Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście, że tak jest. W grach sam kesz daje wzrosty więc najłatwiej wziąć cokolwiek co wysypywało się na 5.5 lub 5.7 GHz, zbić takty do 5.2, dokleić kesz i mamy mega proca do gier.

Właśnie dlatego one wychodzą później, żeby nazbierać kiepskich wafli.

Niby dlaczego one są stabilne dopiero na curve -5 ? :-)

Opublikowano

@wallec Była komisja smoleńska, to niech będzie komisja walcowska badającą teorię spiskową o produkcji 9800X3D z resztek leżących na podłodze. Jeden user napisał -5 to ten przyjął, że to standard.

Z resztą, wybacz ale patrząc na Twoją sygnę to radzenie się Ciebie odnośnie procka mniej więcej ma sens jak chodzenie do księdza na porady małżeńskie.

PS: Ja u siebie lecę na -30 i jeszcze mi się nic nie sypnęło, także tego.

Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname

Mój 9700X BF2042 ogarnia na -30 a AIDA na -20 bo 3 rdzenie ma słabsze pod tym względem. Przy TDP na 140W.

Przy TDP na auto czyli 88W, AIDA też ogarnia na -30.

Obecnie w BF2042 pykam na 88W z -30 CO. G-Sync na 152 fps i śmiga. I nie przeszkadza to, że momentami nie łapie się w 88W i zbija zegarki z 5550Mhz. Zaciachów nima.

btw. Wallec to weteran trollingu, takrze nie oczekujecie zbyt wiele.

14 minut temu, ju-rek napisał(a):

Mój 9800x3d robi takie CO stabilne w AIDA64 przy +200, więc nie jest tak źle :)

Zrzutekranu2025-01-29160639.png.8a37c3f559a4373073c11f49e8d49c51.png

@ju-rek i jakie vcore masz? Nie gotuje Ci się proc?

Bo mój 9700X do takich taktów potrzebuje wysokiego vcore i w BF2042 się gotuje mimo AIO.

Edytowane przez MarcoSimone
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, MarcoSimone napisał(a):

i jakie vcore masz? Nie gotuje Ci się proc?

Nie pamiętam, a nie sprawdzę. bo leży w pudełku. Pod pełnym obciążeniem miał chyba 1.037-40v, ale nie łapał wysokich temperatur pod AIO. 

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, wallec napisał(a):

Gdy AMD wjedzie tak mocno

Tak przeglądając Twoje poczynania na forum, to stwierdzam że zdecydowanie Intel zbyt mocno wjechał...do tego stopnia że gdzieś spierdzieliło przed nim logiczne myślenie 😆😅

• Like 3
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Najwięcej 9800x3D będzie z pola zaznaczonego na czerwono.
Najwięcej 9950x będzie z tego na niebiesko - zrobiłem prostokąt bo się zamuliłem, nie chce mi się poprawiać.

Więcej nie chce mi się tłumaczyć, zobacz kiedyś linię produkcyjną czegokolwiek, zrozumiesz.

image.thumb.png.c19f4ec8bf79e59d4c8c09062c74aa51.png

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@wallec

B5tg2Q0p9upM2c6c.jpg.24ed5642cf9b888c609a1a9d86d19421.jpg

Co mają nadane zegary do indywidualnej jakości danego krzemu. Idąc Twoim tokiem myślenia każdy 9800X3D powinien ledwo trzymać fabryczne parametry, CO -5 przy odrobinie szczęścia i "select" wśród paździerza.

Jeżeli proces produkcyjny AM5 Seria 9000, maksymalnie co pozwala produkować z w miarę akceptowalnym uzyskiem to 5700mhz boost, to z jednego wafla, z którego można wyprodukować łącznie np 1000 "porcji", to z tych porcji najmniejszy % nada się na 9950x, a największy na 9800x3d bo ma najniższe zegary i jest najdalej od maksimum możliwości technologicznych.

W skrócie, najłatwiej z procesu jest uzyskać krzem, który robi 5200mhz i dlatego pisanie, "bo premium krzem" jest bzdurom.

9800X3D to "cokolwiek" ze sprawnymi 8 rdzeniami wzięte z wafelka z naklejonym 3d keszem. 

*Zadaj sobie pytanko, dlaczego AMD nie robi procka 3d z dwoma ccd z 3d keszem boostującymi na 5700mhz?
Odpowiadam - bo musieliby z tego jednego wafelka poświęcić dwa zajebiste ccd (co będzie drogie) zamiast jeden zajebisty a drugi "gorszy" - tych gorszych jest więcej.

*Pisze na bazie 7950X3D bo nie miałem w rękach tego nowego żeby samemu sprawdzić taktowanie ccd z keszem

PS. Nie pisze o trzymaniu fabrycznych parametrów, tylko o tym, że nazwałeś 9800X3D krzemem premium co jest zrozumiałe -> zwykła radość po zakupie. Radość tak wielka, że nawet nie podałeś jakichkolwiek testów przed po, ba piszesz po prostu "feeling lepszy w CS" :-)

PS2. "Indywidualna jakoś krzemu" wynika z tego, z czego go zrobili. Jak trafisz na odpad z 9950x, który prawie był 9950x to będzie Ci fajnie boostowac i wchodzić w wysokie -CO, bo tylko troche mu brakło do bycia 9950x więc 5200mhz to dla niego bułka z masłem.

Jak trafisz na gówienko, co było za słabe nawet na 9700x to eloszka i lecisz sobie na CO -5 :-)

Edytowane przez wallec
Opublikowano
14 godzin temu, wallec napisał(a):

Jeżeli proces produkcyjny AM5 Seria 9000, maksymalnie co pozwala produkować z w miarę akceptowalnym uzyskiem to 5700mhz boost, to z jednego wafla, z którego można wyprodukować łącznie np 1000 "porcji", to z tych porcji najmniejszy % nada się na 9950x, a największy na 9800x3d bo ma najniższe zegary i jest najdalej od maksimum możliwości technologicznych.

W skrócie, najłatwiej z procesu jest uzyskać krzem, który robi 5200mhz i dlatego pisanie, "bo premium krzem" jest bzdurom.

9800X3D to "cokolwiek" ze sprawnymi 8 rdzeniami wzięte z wafelka z naklejonym 3d keszem. 

*Zadaj sobie pytanko, dlaczego AMD nie robi procka 3d z dwoma ccd z 3d keszem boostującymi na 5700mhz?
Odpowiadam - bo musieliby z tego jednego wafelka poświęcić dwa zajebiste ccd (co będzie drogie) zamiast jeden zajebisty a drugi "gorszy" - tych gorszych jest więcej.

*Pisze na bazie 7950X3D bo nie miałem w rękach tego nowego żeby samemu sprawdzić taktowanie ccd z keszem

PS. Nie pisze o trzymaniu fabrycznych parametrów, tylko o tym, że nazwałeś 9800X3D krzemem premium co jest zrozumiałe -> zwykła radość po zakupie. Radość tak wielka, że nawet nie podałeś jakichkolwiek testów przed po, ba piszesz po prostu "feeling lepszy w CS" :-)

PS2. "Indywidualna jakoś krzemu" wynika z tego, z czego go zrobili. Jak trafisz na odpad z 9950x, który prawie był 9950x to będzie Ci fajnie boostowac i wchodzić w wysokie -CO, bo tylko troche mu brakło do bycia 9950x więc 5200mhz to dla niego bułka z masłem.

Jak trafisz na gówienko, co było za słabe nawet na 9700x to eloszka i lecisz sobie na CO -5 :-)

"Zadaj sobie pytanko, dlaczego AMD nie robi procka 3d z dwoma ccd z 3d keszem boostującymi na 5700mhz?"
Bo:

-Zwiekszaja sie opóźnienia wewnątrz układowe co ma przełożenie na FPS w grach, niekoniecznie w programach, gdzie procesor po prostu mieli dane.
 -Taki procek bedzie droższy w produkcji, wiecej zabawy cache tez cos tam kosztuje
- Samo manie 2 CCD z osobnym cache niekoniecznie musi przełożyc sie na wyższy FPS poniewaz core od 0 do 15 0-7 i 8-15, bedą miały osobne cache przez co core np. 0 nie bedzie mógł korzystac z cache który ma core 15 a dajmy na to bedą razem opindalac jakis wątek w grze ten sam przez co dane w tym cachu beda po prostu sie dubeltowały + opóźnienia
-stworzenie jednego wielkiego cachu 128mb rozciągajacego sie na dwa CCD to napewno trudna sprawa i kosztowna, jednakże tutaj rzeczywiście mogłoby dac to wymierne korzysci 

Teraz zadaj sobie pytanie, dlaczego Intel odszedł od EDRAM z 5775C procesorze który przez bardzo długo miał najlepsze IPC i był zdecydowanie potężny jak na tamte czasy.

Odpowiem Ci. Bo był drogi w produkcji, sporo droższy od normalnego proca. Dlatego potem miales taniego Skylake'a (w produkcji) dalej 4/8 nawet glut zamiast luta bo był tańszy. AMD wtedy nie miało na to odpowiedzi. To samo teraz. Intel obecnie nie ma odpowiedzi na 9950X3D w tej formie jaka jest, to po co AMD miałoby przeznacza swoje zasoby aby tworzyc bardzo drogi i wydajny procesor który trafi do grona 1% graczy, moze nawet mniej niz 1%.

Możliwe, że AMD selekcjonuje wafle, podobnie jest w przypadku samego 9950X, tam też 1 CCD jest szybszy od drugiego. Pamietaj, że nawet jeżeli procesor robi tylko -10 czy nawet -5 all core, choć nie wiem czy to prawda, raczej kazdy kto tu pisał miał te -10, to możesz indywidualnie ustawic poszczególne rdzenie i średnia wyjdzie Ci np -25, poza tym taki procesor moze miec bardzo dobry kontroler IMC robiacy 6400/6600, wiec kupno procka to w sumie zawsze była swego rodzaju loteria, zreszta podobnie jest z grafika, jednemu sie trafi +250mhz rdzeń, drugiemu tylko +100mhz i jeszcze piszczace cewki. 

Tak samo pamięć ram, różne są biny, niektóre wrecz oszałamiajace pokazywał tutaj Ju-rek jakie trafił, inny bedzie miec mniej szczescia przy zakupie i ram bedzie cieplejszy z wiekszym vdd. 

Nie masz co sie obrażać, po prostu kup 9800x3d i płyte B650 jakas co ma co potrzebujesz i graj. Intel wypuści fenomenalna serie procow to tutaj wszyscy sie powoli przesiada na intela, z tym, że gdyby AMD prowadziło polityke taka jak Intel to prawdopodobnie np. uzytkownicy B650 i X670 juz nie kupil by procow z serii 9000 tylko potrzebowali by nowych płyt wiec nikomu by sie nie chcialo w ogole tego fizycznie zmieniac a co dopiero wydawac pieniadze, a tak kazdy sobie kto bedzie potrzebowal majac np B650 czy X670 7800x3d czy 9800x3d na 11800x3d (jakkolwiek by sie next gen nie nazywał) i to jest dosc duza zaleta majac proca od AMD

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
31 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie masz co sie obrażać, po prostu kup 9800x3d i płyte B650 jakas co ma co potrzebujesz i graj.

Panie on ma najlepszy CPU pod słońcem, a Ty mu jakieś badziewne AMD proponujesz :D 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

"Zadaj sobie pytanko, dlaczego AMD nie robi procka 3d z dwoma ccd z 3d keszem boostującymi na 5700mhz?"
Bo:

-Zwiekszaja sie opóźnienia wewnątrz układowe co ma przełożenie na FPS w grach, niekoniecznie w programach, gdzie procesor po prostu mieli dane.
 -Taki procek bedzie droższy w produkcji, wiecej zabawy cache tez cos tam kosztuje
- Samo manie 2 CCD z osobnym cache niekoniecznie musi przełożyc sie na wyższy FPS poniewaz core od 0 do 15 0-7 i 8-15, bedą miały osobne cache przez co core np. 0 nie bedzie mógł korzystac z cache który ma core 15 a dajmy na to bedą razem opindalac jakis wątek w grze ten sam przez co dane w tym cachu beda po prostu sie dubeltowały + opóźnienia
-stworzenie jednego wielkiego cachu 128mb rozciągajacego sie na dwa CCD to napewno trudna sprawa i kosztowna, jednakże tutaj rzeczywiście mogłoby dac to wymierne korzysci 

Teraz zadaj sobie pytanie, dlaczego Intel odszedł od EDRAM z 5775C procesorze który przez bardzo długo miał najlepsze IPC i był zdecydowanie potężny jak na tamte czasy.

Odpowiem Ci. Bo był drogi w produkcji, sporo droższy od normalnego proca. Dlatego potem miales taniego Skylake'a (w produkcji) dalej 4/8 nawet glut zamiast luta bo był tańszy. AMD wtedy nie miało na to odpowiedzi. To samo teraz. Intel obecnie nie ma odpowiedzi na 9950X3D w tej formie jaka jest, to po co AMD miałoby przeznacza swoje zasoby aby tworzyc bardzo drogi i wydajny procesor który trafi do grona 1% graczy, moze nawet mniej niz 1%.

Możliwe, że AMD selekcjonuje wafle, podobnie jest w przypadku samego 9950X, tam też 1 CCD jest szybszy od drugiego. Pamietaj, że nawet jeżeli procesor robi tylko -10 czy nawet -5 all core, choć nie wiem czy to prawda, raczej kazdy kto tu pisał miał te -10, to możesz indywidualnie ustawic poszczególne rdzenie i średnia wyjdzie Ci np -25, poza tym taki procesor moze miec bardzo dobry kontroler IMC robiacy 6400/6600, wiec kupno procka to w sumie zawsze była swego rodzaju loteria, zreszta podobnie jest z grafika, jednemu sie trafi +250mhz rdzeń, drugiemu tylko +100mhz i jeszcze piszczace cewki. 

Tak samo pamięć ram, różne są biny, niektóre wrecz oszałamiajace pokazywał tutaj Ju-rek jakie trafił, inny bedzie miec mniej szczescia przy zakupie i ram bedzie cieplejszy z wiekszym vdd. 

Nie masz co sie obrażać, po prostu kup 9800x3d i płyte B650 jakas co ma co potrzebujesz i graj. Intel wypuści fenomenalna serie procow to tutaj wszyscy sie powoli przesiada na intela, z tym, że gdyby AMD prowadziło polityke taka jak Intel to prawdopodobnie np. uzytkownicy B650 i X670 juz nie kupil by procow z serii 9000 tylko potrzebowali by nowych płyt wiec nikomu by sie nie chcialo w ogole tego fizycznie zmieniac a co dopiero wydawac pieniadze, a tak kazdy sobie kto bedzie potrzebowal majac np B650 czy X670 7800x3d czy 9800x3d na 11800x3d (jakkolwiek by sie next gen nie nazywał) i to jest dosc duza zaleta majac proca od AMD

Lubię ludzi, którzy mają jakąkolwiek własną opinie podpartą czymkolwiek. Napisałeś praktycznie to samo co ja, piona!

Krzysiak, rozumiesz w ogóle o czym mowa, czy jedyne co potrafisz dodać to głupkowate heheszki? Nie pisałem nic w tym przypadku co jest lepsze a co gorsze, odniosłem się jedynie do pisania, że 9800x3d to bin premium.

Rozumiesz, że obaj napisaliśmy że np kupując 9950x/9950x3d to pół procesora masz lepsze a drugie pół gorsze byleby spełnić specyfikację boost up to 5700mhz? I to niby jest fajne? Chyba, że po prostu w AMD chodzi o to by tak było, bo potem można dwa miesiące ustawiać curve dla 16 rdzeni z osobna :-)

Edytowane przez wallec
Opublikowano
Godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Panie on ma najlepszy CPU pod słońcem, a Ty mu jakieś badziewne AMD proponujesz :D 

Na pewno krzem premium. 10nm bo im więcej tym lepiej, temperatury bo tylko procesor z wyższej półki jest w stanie dodatkowo dogrzać Ci pokój, głośno pracujące chłodzenie aby wszyscy słyszeli, że tam nie siedzi byle co xD

16 godzin temu, wallec napisał(a):

Ja ciągle w tym co piszesz czuję buldupizm.
- Czy 9800X3D jest topowy? Tak
- Czy producent określa ten procesor jako swój produkt topowy? Tak
- Czy cena tego procesora wskazuje, że jest on z segmentu premium? Tak

Z tym taktowaniem myślę, że producent miał jakiś zamysł, że akurat 5,2GHz i to nie była kwestia oszczędności.
Napisz otwartego maila do TSMC i AMD, może rozwikłają zagadkę i obalą Twoje teorie spiskowe.

Skoro mój 9800X3D leci na CO -30 i dużo ludzi raportuje w internetach, że ich jednostki także robią podobne wartości, to te procesory mogłyby fabrycznie pracować z wyższym taktowaniem i nie były wykrojone z gorszego krzemu.

Zwykła radość po zakupie? Na początku bardziej wkurwienie ale jak już udało się to combo odpalić i gołym okiem widzę różnicę to chyba jest się z czego cieszyć bo upgrade miał sens.
Oczywiście krytycznie rzecz biorąc nie podoba mi się pogorszenie kultury pracy chłodzenia i wyższe temperatury względem 7500F ale to transakcja wiązana. Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastka.
A co do podawania testów... co to ja Lipton albo Black? Czy muszę komukolwiek udowadniać tak oczywistą oczywistość o której każdy wie?
Wpisujesz na youtube "9800X3D review" i patrzysz np. na GN, HU czy tam LTT i masz wszystko na tacy.

Opublikowano
36 minut temu, wallec napisał(a):

Rozumiesz, że obaj napisaliśmy że np kupując 9950x/9950x3d to pół procesora masz lepsze a drugie pół gorsze byleby spełnić specyfikację boost up to 5700mhz? I to niby jest fajne?

Idąc tym tokiem myślenia to taki 14900k/ks to też wybrakowany chłam. 8 rdzeni dobrych i przyklejone 16 badziewia uj wie do czego. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, ju-rek napisał(a):

Idąc tym tokiem myślenia to taki 14900k/ks to też wybrakowany chłam. 8 rdzeni dobrych i przyklejone 16 badziewia uj wie do czego. 

Dokładnie :E

Rdzenie po to by nabić wyniki w benchmark xD

Opublikowano (edytowane)

@wallec Skoro Twoim tokiem myślenia 9800X3D i 14900K/KS to chłam, a wszystkie testy pokazują, że czołówka, to coś tu się nie klei do kupy.
A sens gdybania nt. perfekcyjnego, nieistniejącego procka ma równie wielki sens jak gdybanie o idealnej dziewczynie - "Gdyby miała tyłek jak ta, talię jak ta i cycki jak ta, to by była idealna".

2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

No i Nova Lake bedzie potrzebowac nowej podstawki nowej płyty. Właśnie choćby dlatego zabawa na Intelu jest po prostu droższa, pomimo ciekawej architektury to sa to aspekty ktore po prostu zniechecaja do tworzenia platformy w oparciu o Intela. 

Intel mógłby opuścić tą swoją tradycję.
AM5 ma aktywne wsparcie do 2027+

Edytowane przez Lameismyname