Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
59 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

B650 Tomahawk nie jest zła :P masz praktycznie wszystko to co ja, brakuje Ci tylko PCIe gen 5 dla karty i dysku. Tak poza tym masz wszystko

Na ASRocku B650-HDV/M.2 miałem PCI-E 5.0 dla dysku i GPU, teraz na Gigabyte B650 Eagle także... wszystko działa jak złoto i stabilnie. To na MSI nie działa @Kadajo?

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Na ASRocku B650-HDV/M.2 miałem PCI-E 5.0 dla dysku i GPU, teraz na Gigabyte B650 Eagle także... wszystko działa jak złoto i stabilnie. To na MSI nie działa @Kadajo?

No gigabyty B650 tez nie wszystkie maja. Zalezy od ktorej rewizji. U mnie akurat jest. Chociaz ogolnego info nie ma na ten temat. Ale od tej akurat wersji montowali nowszy sterownik. Co ciekawe sama szyna przyspiesza z bclk. Zauwazylem, ze podkrecenie BLCK ze 100 (standardowo) na 101 zwieksza przepustowosc o 1%, na blck 102 o 2%, na blck 103 juz jest o 50% mniej, tzn ze chipset nie ogarnia. Podobnie jest chyba z USB, z procesorem, z pamiecia z pcie na GPU tez wszystko przyspiesza. Jezeli komus dziala np. 101 warto to zmienic. Sporo plyt potrafi stabilnie utrzymac wszystko na blck 103. Zawsze to 3% wieksza wydajnosc(wszystkiego USB,SATA,m2, pciepres, CPU, pamiec DDR). Nie mylic z ECLK ktore przyspiesza tylko taktowanie szyny procesora.

Edytowane przez maxmaster027
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

a jaki masz wynik w teście 3dmarka PCIe ?

Nie robiłem takiego testu. Musiałbym sprawdzić. Zresztą mam kartę pcie gen 4 to gen 5 nie ma prawa bytu.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
34 minuty temu, unadarek napisał(a):

To jak już przy płytach to  Msi b850 gaming plus wifi (7)  czy Msi b650 tomahawk ??  jedna i druga jak na dzisiejsze standardy w niezłej kasie , wprawdzie wszelakie różnice znane no ale  dla podtrzymania tematu :wariat: na plus b650 tomahawk :sekcja zasilania,dzwiękówka,chłodniejszy vrm, na plus b850 : wifi7 ,pcie gpu 5.0,m2 5.0 .

ASRock to twój świadomy wybór czy wypadek przy pracy?😊

no chyba że nie masz w planach zmieniać procka.

Opublikowano
1 minutę temu, AudRob napisał(a):

ASRock to twój świadomy wybór czy wypadek przy pracy?😊

Jak najbardziej świadomy, działa idealnie już ok 2 lat i zapewne będzie działał dalej tylko puki co z pominięciem np. 9800x3d ;) 

Opublikowano
2 minuty temu, unadarek napisał(a):

Jak najbardziej świadomy, działa idealnie już ok 2 lat i zapewne będzie działał dalej tylko puki co z pominięciem np. 9800x3d ;) 

wyżej napisałem że jak nie planu zmiany procka to może i świadomy.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• I ja się skusiłem czytając Wasze opinie tak chwalicie ale jeszcze nie grałem 😉
    • Teoretycznie żaden, bo to złącze nie nadaje się do niczego, skoro przy niższym poborze też jest pajacerka. W praktyce brać takie, gdzie piny nie cofają się w kostce i każda żyła jest w jakimś oplocie. Wtedy nie będą się tak grzać i luzować przy okazji.   Bawię się z tym od kilku dni i widzę, że tylko to może zminimalizować sytuacje fajerwerków. Czy istnieją takie, które się nie cofają? Nie wiem. Sam zamówiłem customa, bo nie ma kabli do mojego zasilacza a już tym bardziej kątowych. W ciemno innych producentów nie będę podłączał jak się okaże, że pinout w zasilaczu inny.   Na suprimie normalnie tego kabla używałem. Przy astralu dopiero zobaczyłem, że coś nie tak. Na stocku odpalając cyberpunka 5 diod na czerwono i skoki od 3 do 12A.  Przy UV do 400W trochę lepiej, ale dalej wystarczające skoki, żeby sobie mrugały.    Nie wróciłbym już do karty bez monitorowania 
    • Czekałem na to i teraz na spokojnie będę mógł sobie ograć pełny prodókt i w niższej cenie 😁👍    
    • https://www.purepc.pl/nvidia-dostawy-pakiety-aib-pamiec-vram-kryzys-karty-graficzne "NVIDIA całkowicie wycofuje się z dostarczania kości GDDR7 w pakietach AIB, czyli zestawów chipów GPU i pamięci VRAM dla partnerów odpowiedzialnych za produkcję kart graficznych GeForce RTX 5000 z rodziny Blackwell. Powodem jest to, że producenci pamięci: Samsung, Micron i SK hynix, nie są w stanie zaspokoić popytu na układy konsumenckie. Rosnące zamówienia na pamięć operacyjną dla rynku sztucznej inteligencji zapewniają im wyższą marżę i stabilniejszy dochód, przez co priorytety produkcyjne zostały przesunięte. Według informatora "Golden Pig" NVIDIA nakazała swoim partnerom samodzielne pozyskiwanie kości GDDR7 potrzebnych do produkcji kart graficznych."
    • Napisalem u mnie jest 2-4% po przesunieciu POWER LIMITU. I tak też było.  Bo to wczesniej sprawdzalem. Natomiast napisalem CI jak krowa na rowie ze sa GPU ktore dobijaja do 1.1V albo nawet wyzej i one potrzebuje wiecej PL i to jest dosc czeste w konstrukcjach chlodzonych woda albo w drozszych kartach typu Astral      Dałem Ci przyklad ze 5070Ti najczesciej dostanie 1-2%, ALE jak masz 8% (chociaz powątpiewam że po samym przesunieciu PL masz az 8% ale niech Ci bedzie)to oczywiscie SUPER najwidoczniej masz rdzen 1.07 lub 1.08V czyli max jaki sie moze trafic.  Masz zestawienie 5080 FE 8250pkt vs 5070Ti asus prime 6800pkt po OC i przesunieciu PL z 20% robi sie 30%. Bo tak reaguja na to GPU z wyższym napieciem rdzenia.  Skończ wreszcie bo sam to zaczales. 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...