Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, tomcug napisał(a):

https://www.msi.com/Motherboard/MAG-B850-GAMING-PLUS-MAX-WIFI

https://www.msi.com/Motherboard/MAG-B850-TOMAHAWK-WIFI

Te dwie mam u siebie, są z generatorem. Listy jako takiej, rzetelnej, nie widziałem.

Tej pierwszej nigdzie w sklepach nie widzę. Druga tylko z dopiskiem MAX.

Tomahawk MAX będzie miała eLCK, tak jak wersja bez MAX? Jak sadzisz?

Opublikowano
10 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

MAX to roznica w pojemnosci kosciu bios na plus, reszta ta sama ;) 

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, Slayer napisał(a):

@Mizu Tak, z ciekawości, w jakiej grze miales największy skok po przesiadce 7800x3d->9800x3d?

Chyba World Of Warcraft jak grałem wtedy regularnie.

A w większości gier w średnim fps nie odczułem takiej różnicy jak przede wszystkim w 0.1% i 1%low. Tutaj już się zrobiło naprawdę odczuwalnie przy 1440p ultrawide. Dopłata po sprzedaży 7800X3D nie była względnie duża zaraz po premierze a różnica odczuwalna bez overlaya mierzącego fpsy :E
Taki Baldurs Gate 3 w III akcie już tak nie leciał FPS na pysk w specyficznych momentach gdzie przy 7800X3D nadal potrafił to robić.

• Thanks 1
Opublikowano
19 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Zwykły tomahawk ma ale wersja MAX bodajże go nie ma gdzie z kolei MAX 2 ma mieć ale nie ma go jeszcze w sprzedaży ;) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Send1N napisał(a):

Gdzieś przeczytałem że MAX go nie ma,

tak, wg tabeli znanej :

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?gid=110556017#gid=110556017

aczkolwiek myśle że faktycznie trzeba się maxowi przyjrzeć z bliska, może ma, tylko w tej rozpisce nie ma..

b850 blck.jpg

Edytowane przez miro
  • Like 1
  • Sad 1
Opublikowano
2 godziny temu, MarcoSimone napisał(a):

Nie ma.

1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

MAX to roznica w pojemnosci kosciu bios na plus, reszta ta sama ;) 

Właśnie to nie jest takie oczywiste, Max to starsza płyta bez 64 MB BIOS-u i bez generatora. Tomahawk bez Max to nowy model z 64 MB kostką + generatorem, a wprowadzają jeszcze Max 2, ta ma większy BIOS i generator oraz czwarte złącze M.2 jak zwykła płyta Max.

Na zdjęciach się nie da tego zobaczyć, bo jest ukryty układ generatora pod radiatorem pierwszego złącza M.2 :lol2:

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Moze to kogos zaciekawi ale w COD benchu na tak slabej karcie nawet sa roznice, a warzone bardziej obciaza plus uzywam DLSS. 

MW3-7800xd-5070 stock.png

MW3-9850xd-5070.png

Jesli chodzi o warozne to jest cudo, w koncu pełne użycie karty, nie dropi fps i zegary trzyma cały czas 5600mhz i czasem wyzej 🤗

Wczesniej mi uzycie gpu na 82% nawet spadalo :D

IMG_7684.jpeg

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, miro napisał(a):

aczkolwiek myśle że faktycznie trzeba się maxowi przyjrzeć z bliska, może ma, tylko w tej rozpisce nie ma..

Dla pewności zawsze warto się przyjrzeć, widziałem już w tej tabeli babole, mimo, że 99.9% danych tam się zgadza pojedyncze babole się trafiają.

Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

Dla pewności zawsze warto się przyjrzeć, widziałem już w tej tabeli babole, mimo, że 99.9% danych tam się zgadza pojedyncze babole się trafiają.

To musisz mieć kogoś, kto płytę ma i może przejrzeć laminat, z powodu jak wyżej.

• Upvote 1
Opublikowano

szukajcie na stronie msi w opisach płyt głównych:

"OC Engine is a dedicated chip that enables independent Base Clock (BCLK) control for precise tuning through asynchronous mode in MSI BIOS. It boosts performance by up to 15% while keeping iGPU, memory, PCIe and NVMe stable, giving enthusiasts more headroom for record-breaking overclocks."

max nie ma tego , ta bez max ma 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Dla potomnych wrzucam ;) 

@ju-rekNitro zostawiam jak dziala, dzieki za pomoc ;) 

9850x3d-6000-curva -20 AIDA.png

9850x3d-6000-stock.png

11 minut temu, Slayer napisał(a):

A jak z tempami? 

Znowu trafilem lepsza sztuka ;D 

W WZ nie mialem wiecej jak 72st, a instaluje cos lzejszego wlasnie, jakiegos singla, zeby sprawdzic  bo wiadomo jak gra leci pod 300fps to bedzie cieplej ;) 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Slayer napisał(a):

A jak z tempami? 

Masz na górze zrzut z rozgrywki w codzie. 

@Phoenix. Aio na wydechu czy w jakiej konfiguracji robi?

Tak jak oglądałem kilka testów to niby kilka stopni cieplejszy ten procek ale to pewnie kwestia chłodzenia i ustawień jak zwykle. 

Kurde, poszłoby pewnie na 5.8. Trochę może i kusi ale znając życie nie skończy się na wymianie procka a połowy kompa, jprdl stary *** a co roku to samo 🤣

• Haha 1
Opublikowano

dobra, zapytam wprost, może ktoś będzie w stanie mi odpowiedzieć.

Jak na swoim 7700 (limit PPT ustawiony, bez PBO) w grach mam zwykle 68 stopni, to ile bym miał w tych samych warunkach na 9850x3d?