Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Cóż życie, jak padnie mi proc to wracam do jedynie słusznego Asusa :E 

A taki fajny ten Asrock x870E Taichi Lite :E 4 x m2 bez cięcia linii GPU i ładnie wygląda. Może nie padnie, mam nadzieje. Już 9 miesięcy i to ostro hula :E 

Co z tego, że 9 miesięcy. To tylko usypia czujność.
Sprzedaj to w cholerę. Jak dobrze sprzedasz, to w miarę bezkosztowo wymienisz na coś innego.
ASUS też ma spory odsetek zgłoszeń padnięć procków, z 6 razy mniejszy od ASRocka ale zawsze.
Ja bym się zastanawiał między Gigabyte, a MSI.

Opublikowano

Jezus nie wie to nikt nie wie.

Może być też kombo trochę nie tak procki z minimalną wada i agresywne napięcia ASRocka. No i nie znamy skali zjawiska bo może być wyolbrzymiona, może też być tak że wielu nic o tym nie wie i mają tykające bomby w kompie 

Opublikowano

@Lameismyname

1. Ne chce mi się rozbebeszać kompa :E

2. Nie wziąłbym wiele za tą płytę, przy tej obecnej reklamie.

3. Podoba mi się ten Asrock i nie za bardzo mam alternatywę :E 

4. W ostateczności i tak raczej poszedłbym w Asusa, od lat miałem z nimi najmniej problemów mimo wszystko co się mówi o Asusie, ewentualnie może MSI. Gigusia na pewno nie chcem :E 

Ale nie sprzedaję, nie chce mi się bawić. Jak padnie to padnie :E 

5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Pisza niby o napięciu SOC

Nigdy nie widziałem, aby napięcie soc jako dziwnie mi skoczyło. Ogólnie nic nie wiadomo, może to są jakieś wady fabryczne poszczególnych mobasów od Asrocka, a ten nie chce tego przyznać :E 

Opublikowano

No właśnie, jeśli to kwestia napięcia (co wydaje się oczywiste) to czemu ASrock nie potrafi tego ogarnąć BIOS'em...

Historia Bartka Szwedkowicza pokazuje ze chyba nikt kto ma ASrocka nie powinien spać spokojnie.

Szczególnie ze potem są jeszcze problemy aby dochodzić swoich praw.

Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

@Lameismyname

1. Ne chce mi się rozbebeszać kompa :E

2. Nie wziąłbym wiele za tą płytę, przy tej obecnej reklamie.

3. Podoba mi się ten Asrock i nie za bardzo mam alternatywę :E 

4. W ostateczności i tak raczej poszedłbym w Asusa, od lat miałem z nimi najmniej problemów mimo wszystko co się mówi o Asusie, ewentualnie może MSI. Gigusia na pewno nie chcem :E 

Ale nie sprzedaję, nie chce mi się bawić. Jak padnie to padnie :E 

Szczerze? Wystaw ją na OLX. Jak pójdzie w cenie, którą za nią chcesz to dopiero będziesz się martwił rozbebeszaniem.
Teraz jesteś w komfortowej sytuacji, że możesz pozbyć się działającego sprzętu wymieniając na działający sprzęt w tym samym czasie.
Tj. ktoś opłacił na olx? Już kupujesz przez internet mobasa MSI do odbioru w sklepie stacjonarnym (dobra praktyka aby nie dać sobie wcisnąć outletówki np. z pogiętymi pinami w regularnej cenie).
Jedno wyciągasz, wsadzasz do pudełka i w paczkomat, drugie wkładasz w kompa. Zapominasz.

Co, lepiej jak Ci procka upali? I tak będziesz musiał demontować płytę itd. ale dodatkowo czekanie na RMA, niekompletny rozbebeszony zestaw.
No i im później będziesz chciał się pozbyć ASRocka (nawet jak Ci nówkę sztukę dadzą) to na rynku wtórnym ciężko będzie sprzedać, bo reputacja im spada ostatnio wręcz drastycznie.

No i powiedz tak szczerze. CPU i MOBO masz kupione w jednym sklepie?
Bo jak nie to w razie jakichś problemów może być trochę pod górkę... zdajesz sobie?
Nawet jak sklep od mobo zgodzi się wymienić płytę na gwarancji, może nie chcieć procesora.

5 minut temu, Kadajo napisał(a):

No właśnie, jeśli to kwestia napięcia (co wydaje się oczywiste) to czemu ASrock nie potrafi tego ogarnąć BIOS'em...

Historia Bartka Szwedkowicza pokazuje ze chyba nikt kto ma ASrocka nie powinien spać spokojnie.

No ostatnio wiele sytuacji to taka "kropka nad i".
Na chwilę obecną jedynie słuszną opcją jest "don't buy ASRock" xD 
No i jak ktoś ma z procesorami Zen 5, powinien się śpieszyć z wymianą.
Paradoksalnie, tak jak wspominałem - może uruchomić się eldorado tanich używek, które będzie jak woda na młyn dla posiadaczy Zen 4 ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Co, lepiej jak Ci procka upali? I tak będziesz musiał demontować płytę itd. ale dodatkowo czekanie na RMA, niekompletny rozbebeszony zestaw.

Jak mi upali procka to kupię od razu nowe, a stare do śmieci :hihot:

2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

No i powiedz tak szczerze. CPU i MOBO masz kupione w jednym sklepie?
Bo jak nie to w razie jakichś problemów może być trochę pod górkę... zdajesz sobie?

Nie nie mam w tym samym, ale to obojętne, bo procka i tak bardziej opłaca się wysłać na RMA bezpośrednio do AMD niż się bawić przez sklep. Mobo mam kupione w dobrym sklepie i jak padnie to też, raczej nie będzie problemów. 

Ale i tak jak padnie to nie będę czekał na żadne rma tylko od razu kupię nowe :E 

Nadal upalenia to jest margines całości więc jakoś mi to lata mimo, że jakieś minimalne ryzyko istnieje.

Opublikowano
Godzinę temu, j4z napisał(a):

Trafiłem na to, jak wstałem, ale zapomniałem wstawić. Normalnie widać ból w chłopa oczach. Niech ten ASRock wycofa płyty ze sklepów i niech wy@#$dala z rynku. To chyba w miarę świeży producent jest? AMD ponoć w miarę szybko wysyła nowe procki w ramach gw, a ASRock po 7 tygodniach potrafi tę samą płytę wysłać. Cyrk

Płyt ASRock przestałem używać jak jeszcze miałem w 2007 roku czyli w uj lat temu procesor Amd Athlon 64 X2 5000+ . Już wtedy te płyty były nieciekawe 4 sztuki mi padły i od tamtej pory omijam tę firmę szerokim łukiem niech te płyty będą ze złota i tak nie kupię.

Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Jak mi upali procka to kupię od razu nowe, a stare do śmieci :hihot:

Nie nie mam w tym samym, ale to obojętne, bo procka i tak bardziej opłaca się wysłać na RMA bezpośrednio do AMD niż się bawić przez sklep. Mobo mam kupione w dobrym sklepie i jak padnie to też, raczej nie będzie problemów. 

Ale i tak jak padnie to nie będę czekał na żadne rma tylko od razu kupię nowe :E 

Nadal upalenia to jest margines całości więc jakoś mi to lata mimo, że jakieś minimalne ryzyko istnieje.

Tu chodzi o posiadanie zestawu na którym można polegać. Na złość Ci coś pierdyknie na święta jak wszystko zamknięte i człowiek uziemiony bez głównego kompa.
Jeżeli zakładasz możliwość wyrzucenia CPU i MOBO do śmieci, lepiej Ci się opłaci jak dzisiaj wyrzucisz to mobo do śmieci oraz weźmiesz MSI xD 
Przynajmniej procek zostanie ;) A tak to możesz oba komponenty stracić.

Opublikowano
24 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Bo pewnie się nie da tego biosem ogarnąć. Nikt nie wie gdzie dokładnie jest problem i niekoniecznie Asrock jest tutaj winny ;)

AMD powinno zająć się tematem, ale mają wyjebane. Bo jeszcze by się okazało, że to jednak oni są winni :lol2:

• Haha 3
Opublikowano
3 minuty temu, AudRob napisał(a):

Płyt ASRock przestałem używać jak jeszcze miałem w 2007 roku czyli w uj lat temu procesor Amd Athlon 64 X2 5000+ . Już wtedy te płyty były nieciekawe 4 sztuki mi padły i od tamtej pory omijam tę firmę szerokim łukiem niech te płyty będą ze złota i tak nie kupię.

Kiedyś Asrock to był totalny budżetowiec, ale w ostatnich latach zaczęli się nieźle wyrabiać, ale nie stety coś tam w końcu nie pykło :E 

Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Tu chodzi o posiadanie zestawu na którym można polegać. Na złość Ci coś pierdyknie na święta jak wszystko zamknięte i człowiek uziemiony bez głównego kompa.
Jeżeli zakładasz możliwość wyrzucenia CPU i MOBO do śmieci, lepiej Ci się opłaci jak dzisiaj wyrzucisz to mobo do śmieci oraz weźmiesz MSI xD 

Jak uziemiony ja zawsze mam pod ręką jeszcze dwa laptopy jeden w garażu drugi w domu więc nie ma biedy.

2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Kiedyś Asrock to był totalny budżetowiec, ale w ostatnich latach zaczęli się nieźle wyrabiać, ale nie stety coś tam w końcu nie pykło :E 

Ale kiedyś też te płyty ASRock były ładne i dość wypasione w porównaniu do np. Gigabyte ale g...no warte. A teraz to już chłam konkretny jeżeli pali procki i to drogie procki tylko wygląd mają fajny i nic poza tym.

Opublikowano

Na innych płytach też się trafiają upalenia. Mniej raportowane, ale też się trafiają. 

5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Jak padnie to kupię nowe, stare oddam na RMA, śmieję się z tymi śmieciami :E 

Na razie nie chce mi się nic kombinować, działa to działa. W domu mam jeszcze dwa kompy jak coś, mam steam decka, mam PS4 pro, mam Switcha :E Nie zginę przez kilka dni.

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Boru napisał(a):

Czy problem dotyczy tylko procków zen5 z X3D?

W niewielkim stopniu dotyczy też Zen4 X3D. Forumowiczowi kekeke nadpalił się na Asrocku 7950X3D z tą różnicą, że nadal działał.

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Na innych płytach też się trafiają upalenia. Mniej raportowane, ale też się trafiają. 

Zobacz jeszcze co ludzie wyrabiają z ustawieniami modami i OC wszelakiego rodzaju potem się dziwią że coś pada. To tak jak z autem czym więcej grzebiesz tym więcej się psuje . Jestem tego zdania że jak coś dobrze działa nie wkładam tam łap i jest ok. wyrosłem z tego działa nie ruszam.

Opublikowano
13 minut temu, sideband napisał(a):

Bo pewnie się nie da tego biosem ogarnąć. Nikt nie wie gdzie dokładnie jest problem i niekoniecznie Asrock jest tutaj winny ;)

AMD powinno zająć się tematem, ale mają wyjebane. Bo jeszcze by się okazało, że to jednak oni są winni :lol2:

Przeraża mnie ta platforma :lol2:

Opublikowano

Moim zdaniem jak ASRock wie że procesory z X3D padają na ich płytach i nie umieją tego ogarnąć niech zaczną pisać że ich płyta nie obsługuje serii X3D albo kupujący wkłada procesor do tej płyty na własną odpowiedzialność i problem zniknie.

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Przeraża mnie ta platforma :lol2:

Odsetek na płytach MSI i Gigabyte jest tak niski, że równie dobrze może być przypadkiem (2-4 szt. zgłoszone).
Na Twoim miejscu spałbym spokojnie ;) 

Ponoć posiadaczom pamięci Goodrama procesory się nie palą, bo firmowy kapelan kropi każdy zestaw kropidłem z wodą święconą xD Potwierdzone info ;) 

• Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, AudRob napisał(a):

Moim zdaniem jak ASRock wie że procesory z X3D padają na ich płytach i nie umieją tego ogarnąć niech zaczną pisać że ich płyta nie obsługuje serii X3D albo kupujący wkłada procesor do tej płyty na własną odpowiedzialność i problem zniknie.

Jakby tak napisali :E To każdy jeden posiadacz płyty Asrocka dostałby możliwość zwrotu ich płyty kupionej przed tym oświadczeniem. Poszliby z torbami :E 

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Odsetek na płytach MSI i Gigabyte jest tak niski, że równie dobrze może być przypadkiem (2-4 szt. zgłoszone).
Na Twoim miejscu spałbym spokojnie ;) 

Ponoć posiadaczom pamięci Goodrama procesory się nie palą, bo firmowy kapelan kropi każdy zestaw kropidłem z wodą święconą xD Potwierdzone info ;) 

Dziki za info to moje pewnie też święcone kostki 🤣

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@Lameismyname Gotowe, oto render dwóch modułów DDR5 z „sakralnymi” radiatorami:
ITHardwareGPT

Jeśli chcesz inne kolory (np. białe PCB albo złote radiatory) albo podmianę motywów (np. tylko krzyże bez ornamentów), daj znać — zrobię warianty.

gpt-5-2025-08-07

No i git malina🤣👍