Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Slayer napisał(a):

Gorzej jak trafi się taki paździerz, że nie utrzyma stabilnych -20 :E

To ile dasz CO w cyferkach nie ma żadnego znaczenia bo każda sztuka krzemu jest inna. Jedynie co jest warte to patrzeć jakie napięcia daje na stabilnym minusowym nastawie CO.

Już się sam przekonałem. Na pierwszej sztuce 9800X3d przy CO -15 dostawałem podobne napięcia jak przy drugiej na C0 -30 :E Ale jak jest stabilne, napięcie i temperatury się zgadzają to obojętne.  

Na 9600X co mam nawet CO -30 tak średnio i tempy bez rewelacji, taka sztuka się trafiła.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
18 minut temu, Slayer napisał(a):

Gorzej jak trafi się taki paździerz, że nie utrzyma stabilnych -20 :E

Akurat to zależy od płyty i podawanego wstępnego napięcia. Na jednych płytach -30 jest równe -15 na innych bo płyta potrafi mocno zawyżyć defaultowe napięcie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja testowałem na tej samej płycie, procki mają z faba różną krzywą napięć w zależności od sztuki. W zależności od biosu mogą być różnice, ale one są naprawdę minimalne.

Dodatkowo ogólnie z tego co przeglądałem na necie jakie ludzie mają napięcia przy danym CO to tak wychodzi. Różne sztuki 9800x3d dają różne napięcia przy takim samym nastawie minus CO.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Przecież masa ludzi na świecie gra nadal w fullhd mając sprzęt z najwyższej półki ;) w rakingu steam nadal najpopularniejszą rodziałką jest 1080p, nie każdy siedzi przed ekranem aby stać w miejscu i wpatrywać się w widoczki i dopatrywać się czy tu jest RT czy może go tu nie ma :E miliony graczy multiplayer po dzień dzisiejszy używa ekranów fullhd z bardzo wysokim odświeżaniem grając na low detalach.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

Przecież to 

22 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Czyli w codziennym zastosowaniu jakieś 0% różnicy między 9800x3d a 9850x3d LOL Chyba że znajdzie się jakiś psychopata który dzisiaj gra w full hd %-) 

Na low z 3% wzrośnie :E .

Nikt tu nic nie oczekiwał, AMD obecnie walczy samo ze sobą jeśli chodzi o CPU do gierek, dalej to ten sam procesor co 9800X3d tylko ma kapkę mocniej podbite zegary :E 

• Upvote 2
Opublikowano
22 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Czyli w codziennym zastosowaniu jakieś 0% różnicy między 9800x3d a 9850x3d LOL Chyba że znajdzie się jakiś psychopata który dzisiaj gra w full hd %-) 

Byli tacy, co wymieniali RTX 4090 na RTX 5080 i czuli się z tym dobrze. :E

9800X3D nie widzę sensu ruszać, no chyba, że padnie. xD

Może Intel pod koniec roku nas zaskoczy i będzie wstanie pokonać 9800X3D. :E

• Upvote 1
Opublikowano

@Fenrir_14 w tego typu grach liczy się jak najlepsza widoczność i jak najwyższy fps np w cs2 zdecydowana większość profesjonalnych e-sportowców leci na fullhd to i tak jest wysoko jak na csa bo wielu z nich trzyma się nadal starych nawyków i ustawiają niestandardowe rodzielczości np 4:3 z pasami po bokach ekranu :E;) 

• Upvote 1
Opublikowano
58 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Po 2,5  roku już korci co by zmienić obóz...ale jak na razie nie ma na co :E 

Trzeba było brać Ultra 7, wallec pokierowałby jak dobrze ustawić CPU i miałbyś super sprzęt. :E

Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Doamdor Trzymam kciuki za Intela jak nigdy 😀

Też trzymam, czekam na prawdziwe walcowanie. :E

• Upvote 1
Opublikowano
39 minut temu, bourne2008 napisał(a):

smt to skrót od "something";)

Dokładnie. Napisał, że jakoś wymieni się z kimś ramem czy coś. Napisałem, że najlepiej coś z listy QVL i życzę powodzenia :P

W sumie mógłbym zasugerować aby ten swój ram sprawdził u ziomka bo może jest uwalony.

• Like 1