ju-rek 446 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia 41 minut temu, maxmaster027 napisał(a): Raczej niezła sztuka, puscilem raz jeszcze 45min i przeszlo bez problemu. Dalej nie bede probowal tyle wystarczy. Zobacz na jakich napięciach te same obciążenie robi moja sztuka.
maxmaster027 882 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia 15 minut temu, ju-rek napisał(a): Zobacz na jakich napięciach te same obciążenie robi moja sztuka. Wiesz to jest program odczyt moze byc bledny(byc moze Tobie albo mi pokazuje nie precyzyjnie w CPUZ), na VT3 oscyluje 5200-5250 u mnie tak samo, Wiec CPUz cos sobie tam pokazuje ale niekoniecznie wlasciwie, poza tym ja mam szyne 102 ustawiona nie wiem jaki to ma wplyw na pokazywanie napiecia. No i finalnie moje chlodzenie jest zdecydowanie gorsze od twojego. Mimo tego procesor 10min w Cinebenchu throttle test trzyma 24.400 bez pchajacego wentylatora. Wiec CPUZ swoje a pkt swoja droga. Godzinę temu, ju-rek napisał(a): Zobacz na jakich napięciach te same obciążenie robi moja sztuka. CPUZ na obciazeniu tego nie updatuje poprawnie u mnie. na 5200 jest 1.044V. Mniejsza o to.. masz throttling test
ju-rek 446 Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia Moje napięcie w HwInfo64 oscyluje w granicach 1.119 - 1.124 w teście VT3
maxmaster027 882 Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia 1 godzinę temu, ju-rek napisał(a): Moje napięcie w HwInfo64 oscyluje w granicach 1.119 - 1.124 w teście VT3 1,105 -1,107 na 5.2-5.22Ghz. Na 5533Mhz jest 1.240V. O ile to oczywiscie zczytuje dobrze. Mniejsza o to jak Ci pokazuje program. Widzisz to po cinebenchu i wyniku przy throttlingu. Na -37 all core throttling jest minimalny. 1time score 24.540, 10 min trottling test 24.440, czyli tylko 100pkt roznicy. Mimo chłodzenia średniej klasy, nie ma to podjazdu do AiO. Może wrzuce wiatrak na przód tak jak powinien byc zainstalowany bo to jednak 5-10C różnicy. Aczkolwiek wtedy ram bedzie trzeba dac ponizej 1.5V, a mój ram niestety lubi wyzsze napiecie i sie troche grzeje.
MarioDee 22 Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia Mam MSI Z690 Pro-A z pamięciami DDR4 32 GB i procesorem I5 12600k. Zastanawiam się nad zmianą platformy na AM5. Gry które odpalam to głównie symulacje typu Assetto Corsa, czy RBR na modach. Główną role w tych grach odgrywa procesor, zwłaszcza w RBR. Im więcej klatek tym lepiej, mimo że monitor mam 165 Hz. No i teraz pytanie, czy lepiej zmienić na AM5 i tymczasowo na Ryzena 7700 powiedzmy, a kiedyś na 9800 X3D, czy zostać jednak na tym co mam, tylko zmieniając procka na I7 14700k?
razz1 19 Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia Mając ram i płytę sensowniej jest przesiąść się na i5/i7 14gen (ok 1500zl) Chyba że masz więcej wolnej gotówki to amd ale 7800x3d raczej, bo 7700 to jest poziom tylko kilka % wyższy od Twojego obecnego cpu 1
Rekomendowane odpowiedzi