Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, sniper76 napisał(a):

Rozmawiałem z konsultantem Proline, który oznajmił iż czekają na dostawę 9800X3D - już wieżę bo muszę :smiech:

Leży Sniper na wieży i nie wierzy , że leży na wieży :Up_to_s:

Na komputroniku jest jeszcze promka 100zł na karte podarunkową za każde wydane 1000zł , ciekawe czy na premiere nowy procek też na to wskoczy.

Edytowane przez DarkEater
  • Haha 1
  • Upvote 1

2 godziny temu, sert napisał(a):

Napiszę może coś bardzo niepopularnego. Dla mnie procesor powinien być (i tak mi się generalnie kojarzy) narzędziem uniwersalnym, tj. sprawdzającym się równie wydajnie w zadaniach rozrywkowych i produktywności. Te wprowadzone rozwiązanie X3D przez AMD zaburza moim zdaniem tą równowagę i dzieli procesory na te do gier i innych zadań. Nie podoba mi się to i uważam (pomimo posiadania 7900X), że takimi uniwersalnymi procesorami osiągającymi wystarczająco wysokie wyniki we wszystkich zadaniach pozostają na tą chwilę nadal  procesory Intel 13/14gen, szczególnie biorąc pod uwagę obecną ich cenę modeli ze średniej półki.

Dla mnie natomiast jest to idealne rozwiązanie...kompa używam tylko do rozrywki (gry, net, yt, czasem film, ale to rzadko bo wolę obejrzeć na TV). Po co mam płacić za dodatkowe rdzenie, których w ogóle nie wykorzystam (chyba że pogram w CB :E )? Wolę dopłacić do dodatkowego cache  przy optymalnej dla gier ilości rdzeni ;) Stąd ponad rok temu padło na 7800x3d, który idealnie do moich zastosowań się nadaje ;)

Edytowane przez Krzysiak

A nie dośc że Intel lezy w grach to dostaje jeszcze większego kopa w data center:

https://www.techspot.com/news/105450-amd-data-center-revenue-surpasses-intel-first-time.html

Cytat

Intel's $3.35 billion in data center revenue is down from $6 billion in Q1 2022

AMD results were driven by record data center revenues of $3.549

Edytowane przez wrobel_krk

1 godzinę temu, Piła napisał(a):

Tomcuga żadna inwektywa nie dotknęła (chyba  że komentarz wywalili), kolejna ściema.

Akurat tu się mylisz, tyle że później post był edytowany, a sam Oktaba odwrócił kota ogonem , gdy mu to zarzuciłem w komentarzu ;)

2 godziny temu, Piła napisał(a):

Widzę nic się nie zmieniło bo razem z krzysiem szukacie dymu, jakby ostatnio było mało i przez to zamknęli nam PClaba ;) 

Napisanie, że nawet Oktaba nie był w stanie wyciągnąć intela, czy to że ktoś mi podpierdzielił treść tegoż postu i wrzucił tam to nie robienie dymu, a żartobliwe stwierdzenie faktu ;)

Edytowane przez Krzysiak

3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Ale bredzisz chłopie, między zen3 a zen4 sprawdź sobie jaka była różnica na prockach bez kaszy bo piszesz straszne farmazony. Średnio to było 18% a były gry gdzie i 25% ale trzeba sobie ten brak zmiany jakoś tłumaczyć tylko słabe argumenty sobie wybrałeś. 

Daj spokój z takim filmem, na jednym rdzeniu i kosmicznym zegarze a napięcie w kosmos i do tego allcore odbija się od ściany. Tylko detbauer utrzymał 5.6ghz allcore. Film jako ciekawostka przyrodnicza. 

To nie przetestowane na stabilnosc, tylko taki guidance. On sam wiele mowil razy w filmach ze nie testuje stabilnosci. Pare razy mi odpisal pytal sie czym najlepiej testowac to mu napisalem, TM5 yruuncher VT3 i FFTv4 oraz moze puscic wszystkie na CPU. Pewnie puscil i juz wie ze nie stabilne. Jak na tym konfigu 5.75G kalkulator sie odpala i dziala stabilnie to juz sukces :lol2: