Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Handlujesz o Intelu a bzdury jak stąd do Choroszczy:

13900k full power na aio 240 silvermonky za 170zl

obraz.png.93f92eaf16787a5fc147b1cc1f529cb4.thumb.png.be86f945205be27e1684059e5cc7f3f3.png

Płyta główna - w piątek wklejalem b760m tuf gaming plus za 399zl -> poszła w 5 minut do forumowicza

Piona!

Ale co ty porównujesz chłopie, ty jesteś pijany czy już Choroszcz nie daje rady. 

45 minut temu, wallec napisał(a):

Nie porównuje, obalam bzdury, że drogo i  ciężko schłodzić ;)
A jak już porównujesz cenowo to oprócz 100zł droższej płyty na am5 dodaj do porównania ddr4 za x z ddr5 za ~1500 ;)

Tu fajna płytka pod am5  jak ktoś szuka: https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-b650m-pro-rs-wifi-12952797/?sekcja=outlet

Nie wiem co ty obaliłeś, chyba pół litra jak zwykle przed wejściem na forum. Do Choroszczy wracaj, zanim cierpliwość strace.

1 godzinę temu, SebastianFM napisał(a):

130 W różnicy czyli to znaczy, że porównujesz i7-14700K na domyślnych, bardzo nieoptymalnych ustawieniach z 9800X3D po UV inaczej nie ma szans, żeby było aż tyle. W ogóle to bez sensu porównywać 8 rdzeniowy procesor z 20 rdzeniowym procesorem skoro wiadomo, że dodatkowe rdzenie nie zwiększą wydajności w grach a tylko zwiększają pobór mocy. Poza tym @Kadajo bardzo przesadza z tym, że tego procesora nie da się schłodzić. Nawet na domyślnych ustawieniach pobór mocy podczas gry nie jest taki, żeby zwykłe chłodzenie powietrzne sobie nie poradziło.

Nie przesadzam ani trochę, Ryzen'a jest tak prosto schodzić, że Intel przy nim wygląda jak jakiś reaktor jądrowy. I jeszcze raz to nie ja porównuje topowe procki Intela z 9800x3D tylko twoi koledzy z Choroszczy.

A podczas gry wystarczy, że wbije kompilacja shaderow albo inne mocne obciążenie i Intel zamieni się w małą gwiazdę neutronową a 9800x3D ledwo się rozgrzeje. Intel jej pewnie nawet nie skończy, bo wywali go w czarną dziurę :hihot:

Opublikowano
2 godziny temu, SylwesterI. napisał(a):

9800x3d też da sie fajnie ustawić 

Jak i kazdą karte, kazdy ram, i w ogole kazdy komponent, który da sie regulować. Kiedys za czasów DDR 1 i 2,to miałem napiecie na płycie głównej jakosc przesadnie nisko, ale dawało rade, a to dlatego, że na płycich czipsetach były takie popierdółki wentylatorki co sie kreciły po 5k rpm i mozna było dzieki temu sporo hałasu zbic (obecnie to wszystko to na kazdej plycie pasywka)

Opublikowano (edytowane)

Dodaj jeszcze sobie do tego znacznie lepsze chłodzenie dla Intela bo....

obraz.thumb.png.30dc4375b4b37730e2b4a4f7a1170e16.png

nie tylko dobre chłodzenie ale i płyta z dobra sekcja. No zasilacz to z zasady powinien być porządny wiec tutaj pass.

Pewnie kupmy topowy procek a resztę złóżmy z gówno komponentów. @Pentium D Twój problem to nie Intel a ŻYD.

obraz.thumb.png.c8f2aebbfb826933ed8ee12abe8e1297.png

29 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale co ty porównujesz chłopie, ty jesteś pijany czy już Choroszcz nie daje rady. 

Nie wiem co ty obaliłeś, chyba pół litra jak zwykle przed wejściem na forum. Do Choroszczy wracaj, zanim cierpliwość strace.

Nie przesadzam ani trochę, Ryzen'a jest tak prosto schodzić, że Intel przy nim wygląda jak jakiś reaktor jądrowy. I jeszcze raz to nie ja porównuje topowe procki Intela z 9800x3D tylko twoi koledzy z Choroszczy.

A podczas gry wystarczy, że wbije kompilacja shaderow albo inne mocne obciążenie i Intel zamieni się w małą gwiazdę neutronową a 9800x3D ledwo się rozgrzeje. Intel jej pewnie nawet nie skończy, bo wywali go w czarną dziurę :hihot:

Edytowane przez wallec
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, tylko cytuje Ciebie, Ty mi powiedz co mają Twoje posty związanego z rzetelną informacją a nie Choroszczą ;)

Że niby trzeba lepsze chłodzenie?
Tutaj Twoje chłodzenie: https://www.ceneo.pl/24735722?fto=401980088&utm_source=google_css&utm_medium=organic&utm_campaign=css
Że niby trzeba lepszą płytę główną?
Tutaj Twoja płyta główna: https://www.ceneo.pl/141841433#tag=OneClickSearch

Że niby trzeba lepszy zasilacz?
Tutaj Twój zasilacz: https://www.ceneo.pl/Komputery;szukaj-corsair+rm850x

13900K full power 40600 w cb r23:

Chłodzenie:

obraz.thumb.png.aae49c0aebcfb15c86bb4384137655c2.png

Płyta:
obraz.thumb.png.f712d91a725a1de16db2447c1826c568.png

Zasilacz:
obraz.thumb.png.306b0f3694024caf54080d3b0ff28e61.png

Ja może zasłużyłem na swoją Choroszcz, ale Tobie wystawiłbym referendum nad votum zaufania bo się za bardzo emocjonalnie angażujesz w dyskusjach jak na zielony kolor i wg. mnie zasługujesz na różowy. Któryś raz już piszesz bzdury atakując użytkowników (tym razem @Pentium D) a poźniej odwracasz kota ogonem.

Jeszcze dobrze pamiętam spinę o power limit w rtx 40xx ;)

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

@Kadajo, na tej samej zasadzie mógłbyś jechać po 9950X3D a jednak tego nie robisz.

Procesor ma dużo rdzeni, gra wykorzystuje wszystkie dostępne więc pobór mocy jest wyższy. To nie jest wina Intel'a chociaż mogli pomyśleć i zrobić procesor typowo dla graczy, np. tylko 8 rdzeni P z HT albo 8 rdzeni P bez HT i 8 rdzeni E.

Swoją drogą jak każda trochę ogarnięta osoba da radę ustawić ten procesor typowo pod gry, ograniczając znacznie pobór mocy i nie tracąc wydajności. Co ma na celu twoje narzekanie?

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano

Ale jakie narzekanie.

Ja tylko pisze, że do Intela trzeba lepszego chłodzenia, bo ma wyższy pobór mocy, wymaga lepszej płyty z lepsza sekcja zasilania, bo wymaga większej mocy.

A tu ci wchodzi Pentium i pisze to, co pewnie czytałeś.

Potem wchodzi wallec i mi pokazuje CBr23 co nie wiem, co ma udowodnić, bo procesor nadal pobiera znacznie więcej energii niż Ryzen i nadal wymaga lepszego chłodzenia.

Zrozum to najpierw Pentium wyjechał, że Intel jest bardziej opłacalny ignorując niewygodne fakty a wallca to nawet już mi się nie chce komentować, bo wiadomo że on jest odklejony.

Opublikowano
5 godzin temu, SebastianFM napisał(a):

@Kadajo, ja mam jedno pytanie, dlaczego ty jako odpowiednik 9800X3D stawiasz i9-14900K? Bardziej odpowiednie byłoby porównanie do i7-14700K tylko wtedy nie pasowałoby pewnie do twojej narracji o cenie, poborze mocy, wymaganym chłodzeniu itp. 

5 godzin temu, Kadajo napisał(a):

To nie ja to @Pentium D a wcześniej ten filmik co dał @Fenrir_14

14900K ma wyższy maksymalny zegar niż 14700K więc do B760 lepiej 14900K. All P core 5.7 vs 5.5 GHz

3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Ty kupiłeś 14900k dla wyższego wyniku w CB, on 9850x3d dla dodatkowych 4% wydajności w grach...dziwi mnie, że nie rozumiesz go :E 

15 raz nie będę tłumaczył bo nie jestem jak Lama.

4 godziny temu, SylwesterI. napisał(a):

Płyta z outletu

Miałes wcześniej przyzwoitą MSI nówkę za 390 to też Ci nie pasowało. 12 faz spokojnie ogarnie 253W.