Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, ju-rek napisał(a):

Ten typ tak ma, zobacz moje "waty" w testach na eCLK 105

Zrzutekranu2026-01-26192902.thumb.png.318afd32450020a2b40d6f42dd6c3c3a.png    Zrzutekranu2026-01-26192936.thumb.png.c4af83be5b902d248cb80926aaff2e06.png

To jakim cudem ludziki płaczą że ten proc im się grzeje i wciąga jakieś niesamowite ilości prądu? Że czapeczka z dodatkowej pamięci izoluje i gotuje proca? Jakoś mi się to nie spina. Nie to żebym płakał z tego powodu ale właśnie mnie to nurtowało zawsze. Przygotowałem się na piecyk, AiO 360 a tu wystarczyłby Freezer36...

Opublikowano
6 minut temu, Grolshek napisał(a):

Przygotowałem się na piecyk, AiO 360 a tu wystarczyłby Freezer36...

Nie wiem, ja nigdy nie miałem z tym problemu. Też miałem na nim AIO 360, ale zostało mi po 14700K.

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Grolshek napisał(a):

To jakim cudem ludziki płaczą że ten proc im się grzeje i wciąga jakieś niesamowite ilości prądu? Że czapeczka z dodatkowej pamięci izoluje i gotuje proca? Jakoś mi się to nie spina. Nie to żebym płakał z tego powodu ale właśnie mnie to nurtowało zawsze. Przygotowałem się na piecyk, AiO 360 a tu wystarczyłby Freezer36...

Bo on sie grzeje pod czapą, wewnętrznie, po prostu nie przekazuje tak dobrze ciepła jak nowszy model

• Upvote 1
Opublikowano

Przecież tam masz mase czujników w procku. W kazdym badz razie, na tym głównie polegał upgread jezeli chodzi o 9800x3d. Nie tylko, że przełożyli x3d cache na dół, ale też zrobili nieco grubszą warste dodatkowa krzemu, wlasnie po to, żeby lepiej odprowadzał ciepło. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie potrzeba, maxmaster miał zapewne na myśli to że mimo niższego poboru niż np 9800x3d to była grzałka bo transfer ciepła był znacznie gorszy niż na ZEN5 X3D z racji innej budowy ;) Mój znajomy  jak kupił 7800x3d i leciał na początku na stock bez żadnego UV to płakał okropnie o temperatury i to tylko w grach mając ALF II 360 :P 

Edytowane przez Send1N