Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, SylwesterI. napisał(a):

Około 20-30fps na 1% i podobnie albo ciut więcej na 0,1% 

Określenie dokladnych wartości w multi bf jest trudne, bo każda rozgrywka jest inna.

Testowalem w ten sposób, że 10-15 gier sprawdzałem z capeframex  z włączonym monitoringiem w msi afterburner lub hwinfo, a kolejne 10-15  z wyłączonym, jest wyraźnie gorzej z włączonym monitoringiem.

Mozna to nawet ustawic ekstremalnie, dac monitorowanie wszystkich rdzeni, napiecia temperatury, obciazenie, do tego wszystkie parametry z czujnikow plyty, gpu .

Wtedy nawet bez capeframex czuc przycinki.

Ale gra musi latac na granicy cpu nie gpu

image.thumb.png.70436388bbb913afa955263bfeb3213d.png
Tu masz 1% LOW, 112 vs FPS 113-114, Oznacza to, że z włączonym OSD rivetuner statistic 1% LOW jest niższe o okolo 1% od normlanego FPS przynajmniej na moim configu i ustawieniach. Lokacja to jest STRAWBERRY czyli jedna z najtrudniejszych o ile nie najtrudniejsza w dodatku nowy DLSS M quality i wysoka rozdziłka. Wszystko na maximum. Nie ma żadnych dropów spowodowanych przez OSD. Musisz miec cos nie tak w swojej konfiguracji, (proc, plyta, pamieć lub grafika) tu gdzies jest problem u Ciebie. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie 1% wbija coś 187 FPS przy lock 228 oczywiście w multi BF6 co jest poprawne. Kwestia dobrej rozgrywki rozbija się o serwery... po za tym gra wciąż jest skopana :placz:

Edytowane przez sniper76
Opublikowano
14 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

image.thumb.png.70436388bbb913afa955263bfeb3213d.png
Tu masz 1% LOW, 112 vs FPS 113-114, Oznacza to, że z włączonym OSD rivetuner statistic 1% LOW jest niższe o okolo 1% od normlanego FPS przynajmniej na moim configu i ustawieniach. Lokacja to jest STRAWBERRY czyli jedna z najtrudniejszych o ile nie najtrudniejsza w dodatku nowy DLSS M quality i wysoka rozdziłka. Wszystko na maximum. Nie ma żadnych dropów spowodowanych przez OSD. Musisz miec cos nie tak w swojej konfiguracji, (proc, plyta, pamieć lub grafika) tu gdzies jest problem u Ciebie. 

Ty widzisz co testujesz?

Masz obciazenie gpu 96%

A obciazenie cpu 27%

To to jest bottleneck na gpu czy na cpu?

8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Czyli przez najblizszy tydz bedziemy mieli zalew w watku wynikow  1% low bo jednemu lolkowi sie cos nie zgadza :hihot:

Lolka to w lustrze szukaj, co chwila kogos atakujesz, a jak widac ani ty ani kilku innych nie ma pojecia o bottlenecku na cpu

Idzie raport

• Haha 2
Opublikowano

Nie no jasne że nie mam bo przecież nie gram w gry Multi a komputer mam od wczoraj 😂 A na 7800xd grając w warzone na limicie cpu to mi się tylko wydawało ☺️ 

Dziekuje ze możemy sie od ciebie czegoś nauczyć bo przecież tu ludzie tacy niedoświadczeni  🙏

Odrób lekcje, napraw komputer a problemu mieć nie będziesz ;) 

Testerzy na całym świecie testując co premierę cpu pewnie też pojęcia nie mają i testować nie potrafią skoro nie widzą tego problemu 😅

Tylko jedyny sylwesterek odkrył Amerykę 😅

20 minut temu, sniper76 napisał(a):

U mnie 1% wbija coś 187 FPS przy lock 228 oczywiście w multi BF6 co jest poprawne. Kwestia dobrej rozgrywki rozbija się o serwery... po za tym gra wciąż jest skopana :placz:

Bardzo ładny wynik jak jest blisko avg fps 👌

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, sniper76 napisał(a):

@sideband

Oj tam oj tam ;) ale zawsze coś tam mniej więcej widać :D dla mnie zwykłego zjadacza chleba wystarczy :thumbup:

Co proponujesz w miejsce CF ??

Zmieniasz sterownik CapframeX pokazuje lepszą wydajność, a w rzeczywistości jest niższa także to się w ogóle nie nadaje do sprawdzania wydajności. Jak testowałem sterowniki sprawdzałem różny soft i porównywałem co wypluwa soft od monitora - odświeżanie ;)

RTSS powiedzmy, że jest ok ;) Teraz na DX12/VK sprawdzanie wydajności jest dość problemowe i może być obarczone błędami w zależności od OS czy sterowników. I wcale nie piszę o frametime - 1%, 0,1% etc, które z założenia do niczego się nie nadają.

Dla przykładu jak sprawdzałem na OCAT, który bazuje na zmodyfikowanym presentmonie to on sam w sobie podnosił wydajność jak go odpalałeś :hihot: Dlatego wykazywał wyższą wydajność nawet na OSD odświeżanie rosło :hihot:

Edytowane przez sideband
Opublikowano
2 godziny temu, SylwesterI. napisał(a):

Ty widzisz co testujesz?

Masz obciazenie gpu 96%

A obciazenie cpu 27%

Gdzie tem w BF np 150fps 140 1% LOW i 130 0.1% low. Nie wiem byc moze jak dochodzisz do limitu procesora sie jako tako zmienia, ale raczej malo prawdopodobne że po wlaczeniu samej nakłądki OSD FPS 1% low Ci tak mocno dropi. No ale juz nie wazne