Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pytanko. 

9800x3d jakie temperatury są mormalne w COD i Cinebench.

Dziś jak wrócę z pracy to chcę trochę potestować i chciałbym wiedzieć co jest ok a co nie.

Pozdrawiam. 

Ps. Nie wiem czy to ważne. 

Płyta ASUS ROG Crosshair X870E Hero.

Chłodzenie Corsair H170i 420mm.

Edytowane przez ostryb
Opublikowano
13 godzin temu, Ogider napisał(a):

aida test jest nawet czuły na to ;)

Ja sobie dzis puscilem ale na moich nastawach to proc jest zimny i pobor znikomy :red: Jak mnie najdzie w jakis dzien ochota to zoabcze curve wieksza niz obecna -30.

AIDA Stability.png

Opublikowano

@Phoenix.

Też sobie testuję właśnie 9800x3d, bo i tak wstępny profil mam kompa. Więc z braku laku(nadal mam ochotę na grzebanie w kompie) teraz per core robię.

Ale generalnie, u mnie +200 i -25/20 to maks na wszystkich rdzeniach.

Potem może zrobię profil z 1/1 ddr5 bo zacząłem od 8000 ustawienia.

Obecnie jadę na igpu więc..zabawna sprawa, Musiałem poluzować tras i trc żeby przestało migać. Tzn np jak włączałem materiał video to jakieś paski na zielono aż nawet zupełnie siadał sterownik obrazu. Trc i tras podbiłem w moim przypadku +10 i jak ręką odjął. Potem zmienię na ciaśniejsze jak wreszcie kupię GPU. bo swoją 3080 oddałem żonie z całym kompem.

Opublikowano
9 minut temu, Ogider napisał(a):

Więc z braku laku(nadal mam ochotę na grzebanie w kompie) teraz per core robię.

Moj leci bez PBO na 88 PPT bo zalezalo mi na kulturze pracy, przy tym curve -30 cpu leci 5250mhz w grach na kazdym rdfzeniu wiec MAX i nie musze wlaczac PBO bo tylko mialbym roznice w CB23 i iloscia ptk. Kultura pracy w grach czy styntetykach jest generalnie taka sama, 50st-60st i nieslyszalny AIR :D Jedynie tRFC kiedys jeszcze sprawdze nizej bo nie wiem jakie kostki siedza ale to roznica miedzy 380, a 500 wartoscia to bedzie tylko w AIDA.

• Upvote 1
Opublikowano

Ja w sumie pierwszy raz AMD. Bo to że miałem 20 lat temu to bez znaczenia.

No i też pierwszy raz się bawię z tak zwanym dynamicznym zachowaniem CPU zegara. Na intelu nadal leciałem w tak zwane na sztywno. Czyli czy to AVX czy CB  to max 5GHz. Oczywiście jak jakiś lżejszy task to leciał niżej.

Ale tutaj to zupełnie inaczej jest. Pewnie na plus bo przy zmniejszonym skomplikowaniu obliczeń zegary mogą iść wyżej i z zyskiem na wydajności.

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Zachy napisał(a):

a jaka grafe  w koncu do zestawu wybrales?

Tak wiem, sledze ceny i dropy codzienie ale ja bede kupowal w 1-2tyg kwietnia gpu dopiero co tylko bedzie dzialac na korzysc cenowa i dostepnosc. A co kupie?? Jeszcze nie wiem. Gpu mam zastepcze wiec nie bylo sensu wpisywac do sygny. Do tego ogranicza mnie rozmiar wiec Vanguard nie wjedzie, max 3 sloty czyli wysokosc 60mm, bardzo interesuje sie modelem Trio niezaleznie od chipu.

7 minut temu, Ogider napisał(a):

No i też pierwszy raz się bawię z tak zwanym dynamicznym zachowaniem CPU zegara. Na intelu nadal leciałem w tak zwane na sztywno.

Ja tez jestem z epoki tylko zegar na sztywno ale odszedlem od tego utartego schematu bo 5.5ghz nie potrzebny mi w CB23, ale w grze juz tak i latwiej to uzyskac niz stabilnosc zegarow na sztywno w kazdym scenariuszu.

Opublikowano
5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

latwiej to uzyskac niz stabilnosc zegarow na sztywno w kazdym scenariuszu.

No właśnie nie jestem taki pewien tego. U mnie np -30 PBO i AVX z ycruncher czy p25 czy occt szło 1 godzinke. Jak odpaliłem lekką Aida stress cpu fpu cache zaznaczone to 5 minuta i błąd ;)

Przynajmniej u mnie avx powoduje że zegar leci niżej.  Prime95 poniżej 5 GHz a Aida na 5400

Opublikowano

Utrzymanie zegarow to kwestia PL, u mnie w AIDA jak na foto zegary 4.6Ghz, a  wgrze 5.5Ghz ;) Jak jakas gra wysyci mi PL to zegary tez dupna.

2 minuty temu, Ogider napisał(a):

Przynajmniej u mnie avx powoduje że zegar leci niżej.

To naturalne od wiekow, ze zegary spadaja po wysyceniu PL, tylko na sztywno bez komp np potrafil sie wywalic i wbic 300W i 100st, a z limitami na auto/pbo po dobiciu do PL zbije ci zegar. Tak to dziala :D 

Opublikowano

Ja jak kupię GPU to zacznę też zabawę z PL. Na razie to tak sobie testuję procka. Też nie lubię jak mi ssa prądu ;)  Stąd najpierw w 8000 poszedłem żeby SOC poniżej 1V zrobić.

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, Phoenix. napisał(a):

interesuje sie modelem Trio niezaleznie od chipu.

Trio spoko opcja, szkoda ze Ci Vanguard nie wejdzie.

To tylko 100 drozej, a duzo bardziej rozbudowane chlodzenie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@PiPoLiNiO rozumiem że nie robiłeś limitów mocy? tzn leci na def?

Możesz wstawić screen z maks zegarami (hwinfo)podczas przelotu tej Aida? Nie musi być długo z 1-2 minutki. Tak z ciekawości.

Czyli odpalasz aida i test uruchamiasz, potem hwinfo odpal i będzie rejestrował max zegary testu. Jak coś to ikonka zegaru na dole hwinfo powoduje wyczyszczenie min max 

U mnie leci obecnie i mam takie na 9800x3d

image.png.02c9c7b40952074d263bcd48bae50355.png

Edytowane przez Ogider
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie Aida 1h przeszła

krzywa ręcznie / +200 limity mocy fabryczne(nie ruszałem tam nic)

image.thumb.png.2ef88164c4c2529015b107ed05cfbaac.png

Teraz leci prime95 a potem jeszcze cb i może occt puszczę.

Tak wygląda w trakcie prime small ffts 20 minut obecnie leci

image.thumb.png.4c742decde24ad3af1a7bcdeeac258ef.png

i dział zegary w trakcie prime 95...raczej patrzeć na efektywne ;)

image.png.a0ec09d454ea0fc6026caf5b53868d69.png

Edytowane przez Ogider