Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Skoro zostałem wywołany do tablicy...było dopłacić do 7700, to teraz byś nie marudził 8:E 

Ja trochę żałuję, że na premierę nie potwierdziłem koszyka z 9800x3d, było odczekać sprzedać na górce 7800x3d i dopłata by nie wyszła jakoś dużo :E 

Chyba Ci tak pisałem wtedy z tego co pamiętam. Ja bym tak zrobił. 1:1

Opublikowano

Nie żeby mi brakowało wydajności 7800x3d przy starym dziadku 6950XT, no ale przynajmniej bym się pobawił nowym CPU. 

Samej wydajności nadal raczej nie będzie brakować, bo radek miał być zmieniany po 2 latach od zakupu czyli przed latem tego roku, ale widząc co się dzieje na rynku chyba dołożę mu przynajmniej rok bytowania w budzie :E 

Opublikowano

Możecie mi sprawdzić w biosie jakie napięcie dają wam wasze mobasy na x870E na chipset PCH1/PCH2?

Jakie powinno być stock. U mnie daje płyta 1.1V, a def chyba powinno być 1.05V? Zmieniłem teraz ręcznie z 1.1 na 1.05 i od razu tempy chipsetu w dół :E

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Możecie mi sprawdzić w biosie jakie napięcie dają wam wasze mobasy na x870E na chipset PCH1/PCH2?

Jakie powinno być stock. U mnie daje płyta 1.1V, a def chyba powinno być 1.05V? Zmieniłem teraz ręcznie z 1.1 na 1.05 i od razu tempy chipsetu w dół :E

Nie mam x870 ale moja b850 steel legend też ustawia 1.1, zmieniłem na 1.05 ale w przypadku b850 różnica w temperaturze jest praktycznie żadna (48-51C). Generalnie "default" dla tych chipsetów jest 1.05, np. płyty msi b650/b850 (nie pamiętam już dokładnie jakie) ustawiały poprawnie 1.05V.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Nightdew napisał(a):

Drogo ale wielokrotnego uzytku i temeratury tez ok.Moze to i nie jest pasta tylko pad ale jest ok tylko trzeba uwazac bo przewodzi prad.

Sam uzywam juz na drugim procku wczesniej na 5900x teraz 9900x.

https://www.x-kom.pl/p/1156717-pasta-termoprzewodzaca-thermal-grizzly-kryosheet-33-x-33-mm.html

Edytowane przez militarny78
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, MarioDee napisał(a):

Ooo, wygląda ciekawie. Ciekawe jak daje radę w porównaniu do pasty.

Zalezy od docisku podstawy chlodzenia na cpu czym lepszy docisk tym lepsze temperatury.Ja u siebie w porownaniu do pasty mx6 na chlodzeniu Be quiet Pure loop 2 Fx 280 mm zyskalem mniej o 2 stopnie ale te aio ma slaby docisk.

Ale latwosc aplikacji i to ze nie usmarujesz procka i socketu wkolo oraz mozliwosc demontarzu i uzycia ponownie jest na +.Moge polecic ale tak jak pisalem wczesniej trzeba uwarzac zeby gdzies ci sie nie ukruszylo(odlamalo)kawalek bo przewodzi prad

a wiadomo co by sie stalo gdyby taki kawalek zrobil zwarcie.Dlatego terz trzeba wybrac odpowiedni rozmiar zeby nic z pod czapki cpu i stopy chlodzenia nie wystawalo.:wariat:

Edytowane przez militarny78
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Nightdew napisał(a):

9800X3D to proc na lata. Pakuj to: https://www.angela.pl/p17461,gelid-heatphase-ultra-amd-ph-gc-01-a.html
Zakładasz, zapominasz na lata, temperatury jak na najlepszej paście a z czasem tylko lepiej.

A jak częściej zmieniasz to Gelid GC-4 bo sensu brak kupować coś droższego.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@PiPoLiNiO

Kiedyś z ciekawości zmniejszyłem o 30mV i dalej wszystko działało poprawnie 🫣 chyba troszkę spadła temperatura ale tak 100% nie jestem pewien :(

Przy Twojej ilości dysków NVMe M.2 proponuję nie kombinować ze zmniejszeniem napięcia ;)

Edytowane przez sniper76
Opublikowano

Jak rozbierasz zimny CPU to ma konsystencję pada normalnie. Więc bez stresu. Trzeba mieć jedynie zwinne i precyzyjne palce, żeby procka dobrze złapać. Wyjdzie w praniu czy stracił właściwości, ale chwilowo nie sprawdzę tego. Dopiero na chatę wbiłem, jutro to samo, więc w czwartek chyba ruszę ram, zamontuje gpu inne i wyjdzie czy jednak pad się jeszcze nadaje do czegoś :)

Opublikowano (edytowane)

Przy aplikacji na ihs to możesz spokojnie nawet zeskrobać tego pada z czapki i użyć go ponownie rozsmarowywując, czy będzie w całości czy rozsmarowany jak zwykła pasta niczego to nie zmieni na ihs'ie.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Z tego co też poczytałem, to nie tylko zgony, ale brak postu, np " ktoś chciał wejść do biosu, więc uruchomił ponownie-restart i komp zgon" Zapewne to przez ten najnowszy bios oznaczony beta

obraz.png.4fda90eb590540099faf993d9187f032.png

Niektórym udało się przez flashback cofnąć do fabrycznego i tak komp zaczął bootować, niektórzy piszą, że to może też być brak kompatybilności z RAM, może ta wzmianka co tu widnieje może coś psuje? Ja się nie znam, ja chcę żeby to działało, nie biorę 9800x3d, ale Ryzena 7700 + Goodramy z Asrock b850 Pro RS Wifi i mam nadzieję, że nie będę mieć problemów, bo ja nie mam drugiego kompa w domu, by sobie wrzucać pendrive z biosem itp, chyba przygotuję pena do flashbacka w razie czego, ale nie powinien być potrzebny, lepiej mieć, bo inaczej lipa.

Tak samo nie wiem, czy nie mając tego najnowszego biosu, czy instalować ten chipset- jest na stronie płyty głównej, na stronie AMD jest bardzo stary.

Wiem, że to temat o 9xxx i to raczej dotyczy właśnie tych procesorów + najnowszy bios. Asrock obrywa, bo jest ostatnio popularniejszy patrząc na płyty jakie przygotowali na nowych chipsetach.

Edytowane przez Reddzik