Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Pitt_34 napisał(a):

@Kadajo@Phoenix.

Zrobiłem test AIDA64 CPU (1h) ustawiłem CO-30, temperatura 60st, napięcie średnio 1,16/1,17v, procesor zegary stock. Próbować CO -35/-40 czy tak zostawić ? Ewentualnie coś poprawić ?

Możesz zostawić, i tak masz temperatury wyśmienite a zejście niżej na pewno stabilności nie poprawi :D 

No, chyba że dla zabawy aby zobaczyć, jak mocno możesz zejść, zanim zacznie się sypać.

• Thanks 1
Opublikowano
36 minut temu, Kadajo napisał(a):

To co ty za szrot AM5 miałeś ?

Ty i te Twoje "szroty" :boink: Niedawno miałem na testach X870E Aorus Pro Ice X3D, płyta pierwsza klasa, ale start 22 sekundy od Powera do rozpoczęcia ładowania systemu. Niektóre modele tak mają.

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Nowe wersje odswiezania bankow i M_Ordering ;) 

W ogóle to ciekawy jest jeden z powodów wprowadzenia AGESY 1.2.8.0 i wyższych. :E

CVE-2025-6202 „Podatność w pamięciach SK Hynix DDR5 na platformie x86 pozwala lokalnemu atakującemu wywołać błędy bitowe typu Rowhammer, wpływające na integralność sprzętu oraz bezpieczeństwo systemu. Problem dotyczy modułów DDR5 (DIMM) wyprodukowanych w okresie od 01.2021 do 12.2024.”

Edytowane przez bourne2008
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Nowe wersje odswiezania bankow i M_Ordering ;) 

Ale to jedno i to samo, zmienili nazwy:)

Na Tachyon z biosem F8 (agesa 1.2.8.0) tez juz to jest (bios z 8 lutego).

Właśnie siw bawie tym mobasem :)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Phoenix.

Jak opcja byla jeszcze ukryta byla nazwa  m_ordering.

Teraz jest Bank Refresh Rate

- Normal Mode

- Fine Granularity Refresh Mode

- Mixed Mode

Dobrze dobrany Mixed jest odrobine szybszy, Normal jest OK, a Fine to porazka :)

Edytowane przez Zachy
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ale też napisałeś że z 14900k :E 

58 minut temu, tomcug napisał(a):

A jednak 14900K tam wcisnąłeś :wariat:

Bo chyba pytał o 14 generację?

I chyba widać na jakiej płycie siedzi. Poza tym na AM5 korzystałem z kilku płyt i każda wolniej bootowała niż te kilka które miałem na lga 1700 z DDR4 i DDR5.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

A jaki jest domyślny po wgraniu BIOS? Zmieniło w końcu na „normal” ? 

@Phoenix.

Na asusach testowe biosy maja normal, a finalne/bety fixed

Na Gigabyte Tachyon chyba ustawili w najnowszym biosie normal jako default.

Na razie rzezbie 6600 1:1 / IF 2200 i mam chwilowo niesprawny pc :)

Sprawdze jak wroci do normalnosci

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
10 minut temu, Pentium D napisał(a):

Poza tym na AM5 korzystałem z kilku płyt i każda wolniej bootowała niż te kilka które miałem na lga 1700 z DDR4 i DDR5.

To widać mam farta, bo 4 płyty am5 w domu i na każdej system błyskawicznie wstaje :D 

Zresztą choćby nawet wstawał 5 sekund dłużej to nie miałoby to dla mnie żadnego znaczenia :) Widzę że masz z tym jakiś fetysz jak wallcuś z ładowaniem cpuid czy tam cpu-z, co nie przekłada się na nic ważnego w normalnej pracy na kompie :D 

• Upvote 1
Opublikowano

Jak kręcę ram to czas bootowania ma dla mnie kluczowe znaczenie.

To że na am5 każde trenowanie po zmianie jednego tuningu trwa dwie minuty jest niekaceptowalne dla mnie i obstawiam, że przyczyniło się do tego że niektórzy użytkownicy wypracowali jedne timingi i wklepuja je od kilku/kilkunastu procesorów a potem nazywają innych "nienormalnymi".

Niektóre ustawienia wymagają kilkunastu restartów żeby dobrze trafić z timingiem/napięciem także ten tego, nie mam 30 minut na samo trenowanie pod np szukanie najniższego stabilnego trfc a co dopiero wszystkich ;)

Opublikowano
3 minuty temu, wallec napisał(a):

To że na am5 każde trenowanie po zmianie jednego tuningu trwa dwie minuty jest niekaceptowalne dla mnie i obstawiam

Ale ty bzdury opowiadasz ;D Zmeiniam co chce i wstaje normalnie ale to trzeba miec platorme i sprawdzic a nie gadac glupoty. 

Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ale ty bzdury opowiadasz ;D Zmeiniam co chce i wstaje normalnie ale to trzeba miec platorme i sprawdzic a nie gadac glupoty. 

Wpisz takie trfc albo inny timing żeby Ci PC nie zbootowal ;)

1 minutę temu, janek25 napisał(a):

I mówią to ludzie którzy przez ostatnią dekadę wymierali dyski SSD botowanie 7 vs 8 sekund 😆

Jak tylko wyjdzie Nova lake to te posty będzie można drukować i laurki wystawiać;)

• Haha 1
Opublikowano

To akurat prawda, na platformie AMD możesz zapomnieć o tym, że zabootuje w trybie bezpiecznym, jak przesadzisz z timingami, tak w 99% przypadków. Na Intelu jednak najczęściej wstanie i będzie opcja korekty bez resetu BIOS-u.

Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

jak przesadzisz z timingami, tak w 99% przypadków.

Przeciez mi bootuje normalnie na asusie dlatego napisalem ze to zalezy od plyty a nie od tego jaki kolor platformy. 

I nie bootuje zadne 2 minuty jak kolega tu probuje wmowic :hihot:

A to pierdololo o trfc tez nie kupuje bo jak wiesz jakie sa kosci to sie wbija od strzala trfc mniej wiecej, a nie szuka cala wiecznosc ;) 

Opublikowano (edytowane)

Tak to wygląda jak jesteś normikiem i masz działający profil xmp i producent z automatu nie zmieni memory context restore na on.

Prawie dwie minuty od naciśnięcia restart w Windows do uruchomienia PC.

Potem jak chcesz coś zrobić z ram i wpiszesz tak że ci nie przejdzie trainingu to przechodzisz training dwa razy tj. ten, który się nie powiódł i jak masz fart to ten drugi po poprawkach, który zadziała ;)

Tak samo miałem na ASRock.

Znowu z memory context restore na on nie wyłączysz geardown i jak ciaśniesz w OC ram to tracisz 3-5ns w aidzie więc najlepiej usypiać pc jak laptop.

PS. Komicznie to wygląda jak gość naciska del tap tap żeby wejść do bios bo tak długo bootuje...

Edytowane przez wallec