Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No i zajebiście o tym mówie.

Dziesiątki godzin, setki kilowatogodzin przepalone w benchmarkach, stress testach i biosie tylko po to by "na 7800xt" i tak nie zobaczę różnicy "a jak kupię nową kartę to i tak zmienie cpu na 11800X3D" xD

No OMG xD

Weź załaduj 6000 c30-37-37-49 trfcs ns na 150 tfawy na 4-10-16 napięcie 1.35v i se graj :D

Ps. Temat dual ranków jest grzany od ryzena 3600 więc to nie jest pro tip nda, po prostu to oczywista oczywistość że jest te 3-5% szybszy na tych samych nastawach i 3-5% wolniejszy jak ogarnięty kierownik wybombi w kosmos single ranki na jakieś 8400mhz ;)

Edytowane przez wallec
  • Upvote 2
Opublikowano

Ja zacząłem grzebać przez wiadomo co, ale ten procesor jest serio jakiś słaby skoro głupie monitorowanie hw info powoduje duże spadki Fps-ów. Nawet pobieranie gry na steam ścina YT i w ogóle kompa. Gry działają lepiej, ale nie będę udawał, że nic nie ścina w ogóle...  I te rady na necie "wyłącz to" "wyłącz tamto" jakby to był procesor wyciągnięty z kalkulatora...

Opublikowano (edytowane)

Tak ma każdy na amd am5 na każdym procesorze, to cecha chipletowej/ccdeowej architektury.
Możesz mieć sprzęt, który daje 500fps w grze a potem patrzysz w ścianę, kałóże, kosz na śmieci i masz dropa do 200fps.
To samo dzieje się na 7800xt, 7900xt, 7900xtx.

Nikt z użytkowików, którzy trzymają się sprzetu ~2 lata (okres gwarancji) się do tego nie przyzna.

Przyznadzą się dopiero:

- w przypadku gpu jak amd wyda rx 9070/9070xt, które już nie będą chipletami
- w przypadku cpu jak amd wyda procka bez infinity fabric ale z rzeczywistym dzielnikiem ramu 1:2 -> to nie nastąpi, dopóki intel się nie ogarnie czyli za jakies 2 generacje

Na AMD nawet notatnik włącza się wolniej.

Ewentualnie userzy AMD już zapomnieli jak to jest na Intelu/NVIDIA bo 300zł oszczędności było warte 50 godzin w biosie/sterownikach by osiągnąć "imitację" komputera.

Przykłady:

450 postów, 20000+ wyświetleń, praktycznie wszystko o amd z czego jedynie (?) ju-rek ogarnął powyżej 6400mhz 1:1 i 8000+ 1:2

1400 odpowiedz -> stuter jak był tak jest

5400 odpowiedzi -> dalej nie wiadomo czy curva -24 jest stabilna czy dopiero -23

1000 odpowiedzi -> rozkmina o płycie głównej pod procesor 100w

AMD to stan umysłu jak linux, kupujesz, oszczedząsz kilkaset złotych, które tracisz na czasie poswięconym na sprawienie by jakotako działało a może wywali się w nowej grze, ale przynajmniej można nabić postów na forum ;)

7800x3d - doczytywanie tekstur -> drop do 30 fps przy wsiadaniu do auta

Drop do 17 FPS bo musi doczytać tekstury samochodów

Drop do 38 fps bo wjeżdżasz do nowej dzielnicy

Drop do 14 fps bo wjeżdżasz na próg zwalniający xD :E

i9 13900k - Z E R O DROPÓW

Edytowane przez wallec
  • Haha 3
  • Upvote 2
Opublikowano

W porównaniu do tego co było na początku i tak mamy dużo lepiej, ale tak jak mówisz mnóstwo straconego czasu, a nadal nie jest idealnie. Mam wrażenie, że teraz to w sumie jak chcesz coś nowego to nie ma nic sensownego... Niby fajnie, bo moja sztuka robi spore UV stabilne, +200 działa bez problemu, ale nie na tym mi zależało jak go kupowałem. Mniejsza z tym, bo nie będę tutaj znów zanudzał. Każdy popełnia błędy xD

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

walec ja pamiętam swego czasu męczarnie z Radeonem 6600xt tam to były jaja, sterowniki do pizd* frezzowalo mi ekran, na początku działo się to raz na miesiąc zaczęło się nasilać do takiego stopnia że miałem frezze całego pc nawet 3 razy dziennie(nie było reguły raz wyje*b*walo się po 1h czasami po 2h czasami po 20minutach), 2 tygodnie prowadziłem dochodzenie poprzez eliminacje danego podzespołu(wymiana ramu zasilacza kombinacje z biosem liczne formaty szukanie podobnych problemów na necie i to zasrane grzebanie w sterownikach i niekończące się usuwanie poprzez w ddu w trybie awaryjnym) na samym końcu okazało się że po zamontowaniu leciwej GTX 970 problem ustąpił i winny był Radeon, tyle wk*rwu i zmartwień nabawiła mnie karta AMD, sprzedałem staram się zapomnieć ale grafiki AMD już na pewno nie chce po tych przeżyciach, procesory AMD miło wspominam (athlon64,phenom ll X4) pomyślałem dam szansę procesorowi 9800x3d póki co jestem zadowolony choć temat padania płyt zasiał nowe wątpliwości, czy to platforma na lata czy mi nie wypier*d*li jakiegoś numeru moja płyta czy procesor, mam płytę Asusa x670e-f nie ma żadnych przypadków tak częstych jak ASRock ale zdarzają się kruczki typu że ktoś aktualizował bios coś padlo wyskakuję mu kod 00 i typowi Asus odmawia rma,  aktualnie mam  AGESA.  PI 1.2.0.3a Patch A jedni  gadają że ten bios jest ok inni że jest zjeb*ny, bądź mądry i pisz wiersze:kupa: tak ogromnej konfuzji technologicznej nie nabawiłem się od nie pamiętam kiedy, najchętniej nie aktualizował bym juz nigdy tego biosu bo działa wszystko ale czy np jutro po jutrze nie spadnie to z rowerka i się nie wypier*d*li ? Są momenty że żałuję że się przesiadłem z tego Intela choć te 9800x3d jest fajnym prockiem ale nie za taką cenę i nie chodzi tu o materializm(nick tymczasowo nie zobowiązuje) tylko o nerwy i stracony czas na szukanie po necie rozwiązań usprawnień albo czy mi się nie spali czy nie wybuchnie :Crash:

Edytowane przez JanuszekCebulion XVllsty
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, wallec napisał(a):

Przykłady:

450 postów, 20000+ wyświetleń, praktycznie wszystko o amd z czego jedynie (?) ju-rek ogarnął powyżej 6400mhz 1:1 i 8000+ 1:2

1400 odpowiedz -> stuter jak był tak jest

5400 odpowiedzi -> dalej nie wiadomo czy curva -24 jest stabilna czy dopiero -23

1000 odpowiedzi -> rozkmina o płycie głównej pod procesor 100w

Coś faktycznie jest grubo nie tak 😅 twoja argumentacja powyżej ma giga sens, przeglądam Reddit i takie proponowane tematy mi wyskakują dosłownie z przed chwili każdy w negatywnym świetle bądź z problemem 

Screenshot_2025-02-15-02-23-50-353_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2025-02-15-02-40-00-534_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2025-02-15-02-40-17-777_com.android.chrome.jpg

Opublikowano

Zen6 zapowiada się miodnie :D 

12 core na jeden chiplet z kaszą i mniejszymi opóźnieniami to by było coś :D 

56 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Jedne co zauważyłem, że soft od ledów -> https://signalrgb.com/, czasem mi mocno spowalniał proca. Restart tego programu i wracało do normy.

Nie mam porównania z Intelem.

Nastawy systemu w moim profilu, jakby co.

Obecnie te softy do akcesoriów to jeden wielki scam dlatego poza MSI AB i riva nigdy w tle nic nie mam. A ustawienia softu zapamiętuje sprzęt i nie trzeba odpalać co start systemu. 

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, JanuszekCebulion XVllsty napisał(a):

Coś faktycznie jest grubo nie tak 😅 twoja argumentacja powyżej ma giga sens, przeglądam Reddit i takie proponowane tematy mi wyskakują dosłownie z przed chwili każdy w negatywnym świetle bądź z problemem 

Screenshot_2025-02-15-02-23-50-353_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2025-02-15-02-40-00-534_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2025-02-15-02-40-17-777_com.android.chrome.jpg

Ja jestem na bieżąco i często o tym wspominam, ale przecież to wszystko "wina operatora".

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, Adikon napisał(a):

Ja jestem na bieżąco i często o tym wspominam, ale przecież to wszystko "wina operatora".

Ale to zawsze mozesz kupic "bezproblemowego" intela, a nie kupowac cos co stwarza ci problemy i pozniej koleczko wzajemnej adoracji narzeka jak to zle dziala i zamiast ten niedobry sprzet sprzedac i wymienic na ten lepszy to tylko jojczycie ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, wkamil73 napisał(a):

Na AMD notatnik otwiera się wolniej... 🙈

No tak, bo jak załaduje się windows i naciśniesz znaczek windows żeby wyszukać notatnik, to to nie dzieje się natychmiast, tylko ma laga.

Jak masz niestabilne if/za małe vsoc to czasem i kilka sekund mieli menu start po wpisaniu z klawiatury "not" zanim wyszuka :-)

Opublikowano
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ale to zawsze mozesz kupic "bezproblemowego" intela, a nie kupowac cos co stwarza ci problemy i pozniej koleczko wzajemnej adoracji narzeka jak to zle dziala i zamiast ten niedobry sprzet sprzedac i wymienic na ten lepszy to tylko jojczycie ;)

Źle mnie odbierasz. Już niejednokrotnie wspomniałem, że nie jestem za intelem czy AMD, a po prostu chcę się cieszyć kompem. Nie sądzisz, że wszyscy jesteśmy "robieni" przez producentów? Chyba każdemu z nas zależy na bezproblemowym sprzęcie, a zabawa z OC powinna być tylko miłym dodatkiem dla fanów podkręcania, a nie koniecznością do działania. Zresztą nawet napisałem, że żyjemy w czasach, gdzie nie wiadomo co kupić 🙂.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
52 minuty temu, wallec napisał(a):

No tak, bo jak załaduje się windows i naciśniesz znaczek windows żeby wyszukać notatnik, to to nie dzieje się natychmiast, tylko ma laga.

Jak masz niestabilne if/za małe vsoc to czasem i kilka sekund mieli menu start po wpisaniu z klawiatury "not" zanim wyszuka :-)

To nie grzeb w ustawieniach, które dają jeden fps na plus a rozwalają stabilność czegoś co jest praktycznie plug and play. AMD zrobiło coś genialnego, super wydajny proc do gier, przy którym nie trzeba mieszać, ale nie, pcmr wiedzą lepiej, trzeba grzebać, grzebać i narzekać. 

(Nie mam żadnego laga w wyszukiwarce)

(Oczywiście prducenci mb dokładają do tego dwoje trzy grosze zapraszając do grzebania i waląc napięciami jak kijem po goleniach).

49 minut temu, Adikon napisał(a):

Źle mnie odbierasz. Już niejednokrotnie wspomniałem, że nie jestem za intelem czy AMD, a po prostu chcę się cieszyć kompem. Nie sądzisz, że wszyscy jesteśmy "robieni" przez producentów? Chyba każdemu z nas zależy na bezproblemowym sprzęcie, a zabawa z OC powinna być tylko miłym dodatkiem dla fanów podkręcania, a nie koniecznością do działania. Zresztą nawet napisałem, że żyjemy w czasach, gdzie nie wiadomo co kupić 🙂.

Chcesz prawdziwej zabawy w OC to kup inny proc niż x3d (rym częstochowski)

• Upvote 1
Opublikowano

Tu chodzi o to, że bios fabryka, Expo, OC i nadal co jakiś czas jest ścięcie. Być może płyta źle coś ogarnia i tego nie wiem, ale nie bez powodu tyle osób zgłasza problemy. Tak, na Intelu też to się zdarza i od razu to wolę zaznaczyć, żeby nie było, że coś faworyzuję😉.

31 minut temu, wkamil73 napisał(a):

Timingi też nie na żyletki?

Ja tu nie widzę 6000/2000/2000 i co też poniekąd :) 

Tutaj nie, ale wcześniej próbowałem już wszystkich opcji. Czasem mam wrażenie, że niektórzy myślą iż próbuję na siłę udowodnić, że AMD jest złe, a ja nadal chcę tylko grać i cieszyć się sprzętem🙂

Opublikowano (edytowane)

Jednak Asusa też to dotyczy, AGESA to pi 1.2.0.3a Patch A chyba nie do końca jest ok 

Jprdl świadomość że siedzi się na tykającej bombie zegarowej nie jest fajne 

Tutaj ASRock 2 procesory padły...

Może ktoś pobije jego rekord%-) zamiast ludzie bić rekordy w OC ustanowią nowy trend w pobijaniu rekordów komu więcej procesorów się wypierd**li 

Hype + hidden scam = unknow explode :boink:

Opublikowano

Niby niepokojące, tylko są to 3 procesory w skali sprzedanych ?? 

Ewentualnie wada płyty głównej, przez którą procesor się "pali". 

Większość jak nie wszyscy z spalonymi cpu używają expo, na intelu też xmp pompowało napięcia imc w kosmos i procki potrafiły paść. 

No cóż, teraz taka śmieciowa elektronika jest nam wciskana, nic się nie poradzi.

Opublikowano

Jestem w trakcie zmiany platformy z bezproblemowego intela ;) na 9800x3d.

Póki co jest ciężko.

Na Asusie po wyłączeniu limiterów jakoś to OC idzie. Aczkolwiek jeśli chciałbym ustalić limit na własną wartość to za cholerę to nie działa i np. w OCCT wali prawie 200W i temperatury lecą w kosmos.

Za to na MSI nie idzie przekroczyć 150W, jak bym nie mieszał opcjami w Biosie OCCT dobija do 150W i tnie napięcia i takty.

Z tego co widzę to popularny problem. A podobno te AMD takie fajne, niby biorą mało prądu ale temperatury są bardzo wysokie w porównaniu do Intela.

150w 2.jpg

Opublikowano (edytowane)

Mi akurat też trzyma moc taką jaką ustawię. Teraz mam limit z płyty i w grach typu ETS2 pobiera 50-60W średnio. W syntetykach jeśli ustawię limit to dobija do tych 149 właśnie i tyle. Ogólnie gdyby nie te losowe ścięcia to naprawdę jestem zadowolony, bo temperatury w grach po UV też mam 52-60 (oprócz far cry). Gram w 3440x1440 21:9. Najgorsze jest dla mnie to, że głupie programy monitorujące czy coś delikatnego w tle powoduje takie skoki frametime. 

17396366613497548508538958346474.jpg

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
13 minut temu, NoviAMG napisał(a):

W eco mode możesz też limit włączyć.  Jaki bios, jaka płyta ? Mi stuka w limit na 149 albo 159w nawet po oc. 

Eco mode jest auto i nie można ruszyć :D

MSI x670e Tomahawk testowane na 2 ostatnich biosach.

Pomogło "manual overclocking". Wpisałem 5400 Mhz i boostuje do takiej wartości i 180W. Tylko teraz temperatura na poziomie lawy ;)

Testuję dalej.