Send1N 4 162 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca A niektórzy po dzień dzisiejszy "klękają przed majestatem noctua" w cenie 650zł która nawet nie zajęła pierwszego miejsca w ogólnym rozrachunku z chłodzeń powietrznych - klasyk. 1
Phoenix. 4 714 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca (edytowane) AIR to gowno, zmieniłem z Fortisa 5 na tanie AIO i różnica jest kolosalna także nie ma się dziś co pakować w AIR jeśli AIO kosztują groszowe sprawy. Każde najtańsze AIO 280-360 będzie lepsze A Fortis jak się rozpędzał do 1400rpm to wcale też nie był cichy. Edytowane 31 Lipca przez Phoenix. 3
Psiak 59 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca 59 minut temu, Phoenix. napisał(a): AIR to gowno, zmieniłem z Fortisa 5 na tanie AIO i różnica jest kolosalna także nie ma się dziś co pakować w AIR jeśli AIO kosztują groszowe sprawy. Każde najtańsze AIO 280-360 będzie lepsze Jestem odmiennego zdania, wolę sprawdzony "AIR" na lata, niż męczenie się z przeciekaniem czy głośną pracą pompki która z czasem się wyrabia. Tanie AIO mają to do siebie, że nie ma możliwości wymiany płynu i nie ma zamienników, pompka jest zrobiona, żeby przetrwała okres gwarancyjny. W powietrznym w razie czego wymieniasz tylko wentylator na lepszy i masz problem z głowy.
Phoenix. 4 714 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca (edytowane) Tak tak przeciekanie to napewno koronny argument, a głośność pompki jest zależna od konkretnego aio. Jeszcze żadnego głośnego nie miałem, wszystko niesłyszalne, a przeciekające AIO to byś musiał trafić na uszkodzoną sztukę od nowości. A jak się coś zepsuje to jest GW, tego się nie naprawia tylko dają nowe. Także to zwykłe gadanie osób które AIO widziały tylko na obrazku. No ale jak wolisz AIR to przecież twój wybór i o ile wymienione przez ciebie powody uznam za jakiś argument to faktu gorszych temperatur nie przeskoczysz, różnice jak sobie przeglądałem testy sięgają nawet 10st. Zresztą sam ostatnio przeskoczyłem z AIR bo kupiłem na „test” i jak szybko przyszło tak szybko poszło Nigdy więcej A AIO przerobiłem już 4 szt i żadne nie było głośne i żadne nie chciało przeciekać 🤣 Zanim ci to AIO przecieknie to siwych włosów dostaniesz 😁 Edytowane 31 Lipca przez Phoenix. 2 2
Send1N 4 162 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca (edytowane) Wystarczy skręcić obroty na pompie i nie usłyszysz jej nawet w idle.. przy procku z tdp w okolicy 100w można zejść śmiało nawet o 1000rpm względem auto na pompie a wydajność spadnie o 1-2 stopnie przy full load Kolejna sprawa że mam tą samą pompę 5 lat w dodatku jest to zwykła tania alphacool DC LT-2600 Trafić cieknące AiO to jak 6 w totka o wiele łatwiej o cieknące clc. Edytowane 31 Lipca przez Send1N 3
wrobel_krk 851 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Noctua to też 10 lat po kupnie dośle nowe mocowania, tylko w tej cenie to kupisz 2x taki arctic 360. 1
Send1N 4 162 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca I 3x phantoma spirit który jest na tym samym poziomie schłodzisz 3 procesory zamiast jednego 1
galakty 3 312 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Osobiście jak będę składał AM5 to kupię AIO, ale nie dlatego że lepsza czy coś, tylko... Mam dość montażu mojego Gelida Phantom, to jest tak (nie będę przeklinał) niewygodne w montażu, że szkoda gadać. Śruby trzeba wpakować między wieże, do tego ma twarde sprężyny, przy wciskaniu często rusza się całe chłodzenie i potem śruba wyskakuje lądując w zakamarku obudowy Wydajnościowo topka, ale marzę o małej pompce i szybkim montażu W obecnej budzie miejsca brak, więc będzie nowa obudowa + AM5 ale to pewnie na zimę (obecnie i tak mało gram)
galakty 3 312 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Gelid był pewnie 3x tańszy wtedy, a tak samo wydajny Dziś bym zapakował coś dobrego na lata.
Kadajo 7 408 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Noctua Ja swojej używam od 5 lat i pewnie zostanie już ze mną do końca, bo pasuje na każdy socket nawet te których jeszcze nie ma
galakty 3 312 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Ja raczej w AIO pójdę, bo jednak te wieże zaburzają przepływ i podgrzewają GPU, a GPU podgrzewa wieżę. Trzeba iść z duchem czasu
Kadajo 7 408 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca E tam, tak samo można napisać ze brak klasycznego chłodzenia na CPU podgrzewa ci sekcje zasilania, pamięci i dyski M2 1
some1 536 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Zawsze można poczekać na https://videocardz.com/newz/noctua-to-enter-aio-market-presents-its-first-420-360-240-cpu-liquid-cooler-at-computex
wrobel_krk 851 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Na pewno jakością i wydajnością w stosunku do hałasu, może nie będzie to top topek ale na pewno najwyższa półka - cena tez zawsze premium+ wiadomo
MarcoSimone 667 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca 47 minut temu, Kadajo napisał(a): Noctua Ja swojej używam od 5 lat i pewnie zostanie już ze mną do końca, bo pasuje na każdy socket nawet te których jeszcze nie ma Ty to pewnie jednak szybciej tą Noctuę zezłomujesz, niż zmienisz procesor Godzinę temu, galakty napisał(a): Osobiście jak będę składał AM5 to kupię AIO, ale nie dlatego że lepsza czy coś, tylko... Mam dość montażu mojego Gelida Phantom, to jest tak (nie będę przeklinał) niewygodne w montażu, że szkoda gadać. Śruby trzeba wpakować między wieże, do tego ma twarde sprężyny, przy wciskaniu często rusza się całe chłodzenie i potem śruba wyskakuje lądując w zakamarku obudowy Wydajnościowo topka, ale marzę o małej pompce i szybkim montażu W obecnej budzie miejsca brak, więc będzie nowa obudowa + AM5 ale to pewnie na zimę (obecnie i tak mało gram) To nie bierz ALFIII bo Cię krew zaleje przy montażu 1
galakty 3 312 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca A właśnie go patrzyłem To co teraz jest optymalne pod 9800X3D? 240? 280? I łatwy montaż, a nie siłowanie się.
Puzoniusz 89 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Ja mam atmosa 240 i nie mam powodu do narzekania a jest tanio teraz
Send1N 4 162 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Godzinę temu, Kadajo napisał(a): Ciekawe czy czymś się wyróżnia prócz koloru Tylko wentylatorami które do niczego nie pasują pompa, chłodnica i węże nie są ich 2
Kadajo 7 408 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca 50 minut temu, MarcoSimone napisał(a): Ty to pewnie jednak szybciej tą Noctuę zezłomujesz, niż zmienisz procesor Panie teraz jak na 4K siedzę to już całkiem nie widzę sensu zmiany Jeszcze się okaże ze tak długo będę siedział aż Intel znowu dobre procesory zacznie robić 1
caleb59 1 621 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca 6 godzin temu, Send1N napisał(a): A niektórzy po dzień dzisiejszy "klękają przed majestatem noctua" w cenie 650zł która nawet nie zajęła pierwszego miejsca w ogólnym rozrachunku z chłodzeń powietrznych - klasyk. 2
Kadajo 7 408 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca @Send1N Jakieś lewe ustawione testy czyta, proszę się nie przejmować. Królowa jest tylko jedna. 1
Phoenix. 4 714 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca 2 godziny temu, galakty napisał(a): A właśnie go patrzyłem To co teraz jest optymalne pod 9800X3D? 240? 280? I łatwy montaż, a nie siłowanie się. 240 sobie odpuść bo to ma wydajność topowych powietrznych i nie warto, 280/360. 2
Rekomendowane odpowiedzi